Gemeente Heerlen - Beleidsregels van burgemeester en wethouders van Heerlen inhoudende regels met betrekking tot het Stimuleringsfonds Gebrookerbos (Gebrookerbosfonds)

 

 

Leeswijzer

De procedures voor het verlenen van subsidies binnen de gemeente Heerlen zijn vastgelegd in de Algemene Subsidieverordening Heerlen. De uitwerking van het Stimuleringsfonds Gebrookerbos is vastgelegd in deze Beleidsregels Stimuleringsfonds Gebrookerbos.

 

Artikel 1 Begripsbepalingen

Voor een uitgebreide begripsomschrijving zie artikel 1 ‘begripsomschrijvingen’ in de Algemene Subsidieverordening Heerlen. In aanvulling hierop:

a. Micro-initiatief: een kleinschalig plaatselijk/situationeel initiatief. Een dergelijk initiatief wordt gerealiseerd zonder een totaalplan voor een heel gebied, maar puur op basis van noodzaak en behoeftes die zich op specifieke plekken voordoen. Verschillende partijen met gelijke interesses, wensen en eisen krijgen de gelegenheid een deel samen te ontwikkelen. Het kan echter ook door een enkele partij ontwikkeld worden. Een micro-initiatief is bottom-up ontstaan vanuit een persoonlijke fascinatie en lokale betrokkenheid.

b. Stadslandbouw: het telen, oogsten en afzetten van voedsel in of in de nabijheid van een stad. Onder stadslandbouw valt ook tuinbouw, veeteelt en de kweek van vissen voor consumptie. Het is een instrument dat kan helpen om een stad leefbaar te maken. Stadslandbouw snijdt thema’s aan als kennis, bewustzijn van plaatselijke voedselproductie, cultuur en identiteit, duurzaamheid, onderwijs en sociale betrokkenheid. Binnen Gebrookerbos wordt stadslandbouw ingezet als sociale, educatieve en economische katalysator.

c. Natuur/wildernis: stukken grond ‘teruggeven’ aan de natuur. Het realiseren van natuurlijke/groene plekken.

d. Toeristisch/recreatief netwerk: markante kruispunten in het toeristisch/recreatief netwerk van Gebrookerbos, ook wel “hubs” genaamd, zijn verzamelpunten in het netwerk die zich goed lenen voor een divers programma en activiteiten op het gebied van toerisme/recreatie.

 

Artikel 2 Wat/wie komt in aanmerking voor subsidie?

In aansluiting op de beleidsdoelstellingen van Gebrookerbos en de daarmee samenhangende maatschappelijke effecten, wordt de Stimuleringsfonds subsidie uitsluitend verstrekt aan personen, niet handelend in de uitoefening van een beroep of bedrijf, en rechtspersonen zonder winstoogmerk die voldoen aan de volgende voorwaarden:

- Het is een micro-initiatief (burgerondernemerschap) in Heerlen Noord (of in de periferie daarvan);

- Het is een bestaande plek (onbebouwde ruimte) die is omgevormd tot iets nieuws;

- Het micro-initiatief valt binnen 1 van de 3 thema’s stadslandbouw, natuur/wildernis, toeristisch/recreatief netwerk;

- Bij het micro-initiatief is er aantoonbaar mede eigenaarschap door bewoners of gebruikers;

Het micro-initiatief is duurzaam van aard (niet eenmalig/tijdelijk opgezet);

- De middelen komen rechtstreeks ten goede aan de (verdere) realisatie van het micro-initiatief. Oftewel de middelen zijn nodig om het voortbestaan van een initiatief te borgen of te verbeteren.

Er wordt geen subsidie verstrekt aan:

- activiteiten of evenementen die gekoppeld zijn aan het micro-initiatief;

- kosten voor eten en drinken (consumpties).

 

Artikel 3 Wat willen we stimuleren?

Wij willen de sociale structuur in het gebied versterken. De subsidieregeling dient daarom ondersteunend te zijn aan de micro-initiatieven binnen Gebrookerbos. Voorwaarde is dat alle micro-initiatieven hun eigen financiering hebben en op eigen benen kunnen staan. Echter, aan de voorkant kan het bijvoorbeeld net even helpen om een kleine startbijdrage te ontvangen. Of gedurende de looptijd van een initiatief kunnen er net onvoorziene kosten optreden of kan het nodig zijn extra te investeren om het initiatief te laten voortduren.

De verantwoording van de subsidie kan door de gemeente vrijelijk gebruikt worden voor haar eigen publicaties, zonder dat dit het auteurs- of beeldrechten tegenwerpt.

Er mogen meerdere, opeenvolgende aanvragen binnen hetzelfde initiatief worden ingediend. De bijdrage is tezamen nooit meer dan €10.000,-.

De gevraagde bijdrage staat in verhouding tot de totale kosten van het micro-initiatief.

 

Artikel 4 Doelgroep

Bestaande en nieuwe micro-initiatieven (burgerinitiatieven).

 

Artikel 5 De aanvraag

Een aanvraag kan uitsluitend schriftelijk (per mail of per brief) worden ingediend bij burgemeester en wethouders van de gemeente Heerlen, Postbus 1, 6400 AA Heerlen / gemeente@heerlen.nl. Een en ander ter attentie van de projectgroep Gebrookerbos. De aanvraag moet de volgende informatie bevatten:

- naam;

- adres;

- overige contactgegevens zoals telefoon en mail;

- rekeningnummer;

- tenaamstelling rekeningnummer;

- de hoogte van het gevraagde subsidiebedrag inclusief een onderbouwing (begroting);

- Een omschrijving van het micro-initiatief;

- Een omschrijving waaruit het doel van het gevraagde blijkt in relatie tot het doel van deze regeling (eventueel kan dit mondeling nader worden toegelicht).

 

Artikel 6 Het besluit tot subsidieverlening

Alvorens op de aanvraag te besluiten wordt de projectgroep Gebrookerbos om advies gevraagd. Deze projectgroep bestaat uit medewerkers van Neimed (Nederlands Expertise en Innovatiecentrum Maatschappelijke effecten Demografische Krimp), Open Universiteit en gemeente Heerlen.

De projectgroep dient in het advies acht te slaan op de voorwaarden zoals deze vermeld zijn in artikel 2.

 

Artikel 7 Verantwoording

Er moet verantwoord worden dat de subsidie doelmatig, doeltreffend en rechtmatig aangewend wordt. Als dat niet voldoende wordt gedaan, kan de subsidie worden teruggevorderd. Dat kan door middel van een kort verslag dat een goed beeld geeft van het micro-initiatief en wat de bijdrage voor het micro-initiatief heeft opgeleverd. Dit hoeft niet per sé een schriftelijk verslag te zijn, maar kan ook bijvoorbeeld een filmpje op YouTube zijn of een fotoverslag.

de wnd. burgemeester,

E.G.M. Roemer

de secretaris a.i.,

M.L. Wilke

Naar boven