5e wijziging verordening jeugdhulp en maatschapelijke ondersteuning Venlo 2015

De raad van de gemeente Venlo;

gelezen het voorstel van het college van 23-10-2018, registratienummer 1389008;

gelet op de Wmo 2015, artikel 149 van de Gemeentewet;

gezien het advies van;

overwegende dat;

besluit(en) vast te stellen:

I de volgende 5e wijziging van de Verordening jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning 2015.

Artikel 1.

In artikel 1, begripsbepalingen een nieuw sub ‘n’ op te nemen waarbij het bestaande sub ‘n’ ‘vaste bijdrage’ wordt omgezet naar sub ‘o’.

n. sport: het beoefenen van een sport in verenigings- of clubverband, niet zijnde profesionele sportbeoefening.

Artikel 4. Criteria voor een maatwerkvoorziening

Artikel 4. lid 6 wordt als volgt gewijzigd:

  • 6.

    Een maatwerkvoorziening gericht op zelfstandig wonen in de eigen leefomgeving, kan worden toegekend in de vorm van zorg in natura, pgb of een financiële tegemoetkoming in de kosten van een verhuizing van maximaal € 3.000.

Het bestaande lid 6 wordt omgezet naar lid 7.

Artikel 5: Voorwaarden en weigeringsgronden voor een maatwerkvoorziening voor maatschappelijke ondersteuning

Er wordt bij artikel 5, lid 2 een nieuw lid a ingevoegd:

  • a.

    indien het college eerder toepassing heeft gegeven aan artikel 2.3.10, eerste lid, onderdeel a, d en e, van de Wet, dan wel indien voldoende aannemelijk is dat een dergelijke herzienings- of intrekkingsgrond zich voordoet dan wel op korte termijn zal voordoen.

De bestaande artikelen a t/m f worden omgezet naar b t/m g.

Artikel 8. Regels voor pgb

In artikel 8, lid 2. wordt sub e, 2. als volgt gewijzigd:

  • 1.

    voor een woningaanpassing: wordt, indien dit wordt uitgevoerd door een persoon die behoort tot het eigen sociaal netwerk, opgebouwd uit de goedkoopst en noodzakelijke materialen en uren op basis van het wettelijk minimumloon;

  • 2.

    bedraagt ten hoogste de kostprijs van de in de betreffende situatie goedkoopst passende voorziening in natura. Indien het college geen passende voorziening in natura heeft gecontracteerd:

    • a.

      bij standaard woningaanpassingen wordt de hoogte van het pgb bepaald op basis van een door het college vast te stellen prijslijst, die bij het Besluit jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning 2018 voor de ondersteuningsbehoefte 2018 is gevoegd,

    • b.

      bij niet standaard woningaanpassingen wordt de hoogte van het pgb bepaald aan de hand van twee door de cliënt, of indien van toepassing zijn vertegenwoordiger, op te vragen offertes alsnog de goedkoopst passende voorziening gezocht ter vaststelling van de hoogte van het pgb.

    • c.

      bij zeer complexe woonaanpassingen kan het college een bouwkundig, sociaal/medisch advies en daarbij behorende kostencalculatie inwinnen bij een gecontracteerde externe partij.

En wordt aan lid 2 sub f nieuw toegevoegd:

voor een sporthulpmiddel:

  • 1.

    bedraagt maximaal € 2.500,- en wordt ten hoogste één keer per 3 jaar verstrekt;

  • 2.

    bedraagt, in afwijking van het gestelde in sub 1., voor een elektrisch voortbewogen of elektrisch ondersteund sporthulpmiddel bij een grote mate van immobiliteit maximaal € 5.000,- en wordt ten hoogste één keer per 6 jaar verstrekt;

  • 3.

    is bedoeld als een bijdrage in de kosten van aanschaf, onderhoud en eventueel verzekering;

  • 4.

    wordt bepaald op basis van een bij de aanvraag in te dienen offerte van het sporthulpmiddel en een bewijsstuk van het lidmaatschap van een sportvereniging.

  • 5.

    wordt verlaagd met de eventuele bijdrage van een sportclub, sponsor of fonds.

Artikel 9. Regels voor bijdrage in de kosten van voorzieningen

Aan artikel 9, lid 2 wordt sub l. toegevoegd:

2. Voor het gebruik van een maatwerkvoorziening:

l. zoals bedoeld in artikel 4 lid 6 is geen eigen bijdrage verschuldigd.

II. Inwerkingtreding, overgangsrecht en citeertitel.

  • 1.

    Deze wijziging treedt in werking 8 dagen na publicatie.

  • 2.

    Meldingen of aanvragen die zijn ingediend voor de inwerkingtreding van deze wijziging, worden afgedaan op basis van oude bepalingen;

  • 3.

    Bezwaarschriften die zijn ingediend voor inwerkingtreding en betrekking hebben op onderwerpen waarop deze wijziging ziet, worden afgehandeld op basis van de oude regelgeving.

  • 4.

    Dit besluit wordt aangehaald als: 5e wijziging van de Verordening jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning 2015.

Toelichting

Toegevoegd in de toelichting op artikel 4, lid 6 is:

In het zesde lid is een bepaling opgenomen dat als de kosten van een woningaanpassing hoger zijn dan € 3.000,-, dan ligt het primaat voor de maatwerkvoorziening in de vorm van een woonvoorziening bij verhuizen naar een geschikte woning. De bijdrage voor verhuis- en inrichtingskosten bedraagt maximaal € 3.000,-. Deze verhuiskosten-vergoeding wordt pas uitgekeerd nadat hierover een besluit is genomen door het college en nadat de cliënt feitelijk is verhuisd naar de voor zijn beperkingen en op dat moment beschikbare, meest geschikte woning. Het aanbieden van een geschikte woning, waar de cliënt naar toe kan verhuizen, is niet primair de verantwoordelijkheid van het college. Wel kan er op verzoek informatie worden verschaft over het beschikbare aanbod.

Toegevoegd in de toelichting op artikel 8, lid 2, sub e, 2 a:

Ter aanvulling op het tweede lid, sub e wordt verstaan:

2 a. onder ‘standaard’ woningaanpassingen wordt verstaan de materialen en benodigdheden voor levering en plaatsing van standaard woningaanpassingen als bedoeld in de prijslijst woningaanpassingen en opgenomen in het Besluit jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning 2018, bijlage 3.

2 b. In het geval van geen standaard woningaanpassing, die niet complex is, wordt de goedkoopst passende woningaanpassing bepaald op basis van 2 offertes.

2 c. Onder een complexe woningaanpassing wordt verstaan een woningaanpassing waarbij het sociale wijkteamlid c.q. ergotherapeut de overweging maakt of de externe adviseur ingeschakeld moet worden.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 28-11-2018.

De griffier De voorzitter

Geert van Soest Antoin Scholten

Naar boven