Maatschappelijke bijdrageregeling en computerregeling Ermelo 2018

Alle begrippen die in deze regeling worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Participatiewet (PW) en de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

Algemeen

Artikel 1.

Op grond van deze regeling kan een bijdrage worden verstrekt voor deelname aan sociaal culturele en sportieve activiteiten, additionele schoolkosten en een computer.

Doelgroep sociaal culturele en sportieve activiteiten

Artikel 2.

Lid 1. Aanspraak op een bijdrage deelname sociaal culturele en sportieve activiteiten zoals bedoeld in artikel 1 van de regeling bestaat voor de inwoner van Ermelo van 18 jaar en ouder die een netto inkomen heeft dat gelijk is aan of minder dan 110 procent van de van toepassing zijnde bijstandsnorm. Aanspraak op een bijdrage deelname sociaal culturele en sportieve activiteiten ten behoeve van kinderen als bedoeld in artikel 4 bestaat voor de ouder (s) die een netto inkomen heeft (hebben) dat gelijk is aan of minder dan 130 procent van de geldende bijstandsnorm.

Lid 2. Naast de in het eerste lid van dit artikel genoemde inkomensgrens geldt de vermogensgrens, zoals opgenomen in de PW, wat betekent dat als het vermogen meer bedraagt dan de daarin genoemde grens geen recht op vergoeding bestaat.

Artikel 3.

Studenten en bewoners van een instelling/inrichting behoren niet tot de doelgroep.

Voorzieningen sociaal culturele en sportieve activiteiten

Artikel 4.

Lid 1. De bijdrage in de kosten van deelname aan sociaal culturele en sportieve activiteiten bedraagt per kalenderjaar per persoon maximaal:

- voor een volwassene € 180,00;

- voor een kind van 0 t/m 4 jaar € 90,00;

- voor een kind van 5 t/m 11 jaar € 180,00;

- voor een kind van 12 t/m 17 jaar € 360,00

Lid 2. De leeftijd van de persoon, genoemd in het eerste lid van dit artikel, op het moment waarop wordt aangevraagd, is bepalend voor het recht.

Voorziening additionele schoolkosten

Artikel 5

Voor kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan wordt jaarlijks een forfaitair bedrag toegekend van € 250,00. Dit bedrag wordt verstrekt op aanvraag en niet eerder betaalbaar gesteld dan in de maand augustus van het kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft.

Computer

Artikel 6

Voor schoolgaande kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar kan een vergoeding voor een computer worden aangevraagd middels een daartoe strekkend formulier. Er wordt betaald nadat de aankoopnota of pro-forma nota van de computer is ingeleverd.

De te verstrekken vergoeding voor de aanschaf van een computer bedraagt maximaal € 400,00 met een maximum van 1 computer per kind. De computer is na aanschaf eigendom van de aanvrager. In deze regeling wordt verstaan onder een computer: een computer met toebehoren (o.a. beeldscherm, toetsenbord en printer), laptop of tablet, niet zijnde een spelcomputer. De vergoeding wordt verstrekt voor de aanschaf van een computer. Alle andere kosten zoals internet, reparaties, cartridges en dergelijke worden niet vergoed.

Hardheidsclausule

Artikel 7.

Het dagelijks bestuur kan in bijzondere gevallen ten gunste van belanghebbende afwijken van de bepalingen van deze verordening als strikte toepassing daarvan leidt tot onbillijkheden van overwegende aard.

Aanvraag

Artikel 8.

Lid 1. De aanvraag wordt ingediend uiterlijk voor 1 februari van het jaar volgend op het kalenderjaar waarin de kosten zijn gemaakt.

Lid 2. De aanvrager vermeldt per persoon de wijze waarop de aangevraagde bedragen voor sociaal culturele en sportieve activiteiten besteed zijn dan wel besteed gaan worden in het kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft.

Verantwoording sociaal culturele en sportieve activiteiten

Artikel 9.

Lid 1. Degene die aanspraak heeft gemaakt op een bijdrage sociaal culturele en sportieve activiteiten en/of een computer moet tot en met de zesde maand, volgend op het kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft bewijsstukken van uitgaven beschikbaar houden en desgevraagd ter beschikking stellen. Uit de bewijsstukken moet blijken dat het gaat om uitgaven ten behoeve van sociaal culturele en sportieve activiteiten, opgevat in de meest brede zin dan wel uitgaven ten behoeve van de aanschaf van een computer.

Lid 2. Bij in gebreke blijven van de verantwoording van de uitgaven, blijkende uit de te houden steekproef, wordt hetgeen niet verantwoord kan worden, teruggevorderd dan wel gecompenseerd met het recht op de nieuwe aanspraak op vergoeding op grond van deze regelingen ingediend in het nieuwe kalenderjaar.

Controle

Artikel 10.

Het uitgangspunt is dat de kosten aannemelijk zijn. Uit oogpunt van doelmatigheid hoeven de kosten in het algemeen niet met bewijsstukken te worden aangetoond, met uitzondering van de computer. In individuele situaties en steekproefsgewijs kunnen er bewijsstukken worden opgevraagd.

Aanpassing bedragen

Artikel 11.

De hoogte van de in deze regeling genoemde bedragen kunnen door het college van burgemeester en wethouders per 1 januari worden verhoogd indien zij dit noodzakelijk achten.

Inwerkingtreding en toepassingsbereik

Artikel 12.

Lid 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2018.

Lid 2. Per 1 januari 2018 wordt de Maatschappelijke bijdrageregeling Ermelo 2009 ingetrokken.

Lid 3. Per 1 januari 2018 wordt de PC-regeling d.d. 29 januari 2009 ingetrokken.

Citeertitel

Artikel 13.

Deze regeling wordt aangehaald als : Maatschappelijke bijdrageregeling en computerregeling Ermelo 2018.

 

 

Toelichting Maatschappelijke bijdrageregeling en computerregeling

Artikel 1 Omschrijving sociaal culturele en sportieve activiteiten

Er is geen limitatieve lijst van de activiteiten die onder het begrip ‘sociaal culturele en sportieve activiteiten’ vallen. In de uitvoeringspraktijk is aan dit begrip ruime uitleg gegeven. Dit is in de regeling, in artikel 8, ook tot uitdrukking gebracht door bij de verantwoording uit te gaan van het begrip ‘sociaal culturele en sportieve activiteiten’ in de meest brede zin. Voorbeelden van activiteiten die onder het begrip ‘sociaal culturele en sportieve activiteiten’ vallen zijn:

Lidmaatschap van sportvereniging, bibliotheek, computerclub, filmkring, fotoclub, kunstkring of literaire kring, muziekvereniging, toneel- of zangvereniging, Marokkaanse vereniging, Turkse vereniging, ouderenbond, patiëntenvereniging, gehandicaptenorganisatie e.d.;

Abonnementen op internetaansluiting, telefoon, krant of tijdschrift e.d.;

Cursussen of lessen bij ’t Klooster, muziekschool, dansles, ouderbijdrage scholieren, schoolreis en andere activiteiten op school, zwemles e.d.;

Toegangsbewijzen voor dierentuin, Dolfinarium, muziek- of theatervoorstelling, pretpark, zwembad e.d.

De vergoeding is niet bedoeld voor bijkomende kosten zoals reiskosten en consumptie.

De vergoeding kan wel worden gebruikt om hulpmiddelen aan te schaffen noodzakelijk om (sportieve) activiteiten uit te oefenen (voetbalschoenen e.d.).

Artikel 2 Omschrijving begrip inkomen en vermogen

Inkomen Er mag worden uitgegaan van een inkomen dat gelijk is aan of lager dan 110% of 130% van de geldende bijstandsnorm (waarbij de geldende bijstandsnorm is als volgt: alleenstaande en alleenstaande ouder: 70% gehuwdennorm; gehuwden: 100% gehuwdennorm).

Het inkomen van de laatste volledige maand vóór de datum van aanvraag is bepalend voor de vaststelling van het jaarinkomen (hoofdregel).

Is de hoogte van het inkomen in de voorgaande periode sterk wisselend geweest geldt in afwijking van de hoofdregel, dat het gemiddelde inkomen van de voorgaande 3 maanden als uitgangspunt wordt genomen. Voor zelfstandigen wordt uitgegaan van het netto inkomen dat kan worden herleid uit de laatste 2 boekjaren.

Vermogen Beschikt iemand over meer dan het vrij te laten vermogen als genoemd in artikel 34, derde lid PW dan bestaat er geen recht op een bijdrage.

Vermogensbestanddelen Voor de algemene bijstand is in artikel 34 PW bepaald welke vermogensbestanddelen voor de algemene bijstandverlening niet in aanmerking worden genomen. Deze vermogensbestanddelen worden ook voor de bepaling van de hoogte van het vermogen in het kader van de Maatschappelijke bijdrageregeling vrijgelaten.

Artikel 3 Omschrijving begrip student

Onder student wordt verstaan de persoon die op het moment van aanvraag een opleiding volgt als bedoeld in de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten, dan wel een studie volgt als bedoeld in de Wet Studiefinanciering 2000.

Artikel 5 Voorziening additionele schoolkosten

In het voortgezet onderwijs zijn de schoolkosten voor gezinnen die van een inkomen op of rond het sociaal minimum leven relatief hoog. Daarom wordt de eenmalige bijdrage vanuit de maatschappelijke bijdrageregeling voor kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan, omgezet in een jaarlijkse bijdrage, zolang als het kind op het voorgezet onderwijs zit en de inkomenssituatie van toepassing is. Naast de kosten voor schoolgeld, kunnen deze middelen ook ingezet worden voor de deelname aan schoolreizen, stages, etc. De jaarlijkse vergoeding voor schoolkosten bedraagt € 250,- per kind op het voorgezet onderwijs. Dit bedrag wordt verondersteld noodzakelijk te zijn en hoeft niet verantwoord te worden. De aanvraag kan tezamen met die voor andere kosten uit deze regeling bijvoorbeeld al in januari worden aangevraagd. Gezien de samenhang van juist deze kosten met de overgang van de ene schoolsoort naar de andere is ervoor gekozen deze vergoeding betaalbaar te stellen op of kort vóór het moment van deze overgang, in augustus.

Artikel 6 Computer

Een uitgangspunt is dat alle kinderen in de gemeente Ermelo gelijke kansen hebben. Ook voor kinderen uit een gezin met een laag inkomen is het noodzakelijk een computer ter beschikking te hebben. Schoolgaande kinderen moeten steeds vaker hun huiswerk op de computer maken en veel lesstof wordt via de computer aangeboden. Via de computer kunnen zij allerlei informatie van school opvragen over lesroosters, plotselinge uitval van lessen e.a. Daarnaast kunnen ouders via de computer de schoolprestaties van hun kinderen volgen.

Bij de vaststelling van het bedrag van € 400,00 is rekening gehouden dat daarvoor een redelijke computer, laptop of tablet kan worden aangeschaft. De computer moet de scholier in staat stellen om de vereisten van de school te volgen. Mocht de computer meer kosten dan moet men het resterende bedrag zelf betalen. Wij vinden het belangrijk dat een computer, laptop of tablet wordt aangeschaft en niet een spelcomputer. Op een spelcomputer kan vaak geen software worden gezet die nodig is voor huiswerktaken zoals tekstverwerking, opmaak van presentaties en dergelijke. Per huishouden kunnen meerdere computers worden aangeschaft tot een maximum van € 400,00 per gezin met een maximum van 1 computer, laptop of tablet per kind. De computer is na aanschaf eigendom van cliënt.

Artikel 8 Aanvraag

Aansluiting is gezocht bij de uiterste indieningtermijn voor bijzondere bijstandskosten, namelijk per 1 februari van het kalenderjaar volgend op dat waarin de kosten zijn gemaakt.

Door bij de aanvraag aan te laten geven waarvoor de gevraagde vergoeding gebruikt gaat worden, (of al is gebruikt indien de kosten in dat kalenderjaar al zijn gemaakt), wordt de aanvrager er mee geconfronteerd dat deze vergoeding moet staan tegenover daadwerkelijk te maken kosten. Verwacht wordt dat dit de rechtmatige besteding van de vergoeding zal stimuleren, terwijl anderzijds aanvrager noch de uitvoeringspraktijk bij alle aanvragen geconfronteerd worden met allerlei bewijsstukken in de vorm van bonnetjes e.d. Dit geldt alleen niet voor de aanvraag voor een vergoeding van een computer. Dan dient er wel een nota of een pro-forma nota te worden bijgevoegd.

Artikel 9 Verantwoording sociaal culturele en sportieve activiteiten en computer

Uitgangspunt is dat de gelden besteed moeten worden voor het doel waarvoor ze beschikbaar zijn gesteld. Steekproefsgewijze controle achteraf moet inzicht geven in de wijze waarop dit ook daadwerkelijk het geval is. Indien blijkt in een individuele situatie dat de gelden niet verantwoord kunnen worden, bestaat de mogelijkheid tot compensatie of terugvordering. Teneinde de uitvoeringskosten zo laag mogelijk te houden wordt de voorkeur gegeven aan het middel van compensatie. Dit houdt in dat hetgeen in een bepaald kalenderjaar ten onrechte is verstrekt verrekend wordt met de aanspraak in een volgend kalenderjaar. Indien dit niet mogelijk is doordat bijvoorbeeld in een volgend kalenderjaar geen aanspraak op een vergoeding voor sociaal cultureel of sportieve activiteiten wordt gedaan of dat er sprake is van een computer, kan worden overgegaan tot het middel van terugvordering.

………

 

 

 

Naar boven