Wijziging Subsidieregeling kindgebonden financiering peuteropvang en voorschoolse educatie gemeente Gouda

Het college van burgemeester en wethouders van Gouda;

gelezen het voorstel van 2 oktober 2018;

gelet op artikel 7 Algemene Subsidieverordening Gouda 2003;

besluit tot:

vaststelling van de volgende wijzigingen:

Artikel I  

De Subsidieregeling kindgebonden financiering peuteropvang en voorschoolse educatie gemeente Gouda wordt als volgt gewijzigd:

 

A. In artikel 1 wordt de volgende begripsbepaling verwijderd: ‘peuter: een kind in de leeftijd van 2 jaar en 3 maanden tot 4 jaar dat een peuteropvangplaats heeft op een gecertificeerde voorschoolse voorziening.’

 

B. Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

 

was:

 

wordt:

Artikel 2 Toepassingsbereik

 

Doelgroep en toepassingsbereik

Met deze subsidieregeling wordt beoogd ouders te stimuleren om hun peuters een gecertificeerde voorschoolse voorziening te laten bezoeken. Het bepaalde in deze subsidieregeling is enkel van toepassing op de verstrekking van subsidies door college voor de in artikel 3 bedoelde activiteiten.

1.

Deze subsidieregeling is bedoeld voor ouders die hun peuter een gecertificeerde voorschoolse voorziening laten bezoeken. Een peuter is een kind in de leeftijd van 2 jaar en 3 maanden tot 4 jaar.

 

2.

In afwijking van het vorige lid wordt een kind van 4 jaar dat niet direct naar de basisschool kan tot de leeftijd van 4 jaar en 2 maanden ook als peuter beschouwd.

 

3.

Het bepaalde in deze subsidieregeling is enkel van toepassing op de verstrekking van subsidies door het college voor de in de artikelen 3, 3a en 3b bedoelde activiteiten.

 

 

C. Na artikel 3 wordt artikel 3a toegevoegd dat komt te luiden:

Artikel 3a. Pilot 2019 met 4 x 4 uur voorschoolse educatie per week

  • 1.

    In 2019 kan subsidie voor ouders van peuters worden verstrekt voor 8 uur per week peuteropvang.

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid kan voor ouders van peuters met een indicatie VVE voor 16 uur per week, verdeeld over maximaal 4 dagdelen, subsidie worden verstrekt. Dit is inclusief een aanvullend aanbod van 8 uur per week.

 

D. Na artikel 3a wordt artikel 3b toegevoegd dat komt te luiden:

Artikel 3b. Pilot 2019 met 3 x 5,5 uur voorschoolse educatie per week

  • 1.

    In 2019 kan subsidie voor ouders van peuters worden verstrekt voor 11 uur per week peuteropvang.

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid kan voor ouders van peuters met een indicatie VVE voor 16,5 uur per week, verdeeld over maximaal 3 dagdelen, subsidie worden verstrekt. Dit is inclusief een aanvullend aanbod van 5,5 uur per week.

 

E. Na artikel 5, tweede lid sub b, wordt sub c toegevoegd dat komt te luiden:  

De door het college vastgestelde opslag per uur bedraagt in 2019 € 1,48.

Artikel II Inwerkingtreding

De wijzigingen treden de dag na bekendmaking in werking.

Aldus besloten in de vergadering van 2 oktober 2018.

Burgemeester en wethouders van Gouda,

de secretaris,

dr. E.M. Branderhorst

de burgemeester,

dr. M. Schoenmaker

Bijlage: toelichting op de wijzigingen Subsidieregeling kindgebonden financiering peuteropvang en voorschoolse educatie gemeente Gouda  

Algemeen

De subsidieregeling is inhoudelijk op twee onderdelen gewijzigd. De definitie van ‘peuter’ is iets verruimd en er zijn extra artikelen opgenomen ten behoeve van de pilots met 16 uur VVE in 2019.

 

Toelichting wijzigingen A en B

Uit de evaluatie van de subsidieregeling kwam als knelpunt naar voren dat de huidige definitie van ‘peuter’ eraan in de weg staat dat ouders van peuters van 4 jaar, die niet direct naar de basisschool kunnen, nog iets langer subsidie voor de peuteropvang ontvangen. De artikelen 1 en 2 zijn daarom aangepast. De definitie van ‘peuter’ is uit artikel 1 verwijderd en ‘peuter’ is geherdefinieerd in een aangepast artikel 2 ‘Doelgroep en toepassingsbereik’: Een peuter is een kind in de leeftijd van 2 jaar en 3 maanden tot 4 jaar, maar een kind van 4 jaar dat niet direct naar de basisschool kan wordt tot de leeftijd van 4 jaar en 2 maanden ook als peuter beschouwd.

 

Toelichting wijzigingen C en D

Vanaf 2020 zijn kinderopvangorganisaties wettelijk verplicht om 16 uur VVE per week aan te bieden aan VVE peuters. Het VVE aanbod is nu 10,5 uur per week: 3 dagdelen van 3,5 uur. In 2019 worden er op een aantal VVE locaties pilots met 16 uur VVE gestart. Artikel 3 van de subsidieregeling is daarom voor 2019 aangevuld met de artikelen 3a en 3b. In artikel 3a wordt de subsidiëring van 4 x 4 uur voorschoolse educatie per week geregeld en in artikel 3b wordt de subsidiëring van 3 x 5,5 uur voorschoolse educatie per week geregeld. In beide gevallen wordt het aantal gesubsidieerde uren voor peuters zonder VVE indicatie ook verhoogd, met als doel het voorkomen van segregatie tussen peuters met en zonder VVE indicatie.

Naar boven