Collectieve zorgverzekering minima en alleenrecht gemeente Zwolle 2019

De Raad van de gemeente Zwolle

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwolle van 19 juni 2018

Besluit

De verordening Collectieve zorgverzekering voor minima en alleenrecht gemeente Zwolle 2019 vast te stellen met ingang van 1 januari 2019. Deze verordening is inclusief een te verlenen uitsluitend recht ex art.1.1 aanbestedingswet 2012 inzake het aanbieden van een collectieve zorgverzekering voor minima in de gemeente Zwolle

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begrippen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    Belanghebbende: de persoon die ten behoeve van zichzelf, zijn partner en of één of meerdere kinderen een voorziening in het kader van deze verordening verzoekt.

  • b.

    Partner: de persoon die al of niet gehuwd met de belanghebbende een gezamenlijke huishouding voert, tenzij het betreft een bloedverwant in de eerste graad.

  • c.

    Inkomen: het inkomen van belanghebbende zoals bedoeld in artikel 31,32 en 33 van de wet verminderd met de ontvangen vakantietoeslag. Tot het inkomen wordt ook gerekend de bijstand voor algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan zoals genoemd in artikel 5 onder b van de wet. Bij een partner wordt uitgegaan van de som van het inkomen van belanghebbende en zijn partner.

  • d.

    Kind: het eigen kind of stiefkind dat in de peilmaand jonger is dan 18 jaar, ten laste van de be-langhebbende of diens partner komt en op het zelfde adres als de belanghebbende staat in-geschreven in de basisregistratie personen van de gemeente.

  • e.

    Peilmaand: de maand voorafgaand aan de aanvraag bij begin van de collectieve zorgverzekering voor minima of de maand september van het lopende jaar bij verlenging van de voorziening.

  • f.

    Norm: bedrag voor de algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan, zoals bedoeld in artikel 5 onder b van de wet maar verminderd met de in de wet geldende vakantietoeslag;

  • g.

    Persoon met beperking of chronisch ziekte: Een belanghebbende, diens partner of een ten laste komend kind, die op de peildatum:

    • 1.

      geïndiceerd is voor voorzieningen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning; of

    • 2.

      geïndiceerd is voor voorzieningen op grond van de Wet langdurige zorg; of

    • 3.

      Ondersteuning nodig heeft om te participeren in de samenleving ter beoordeling van het college.

  • h.

    Uitkeringsgerechtigde: een belanghebbende die van de gemeente Zwolle een uitkering voor levensonderhoud ontvangt op grond van de Participatiewet, de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers of de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen.

  • i.

    Vermogen: het vermogen van belanghebbende zoals bedoeld in artikel 34 van de wet. Bij een partner wordt uitgegaan van de som van het vermogen van belanghebbende en zijn partner.

  • j.

    Wet: Participatiewet

  • k.

    Zelfstandige: de volwassene die voor de voorziening in het bestaan geheel of gedeeltelijk is aangewezen op arbeid in eigen bedrijf of zelfstandig beroep en de financiële risico’s daarover draagt.

Artikel 2 Kring van belanghebbenden

  • 1.

    Om voor de collectieve zorgverzekering voor minima in aanmerking te komen:

    • a.

      dient de belanghebbende 18 jaar of ouder te zijn; en

    • b.

      dient de belanghebbende en zijn partner in de gemeentelijke basisregistratie personen van de gemeente Zwolle ingeschreven te staan; en

    • c.

      mag het inkomen over de peilmaand niet meer bedragen dan 110% van de norm of 130% van de norm voor de persoon met een beperking of chronische ziekte; en

    • d.

      dient het vermogen minder te bedragen dan de van toepassing zijnde vermogensgrens op grond van artikel 34 van de wet.

  • 2.

    indien als gevolg van wisselende of eenmalige inkomsten het inkomen in de peilmaand hoger is dan de norm wordt uitgegaan van een gemiddeld inkomen. Het gemiddeld inkomen wordt berekend door de som van het inkomen dat gedurende 12 maanden voorafgaand aan de peil-maand is genoten te delen door 12.

  • 3.

    indien de belanghebbende of diens partner in een inrichting verblijft wordt het inkomen verminderd met een bedrag dat gelijk is aan de verschuldigde bijdrage in de verzorgingskosten.

  • 4.

    Indien er sprake is van eigenwoning bezit is artikel 50 lid 1 van de wet op overeenkomstige wijze van toepassing.

Artikel 3 Geleidelijke uitstroom

In afwijking van het gestelde in artikel 2 lid 1 onder c kan de collectieve zorgverzekering voor minima voortgezet worden tot het einde van het lopende kalenderjaar als het inkomen van de belanghebbende is gestegen boven de toepasselijke norm mits de belanghebbende aan de overige bepalingen van deze verordening voldoet.

Artikel 4 Schuldenaren

  • 1.

    In afwijking van het gestelde in artikel 2 lid 1 onder c kan een belanghebbende ongeacht de hoogte van het inkomen voor een voorziening in aanmerking komen als hij in het kader van een schuldregeling een relatie heeft met de gemeentelijke Schulddienstverlening en hij alleen het vrij te laten bedrag van zijn inkomen overhoudt ter besteding.

  • 2.

    Indien de schuldenaar gedurende het kalenderjaar opnieuw de beschikking krijgt over meer inkomen dan het vrij te laten bedrag, geschiedt de uitstroom geleidelijk dat wil zeggen per 1 januari van het volgende kalenderjaar.

Artikel 5 Wie komt niet voor een voorziening in aanmerking?

  • 1.

    Een voorziening wordt niet verstrekt als een belanghebbende en of zijn partner op de peildatum als vreemdeling niet rechtmatig verblijf houdt in Nederland in de zin van artikel 8 onder a tot en met e en l van de Vreemdelingenwet 2000;

  • 2.

    Het eerste lid is niet van toepassing als een belanghebbende en zijn partner als vreemdeling na rechtmatig verblijf te hebben gehouden in de zin van artikel 8 onder a tot en met e en l van de Vreemdelingenwet 2000, rechtmatig in Nederland verblijf heeft op grond van artikel 8, onder g of h van de Vreemdelingenwet 2000.

  • 3.

    Indien een situatie zoals genoemd in lid 1 of 2 zich slechts ten aanzien van één van de partners voordoet, wordt bij de beoordeling of er aanspraak bestaat op een voorziening en bij de vaststelling van de omvang van de voorziening de partner op wie het gestelde in lid 1 van toepassing is buiten beschouwing gelaten.

Hoofdstuk 2 Deelname collectieve zorgverzekering voor minima

Artikel 6 Collectieve zorgverzekering voor minima

De gemeente sluit een overeenkomst met de zorgverzekeraar NV ENO te Deventer over een collectieve zorgverzekering voor minima met een gemeentespecifieke module voor haar inwoners met een laag inkomen of beperking of chronische ziekte.

Artikel 7 Deelname aan collectieve zorgverzekering voor minima

Deelname aan de collectieve zorgverzekering voor minima is mogelijk als de belanghebbende en/of diens partner met de zorgverzekeraar als bedoeld in artikel 6, een overeenkomst sluit voor een zorgverzekering in het kader van de Zorgverzekeringswet en het te verzekeren pakket overeenkomt met de eisen die het college aan een collectieve zorgverzekering voor minima stelt.

Artikel 8 Ingangsdatum collectieve zorgverzekering voor minima

Een inwoner kan aan de collectieve zorgverzekering voor minima deelnemen vanaf de datum waarop de collectieve zorgverzekeraar hem accepteert.

Artikel 9 Beëindiging collectieve zorgverzekering voor minima

De deelname aan de collectieve zorgverzekering voor minima eindigt vanaf het moment dat belanghebbende of diens partner:

  • a.

    de verzekering beëindigt;

  • b.

    niet meer ingeschreven staat in de gemeentelijke basisadministratie van de gemeente Zwolle;

  • c.

    het inkomen hoger is dan 110% van de toepasselijke norm, tenzij er sprake is van een situatie als bedoeld in artikel 3 of de persoon onder artikel sub g een inkomen heeft hoger dan 130%;

  • d.

    de schuldenaar als bedoeld in artikel 4 de beschikking krijgt over meer dan het vrij te laten met dien verstande dat ook de schuldenaar geleidelijk uitstroomt.

  • e.

    het vermogen boven de van toepassing zijnde vermogensgrens op grond van artikel 34 van de wet komt.

Hoofdstuk 3 Slotbepalingen

Artikel 10 Uitsluitend recht in Zwolle

  • 1.

    Ten behoeve van de uitvoering van een collectieve basiszorgverzekering en aanvullende zorgverzekering en gemeentespecifieke module voor minima wordt Eno Zorgverzekeraar N.V., statutair gevestigd aan de Munsterstraat 7 (7418 EV) te Deventer en Eno Aanvullende Verzekeringen N.V., statutair gevestigd aan de Munsterstraat 7 (7418 EV) te Deventer, gezamenlijk handelend onder de naam Salland Zorgverzekeringen, een uitsluitend recht verleend voor het aanbieden van een basiszorgverzekering, een aanvullende zorgverzekering en een gemeentespecifieke module aan minima in de gemeente Zwolle voor de periode van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2021.

  • 2.

    Op basis van het uitsluitend recht zoals bedoeld in het eerste lid gaat het college van burgemeester en wethouders met genoemde zorgverzekeraar een concessie-overeenkomst aan voor de periode van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2021

Artikel 11 Aanvragen

Om voor een voorziening in aanmerking te komen dient de belanghebbende voor het aanvragen gebruik te maken van een formulier dat door het college is vastgesteld. De partner moet schriftelijk instemmen dat de belanghebbende mede namens hem een aanvraag in dient.

Artikel 12 Inlichtingenverplichting

Belanghebbenden die deelnemen aan de collectieve zorgverzekering voor minima zijn verplicht het college in te lichten indien zij niet meer voldoen aan één van de voorwaarden.

Artikel 13 Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen artikel 2, 3, 4, 8, 9, en 11 buiten toepassing laten of daarvan afwijken voorzover toepassing gelet op het belang van belanghebbende leidt tot onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 14 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2019.

Aldus besloten in de openbare vergadering van 9 juli 2018

drs. H.J. Meijer, voorzitter

drs. A. ten Have, griffier

Naar boven