“Verordening regelende de voorwaarden waarop aansluiting op de riolering kan worden verkregen”. (Rioolaansluitverordening Montfoort 2019)

De raad van de gemeente Montfoort;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 31 oktober 2018, zaaknummer 595140:

Gelet op de artikelen 149 van de Gemeentewet, artikel 10.33 van de Wet milieubeheer en artikel 3.5 van de Waterwet;

 

BESLUIT:

 

Vast te stellen de “Verordening regelende de voorwaarden waarop aansluiting op de riolering kan worden verkregen”.

(Rioolaansluitverordening Montfoort 2019)

Artikel 1

Deze verordening verstaat onder:

  • a.

    hoofdriool: de doorgaande riool(pers)leiding, onderdeel uitmakende van het gemeentelijk rioleringsstelsel;

  • b.

    aansluitriool: de rioolleiding tussen het hoofdriool en de eigendomsgrens van het aan te sluiten perceel;

  • c.

    huisriool: de rioolleiding vanaf de eigendomsgrens van het aan te sluiten perceel gelegen op particulier terrein, dan wel de rioolleiding vanaf het/de bij de gemeente in beheer zijnde op particulier terrein gelegen hoofdriool c.q. pompput;

  • d.

    betrokkene: de eigenaar of gebruiker van het perceel op wiens verzoek het aansluitriool wordt c.q. is aangelegd;

  • e.

    verzamelleiding: de huisrioolleiding die op de eigendomsgrens wordt aangeboden waar meerdere gebouwen en/of woningen en/of afvoerende oppervlakten op zijn aangesloten.

Artikel 2
  • 1.

    Het aansluitriool wordt door of vanwege de gemeente op kosten van betrokkene aangelegd.

  • 2.

    Betrokkene dient voor eigen rekening te zorgen voor de aanleg van het huisriool waarbij:

    • a.

      de door de gemeente aan te geven (druk)hoogte dient te worden bereikt, hetzij middels een vrij verval leiding, hetzij middels een pompput met balkeerklep;

    • b.

      1. op maximaal vijftig centimeter binnen de eigendomsgrens van het aan te sluiten perceel te zijn, tenzij dit niet mogelijk is doordat de gevel van het gebouw op de eigendomsgrens staat;

      2. betrokkene tevens de kosten is verschuldigd voor het/de door of vanwege de gemeente op   openbaar terrein direct naast de gevel aan te brengen ontstoppingsstuk c.q. controleput, indien  het gestelde onder b.1. niet mogelijk is doordat de gevel van het

      gebouw op de eigendomsgrens  staat.

    • c.

      het/de onder b. genoemde ontstoppingsstuk c.q. controleput aan de koppelingszijde van het aansluitriool geschikt dient te zijn voor de aansluiting van een buis met een inwendige diameter van 125 millimeter, tenzij de capaciteit van het hoofdriool een grotere diameter toelaat en de af te voeren hoeveelheid rioolwater dit noodzakelijk maakt.

Artikel 3
  • 1.

    De aanvrager draagt de kosten voor de aanleg van de nieuwe perceelaansluitleiding (de aansluit- leiding en de voorzieningen die deel uit maken van deze aansluitleiding, tussen het openbaar riool  en het aansluitpunt).

  • 2.

    De aanvrager draagt de kosten voor het aanbrengen en installeren van een nieuw drukrioolgemaal   incl. de voorzieningen t.b.v. de aansluiting op het drukrioolsysteem.

  • 3.

    Het college maakt de kosten voor het realiseren van de aansluiting en de voorwaarden waaronder eventueel meerwerk wordt afgerekend vooraf inzichtelijk bij de aanvrager en realiseert de aansluiting pas nadat de aanvrager schriftelijk heeft ingestemd met de offerte.

  • 4.

    Na realisatie van de aansluiting brengt het college de werkelijk gemaakte kosten in rekening bij de aanvrager.

  • 5.

    Mocht het gemeentelijk riool aangepast moeten worden om de aansluiting te kunnen realiseren, zijn  de kosten van de aanpassingen aan het gemeentelijk riool voor rekening van de aanvrager.

  • 6.

    Het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier inhoudende het verzoek om aansluiting op het  gemeentelijk riool, als bedoeld in het eerste lid van dit artikel, strekt tevens tot bewijs dat betrokkene de in deze verordening gestelde voorwaarden en bepalingen aanvaardt.

Artikel 4
  • 1.

    De door of vanwege de gemeente tot stand gebrachte werken, als bedoeld in artikel 2, eerste lid, en  artikel 2, tweede lid, onder b.2, worden door of vanwege en voor rekening van de gemeente Montfoort onderhouden.

  • 2.

    Onderhoud, herstel of vernieuwing van het huisriool, inclusief het ontstoppingsstuk c.q. de  controleput dat binnen de eigendomsgrens is gelegen, dient te geschieden door en voor rekening van betrokkene.

Artikel 5
  • 1.

    Een verstopping in een aansluitriool wordt door of vanwege de gemeente verholpen nadat hierom  door betrokkene is verzocht en deze aannemelijk heeft gemaakt dat de verstopping zich bevindt in het op openbaar terrein liggend gedeelte van de riolering. Opgraving van het op particulier terrein  gelegen ontstoppingsstuk dient door de betrokkene te geschieden.

  • 2.

    Een verstopping in het huisriool dient door de betrokkene zelf te worden verholpen.

  • 3.

    Bij het lokaliseren van de verstopping van de riolering op gemeentegrond, vergoedt de gemeente de eventuele kosten voor het opgraven van het ontstoppingsstuk, mits vooraf contact op is genomen  met de gemeente over de te volgen werkwijze. Dit tot een maximum van € 100,00 (inclusief BTW).

  • 4.

    Als blijkt dat de verstopping in het gemeentelijk riool veroorzaakt is door onjuist gebruik van het particulier riool, komen de kosten alsnog voor rekening van de veroorzaker.

Artikel 6

Wanneer ten behoeve van het leggen, vernieuwen, herstellen, onderhouden van het aansluitriool het perceel waarvoor de aansluiting dient, moet worden benut, dient zulks te worden toegestaan.

Artikel 7

Indien ten gevolge van onderhoud, herstel of vernieuwing van het huisriool de aansluiting op het aansluitriool opnieuw moet worden aangebracht, dient zulks te geschieden op aanwijzing en tot genoegen van de gemeente Montfoort, door en voor rekening van betrokkene.

Artikel 8

Alle schade, welke ten gevolge van het gebruik maken van de aansluiting, het onderhoud, de vernieuwing en het herstel van het huisriool wordt toegebracht aan gemeente-eigendommen, zulks ter beoordeling van de gemeente, moet op eerste aanzegging van de gemeente door betrokkene worden vergoed.

Artikel 9

Betrokkene neemt ten opzichte van de gemeente Montfoort alle aansprakelijkheid op zich voor ongevallen en/of schade, welke uit het gebruik maken van de aansluiting kan voortvloeien en vrijwaart uit dien hoofde de gemeente Montfoort voor alle gevolgen van vorderingen van derden wegens ongevallen en schade.

Artikel 10

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2019.

Artikel 11

Een aanvraag voor aansluiting op het rioolstelsel, ontvangen voor de datum van inwerkingtreding van deze verordening, wordt afgehandeld overeenkomstig de rioolaansluitverordening die is vastgesteld op 12 december 2016.

Artikel 12

De Rioolaansluitverordening Montfoort van 12 december 2016 wordt ingetrokken met ingang van de datum van inwerkingtreding van deze verordening als genoemd in artikel 10 van deze verordening.

Artikel 13

Deze verordening kan worden aangehaald als: “Rioolaansluitverordening Montfoort 2019”.

 

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Montfoort, gehouden op 10 december 2018.

 

De griffier,

Drs. M. Lucassen

De voorzitter,

Mr. P.J. van Hartskamp-de Jong

Naar boven