Informatieve artikelen gemeente Bladel, week 50 -2018

Algemene visie op het centrumplan van Jan

 

Bij mijn taak om voor Blaal iets te gaan dichten

Behoort ook om over het centrumplan wat toe te lichten

Schijnbaar belangrijk voor ons allemaal

Gezien de overvolle zaal

 

We zagen vier dames en twee welbespraakte heren

Hun eigen visie presenteren

Met de Sniederslaan zit het voor de meesten mensen goed

Ook de horeca scoort prima zoals het moet

 

De meesten pleitten in al hun verhalen

Den Herd toch naar de mert te halen

Over het van Houdtplein had iedereen zijn eigen smaken

Ze tobden toch allen om het leefbaarder te maken

 

Mer zoals ik dit nu alles overzie

Resteert er nu naar mijn mening slechts een echte optie

Pik stiekem van alle vier het beste eruit

Misschien volgt dan hieruit het enige goede besluit

 

Ik kan natuurlijk begrijpen

Een dergelijk plan moet uiteraard nog heel lang rijpen

Het leste stukje randweg van Blaal duurde wel wat lang

In deze zaak ben ik ook wel een beetje bang

 

Zo geschat is het over 20 jaar wel klaar

Goed gerekend ben ik dan ruim honderd jaar

Ik ben benieuwd en zoals het hoort mijn vaste leus

Maak met zijn allen ook deze keer de goede keus.

 

Jan van Limpt , dorpsdichter van de gemeente Bladel

 

Procesrapport centrumvisie Bladel klaar

De afgelopen maanden is er gewerkt aan een toekomstbestendige visie voor het centrum van het dorp Bladel. De gemeente Bladel heeft vier verschillende bureaus gevraagd een conceptvisie te ontwikkelen. In deze visies wilde de gemeente ook de input van bewoners, vastgoedeigenaren en ondernemers verwerkt zien. Dat is belangrijk omdat de uiteindelijke keuze dan kan rekenen op draagvlak en het ook een echte Bladelse invulling krijgt.

Om dit interactieve traject zo onafhankelijk mogelijk vorm te geven is er een extern procesbegeleider aangesteld. De procesbegeleider Rob Weiss, van het Ik Onderneem! is een centraal aanspreekpunt voor betrokkenen en belanghebbenden en de verbindende schakel tussen inhoud en partijen.

Ik Onderneem! heeft op 3 december 2018 het procesrapport opgeleverd. Dat rapport en het bijbehorende addendum is via de website van de gemeente Bladel (www.bladel.nl/centrumvisie) te downloaden.

Op 20 december 2018 zal de gemeenteraad een keuze maken voor de volgens hen meest passende centrumvisie.

 

Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA)

Een cursusavond over verantwoord alcoholschenken die wordt aangeboden aan alle vrijwillige barmedewerkers in de gemeente Bladel.

Wat houdt de Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA) in?

De IVA bestaat uit een programma van circa 2 uur. Het gaat over wettelijke aspecten, alcohol en het verantwoord schenken van alcohol (en de praktijk van het verantwoord schenken). De IVA wordt gegeven door een speciaal hiervoor opgeleide IVA-docent van Novadic-Kentron. Bij een volledige aanwezigheid – en gedegen bijdrage - krijgt de deelnemer een certificaat. Dit certificaat dient te allen tijde aanwezig te zijn achter de bar.

Waarom een instructie en voor wie is de IVA?

De Drank- en Horecawet schrijft voor dat verenigingen die alcohol schenken en daarvoor een vergunning hebben, over gekwalificeerd barpersoneel dienen te beschikken. Dat betekent dat tijdens de openingstijden van de bar altijd of een leidinggevende of een IVA-gekwalificeerde aanwezig dient te zijn. Eén van deze twee is dan op dat moment verantwoordelijk voor de gang van zeken achter de bar. Volgens de wet moet een leidinggevende 21 jaar of ouder zijn en een barvrijwilliger 16 jaar of ouder.

Alcohol schenken

Op alle plaatsen waar alcohol getapt en geschonken wordt, moet men voldoen aan de daarvoor geldende wet- en regelgeving. Dat geldt zowel voor de commerciële als voor de niet-commerciële horeca, zoals club- en, buurthuizen en sportkantines. Hoewel het niet verplicht is voor eenmalige evenementen, wordt het ook hen aangeraden om barvrijwilligers deel te laten nemen aan deze gratis IVA cursus.

Belangrijke regels zijn:

  • 1.

    De leidinggevenden en de barvrijwilligers moeten de leeftijdsgrenzen voor bezoekers in de gaten houden. Aan personen onder de 18 jaar mag geen alcohol verkocht worden. De verkoper van alcohol is in overtreding als onder deze leeftijdsgrens geschonken wordt. De (te jonge) koper die de drank krijgt, is ook strafbaar. Hij/zij is ook in overtreding wanneer hij/zij openbare ruimten alcohol bezit.

  • 2.

    Gelegenheden die drank schenken, mogen dronken personen of personen onder invloed van andere drugs niet toelaten. Er mag geen alcohol verkocht worden aan personen die al dronken zijn.

  • 3.

    Aan elke jongere tot 25 jaar die alcohol wil kopen, moet een legitimatiebewijs gevraagd worden. Kan men zich niet legitimeren, dan mag de alcohol niet meegegeven worden.

Waar en wanneer vindt de IVA plaats?

Omdat het van belang is dat er altijd een IVA gecertificeerde barmedewerker aanwezig is als er alcohol geschonken wordt, biedt de gemeente Bladel de mogelijkheid aan tot het kosteloos volgen van deze cursus voor alle vrijwillige barmedewerkers. Hiervoor zijn drie avonden gepland in 2019:

• Dinsdag 12 februari in gemeenschapshuis D’n Tref te Hapert, van 19.30 tot 21.30 uur

• Dinsdag 26 maart in gemeenschapshuis Den Aord te Casteren, van 19.30 tot 21.30 uur

• Dinsdag 2 april in Cultureel Centrum Den Herd te Bladel, van 19.30 tot 21.30 uur

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor één van bovengenoemde bijeenkomsten. Het minimum aantal deelnemers per bijeenkomst is 15 en er is een maximum van 35. U kunt zich opgeven vóór 22 januari a.s. bij: Marjo Leijten, vrijwilligersondersteuner gemeente Bladel: m.leijten@bladel.nl tel. 06 – 19 91 70 67. Voor meer informatie kunt u ook bij haar terecht.

 

Bladbakken worden weer verwijderd

De meeste bomen hebben hun bladeren inmiddels verloren. Daarom worden de gemeentelijke bladbakken vanaf maandag 17 december 2018 weer verwijderd.

 

Duurzame energie

In 2017 en 2018 is de subsidieverordening duurzame energie voor particulieren een groot succes geweest. Het aantal aanvragen was groter dan het beschikbare budget. In het raadsprogramma is bepaald dat de gemeenteraad in 2019 een uitvoeringsprogramma voor energie gaat vaststellen. De keuze of er een doorstart komt voor de subsidieregeling, wordt gemaakt bij de vaststelling van dit uitvoeringsprogramma.

De gemeente verwacht hierover duidelijkheid vóór de zomer van 2019.

 

Gemeente Bladel vijfde plaats in verkiezing ‘Meest bijvriendelijke gemeente van Nederland’

De gemeente Bladel heeft samen met 42 andere gemeenten meegedaan aan de verkiezing voor de meest bijvriendelijke gemeente van Nederland. Met trots kan worden meegedeeld dat de gemeente Bladel is geëindigd op de vijfde plaats.

Deze verkiezing is een initiatief van Nederland Zoemt. Gemeenten werden beoordeeld op onder andere het gebruik van chemische middelen, het gebruik van bijvriendelijke beplanting en het maaibeheer van bermen. Begin volgend jaar ontvangt de gemeente haar beoordeling en weet dan waar nog verbeterpunten zijn.

Naar boven