Wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning Weert 2018

De raad van de gemeente Weert;

 

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 augustus 2018;

 

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

 

 

besluit:

 

 

  • A.

    Vast te stellen de volgende verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning Weert 2018:

Artikel 1  

Aan artikel 1.1 Begripsbepalingen wordt toegevoegd:

 

bed-voor-de-nacht: lokale opvang voor mensen die dakloos of thuisloos zijn van 20:00 uur tot 08:00 uur, en welke voorziening onderdak, slaapgelegenheid, voeding en eventueel begeleiding op diverse aspecten omvat;

 

beschermd wonen: de maatwerkvoorziening beschermd wonen die kan worden ingezet in twee ondersteuningsvormen:

  • I.

    ondersteuningsvorm ‘beschermd wonen’;

    • wonen in een accommodatie van een instelling met daarbij behorende toezicht en begeleiding, gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid en participatie, het psychisch en psychosociaal functioneren, stabilisatie van een psychiatrisch ziektebeeld, het voorkomen van verwaarlozing of maatschappelijke overlast of het afwenden van gevaar voor de cliënt of anderen, bestemd voor personen met psychische of psychosociale problemen, die niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving; en,

    • de begeleiding wordt planbaar en onplanbaar (24 uur per dag) geboden op gevraagde en ongevraagde momenten, zodat er goed kan worden ingespeeld op de (al dan niet geëxpliciteerde) zorgvraag van de cliënt.

  • II.

    ondersteuningsvorm ‘beschermd thuis’;

    • de begeleiding is te allen tijden 24 uur per dag aanwezig of op afroep beschikbaar, en;

    • de begeleiding wordt planbaar en onplanbaar (24 uur per dag) geboden op gevraagde en ongevraagde momenten, zodat er goed kan worden ingespeeld op de (al dan niet geëxpliciteerde) zorgvraag van de cliënt.

 

trajectbed: lokale opvang gedurende een volledig etmaal of langer voor mensen die dakloos of thuisloos zijn, 24 uur per dag toegankelijk, en welke voorziening onderdak, slaapgelegenheid, begeleiding op diverse aspecten en eventueel voeding omvat;

 

voltijdsopvang: een tijdelijk verblijf gedurende een volledig etmaal of langer, voor mensen die dakloos of thuisloos zijn, inclusief kortdurende crisisopvang en vrouwenopvang, en welke voorziening onderdak, slaapgelegenheid, begeleiding op diverse aspecten en eventueel voeding omvat.

Artikel 2  

In artikel 1.2 wordt de zinsnede ‘met uitzondering van de maatwerkvoorzieningen beschermd wonen en opvang’ verwijderd.

Artikel 3  

Aan artikel 1 wordt artikel 1.2a toegevoegd: Het college stelt nadere regels voor beschermd wonen en opvang.

Artikel 4  

Aan artikel 6.1 wordt een achtste lid toegevoegd: De hoogte van een PGB beschermd wonen wordt gebaseerd op de kostprijs van de goedkoopst adequate voorziening natura. In bijlage 1 van deze verordening worden de tarieven uitgewerkt.

Artikel 5  

Aan artikel 6 wordt toegevoegd artikel 6.4:

 

6.4 Regels voor PGB: beschermd wonen

 

  • a.

    Het PGB als bedoeld in artikel 6.1.8 bedraagt bij:

    • i.

      professionele en gediplomeerde hulp: maximaal de kostprijs van de goedkoopst passende voorziening in natura;

    • ii.

      gediplomeerde ZZP’ers, maximaal 90% van de goedkoopst passende voorziening in natura;

    • iii.

      niet-professionele hulp uit het eigen sociaal netwerk: 75% van het tarief voor professionele hulp, tot een maximum bedrag van € 20 per uur. Op gemotiveerd verzoek van de cliënt en indien dit anders leidt tot onbillijke situaties geldt een tarief tot een maximum bedrag van € 25 per uur, mits daar een financiële compensatie aan de hulp tegenover staat.

  • b.

    Indien uit het onderzoek blijkt dat een cliënt structureel behoefte heeft aan aanvullende ondersteuning kan in uitzonderlijke gevallen een toeslag intensieve ondersteuning toegekend worden. Deze toeslag wordt toegekend indien er:

    • i.

      als een gevolg van een lichamelijke of somatische aandoening, inzet van (verpleegkundige) ondersteuning nodig is aanvullend op de ondersteuningsvorm beschermd wonen of de ondersteuningsvorm beschermd thuis, en/of;

    • ii.

      er sprake is van dermate complexe psychiatrische problematiek, in combinatie met ernstige gedragsproblematiek, waardoor er inzet van begeleiding nodig is aanvullend op de ondersteuningsvorm Beschermd Wonen.

  • c.

    Indien uit het onderzoek blijkt dat een cliënt behoefte heeft aan een geregisseerde dagbesteding, kan er een toeslag dagbesteding aanvullend op de ondersteuningsvorm Beschermd Wonen of de ondersteuningsvorm beschermd thuis worden toegekend.

  • d.

    Voor de toepassing en berekening van de tariefdifferentiatie, zoals bedoeld in artikel 6.4 a van deze Verordening, wordt in de basis uitgegaan van fictief aantal te leveren uren:

    • i.

      voor de ondersteuningsvorm beschermd thuis zes uur ondersteuning per week.

    • ii.

      voor de ondersteuningsvorm beschermd wonen acht uur ondersteuning per week.

Artikel 6  

Het artikel 6.4 wordt omgenummerd naar 6.5 en als zevende lid wordt toegevoegd: Voor wat betreft de regels en voorwaarden voor het aanwenden van het PGB beschermd wonen, wordt aangesloten bij de afspraken van de regio Noord- en Midden-Limburg, die door het college nader worden vastgelegd in het Besluit beschermd wonen en opvang Weert.

Artikel 7  

Artikel 7 lid 6 wordt gewijzigd in: De bijdrage in de kosten voor maatwerkvoorzieningen beschermd wonen en opvang, zoals bedoeld in artikel 2.1.4, wordt geïnd door het college van de gemeente Venlo.

Artikel 8  

Aan artikel 7 worden toegevoegd de leden 7 tot en met 14:

 

  • 7.

    In afwijking van het bepaalde in lid 2, 3 en 4 wordt de bijdrage in de kosten voor een maatwerkvoorziening beschermd wonen berekend tot het maximum dat op grond van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 is toegestaan.

  • 8.

    De bijdrage in de kosten voor de voltijdsopvang is gelijk aan het verschil tussen de voor de cliënt geldende bijstandsnorm en de norm persoonlijke uitgaven. Indien de aanbieder geen voeding verstrekt, wordt de norm persoonlijke uitgaven verhoogd met een bedrag voor voeding, gelijk aan het bedrag dat het Nibud hiervoor hanteert.

  • 9.

    Voor cliënten van 18 tot en met 20 jaar bedraagt de bijdrage in de kosten voor een maatwerkvoorziening voor opvang € 300,- per maand.

  • 10.

    Voor cliënten in de vrouwenopvang bedraagt de eigen bijdrage € 227,50 per maand, waarbij de cliënten zelf verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse voeding.

  • 11.

    De eigen bijdrage voor voltijdsopvang wordt voor de cliënt bepaald per maand, waarbij de bijdrage is verschuldigd voor iedere dag dat de cliënt gebruik maakt van de voltijdsopvang;

  • 12.

    Een maand bestaat uit dertig (30) dagen.

  • 13.

    Voor cliënten met aantoonbare dubbele woonlasten, wordt de eigen bijdrage voor een maatwerkvoorziening opvang verminderd met een forfaitair bedrag, gelijk aan 20% van de geldende bijstandsnorm.

  • 14.

    De bijdrage in de kosten voor het gebruik van de lokale nachtopvang bedragen € 6,50 voor een bed-voor-de-nacht en € 12,50 voor een trajectbed.

     

  • B.

    Te bepalen dat deze wijziging in werking treedt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2018.

 

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Weert van 26 september 2018.

De griffier,

mr. M.H.R.M. Wolfs-Corten

De voorzitter,

A.A.M.M. Heijmans

Bijlage 1: Tarieftabel PGB beschermd wonen 2018

Tarieftabel PGB beschermd wonen 2018

 

Professionele en gediplomeerde hulp (100 %)

Arrangement

Per jaar (365 dagen)

Per etmaal (24 uur)

Beschermd thuis

 € 20.000,00

 € 54,79

Beschermd wonen

 € 29.375,00

 € 80,48

Toeslag intensieve ondersteuning

 € 6.472,00

 € 17,73

Toeslag dagbesteding

 € 7.920,00

 € 21,70

 

ZZP (90 %)

Arrangement

Per jaar (365 dagen)

Per etmaal (24 uur)

Beschermd thuis

 € 18.000,00

 € 49,32

Beschermd wonen

 € 26.437,50

 € 72,43

Toeslag intensieve ondersteuning

 € 5.824,80

 € 15,96

Toeslag dagbesteding

 € 7.128,00

 € 19,53

 

Niet professionele hulp uit het eigen netwerk (75 %)

Arrangement

Per jaar (365 dagen)

Per etmaal (24 uur)

Beschermd thuis

 € 15.000,00

 € 41,10

Beschermd wonen

 € 22.031,25

 € 60,36

Toeslag intensieve ondersteuning

 € 4.854,00

 € 13,30

Toeslag dagbesteding

 € 5.940,00

 € 16,27

TOELICHTING

 

De uitvoering van opvang en beschermd wonen is gemandateerd aan de centrumgemeente Venlo. Om de uitvoering van de taak beschermd wonen zo uniform mogelijk te laten gebeuren in de regio Noord- en Midden-Limburg, zijn regionale afspraken gemaakt. Deze worden deels in de verordening maatschappelijke ondersteuning en deels in het Besluit beschermd wonen en opvang vastgelegd.

 

Artikel 1

 

De centrumgemeente Venlo heeft in mandaat de maatwerkvoorziening beschermd wonen ingekocht in twee ondersteuningsvormen. Hiermee wordt recht gedaan aan het feit dat sommige cliënten beschermd wonen zelfstandiger kunnen wonen dan andere.

 

Artikel 2 en artikel 3

 

Met deze wijzigingen wordt de reikwijdte van de verordening uitgebreid, zodat ze ook de taken opvang en beschermd wonen omvat.

 

Artikel 4

 

Spreekt voor zich.

 

Artikel 5

 

In artikel 2.1.3, tweede lid, onder b, van de wet staat dat in de verordening in ieder geval wordt bepaald op welke wijze de hoogte van een PGB wordt vastgesteld. In 2015 werd dit gedelegeerd aan het college. Vanwege jurisprudentie is het niet meer toegestaan dergelijke zaken te delegeren aan het college. Daarom is de berekeningswijze opgenomen in deze verordening.

 

Artikel 6

 

Spreekt voor zich.

 

Artikel 7

 

Spreekt voor zich.

 

Artikel 8

 

Het vaststellen van de hoogte van de bijdrage in de kosten mag vanwege jurisprudentie niet meer worden gedelegeerd aan het college. Daarom is de berekeningswijze opgenomen in deze verordening. Voor de berekening van de hoogte van de maatwerkvoorziening opvang wordt aangesloten bij de regionale afspraken die hierover zijn gemaakt. Dit om een zo uniform mogelijke uitvoering van deze taak in de regio Noord- en Midden-Limburg te bevorderen.

 

Hoewel de uitvoering voor de taak maatschappelijke opvang is gemandateerd aan Venlo, stuurt de gemeente Weert zelf de dag- en nachtopvang in Weert aan. De bijdrage in de kosten voor de lokale opvang in Weert kent twee ondersteuningsvormen: bed-voor-de-nacht en trajectbed. In dit artikel wordt de hoogte van de bijdrage in de kosten voor het bed-voor-de-nacht en voor het trajectbed bepaald en wordt bepaald dat deze bijdrage wordt geïnd door de samenwerkende partners die de dag- en nachtopvang organiseren.

 

De omvang van een maand is bepaald op 30 dagen, zodat kosten per dag kunnen worden omgerekend naar kosten per maand en de kosten voor een voorziening elke maand gelijk zijn. Dit heeft onder andere te maken met het vaststellen van de hoogte van de bijdrage in de kosten die een vast bedrag per periode betreft.

Naar boven