Verordening tot wijziging van de Verordening Leerlingenvervoer Gemeente Enschede 2017

De raad van de gemeente Enschede;

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 november 2018;

 

gelet op artikel 4 van de Wet op het primair onderwijs, artikel 4 van de Wet op de expertisecentra en artikel 4 van de Wet op het voortgezet onderwijs;

 

besluit vast te stellen

 

de volgende wijziging van de Verordening leerlingenvervoer Enschede 2017:

Artikel I Wijziging van de Verordening leerlingenvervoer Enschede 2017

 

De Verordening leerlingenvervoer Enschede 2017 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In het artikel 14, eerste lid, wordt “1 sterwaarde in het OV” vervangen door “een reisafstand van 3 kilometer per openbaar vervoer”.

  • 2.

    In het artikel 14, tweede lid, wordt “1 sterwaarde in het openbaar vervoer” vervangen door “de reisafstand van 3 kilometer per openbaar vervoer” en wordt aan het einde van de zin toegevoegd “, met dien verstande dat de verhoging van de eigen bijdrage ten opzichte van het voorgaande jaar maximaal 5% bedraagt.”.

  • 3.

    In het artikel 14, derde lid,:

    • wordt verwijderd “of een andere binnen de gemeente geldende OV-betaalmogelijkheid”, en

    • wordt “1 sterwaarde in het OV” vervangen door “een reisafstand van 3 kilometer”, en

    • wordt als laatste zin toegevoegd: “De kosten worden berekend op basis van het aantal schooldagen, vervoersmomenten, en het tarief van het openbaar vervoer geldend op 1 januari in het jaar t van het schooljaar t/t+1.”

  • 4.

    In het artikel 14, zesde lid, van de Verordening Leerlingenvervoer Enschede 2017 wordt “1 sterwaarde in het OV” vervangen door “de kosten voor een reisafstand van 3 kilometer per openbaar vervoer”.

  • 5.

    In het artikel 28, tweede lid, van de Verordening Leerlingenvervoer Enschede 2017 wordt “de prijs van een twee-sterren abonnement van de regionale aanbieder van openbaar vervoer” vervangen door “de kosten voor een reisafstand van 6 kilometer per openbaar vervoer” en wordt aan het einde van de zin toegevoegd “, met dien verstande dat de tegemoetkoming zodanig is dat kosten die ouders zelf dragen maximaal 5% hoger zijn ten opzichte van het voorgaande jaar.”

  • 6.

    In het artikel 28 wordt een lid 4 toegevoegd: “De kosten voor het openbaar vervoer, genoemd in het tweede lid, betreffen de kosten van openbaar vervoer die bij gebruik van de OV-chipkaart redelijkerwijs zouden worden gemaakt, ongeacht de aanwezigheid van openbaar vervoer of het daadwerkelijk gebruik er van. Bij het bepalen van de kosten wordt rekening gehouden met de kortingen die voor de leerling binnen het systeem kunnen gelden. De kosten worden berekend op basis van het aantal schooldagen, vervoersmomenten en het tarief van het openbaar vervoer geldend op 1 januari in jaar t van het schooljaar t/t+1”.

 

Artikel II Inwerkingtreding

 

Dit besluit treedt 1 dag na bekendmaking in het Gemeenteblad in werking.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 10 december 2018.

De griffier, de vice voorzitter,

R.M. Jongedijk B.J. Sanders

Toelichting

 

Met ingang van 1 juli 2017 is de tarievenstructuur in het openbaar vervoer in Twente gewijzigd. De zogenoemde ster-abonnementen, opgedeeld in zones, zijn vervangen door een tarievenstructuur waarbij sprake is van een vast starttarief met daar bovenop een tarief per kilometer. In de verordening Leerlingenvervoer werden in een aantal artikelen expliciet ster-abonnementen genoemd. Deze verwijzing wordt nu gewijzigd naar de algemenere aanduiding “de kosten voor een reisafstand van 3 (of 6) kilometer per openbaar vervoer”, al naar gelang de drempel voor een gemeentelijke tegemoetkoming. De verdere voorwaarden voor de eigen bijdrage wijzigen niet.

 

In artikel I, lid 3 en lid 6, van de Wijzigingsverordening wordt de berekeningswijze voor de hoogte van de eigen bijdrage in algemene zin vastgelegd. Meer concreet ziet de berekeningswijze er als volgt uit:

 

(vast starttarief + (afstand in km * tarief bus per km)) * 2 vervoersmomenten * aantal schooldagen

 

Daarbovenop wordt een korting op basis van leeftijd of een mogelijk abonnement verdisconteerd:

  • voor leerlingen van 4 t/m 11 jaar met een persoonlijke chipkaart (zonder abonnement) geldt een korting van 34%. Deze korting wordt verrekend in het bedrag voor de eigen bijdrage,

  • voor scholieren van 12 t/m 18 jaar geldt een korting van 40% bij gebruik van een “Altijd korting abonnement”. De korting (en de kosten van het abonnement) worden eveneens verrekend in het bedrag voor de eigen bijdrage.

Bij wijziging van de namen of hoogtes van de mogelijke kortingen wordt dit dienovereenkomstig aangepast.

 

De toevoegingen in het artikel I, lid 2 en lid 5, regelen dat de kosten voor ouders met maximaal 5% per jaar stijgen. Daarmee wordt beoogd de soms hogere jaarlijkse tariefstijgingen in het openbaar vervoer meer geleidelijk door te berekenen aan de ouders.

De hoogte van de eigen bijdrage voor ouders c.q. de tegemoetkoming van de gemeente wordt aan het begin van het kalenderjaar t berekend voor het aanstaande schooljaar t/t+1, op basis van de OV-tarieven geldend per 1 januari van jaar t.

Naar boven