2e wijziging Afvalstoffenverordening 2011 gemeente Epe

DE RAAD DER GEMEENTE EPE

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr. 2018-07591 d.d. 11 september 2018;

 

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel 15.33 van de Wet milieubeheer;

 

BESLUIT

Vast te stellen de volgende verordening tot wijziging van de Afvalstoffenverordening 2011 gemeente Epe (2e wijziging).

Artikel I

Artikel 14 wordt gewijzigd en komt te luiden als volgt:

 

Artikel 14 Ter inzameling aanbieden van bedrijfsafvalstoffen aan de inzameldienst

  • 1.

    Het is verboden bedrijfsafvalstoffen aan te bieden aan de inzameldienst.

  • 2.

    Het verbod geldt niet voor de krachtens artikel 13 aangewezen categorieën bedrijfsafvalstoffen:

    • a.

      voor zover degene die gebruik maakt van de inzameling door de inzameldienst voldoet aan de daarmee ontstane belastingplicht op grond van de gemeentelijke belastingverordening.

    • b.

      voor scholen, die in het kader van educatie actief aan afvalscheiding willen doen en deelnemen aan het project Clean Wise uitsluitend voor zover het betreft de categorieën afvalstoffen: PMD, GFT en papier.

  • 3.

    Het college kan regels stellen omtrent de dagen, tijden, wijzen en plaatsen waarop de krachtens artikel 13 aangewezen bedrijfsafvalstoffen aan de inzameldienst ter inzameling kunnen worden aangeboden.

  • 4.

    Het is verboden de krachtens artikel 13 aangewezen bedrijfsafvalstoffen ter inzameling aan te bieden in strijd met deze regels.

 

Artikel II

Deze verordening treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking.

 

Epe, 11 oktober 2018

De raad voornoemd,

de voorzitter, Ir. H. van der Hoeve MPA

de griffier, V. Smit

Bijlage

 

Toelichting 2e wijziging Afvalstoffenverordening 2011 gemeente Epe

Artikel 14

Afval van scholen wordt als bedrijfsafval aangemerkt. Omdat de gemeenteraad het inzamelen van gescheiden afval / grondstoffen op scholen heeft aangemerkt als een activiteit van algemeen belang hoeft het niet tegen kostendekkende prijzen worden opgehaald als bedrijfsafval. Feitelijk blijft het echter wel bedrijfsafval. Ingevolge het huidige artikel 14 is het verboden om bedrijfsafval aan te bieden aan de inzameldienst. Dat verbod geldt niet voor bedrijven die afvalstoffen aanbieden en de daarvoor verschuldigde belasting betalen. Omdat het scholen niets mag kosten is artikel 14 lid 2 van de Afvalstoffenverordening gesplitst in een gedeelte sub a en een nieuw sub b. Op basis van deze nieuwe bepaling (sub b) geldt het verbod om bedrijfsafvalstoffen aan te bieden aan de inzameldienst niet voor scholen als het gaat om PMD, GFT en papier.

 

 

Naar boven