Wijziging van de verordening naamgeving en nummering, gemeente Noordoostpolder

De raad van de gemeente Noordoostpolder,

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 31 juli 2018, no. 18.0000453;

Gelet op artikel 6 van de Wet basisregistratie adressen en gebouwen en de artikelen 108 eerste lid, 147, 149 en 156 eerste lid van de Gemeentewet;

Gelet op de Wet van 10 februari 2017 tot wijziging van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen en enige andere wetten in verband met modernisering en vereenvoudiging van de registratie en het toezicht (Stb. 2017/60) en welke wet op 1 juli 2018 in werking is getreden (Stb 2018/122);

Overwegende dat het wenselijk is om de verordening naamgeving en nummering op onderdelen aan te passen

B E S L U I T:

Vast te stellen de volgende verordening:

Wijziging van de verordening naamgeving en nummering

Artikel I invullen wordt gewijzigd als volgt.

A Artikel 1 wordt gewijzigd als volgt.

 

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 1, d

Artikel 1, d

ligplaats: door het college als zodanig aangewezen plaats in het water, al dan niet aangevuld met een op de oever aanwezig terrein of een gedeelte daarvan, die is bestemd voor het permanent afmeren van een voor woon-, bedrijfsmatige of recreatieve doeleinden geschikt vaartuig.

ligplaats: door het college als zodanig aangewezen plaats in het water, al dan niet aangevuld met een op de oever aanwezig terrein of een gedeelte daarvan, die is bestemd voor het permanent afmeren van een voor woon-, bedrijfsmatige of recreatieve doeleinden geschikt drijvend object.

Artikel 1, e

Artikel 1, e

nummeraanduiding: door het college als zodanig toegekende aanduiding van een verblijfsobject, een standplaats, een ligplaats en een afgebakend terrein dat bestaat uit een of meer Arabische cijfers, al dan niet met toevoeging van een letter- en/of cijfercombinatie.

 

nummeraanduiding: door het college als zodanig toegekende aanduiding van een verblijfsobject, standplaats of ligplaats al dan niet met toevoeging van een letter- of cijfercombinatie.

Artikel 1, i

Artikel 1, i

standplaats: door het college als zodanig aangewezen terrein of een gedeelte daarvan dat is bestemd voor het permanent plaatsen van een niet direct en duurzaam met de aarde verbonden en voor woon-, bedrijfsmatige of recreatieve doeleinden geschikte ruimte.

standplaats: door het college als zodanig aangewezen terrein of een gedeelte daarvan dat is bestemd voor het permanent plaatsen van een niet direct en niet duurzaam met de aarde verbonden en voor woon-, bedrijfsmatige of recreatieve doeleinden geschikte ruimte.

 

Artikel 1, j

Artikel 1, j

uitvoeringsvoorschriften: nadere bepalingen inzake naamgeving en nummering (adressen).

uitvoeringsvoorschriften: nadere bepalingen inzake naamgeving en nummering.

 

Artikel 1, k

Artikel 1, k

verblijfsobject: de kleinste binnen één of meerdere panden gelegen en voor woon-, bedrijfsmatige of recreatieve doeleinden geschikte eenheid van gebruik die ontsloten wordt via een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde verkeersruimte, die onderwerp kan zijn van goederenrechtelijke rechtshandelingen en in functioneel opzicht zelfstandig is.

 

verblijfsobject: de kleinste binnen één of meer panden gelegen en voor woon-, bedrijfsmatige of recreatieve doeleinden geschikte eenheid van gebruik die ontsloten wordt via een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde verkeersruimte, die onderwerp kan zijn van goederenrechtelijke rechtshandelingen en

in functioneel opzicht zelfstandig is.

Artikel 1, n

Artikel 1, n

de Wet: Wet basisregistraties adressen en gebouwen.

de Wet: Wet basisregistratie adressen en gebouwen.

 

 

Artikel 1, o

 

Convenant: het tussen de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Koninklijke TPG Post BV gesloten Kader Convenant en Nader Convenant inzake postcodes.

 

B.  Artikel 2, lid 1 wordt gewijzigd als volgt:

 

Artikel 2, lid 1

Artikel 2, lid 1

Het college stelt de grens en de naam van de woonplaats(en) vast en kan desgewenst de woonplaats(en) in wijken en buurten verdelen en aanduiden met namen, zo nodig met letters en nummers.

 

Het college stelt de grens en de naam van de woonplaats(en) vast en kan desgewenst de woonplaats(en) in wijken en buurten verdelen en aanduiden met namen. Dit conform de eisen die het Centraal Bureau voor de Statistiek aan deze indeling verbindt.

 

 

C.  Artikel 4, lid 4 wordt gewijzigd als volgt:

 

Artikel 4, lid 4

Artikel 4, lid 4

4 Het is een ieder die daartoe niet is bevoegd, verboden aan een pand of verblijfsobject, stand- of ligplaats of afgebakend terrein nummers toe te kennen door deze op zichtbare wijze aan te brengen.

 

Het is een ieder die daartoe niet is bevoegd, verboden aan een verblijfsobject, standplaats of ligplaats nummers toe te kennen door deze op zichtbare wijze aan te brengen.

 

 

D. Artikel 6, lid 2 wordt gewijzigd als volgt:

 

Artikel 6, lid 2

Artikel 6, lid 2

Indien een verblijfsobject, ligplaats, standplaats of afgebakend terrein nog niet is voltooid, wordt het nummer binnen vier weken na voltooiing aangebracht.

 

Indien een verblijfsobject, ligplaats of standplaats nog niet is voltooid, wordt het nummer binnen vier weken na voltooiing aangebracht.

 

Artikel II Inwerkingtreding

Deze verordening tot wijziging treedt in werking op 15 oktober 2018.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 1 oktober 2018.

De griffier,

De voorzitter,

Nota-toelichting  

Artikelsgewijze toelichting verordening naamgeving en nummering

 

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 1

Artikel 1

De gehanteerde begripsomschrijvingen komen overeen met de begrippen zoals deze in de Wet Bag staan genoemd. Voor de goede orde: het begrip ‘openbare ruimte’ onder punt f komt niet precies overeen met het begrip ‘openbare ruimte’ die wordt gebruikt in het ‘normale’ spraakgebruik. Overigens is de benaming van de verordening (naamgeving) ruimer dan de benaming in de oude verordening (straatnaamgeving). Immers de openbare ruimte omvat meer dan alleen straten.

De gehanteerde begripsomschrijvingen komen overeen met de begrippen zoals deze in de Wet Bag staan genoemd. Voor de goede orde: het begrip ‘openbare ruimte’ onder punt f komt niet precies overeen met het begrip ‘openbare ruimte’ die wordt gebruikt in het ‘normale’ spraakgebruik. Immers de openbare ruimte omvat meer dan alleen straten.

 

 

De toelichting artikel 3, leden 1 en 2 wordt gewijzigd als volgt:

Artikel 3

Artikel 3

Het eerste en tweede lid regelen het vaststellen van standplaatsen en ligplaatsen en het toekennen van nummers aan verblijfsobjecten, ligplaatsen, standplaatsen en afgebakende terreinen. Hier is niet voor de term huisnummer maar voor de term nummeraanduiding gekozen, omdat bij afgebakende terreinen, lig- en standplaatsen niet kan worden gesproken van huis. 

Het eerste en tweede lid regelen het vaststellen van standplaatsen en ligplaatsen en het toekennen van nummers aan verblijfsobjecten, ligplaatsen en standplaatsen.

 

   

De toelichting op artikel 4, leden 1 en 2 wordt gewijzigd als volgt:

Artikel 4

Artikel 4

Op grond van het eerste lid moeten de toegekende namen overeenkomstig de wens van het college worden aangebracht. De kosten daarvan komen voor rekening van de gemeente.

Het tweede lid bepaalt dat een object of plaats of terrein een door het college toegekend nummer ook feitelijk moet dragen. Dit met uitzondering van verblijfsobjecten zoals trafo’s en garages omdat, bij de overigens verplichte nummering, het aanbrengen van een huisnummerbord geen toegevoegde waarde heeft.

Op grond van het eerste lid moeten de toegekende namen overeenkomstig de wens van het college worden aangebracht. De kosten daarvan komen voor rekening van de gemeente.

Het tweede lid bepaalt dat een object een door het college toegekend nummer ook feitelijk moet dragen.

 

 

De toelichting op artikel 6 wordt gewijzigd als volgt:

Artikel 6

Artikel 6

Het vierde lid biedt de gemeente de mogelijkheid om een bord met het oude (doorgehaalde) nummer enige tijd te handhaven naast een bord met het nieuwe nummer. Op deze wijze wordt voorkomen dat zij, die niet van de hernummering op de hoogte zijn, hun bestemming niet kunnen vinden. Hoewel dit tot op heden in de gemeente nog niet is toegepast, kan het verstandig zijn dit niet uit te sluiten. Dit vanwege een mogelijke omvangrijke of ingewikkelde vernummering.

Het vijfde lid spreekt voor zich.

Het vierde en vijfde lid spreken voor zich.

   

 

De toelichting op artikel 7 wordt gewijzigd als volgt:

Artikel 7, slotzin

Artikel 7, slotzin

Na instemming van de gemeenteraad met de verordening zal het college uitvoeringsvoorschriften opstellen en vaststellen.

Na instemming van de gemeenteraad met de Verordening naamgeving en nummering zal het college de Uitvoeringsvoorschriften naamgeving en nummering vaststellen.

 

 

Naar boven