Beleidsregels kostensoorten bijzondere bijstand 2018

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den IJssel;

gelet op artikel 35 van de Participatiewet;

overwegende dat het wenselijk is het beleid bijzondere bijstand voor de kostensoorten:

• babyuitzet;

• betaling vaste lasten bij verblijf in inrichting;

• bewassing en kledingslijtage;

• bewindvoering, mentorschap, curatele en budgetbeheer;

• dieetkosten;

• energieverbruik;

• kosten medisch advies inburgering;

• legeskosten voor verblijfsvergunning;

• rechtsbijstand;

• reiskosten (sociaal/medisch);

• uitvaartkosten;

• verhuis- en inrichtingskosten;

• warme maaltijdvoorziening.

vast te leggen in beleidsregels;

b e s l u i t:

vast te stellen de Beleidsregels kostensoorten bijzondere bijstand 2018.

HOOFDSTUK ALGEMEEN

A r t ikel 1 Begripsbepalingen

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • a.

    college: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den IJssel;

  • b.

    bijzondere bijstand: de bijstand, bedoeld in artikel 35 van de wet;

  • c.

    wet: de Participatiewet.

  • 2.

    Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de wet en de Algemene wet bestuursrecht. 

     

    HOOFDSTUK 2 VERSTREKKINGEN BIJZONDERE BIJSTAND

     

    A r t ikel 2 Babyuitzet

  • 1.

    In beginsel wordt er geen bijzondere bijstand verstrekt voor de kosten van een babyuitzet.

  • 2.

    Het bepaalde in lid 1 is niet van toepassing indien er sprake is van een eerstgeborene en belanghebbende niet gehuwd of niet samenwonend is.

  • 3.

    De hoogte van de bijzondere bijstand bedraagt het bedrag van de nota, met een maximum van de bedragen, zoals vastgesteld in de Prijzengids van het NIBUD.

  • 4.

    De bijzondere bijstand wordt als geldlening verstrekt. 

A r t ikel 3 Betaling vaste lasten bij verblijfin inrichting

  • 1.

    Indien belanghebbende in een inrichting verblijft, kan bijzondere bijstand worden verstrekt voor de huur, vastrechtenergielasten en inboedelverzekering voor maximaal zes maanden.

  • 2.

    Indien de verwachting is dat de belanghebbende zal terugkeren naar zijn woning, kan de periode zoals genoemd in lid 1 verlengd worden met maximaal twee keer zes maanden.

  • 3.

    Vanaf de datum dat bekend is dat belanghebbende niet zal terugkeren naar zijn woning, wordt de bijzondere bijstand nog voor maximaal drie maanden verstrekt.

  • 4.

    Indien er sprake is van kostendelende medebewoner(s), wordt de bijzondere bijstand onder lid 1 lager vastgesteld met het verschil tussen de norm van artikel 21, aanhef en onder a. van de wet en artikel 22a van de wet, zoals deze zou zijn verstrekt als de belanghebbende niet in een inrichting verblijft.

 

A r t ikel 4 Bewassing en kledingslijtage

1. In beginselwordt er geen bijzondere bijstand verstrekt voor de kosten van bewassing en kledingslijtage.

2.Indien er sprake is van medische redenen omvaker te wassen, kan er bijzondere bijstand worden verstrekt voor de meerkosten van het wassen en de daardoor ontstane kledingslijtage, zoals vastgesteldin de Prijzengids van het NIBUD.

 

A r t ikel 5 Bewindvoering, mentorschap, curatele en budgetbeheer

1. Voor de kosten voor bewindvoering, mentorschap en curatele kan bijzondere bijstand worden verstrekt indien:

a. er sprake is van een rechterlijke uitspraak; en

b. de kosten niet uit de onder bewind staande middelen vergoed kunnen worden.

2. De hoogte van de bijzondere bijstand bedraagt het bedrag van de nota, met een maximum van de in de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren vastgestelde bedragen.

3. Voor de kosten voor budgetbeheer kan bijzondere bijstand worden verstrekt indien budgetbeheer een noodzakelijk karakter heeft.

 

Artikel 6 Dieetkosten

1. Voor kostenverhogende dieetkosten kan bijzondere bijstand worden verstrekt bij een medisch noodzakelijk dieet op voorschrift van een arts of diëtist.

2. De hoogte van de bijzondere bijstand is gelijk aan de meerkosten van het te volgen dieet, zoals vastgesteld in de Prijzengids van het NIBUD.

 

A r t ikel 7 Energieverbruik

 Indien belanghebbende om medische redenen de woning extra moet verwarmen kan bijzondere bijstand worden verstrekt voor de meerkosten.De hoogte van de bijzondere bijstand is het verschil tussen de daadwerkelijke kosten minus de standaardbedragen, zoals vastgesteld in de Prijzengids van het NIBUD. 

Artikel 8 Kosten medisch advies inburgering

1. Voor de kosten van een keuring voor de aanvraag ontheffing van het inburgeringsexamen om medische redenen kan bijzondere bijstand worden verstrekt.

2. Voor de kosten in lid 1 kan eenmaal bijzondere bijstand worden verstrekt.

Artikel 9 Legeskosten voor verblijfsvergunning

1. Voor de kosten van de leges bij een eerste aanvraag van een verblijfsvergunning in het kader van een gezinshereniging bij erkende vluchtelingen kan bijzondere bijstand worden verstrekt.

2. Voor bijkomende kosten, zoals kosten van vertalingen van officiële documenten, kan eveneens bijzondere bijstand worden verstrekt.

Artikel 10 Rechtsbijstand

1. Voor de kosten van rechtsbijstand kan bijzondere bijstand worden verstrekt als er sprake is van een toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand.

2. De volgende kosten komen voor bijstandsverlening in aanmerking:

a. de verschuldigde eigen bijdragen en griffierechten;

b. bureaukosten van de advocaat.

3. Als in de kosten van de rechtsbijstand de korting, welke verkregen wordt met een verwijzing door  Het Juridisch Loket (diagnosedocument), niet in mindering is gebracht, wordt de hoogte van de bijzondere bijstand verlaagd met het bedrag aan korting wat belanghebbende had kunnen ontvangen.

Artikel 11 Reiskosten (sociaal/medisch)

1. Voor reiskosten bij bezoek aan medisch specialisten, verpleegden/verzorgden, uit huis geplaatste of gedetineerde familieleden (in de laatste twee gevallen alleen wanneer het een ouder/kind- of broer/zus-relatie betreft) kan bijzondere bijstand worden verstrekt.

2. Voor reiskosten van een ten laste komend schoolgaand kind kan bijzondere bijstand worden verstrekt indien voor hem noodzakelijk onderwijs niet aanwezig is in de gemeente waar belanghebbende woonachtig is.

3. De reiskosten komen voor de volledige afstand voor vergoeding in aanmerking als de enkele reisafstand méér dan acht kilometer bedraagt.

4. In tegenstelling tot lid 3 kan ook bijzondere bijstand voor de volledige afstand worden verstrekt indien het voor belanghebbende (redelijkerwijs) niet mogelijk is een enkele reisafstand tot acht kilometer per fiets af te leggen.

5. De hoogte van de bijzondere bijstand bedraagt de werkelijk gemaakte kosten, met een maximum van het goedkoopste openbaar vervoertarief.

6. De bijzondere bijstand is bij bezoek aan gedetineerde familieleden gelimiteerd tot eenmaal per twee weken.

7. De frequentie van het bezoek aan medisch specialisten, verpleegden/verzorgden en uit huis geplaatste familieleden wordt op individuele gronden bepaald.

Artikel 12 Uitvaartkosten

1. Voor de uitvaartkosten die niet (volledig) uit de nalatenschap en/of een uitvaartverzekering voldaan kunnen worden, kan bijzondere bijstand worden verstrekt.

2. Alleen erfgenamen kunnen voor hun erfdeel in aanmerking komen voor vergoeding van de uitvaartkosten.

3. De hoogte van de bijzondere bijstand bedraagt het bedrag van de nota, met een maximum zoals vastgesteld in het artikel ‘Vermogensvaststelling bij reservering voor uitvaart/crematie’ in de Beleidsregels vermogensvaststelling Participatiewet.

Artikel 13 Verhuis- en inrichtingskosten

1. In beginsel wordt er geen bijzondere bijstand verstrekt voor verhuis- en inrichtingskosten.

2. Het bepaalde in lid 1 is niet van toepassing indien:

a. aangetoond wordt dat het betrekken van een eigen of andere woning een dringende noodzaak heeft; en

b. dit geen uitstel kan lijden; en

c. er geen reserveringsmogelijkheden aanwezig waren.

3. Onder verhuiskosten wordt verstaan: de kosten van de eerste maandhuur, of dubbele huur, administratiekosten, één maand waarborgsom, de transportkosten van de in de woning aanwezige inboedel of de opslag van de inboedel.

4. De hoogte van de bijzondere bijstand voor stoffering en inrichting bedraagt maximaal de bedragen zoals vermeld in tabel 1 in de toelichting.

5. De hoogte van de bijzondere bijstand voor losse duurzame gebruiksgoederen bedraagt de standaardbedragen, zoals vastgesteld in de Prijzengids van het Nibud.

6. Bijzondere bijstand voor verhuis- en stofferingskosten, met uitzondering van de waarborgsom, wordt om niet verstrekt, mits er geen sprake is van verwijtbaarheid.

7. Bijzondere bijstand voor duurzame gebruiksgoederen (inrichting) wordt als geldlening verstrekt.

Artikel 14 Warme maaltijdvoorziening

1. Wanneer het vanwege lichamelijke of psychische redenen niet meer mogelijk is voor de belanghebbende om zelf warme maaltijden te bereiden, kan bijzondere bijstand worden verstrekt voor de meerkosten van een warme maaltijdvoorziening.

2. De hoogte van de bijzondere bijstand is het verschil tussen de daadwerkelijke kosten minus de standaardbedragen voor voeding, zoals vastgesteld in de Prijzengids van het NIBUD.

HOOFDSTUK 3 SLOTBEPALINGEN

Artikel 15 Citeertitel

Deze beleidsregel worden aangehaald als Beleidsregels kostensoorten bijzondere bijstand 2018.

Artikel 16 Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking met ingang van de dag na datum bekendmaking.

Artikel 17 Intrekking en overgangsrecht

1. De notitie beleidsregels Bijzondere Bijstand Capelle aan den IJssel, vastgesteld op

18 september 2012, wordt ingetrokken op die onderwerpen die in deze beleidsregels zijn opgenomen.

2. Op aanvragen bijzondere bijstand die vóór datum bekendmaking zijn ingediend, maar waar nog geen besluit op is genomen, zijn deze beleidsregels van toepassing, tenzij dit nadelig is voor belanghebbende.

3. Bij reeds toegekende periodieke bijzondere bijstand, worden deze beleidsregels van kracht aan het begin van een nieuwe draagkrachtperiode of aan het begin van een nieuwe toekenning voor dezelfde periodieke kosten.

 

  

Capelle aan den IJssel, 25 september 2018. 

 

Het college van burgemeester en wethouders,

de secretaris, de burgemeester,

   

drs. A. de Baat mr. P. Oskam

   

Naar boven