Bekendmaking raadsbesluit omtrent beleid “Bijzondere begraafplaats op eigen terrein binnen de gemeente Brunssum”  

Burgemeester en wethouders van Brunssum maken bekend dat de gemeenteraad het navolgende besluit heeft genomen met betrekking tot het beleid om een begraafplaats op eigen terrein mogelijk te maken.

1. Het beleid "Bijzondere begraafplaatsen op eigen terrein binnen de gemeente Brunssum" vast te stellen;

2. De besluitvorming omtrent een verzoek om een terrein aan te wijzen als bijzondere begraafplaats te delegeren aan het college, mits het besluit dienaangaande (toewijzen of afwijzen) past binnen het vastgestelde beleid;

3. Een verklaring van (geen) bedenkingen niet nodig te achten bij de besluitvorming omtrent een aanvraag om een omgevingsvergunning, mits het collegebesluit dienaangaande (verlenen of weigeren) past in het vastgestelde beleid.

Aanleiding van het beleidsstuk was de realisering van een tuingraf in 2016 en de gemeenteraad heeft toen uitgesproken om beleid te ontwikkelen.

Samenvatting vastgesteld beleid

In het onderhavige ontwerp-beleid is getracht om middels een aantal voorwaarden ruimte te bieden voor begraven op eigen terrein. Meest relevant is dat begraven op eigen terrein alleen buiten de bebouwde kom wordt toegestaan, dat voldaan wordt aan een aantal technische en fysieke eisen en dat per (aaneengesloten) stuk grond maximaal 3 graven mogen worden aangelegd. Ook relevant is dat de gemeente toezicht moet worden verschaft bij het begraven en periodiek om te controleren of de grafrust nog steeds gewaarborgd is. Bovendien is in de Legesverordening een tarief opgenomen voor de afhandeling van verzoeken tot het aanleggen van een bijzondere begraafplaats op eigen terrein.

Om de grafrust van minimaal 10 jaar te waarborgen is aanvullend opgenomen dat op de betreffende locatie geen sprake mag zijn van ruimtelijke ontwikkelingen.

Besluit om een verklaring van geen bedenkingen niet nodig te achten

Aangezien een tuingraf (nagenoeg) nooit zal passen in het ter plaatse vigerende bestemmingsplan, dient een verzoeker erop bedacht te zijn dat naast een toestemming ingevolge het beleid tevens een uitgebreide omgevingsvergunningprocedure benodigd zal zijn. De raad heeft daarom beslist dat een verklaring van geen bedenkingen niet nodig is, indien het verzoek past in het vastgestelde beleid. Indien het verzoek niet past in het vastgestelde beleid kan het college de aanvraag om een omgevingsvergunning weigeren zonder tussenkomst van de raad. De bevoegdheid om te besluiten een verklaring van geen bedenkingen niet nodig te achten volgt uit artikel 6.5 lid 3 van het Besluit omgevingsrecht.

Besluit tot delegatie aan college voor de afhandeling van een aanvraag om een bijzondere begraafplaats aan te wijzen

Tenslotte heeft de raad de bevoegdheid tot aanwijzing van een bijzondere begraafplaats ingevolge artikel 40 Wet op de lijkbezorging gedelegeerd aan het college. Een en ander om een dergelijk verzoek spoedig af te kunnen doen. Dit geldt ook voor een afwijzing van het verzoek indien het verzoek niet past in het vastgestelde beleid. De bevoegdheid tot delegeren volgt uit artikel 156 Gemeentewet.

Inwerkingtreding

Het onderhavige raadsbesluit treedt in werking op 1 november 2018. De betreffende stukken zijn toegevoegd aan deze publicatie, maar kunnen gedurende de openingstijden ook worden ingezien bij het Loket Vergunningen aan het Lindeplein 1 te Brunssum. U kunt hiertoe een afspraak maken via ons Klant Contact Centrum (045-5278 555) of via de digitale afsprakenplanner op onze website.

Tegen de onderhavige besluitvorming staan verder geen rechtsmiddelen open.

Brunssum, 31 oktober 2018

 

Naar boven