Nadere regels vergunningstelsel tippelzone De Baan (maximum aantal vergunningen gekoppeld aan het afbouwen en sluiten De Baan en de individuele begeleidingsplannen)

DE BURGEMEESTER VAN UTRECHT EN

 

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN UTRECHT IEDER VOOR ZOVER HET ZIJN BEVOEGDHEDEN BETREFT;

 

Gelet op respectievelijk de artikelen 172 en 160 Gemeentewet en artikel 3:17 van de Algemene Plaatselijke Verordening Utrecht;

 

BESLUITEN:

I.

Geen nieuwe vergunningen te verlenen voor straatprostitutie met uitzondering van vergunningen ten behoeve van de huidige vergunninghouders mits zij voor het verstrijken van hun huidige vergunning een aanvraag hebben ingediend.

II.

Deze vergunningen af te geven indien zich geen weigeringsgrond voordoet als bedoeld in artikel 3:17 van de Algemene Plaatselijke Verordening Utrecht.

III.

De geldigheidsduur van de te verlenen vergunningen te bepalen op de sluitingsdatum van tippelzone De Baan, te weten uiterlijk 30 juni 2021 om 24.00 uur.

IV.

Vergunningen verleend – na inwerkingtreding van deze nadere regels – vervallen indien hiervan geen gebruik is gemaakt gedurende de periode zoals deze is bepaald in het individuele begeleidingsplan van de betrokken vergunninghouder

V.

In te trekken:

Nadere regels vergunningstelsel De Baan (maximum aantal te verlenen vergunningen met verdeelsleutel) van 10 juni 2008 met kenmerk 08.058509.

VI.

Deze beleidsregel in werking te laten treden op de dag van bekendmaking.

 

 

Utrecht, 9 oktober 2018

De burgemeester van Utrecht,

Burgemeester en wethouders van Utrecht,

De secretaris, de burgemeester,

Toelichting

 

Historie

Voor het werken op tippelzone De Baan heeft de gemeente Utrecht sinds 2005 in de Algemene Plaatselijke Verordening een vergunningenstelsel voor straatprostitutie opgenomen. Om te werken op tippelzone De Baan is een vergunning nodig, te verkrijgen bij de gemeente.

De gemeente mag deze regels stellen aan prostitutie op basis van artikel 151a Gemeentewet. De basis voor het vergunningstelsel ligt in artikel 3.17 van de APV en is uitgewerkt in Nadere Regels (d.d. 10 juni 2008, kenmerk 08.058509). In deze Nadere Regels is het maximum aantal te verlenen vergunningen gesteld op 150. Daarbij is met een verdeelsleutel de balans tussen vergunninghouders in de zorgregio en vergunninghouders van buiten de zorgregio geregeld. Op dit moment hebben 55(dd. 19/9 CHK op 9/10) personen een vergunning voor tippelzone De Baan.

De geldigheidsduur van de vergunning heeft het bestuur bepaald op één jaar. Na dit jaar moet opnieuw een vergunning aangevraagd worden.

 

Toelichting

In het coalitieakkoord ’Utrecht - Ruimte voor iedereen’ zet het college van B&W van de gemeente Utrecht in op het afbouwen en sluiten van tippelzone De Baan, met 1 juli 2021 als uiterlijke sluitingsdatum. Dit voornemen schept duidelijkheid voor zowel de gebiedsontwikkeling op en rond de Europalaan als voor de vergunninghouders.

De afbouw wil het college zorgvuldig doen, door vanaf de zomer van 2018 te starten met het ontwikkelen en uitvoeren van integrale individuele begeleidingsplannen voor elke vergunninghouder. Deze plannen, opgesteld in samenspraak met de vergunninghouders, worden gebaseerd op hun mogelijkheden en behoeften en gaande de uitvoering waar nodig bijgesteld. In lijn met de voorgenomen sluiting is het nodig om de Nadere regels voor het vergunningstelsel aan te passen. Dat gebeurt door het vaststellen van “Nadere regels tippelzone De Baan (maximum aantal vergunningen gekoppeld aan het afbouwen en sluiten De Baan en individuele begeleidingsplannen) (verder Nadere Regels 2018) die:

• gelet op de afbouw van De Baan geen nieuwe instroom meer toe laten, maar alleen de huidige vergunninghouders nog in aanmerking te laten komen voor een vergunning,

• de huidige vergunninghouders de zekerheid bieden dat zij, indien gewenst, tot aan het moment van sluiting op De Baan kunnen blijven werken,

• gelet op de belangrijke rol van maatwerkplannen bij de afbouw van de tippelzone de datum van vervallen van vergunningen direct koppelen aan afspraken daarover in de integrale individuele begeleidingsplannen.

 

In de Nadere regels 2018 is voorzien in de afgifte van vergunningen. De huidige vergunninghouders zijn in bezit van een vergunning met een geldigheidsduur van één jaar. Alleen zij komen na afloop van hun vergunning opnieuw in aanmerking voor een vergunning. Als er geen weigeringsgronden zijn voor afgifte, dan wordt de vervaltermijn van de nieuwe vergunning bepaald uiterlijk 30 –06 -2021. Anderen die zich melden bij de gemeente met een vraag naar een vergunning voor de tippelzone worden uitgenodigd voor een gesprek. Dit gesprek is om vragen te kunnen beantwoorden en de persoon eventueel door te verwijzen naar passende hulp- of dienstverlening.

 

Het neerwaarts bijstellen van het maximum aantal af te geven vergunningen van 150 naar 55 (CHK 9/10/18) volgt het beleid met de afbouw van de zone als inzet. Daarbij is het college zich bewust dat het ontwikkelen en vasthouden van een alternatief voor sekswerk op de tippelzone voor een aantal vergunninghouders niet eenvoudig zal zijn. Onderzoek onder sekswerkers die een duurzaam alternatief willen voor sekswerk wijst uit dat hiervoor soms meerdere pogingen nodig zijn (zie bijvoorbeeld: Aipassa N, Boerhoop R, Bakker L en Bleeker Y. Stoppen met sekswerk. Belemmerende factoren voor een duurzame uitstap. Regioplan, Amsterdam, 2017).. De zekerheid dat er tot sluiting van de tippelzone gewerkt kan worden op De Baan en de koppeling van door het bestuur vast te stellen vervaldata van vergunningen conform de APV 3:17 -5 aan de wensen en mogelijkheden van sekswerker uit de individuele begeleidingsplannen bieden hiervoor garanties.

 

Het coalitieakkoord en de APV stellen daarnaast de volgens kaders:

Conform het coalitieakkoord sluit de tippelzone uiterlijk op 1 – 7 - 2021,

Vergunningen kunnen worden geweigerd of ingetrokken als zich daarvoor gronden voordoen beschreven in de APV 3: 17.

 

Intrekking nadere regels 2008

Deze Nadere regels vervangen de ‘Nadere regels vergunningstelsel De Baan (maximum aantal te verlenen vergunningen met verdeelsleutel)’ van 10 juni 2008 met kenmerk 08.058509. Derhalve worden de ‘Nadere regels 2008’ ingetrokken en vervangen door de ‘Nadere regels 2018’. Zoals hierboven uiteengezet volgt dit uit het ingezette beleid inzake tippelzone De Baan uit het coalitieakkoord 2018 – 2022.

 

 

Naar boven