Aanwijzingsbesluit toezichthouders BVO Vijfheerenlanden

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeente Leerdam, Vianen en Zederik dan wel de burgemeesters van de gemeente Leerdam, Zederik en Vianen ieder voor zover het zijn bevoegdheid als bestuursorgaan betreft besluit gelet op artikel 5.10 lid 3 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en Titel 5.2 van de Algemene wet bestuursrecht(Awb) het Aanwijzingsbesluit toezichthouders vast te stellen.

Inleiding

Toezicht en handhavingstaken worden aangewezen met een zogenaamd aanwijzings-besluit. Het aanwijzen van toezichthouders kan individueel of categoraal(MvT, TK1993-1994, 23700, p.139). Dit laatste betekent dat de aanwijzing is verbonden aan

een dienst, afdeling of team. Het voordeel daarvan is dat wij bij personele wijzigingen niet opnieuw aanwijzingsbesluiten hoeven te nemen of in te trekken. Om de bevoegdheden van de toezichthouder, als bedoeld in Titel 5:2 van de Awb, van toepassing te doen zijn is een uitdrukkelijke aanwijzing door het college of de burgemeester van de toezichthouder vereist. Deze categorale aanwijzing van toezichthouders is een vervolg van de individuele aanwijzing van toezichthouders zoals deze eerder heeft plaatsgevonden.

Definitietoezichthouder

Onder toezichthouder wordt verstaan: een persoon die, bij of krachtens wettelijk voorschrift, is belast met het houden van toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens enig wettelijk voorschrift.

Rechten en verplichtingen

Een ieder is verplicht aan een toezichthouder binnen de door hem gestelde termijn alle medewerking te verlenen. Verder geldt voor elke toezichthouder de verplichting dat hij slechts van zijn bevoegdheden gebruik kan maken voor zover dat redelijkerwijs voor de vervulling van zijn taak nodig is. Hierbij maakt de toezichthouder van zijn rechten gebruik wanneer hij/zij taken uitvoert die vallen onder het vigerende uitvoeringsprogramma van de gemeente Leerdam, Vianen en Zederik

Toezichthouders

Als toezichthouders zijn met de inwerkingtreding van dit aanwijzingsbesluit aangewezen:

  • -

    de medewerkers in dienst bij de Bedrijfsvoeringorganisatie (hierna BVO) Vijfheerenlanden en geplaatst in het team Toezicht en Handhaving;

  • -

    de toezichthouders van buiten de organisatie op basis van inhuur of op een andere basis.

De aanwijzing van toezichthouders op basis van inhuur betreft de door de BVO Vijfheerenlanden ingehuurde medewerkers in de functie van toezichthouder omgevingsrecht.

Bevoegdheden

De Awb regelt het specifiek toekennen van bevoegdheden aan toezichthouders. Het betreft de in de artikelen 5:15 tot en met 5:19 Awb opgenomen bevoegdheden. Een toezichthouder, als bedoeld in Titel 5.2 van de Awb, mag op grond van zijn/haar aanstelling plaatsen betreden (met uitzondering van woningen), inlichtingen vorderen, personen vorderen inzage te geven in hun identiteitsbewijs en heeft recht op inzage in zakelijke gegevens en bescheiden en het nemen van afschriften daarvan. Bovendien kan een toezichthouder op basis van artikel 5.20 van de Awb een ieder verplichten medewerking te verlenen bij de uitoefening van zijn bevoegdheden als die medewerking redelijkerwijs gevorderd kan worden. Het opzettelijk niet voldoen aan deze vordering is strafbaar gesteld in artikel 184 van het Wetboek van Strafrecht.

Termijn

De aanwijzing tot toezichthouder geschiedt tot wederopzegging dan wel tot beëindiging van het dienstverband, dan wel tot benoeming in een functie die niet valt binnen het team Toezicht en Handhaving.

Naleving

De toezichthouders zijn belast met het houden van toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens wettelijke voorschriften. Het gaat hier om de in artikel 5.1 Wabo genoemde wetten alsmede de besluiten en voorschriften die bij of krachtens die wetten zijn aangegeven.

Legitimatiebewijs

Het legitimatiebewijs bevat een foto van de toezichthouders en vermeldt in ieder geval zijn/haar naam en hoedanigheid. Legitimatiebewijzen worden alleen uitgegeven aan ambtenaren en of derden, aan wie toezichthoudende bevoegdheden zijn toegekend door of namens het college. Bij beëindiging van de aanstelling c.q. aanwijzing levert de toezichthouder het legitimatiebewijs in bij het bestuur.

Aldus besloten door de burgemeesters en wethouders van Leerdam, Vianen en Zederik in de gezamenlijke collegevergadering van 5 juni 2018.

Naar boven