Wijziging Nadere regels Apv gemeente Bodegraven-Reeuwijk (21e wijziging)

 

Burgemeester en wethouders van Bodegraven-Reeuwijk;

 

overwegende, dat ter uitvoering van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Bodegraven-Reeuwijk (hierna: de Apv) bij besluit van 27 november 2012, zoals nadien gewijzigd, nadere regels, beleidsregels en aanwijzingsbesluiten zijn vastgesteld;

 

dat de raad in zijn openbare vergadering van 17 oktober 2018 heeft besloten artikel 5:12 van de Apv te wijzigen, teneinde ook een wettelijke grondslag te bieden voor het verwijderen van zogenaamde weesfietsen en fietswrakken;

 

dat hun college op grond van artikel 5:12, eerste lid, in het belang van het uiterlijk aanzien van de gemeente, ter voorkoming of opheffing van overlast, of ter voorkoming van schade aan de openbare gezondheid plaatsen kan aanwijzen waar het verboden is fietsen of bromfietsen buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan;

 

dat hun college op grond van artikel 5:12, tweede lid, plaatsen kan aanwijzen waar het verboden is fietsen of bromfietsen onbeheerd te laten staan, langer dan een door hun college te bepalen periode;

 

gelet op het bepaalde in artikel 5:12, eerste en tweede lid, van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Bodegraven-Reeuwijk;

 

b e s l u i t e n :

 

de nadere regels, beleidsregels en aanwijzingsbesluiten ter uitvoering van de Apv te wijzigen als volgt:

 

Artikel I

 

De nadere regels, beleidsregels en aanwijzingsbesluiten ter uitvoering van artikel 5:12 van de Apv komen te luiden:

 

Artikel 5:12 lid 1

 

omschrijving

Het is verboden op door het college in het belang van het uiterlijk aanzien van de gemeente, ter voorkoming of opheffing van overlast, of ter voorkoming van schade aan de openbare gezondheid aangewezen plaatsen fietsen of bromfietsen buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan.

 

nadere regel(s), beleid, aanwijzingsbesluit(en)

Als plaatsen waar het verboden is fietsen of bromfietsen buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan wordt aangewezen het gebied rondom het NS station te Bodegraven, zoals weergegeven op de kaart in bijlage 8.

 

Beleid

 

  • a.

    De buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) gaat minimaal twee keer per jaar het aangewezen gebied bekijken en maakt foto’s met vermelding van datum en tijdstip bezoek.

  • b.

    In het geval de (brom)fiets(en) geregistreerd is/zijn, zoekt de BOA zo mogelijk contact met de eigenaar.

  • c.

    De BOA stickert de aangetroffen (brom)fiets(en) en checkt na de periode (standaard 2 weken) aangegeven op de sticker of de (brom)fiets(en) is/zijn verwijderd.

  • d.

    Vervolgens neemt de BOA contact op met een van de medewerkers van de buitendienst. Deze medewerker(s) halen de (brom)fiets(en) op en brengen deze naar de daartoe aangewezen opslaglocatie.

  • e.

    Team Veiligheid zorgt voor een publicatie zodra de (brom)fiets(en) is/zijn verwijderd in de eerstvolgende uitgave van het/de door de gemeente gebruikte publicatiemiddelen.

  • f.

    De eigenaar van een (brom)fiets kan na betaling van € 20 zijn/haar (brom)fiets ophalen bij de daartoe aangewezen opslaglocatie. 

 

Onderscheid in categorieën

 

  • 1.

    Wanneer uit de omschrijving opgenomen in het Besluit beheer autowrakken of de Wet op de economische delicten blijkt dat sprake is van een wrak, wordt dit gezien als afval en wordt deze direct verwijderd en vernietigd.

  • 2.

    Over het algemeen wordt een uitzondering gemaakt voor (brom)fiets(en) waarvan de eigenaar zich kan melden. Na 4 weken wordt de opslag van deze fietsen gestaakt (met de sta- en opslagperiode is dit 6 weken).

  • 3.

    Als de (brom)fiets in goede staat is dan wordt de volledige periode van 13 weken in opslag gehandhaafd.

 

toelichting

De verwijzing naar het BOA registratiesysteem is uit de nadere regels verwijderd omdat dit systeem niet meer wordt gebruikt. De beleidsregels worden feitelijk ongewijzigd voortgezet.

 

Artikel 5:12 lid 2

 

omschrijving

Het is verboden fietsen of bromfietsen onbeheerd te laten staan op door het college aangewezen plaatsen, langer dan een door het college te bepalen periode.

 

nadere regel(s), beleid, aanwijzingsbesluit(en)

Als plaats waar het verboden is fietsen of bromfietsen onbeheerd te laten staan wordt aangewezen het grondgebied van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De periode voor het onbeheerd laten staan van een fiets of bromfiets wordt gesteld op 14 dagen.

 

toelichting

De problematiek van weesfietsen is niet beperkt tot enkele specifieke gebieden maar komt in de gehele gemeente voor. Praktijk is dat de inwoners ons vragen in de gehele gemeente weesfietsen te verwijderen. Een aanwijzing die bijvoorbeeld beperkt is tot winkelgebieden doet geen recht aan deze meldingen.

 

Wat betreft de tijdsperiode betekent dit in de praktijk dat de fiets of bromfiets dan 3 weken onbeheerd kan staan, omdat de BOA eerst een waarschuwingssticker geeft, met het verzoek de fiets of bromfiets binnen 1 week te verwijderen.

 

Artikel II

 

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na de dag van bekendmaking.

 

 

Bodegraven, 31 oktober 2018.

 

Burgemeester en wethouders van Bodegraven-Reeuwijk,

 

de secretaris,

drs. J.G. de Jager

 

de burgemeester,

mr. C. van der Kamp

Naar boven