Gemeenteblad van Amsterdam
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Amsterdam | Gemeenteblad 2018, 239704 | Beleidsregels |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Amsterdam | Gemeenteblad 2018, 239704 | Beleidsregels |
Intrekken huidige en vaststellen vernieuwde Beleidsregels vervoersvoorzieningen voor minimaouderen, gemeente Amsterdam
Burgemeester en wethouders van Amsterdam
Brengen ter algemene kennis dat zij in hun vergadering van 16 oktober 2018 hebben besloten:
In te stemmen met het vaststellen van de vernieuwde Beleidsregels vervoersvoorzieningen voor minimaouderen en waarin de belangrijkste wijzigingen zijn:
Bij het bepalen van het inkomen van huishoudens waarvan de ene partner de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, maar de andere nog niet wordt niet langer het toetsinkomen voor huishoudens onder de pensioengerechtigde leeftijd toegepast maar het hoogste toetsinkomen. Dit zorgt ervoor dat deze paren eerder voor het gratis openbaar stadsvervoer in aanmerking komen.
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
In deze beleidsregels wordt verstaan onder:
Vervoersvoorziening: een vervoersvoorziening kan bestaan uit:
A: een gratis abonnement voor het vervoer dat verzorgd wordt door GVB binnen hun concessiegebied en door Connexxion en EBS binnen de “stadsgrenzen” van Amsterdam;
B: een tegemoetkoming in de ritbijdrage van het gemeentelijk Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV).
Het College kent een vervoersvoorziening toe op grond van artikel 108, lid 1 Gemeentewet aan Amsterdamse Ouderen die voldoen aan de voorwaarden genoemd in deze beleidsregels.
Artikel 3.2: Tegemoetkoming in de ritbijdrage voor oudere AOV gebruikers
De tegemoetkoming in de ritbijdrage van het aanvullend openbaar vervoer bestaat uit een eenmalig geldbedrag van € 70 per persoon per kalenderjaar.
Artikel 4 Voorwaarden voor verstrekking
Artikel 5 Uitsluitingsbepalingen
Ouderen aan wie het recht op een voorziening zoals genoemd in artikel 3.1 is toegekend, komen niet in aanmerking voor een voorziening zoals genoemd in artikel 3.2. en omgekeerd..
Onder een minimuminkomen wordt verstaan:
een Fiscaal (gezins)inkomen dat hoger is dan 120% van die normen, maar waarvan dat meerdere is aangewend ter aflossing van een schuldenlast in het kader van een minnelijke schuldregeling bij een Gemeentelijke Kredietbank of een opgelegde schuldregeling op grond van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen.
Indien reeds over (een deel van) het Refertejaar een inkomenstoets in het kader van een gemeentelijke regeling heeft plaatsgevonden en daarbij is vastgesteld dat het inkomen niet hoger is dan het relevante toetsbedrag, kan het College besluiten dat het inkomen over (dat deel van) het Refertejaar niet opnieuw wordt getoetst.
De voorziening zoals genoemd in artikel 3.1 van deze beleidsregels wordt ingetrokken indien de oudere verhuist buiten de gemeente Amsterdam of indien anderszins niet meer aan de voorwaarden wordt voldaan.
Ouderen aan wie een voorziening genoemd in artikel 3.1 is toegekend, zijn verplicht het College in te lichten indien zij niet meer voldoen aan één van de voorwaarden.
In bijzondere gevallen kan worden afgeweken van de bepalingen in deze beleidsregels, als toepassing daarvan wegens bijzondere omstandigheden onredelijke gevolgen heeft gezien de doelstelling van de regeling.
Burgemeester en wethouders voornoemd,
Femke Halsema,
burgemeester
Wil Rutten,
waarnemend gemeentesecretaris
Amsterdamse ouderen met de Pensioengerechtigde leeftijd die in staat zijn zelfstandig te reizen, een inkomen tot 120% van het sociaal minimum hebben en vermogen dat de grens van de Wet werk en bijstand of de Participatiewet niet overschrijdt, kunnen gebruik maken van gratis openbaar stadsvervoer van GVB en van de lijnen van Connexxion en EBS binnen de stadsgrenzen.
Voor deze leeftijdsgrens is gekozen om aan te sluiten bij het moment waarop een verandering in inkomen aannemelijk is, gezien het bereiken van de Pensioengerechtigde leeftijd.
Ouderen met een minimuminkomen leven door mindere mobiliteit en financiële beperkingen vaker in een sociaal isolement, met negatieve gevolgen voor het welbevinden. Door het aanbieden van gratis openbaar vervoer aan Amsterdamse ouderen worden drempels voor participatie weggenomen. Het gratis reizen voor ouderen verlaagt de kans op sociaal isolement, omdat financiën geen beperking meer vormen om activiteiten te ondernemen waarvoor openbaar vervoer nodig is. Het gratis reizen draagt bij aan de mobiliteit van ouderen. Hierdoor zijn zij in staat familie en vrienden te bezoeken, contacten te onderhouden en (meer) activiteiten te ondernemen. Uit diverse onderzoeken van OIS onder de gebruikers van het abonnement komt naar voren dat de ervaringen met het abonnement zeer positief zijn. Mensen met een abonnement gaan vaker de deur uit voor hun sociale contacten, voor het ondernemen van activiteiten en voor het gebruik van de stadspas.
In het verlengde van het gratis OV is de tegemoetkoming voor ouderen die gebruik maken van het Aanvullend openbaar vervoer en een indicatie hebben voor Deur tot deur Samenreizend vervoer, Deur tot deur Plus vervoer of Kamer tot kamer vervoer, zoals afgegeven op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), vastgesteld.
Het Aanvullend openbaar vervoer bevat 4 vervoersoorten. Voor alle vormen van vervoer is het aanvragen van een AOV-pas noodzakelijk. Het Beschermd Vervoer is bestemd voor alle ouderen van 75 jaar en ouder zonder lichamelijke beperking, die liever niet met het gewone openbare vervoer willen reizen. Het gebruik van het AOV berust dan op een keuze. Uitsluiting van de vervoerssoort Beschermd Vervoer betekent in de praktijk dat de tegemoetkoming terecht komt bij oudere minima, die vanwege een medische beperking zijn aangewezen op het AOV.
De tegemoetkoming wordt gegeven in de vorm van uitbetaling van een eenmalig geldbedrag ad € 70,00. Het verstrekken van een eenmalig geldbedrag is administratief een eenvoudige manier van compenseren. Bovendien komt het beschikbaar gestelde bedrag grotendeels rechtstreeks de doelgroep ten goede. De vergoeding wordt verstrekt in het kader van het gebruik van het AOV maar is niet direct gekoppeld aan daadwerkelijk gemaakte ritten.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2018-239704.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.