Aanwijzingsbesluit vergunningvrije evenementen

De burgemeester van de gemeente Almere;

 

gelet op het bepaalde in:

artikel 2:10 van de Algemene plaatselijke verordening 2011 (APV);

 

Overwegende dat;

- artikel 2:10 lid 2, onder e het mogelijk maakt om openbare plaatsen of gebieden aan te wijzen waar het vergunningvrij organiseren van eendaagse, kleinschalige evenementen niet toegestaan is;

- het bovenstaande het nader aanduiden van de bedoelde gebieden noodzakelijk maakt;

- artikel 2:10 lid 4 het mogelijk maakt om naast de kleinschalige, eendaagse evenementen die aan alle gestelde voorwaarden als benoemd in artikel 2:10, lid 2 voldoen overige evenementen aan te wijzen waarvoor de vergunningplicht niet van toepassing is;

- dat het gewenst is van bovengenoemde mogelijkheden gebruik te maken, mits de organisatie van de aangewezen vergunningvrije evenementen wordt gebonden aan algemene regels in het belang van de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid en het milieu;

 

Besluit

vast te stellen het:

 

Aanwijzingsbesluit vergunningvrije evenementen

 

Inleiding

In de Algemene plaatselijke verordening 2011 zijn in artikel 2:10 lid 2 de voorwaarden gesteld waaronder kleinschalige eendaagse evenementen vergunningvrij georganiseerd kunnen worden. Omdat dit niet in alle situaties of voor alle locaties gewenst is vraagt dit artikel om een nadere uitwerking.

 

Aanleiding

In 2017 is de nota “Beleef het in Almere, strategisch evenementenbeleid” opgesteld. Tegelijkertijd is toen gekeken waar bestaande regelgeving kan worden vereenvoudigd en administratieve lasten verlaagd kunnen worden. Dit heeft er toe geleid om de meldingsplicht voor kleinschalige, eendaagse evenementen te laten vervallen en hiervoor in de plaats algemene voorwaarden op te nemen in de APV. Omdat voor bepaalde locaties vanuit openbare orde en veiligheidsaspecten een toets vooraf en het stellen van voorschriften gewenst is, zijn gebieden aangewezen waar het organiseren van evenementen zonder vergunning niet mogelijk is. Daarnaast is tegelijkertijd gekeken welke evenementen dusdanig weinig invloed op de omgeving hebben dat, indien voldaan wordt aan enkele voorwaarden, een vergunning achterwege kan blijven.

 

Uitsluiting vergunningvrije gebieden

De redenen om de stadscentra uit te sluiten van het vergunningvrij organiseren van evenementen zijn het behoud van de kwaliteit van de openbare ruimte en de leefbaarheid , het voorkomen van overlast voor winkelend publiek en het borgen van de toegankelijkheid voor hulpdiensten. Omdat in de stadscentra de intensiteit van het gebruik van de openbare ruimte hoger ligt dan in de andere gebieden kan het maximum aantal deelnemers en bezoekers moeilijk gegarandeerd worden. De ruimte is veelal beperkter en bovendien betreft het grotendeels voetgangersgebied wat nadere voorschriften en beperkingen meebrengt inzake de gebruiksmogelijkheden. In bijzondere gevallen zoals bij winkelacties of feestdagen blijft het uiteraard mogelijk om activiteiten te organiseren of objecten te plaatsen. Hiervoor moet dan wel een vergunning worden aangevraagd zodat de activiteiten getoetst kunnen worden aan de voorwaarden uit de APV en de mogelijkheden van de locatie.

Ook voor de aangewezen evenemententerreinen zijn afstemming vooraf en het stellen van voorschriften noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan het maximum toegestane geluidsniveau of aantal toegestane deelnemers. Het gebruik van aanwezige faciliteiten moet worden afgestemd en samenloop moet worden voorkomen. Veelal is ook sprake van een dubbelbestemming, zoals bijvoorbeeld het Stadhuisplein waar ook de weekmarkt plaatsvindt. Het uitsluiten van betaald parkeergebieden en blauwe zones heeft dezelfde reden.

Op de momenten dat hier zonder vergunning een evenement wordt georganiseerd is geen sprake van toetsing aan verkeersveiligheid of het bieden van alternatieve parkeergelegenheid. Het uitsluiten van busbanen, dreven, bruggen en viaducten vloeit nadrukkelijk voort uit veiligheidsoverwegingen.

 

Categorieën vergunningvrije evenementen

Een aantal evenementen voldoet formeel niet aan de gestelde voorwaarden in artikel 2:10 lid 2 om als vergunningvrij te kunnen worden aangemerkt. Omdat de impact op de omgeving en eventuele overlast bij bepaalde evenementen echter minimaal is worden de beschreven evenementen alsnog als vergunningvrij aangemerkt indien voldaan wordt aan de hieronder gestelde voorwaarden. Te denken valt aan het lopen van een avondvierdaagse of een jubileumfeest bij een bedrijf waarbij de bezoekersaantallen vaak grotendeels vooraf bekend zijn en de impact op de omgeving minimaal. Indien er sprake is van het plaatsen van objecten als tenten en podia is het aan de organisator om het veilig plaatsen en veilig gebruik hiervan te waarborgen. Lokale omstandigheden kunnen daarbij beperkend werken. Het gebruik van een tent bij een zekere windsnelheid of overige weersomstandigheden kan bijvoorbeeld gevaarlijke situaties opleveren en is daarmee ongewenst.

 

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • Stadscentra: de aangewezen stadscentra zijn nader aangeduid op de bij dit besluit behorende kaarten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen:

centrum Almere Stad, centrum Almere Buiten en centrum Almere Haven.

  • Stranden: dit betreft de gebieden zoals weergegeven op de bij dit besluit horende kaart met aanduiding “stranden Almere”.

 

Artikel 2 Uitgezonderde vergunningvrije gebieden

In artikel 2:10 lid 2 onder e van de APV 2011 is gesteld dat vergunningvrije evenementen slechts georganiseerd kunnen worden buiten aangewezen stadscentra, benoemde locaties en evenemententerreinen. De volgende locaties worden uitgezonderd van de mogelijkheid tot het houden of organiseren van een vergunningvrij evenement:

  • 1.

    een locatie gelegen in één van de stadscentra zoals weergegeven op de bij dit besluit behorende kaarten in bijlage 1,

  • 2.

    een locatie gelegen op een aangewezen evenemententerrein zoals opgenomen in bijlage 2,

  • 3.

    een locatie gelegen op één van de stranden zoals weergegeven op de bij dit besluit behorende kaart in bijlage 3,

  • 4.

    een locatie gelegen binnen als zodanig aangeduide betaald parkeergebieden, blauwe zones, busbanen, dreven of op bruggen en/of viaducten.

 

Artikel 3 Categorieën vergunningvrije evenementen

In artikel 2:10 lid 4 van de APV 2011 is vastgesteld dat de burgemeester categorieën evenementen kan aanwijzen waarvoor de vergunningplicht niet van toepassing is. Voor onderstaande evenementen geldt geen vergunningplicht als gesteld in artikel 2:10 lid 1 indien wordt voldaan aan alle onderstaande voorwaarden:

  • 1.

    Een- of meerdaagse wandel- fiets- of skeelertochten op de openbare weg, waarbij:

    • a.

      op enig moment niet meer dan 500 deelnemers zijn,

    • b.

      geen wegen afgesloten worden,

    • c.

      het verkeer wordt geregeld door daartoe bevoegde evenementenverkeersregelaars,

    • d.

      er geen sprake is van een wedstrijdelement.

  • 2.

    Een- of meerdaagse evenementen op schoolpleinen waarbij:

    • a.

      het maximum aantal deelnemers/bezoekers wat gelijktijdig aanwezig is minder dan 150 personen bedraagt,

    • b.

      het evenement wordt georganiseerd door de direct naastgelegen school,

    • c.

      in geval van sponsorlopen geen wegen afgesloten worden en het verkeer wordt geregeld door daartoe bevoegde verkeersregelaars,

  • d.

    het gemiddeld geluidsniveau (LAeq) veroorzaakt door muziekgeluid of andere geluidsbronnen invallend op de gevel van de meest nabij gelegen geluidsgevoelige bestemming niet meer dan 70 dB(A)/85 dB(C) bedraagt en waarbij de geluidsbelasting na 23.00 uur overeenkomstig de normen uit het Activiteitenbesluit is.

  • 3.

    Open dagen, openingen, jubilea etc. bij bedrijven/instellingen waarbij:

    • a.

      de activiteiten plaatsvinden op eigen terrein of in het eigen gebouw en er geen activiteiten op de openbare weg plaatsvinden,

    • b.

      het parkeren in zijn geheel plaatsvindt op eigen terrein, of anderszins maatregelen zijn getroffen om parkeeroverlast vanwege het evenement te voorkomen,

    • c.

      niet meer dan 150 bezoekers gelijktijdig in een tent(en) of op een buitenterrein aanwezig zijn of indien het evenement plaatsvindt in een gebouw en het maximum aantal toegestane personen uit de gebruiksmelding brandveiligheid gebruik niet wordt overschreden,

    • d.

      het gemiddeld geluidsniveau (LAeq) veroorzaakt door muziekgeluid of andere geluidsbronnen invallend op de gevel van de meest nabij gelegen geluidsvoelige bestemming niet meer bedraagt dan 70 dB(A)/85 dB(C) bedraagt en waarbij de geluidbelasting na 23.00 uur overeenkomstig de normen uit het Activiteitenbesluit is,

    • e.

      indien sprake is van plaatsing van tent(en), podia of tribunes de organisator zorgdraagt voor het veilig plaatsen en veilig gebruik daarvan,

    • f.

      het niet is toegestaan een tent, podium of tribune in gebruik te hebben als deze volgens hun certificering niet berekend zijn op de aangekondigde weersomstandigheden.

    • 4.
      • .

        Filmopnames en/of fotosessies mits wordt voldaan aan de regels en afspraken gesteld in het filmprotocol zodra deze is vastgesteld.

 

Artikel 4 Gevolgen van het niet naleven van de algemene regels

Indien de organisatie van een vergunningvrij evenement niet voldoet aan de voorwaarden gesteld in dit aanwijzingsbesluit wordt zij geacht te handelen in strijd met artikel 2:10 lid 1 van de APV 2011 (verbod om te handelen zonder vergunning). Hiertegen kan handhavend worden opgetreden.

 

Artikel 5 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking de eerste dag na bekendmaking.

 

 

Aldus vastgesteld d.d. 18 september 2018

de burgemeester van de gemeente Almere,

F.M. Weerwind

Bijlage 1

Kaarten van de aangewezen stadscentra

 

 

 

Bijlage 2

De aangewezen evenemententerreinen zoals deze zijn vastgesteld in het strategisch evenementenbeleid. Dit betreft de volgende locaties:

-Almeerderstrand (Almere Poort)

-Esplanade (Almere Stad)

-Grote Markt (Almere Stad)

-Forum (Almere Stad)

-Stadhuisplein/-promenade (Almere Stad)

-Lumierepark (Almere Stad)

-Beatrixpark (Almere Stad)

-Manifestatieveld (Almere Haven)

-Havenkom (Almere Haven)

-Markt (Almere Haven)

-Schoolstraat (Almere Haven)

-Stadslandgoed De Kemphaan (Almere Haven)

-Evenemententerrein (Almere Buiten)

-Globeplein (Almere Buiten)

Bijlage 3

Overzichtskaart van de stranden in Almere

 

Naar boven