Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heemskerk houdende regels omtrent opslagcontainers en bouwmaterialen Nadere regels Opslagcontainers en bouwmaterialen

 

 

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • -

    Bouwmaterialen: Bouwketen en andere hulpconstructies als bedoeld in artikel 2, aanhef en onder 20, van bijlage II bij het Besluit Omgevingsrecht zijnde: (bouwkeet, bouwbord, steiger, heistelling, hijskraan, damwand, containers met bouw- en sloopmateriaal of andere hulpconstructie); die functioneel zijn voor de uitvoering van een werk (bouw-, onderhouds- of sloopactiviteit, een tijdelijke werkzaamheid in de grond-, weg- of waterbouw of een tijdelijke werkzaamheid op land).

  • -

    Opslagcontainers: containers ten behoeve van het tijdelijk opslaan van materialen, niet zijnde huishoudelijk afval.

Artikel 2 Doel

Ingevolge artikel 2.10a lid 1 Algemene plaatselijke verordening is het zonder toestemming verboden de openbare weg of weggedeelte anders te gebruiken dan overeenkomstig de publieke functie daarvan. Deze Nadere regels zien toe op de voorwaarden voor het vergunningsvrij plaatsen van containers en zijn opgesteld vanuit het oogpunt van openbare orde of de woon – en leefomgeving.

Artikel 3 Duur van plaatsing

  • 1.

    Opslagcontainers aan de weg of een weggedeelte daarvan worden voor maximaal 6 weken geplaatst.

  • 2.

    Bouwmaterialen aan de weg of een weggedeelte daarvan worden geplaatst gedurende de periode dat het werk in uitvoering is, met een maximum van 6 maanden.

  • 3.

    Na het beëindigen van het werk worden de bouwmaterialen binnen een week verwijderd.

Artikel 4 Wijze van plaatsing

  • 1.

    Opslagcontainers en bouwmaterialen zijn zodanig geplaatst, dat het verkeer, waaronder voetgangers, geen hinder ondervindt.

  • 2.

    Bij plaatsing op het trottoir blijft een vrije doorgang van minimaal 1.20 meter over voor de voetgangers.

  • 3.

    Bij plaatsing in een parkeervak steken de container en de bouwmaterialen niet uit op de rijbaan.

  • 4.

    Bouwmaterialen worden uitsluitend geplaatst in de onmiddellijke nabijheid van het terrein waarop het werk wordt uitgevoerd.

Artikel 5 Algemene regels voor opslagcontainers

  • 1.

    Opslagcontainers zijn maximaal 6,00 meter lang, 2,45 meter breed en 2,60 meter hoog.

  • 2.

    Open opslagcontainers worden gedurende de avonden en het weekeinde zodanig afgedekt, dat uitvallen of wegwaaien van afval of materialen wordt voorkomen.

  • 3.

    Opslagcontainers zijn voorzien van een markering die aan onderstaande voorschriften voldoet:

    • a.

      Minimaal twee markeringsstrepen op elk zijvlak en elk kopstuk aan de uiterste buitenzijden van de container;

    • b.

      De afstand tussen het hoogste punt van de markering en de rijbaan waarop de container zich bevindt, bedraagt maximaal 1.55 meter;

    • c.

      De markering bestaat uit retro reflecterend materiaal van tenminste high intensity grade klasse II in de kleuren rood en wit;

    • d.

      De markering bestaat uit een vlak en hierop zijn diagonale strepen in de kleuren rood en wit aangebracht;

    • e.

      De rode vlakken in de aanrijrichting aan de linkerzijde van rechtsboven naar linksonder zijn gericht en in de aanrijrichting aan de rechterzijde van linksboven naar rechtsonder gericht zijn;

  • 4.

    Opslagcontainers leveren geen gevaar op voor de brandveiligheid.

  • 5.

    Opslagcontainers worden niet geplaatst op brandkranen en voor nooduitgangen.

  • 6.

    Gesloten opslagcontainers zijn op minimaal twee meter afstand van een gebouw geplaatst.

  • 7.

    Open opslagcontainers zijn op minimaal vijf meter van een gebouw geplaatst.

  • 8.

    Opslagcontainers zijn zodanig geplaatst dat ze geen schade aanbrengen aan de weg en ze worden alleen op een verharde ondergrond geplaatst.

  • 9.

    Op de opslagcontainers is de naam en het telefoonnummer van de eigenaar/verhuurder of de gebruiker vermeld.

Artikel 6 Algemene regels voor bouwmaterialen

  • 1.

    Bouwmaterialen nemen gezamenlijk maximaal 50 m2 in beslag.

  • 2.

    Per werk wordt niet meer dan één bouwbord op gemeentelijke grond geplaatst.

  • 3.

    Bouw- en sloopmateriaal zijn gedurende de avonden en het weekeinde zodanig afgedekt, dat uitvallen of wegwaaien van afval of materialen wordt voorkomen.

  • 4.

    Bouwmaterialen leveren geen gevaar op voor de brandveiligheid.

  • 5.

    Bouwmaterialen worden niet geplaatst op brandkranen en voor nooduitgangen.

  • 6.

    Een bouwbord vermeldt alleen de naam of aard van in uitvoering zijnde bouwwerken en degenen die bij het ontwerp of de uitvoering van het bouwwerk zijn betrokken.

  • 7.

    Bouwmaterialen worden niet zodanig geplaatst of gebruikt dat onaanvaardbare hinder wordt of kan worden veroorzaakt voor de gebruikers van de openbare weg.

  • 8.

    Er wordt niet -op voor de omgeving hinderlijke of schadelijke wijze- stank, stof, vocht, afval of irriterend materiaal verspreid.

  • 9.

    Hulpconstructies veroorzaken geen onaanvaardbare overlast voor de omgeving door geluid en trilling, elektrische trilling daaronder begrepen.

  • 10.

    Hulpconstructies worden niet gebruikt, indien daardoor instortings-, omval- of ander gevaar wordt veroorzaakt.

Artikel 7 Uitzonderingen

Het door de melding ontstane recht om opslagcontainers en bouwmaterialen te plaatsen kan vervallen in de volgende situaties:

  • a.

    op een evenemententerrein, zoals aangewezen in de evenementenvergunning of -melding;

  • b.

    gedurende werkzaamheden aan de weg op het gedeelte dat nodig is voor de uitvoering van de werkzaamheden;

Artikel 8 Datum inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de achtste dag na die waarop zij is bekendgemaakt.

Artikel 9 Intrekken oude beleidsregel

Het aanwijzingsbesluit opslagcontainers en bouwmaterialen wordt ingetrokken.

Artikel 10 Citeertitel

Dit besluit kan worden aangehaald als: Nadere regels Opslagcontainers en bouwmaterialen.

 

 

Aldus vastgesteld in de B&W vergadering van 2 oktober 2018

burgemeester en wethouders van Heemskerk,

de secretaris,

de burgemeester,

Toelichting opslagcontainers

Procedure:

De ervaring leert dat er regelmatig klachten binnenkomen over geplaatste containers. Daarom wil de gemeente het plaatsen van containers niet helemaal vrijlaten. In plaats van de verplichting om een vergunning aan te vragen, hanteert de gemeente algemene regels waar een container aan moet voldoen om 6 weken vergunningsvrij te kunnen worden geplaatst. Als een container langer dan 6 weken staat, moet hiervoor wel een vergunning worden aangevraagd.

Brandveiligheid:

Vanuit de brandweer is aangegeven dat het bij containers niet zozeer gaat om de obstakelwerking maar meer om de brandveiligheid. In de praktijk komt het meer dan eens voor dat containers in brand worden gestoken die de brandweer moet blussen. Vooral open containers vormen een gevaar voor de brandveiligheid. Daarom is bij containers een onderscheid gemaakt tussen open en gesloten containers. Een open container dient op grotere afstand van de bebouwing te worden geplaatst dan een gesloten container. Een gesloten container levert namelijk minder problemen op omdat het bijna niet mogelijk is om een afgesloten container in brand te steken. Als het al lukt om een dergelijke container in brand te steken dooft het vuur vanzelf door een gebrek aan zuurstof.

Zichtbaarheid:

Tijdelijke objecten op de openbare weg moeten goed zichtbaar zijn. Daarvoor hanteert de gemeente de uitgave “Richtlijn voor het markeren van onverlichte obstakels” van het CROW, kenniscentrum voor verkeer, vervoer en infrastructuur. Aan het opstellen van de richtlijn is meegewerkt door Veilig Verkeer Nederland, de Vereniging van Nederlandse gemeenten en vertegenwoordigers van wegbeheerders, politie, leveranciers en brancheverenigingen. Vanuit het CROW wordt dringend geadviseerd om deze richtlijn op te volgen. Als de richtlijn op grote schaal wordt nagevolgd leidt dat tot meer uniformiteit en een veiliger verkeer.

 

Toelichting bouwmaterialen

Bij werkzaamheden, zoals bouwwerken die in aanbouw zijn, zijn vaak voor de duur van het werk tijdelijke bouwwerken en constructies nodig. Denk aan een directiekeet of containers om spullen in te kunnen bewaren of een afdak om droog te kunnen zagen. Tot 2010 was daarvoor een bouwvergunning vereist, maar sindsdien mag iedereen zonder omgevingsvergunning deze bouwmaterialen en hulpconstructies plaatsen. Maar dat betekent nog niet dat deze hulpcontructies ook zonder Apv-vergunning of melding op de openbare weg mogen worden geplaatst. Dat mag alleen als de bouwmaterialen en hulpconstructies voldoen aan de bepalingen van deze Nadere regels.

 

Omdat er veel verschillende materialen en constructies denkbaar zijn worden er geen afmetingen genoemd, maar hanteert de gemeente de algemene regel dat maximaal per werk 50 m² van de openbare weg in gebruik mag worden genomen. Als een bouwer of aannemer meer ruimte in beslag wil nemen, moet alsnog vergunning worden gevraagd. De bouwmaterialen mogen uitsluitend worden geplaatst in de onmiddellijke nabijheid van het terrein waarop het werk wordt uitgevoerd.

 

Voor de uitleg van het begrip bouwmaterialen sluit deze regeling aan bij het Besluit omgevingsrecht: “een bouwkeet, bouwbord, steiger, heistelling, hijskraan, damwand of andere hulpconstructie die functioneel is voor een bouw-, onderhouds- of sloopactiviteit, een tijdelijke werkzaamheid in de grond-, weg- of waterbouw of een tijdelijke werkzaamheid op land waarop het Besluit algemene regels milieu mijnbouw van toepassing is, mits geplaatst op of in de onmiddellijke nabijheid van het terrein waarop die activiteit of werkzaamheid wordt uitgevoerd”.

 

Het plaatsen van een bouwbord met daarop de naam van de architect, de installateur, de bouwer en de opdrachtgever is dus vergunningsvrij als het bord in de directe nabijheid staat. Een bouwkeet is ook vergunningsvrij, mits deze gebruikt wordt ten dienste van de bouwwerkzaamheden. Tijdelijke woonruimte is meer dan alleen een hulpconstructie, dus daarvoor moet altijd een vergunning worden gevraagd.

Apparaten en bouwmaterialen waarvan later blijkt dat die gevaar of hinder veroorzaken kunnen alsnog verboden worden, bij voorbeeld omdat er klachten komen.

 

Toelichting algemeen

Plaatsing is niet toegestaan op een evenemententerrein, zoals aangewezen in een evenementenvergunning, of gedurende werkzaamheden aan de weg.

De melding moet tijdig worden ingediend, dat wil zeggen twee weken voorafgaande aan de plaatsing.

 

Naar boven