Besluit onttrekking aan openbaarheid van een deel van het parkeerterrein aan het Rachmaninoffplantsoen

Wegenwet

Onttrekking aan openbaarheid van een gedeelte van de het parkeerterrein aan het Rachmaninoffplantsoen.

Besluit

Burgemeester en wethouders delen mee dat zij besloten hebben om een gedeelte van het parkeerterrein van het Rachmaninoffplantsoen ingevolge artikel 9 van de Wegenwet per 1 juli 2019 aan het openbaar verkeer te onttrekken.

Aanleiding voor dit besluit

Het voormalig gemeentekantoor gebouw 2 aan het Rachmaninoffplantsoen 61 wordt getransformeerd naar 132 appartementen. Het college van burgemeester en wethouders heeft voor deze ontwikkeling op 31 augustus 2017 een startdocument vastgesteld. Als voorwaarde voor het meewerken aan de ontwikkeling is gesteld dat ook het voorliggende parkeerterrein wordt voorzien van een upgrade met minder parkeerplaatsen, meer ruimte voor bestaande bomen en meer groenvoorzieningen. Het exacte ontwerp voor de herinrichting was ten tijde van het vaststellen van het startdocument nog niet bekend. De bewoners van de tegenovergelegen flat Rachmaninoffplantsoen 1-60 maken ook gebruik van het parkeerterrein en diende daarom betrokken te worden bij het ontwerpproces.

In de huidige situatie zijn 158 parkeerplaatsen aanwezig met overdag een bezetting van 100%, met name door forensen die werken in de binnenstad. Hierdoor is er in feite sprake van een verkapte P+R aan de rand van betaald parkeren-gebied. ’s Avonds staat het parkeerterrein nagenoeg leeg en is er sprake van overlast en criminaliteit. De omvang van het parkeerterrein wordt verklaard door de kantoorfunctie die het pand Rachmaninoffplantsoen voorheen had. Daarnaast maakt ook de bestaande flat Rachmaninoffplantsoen 1-60 gebruik van het parkeerterrein. Door het vervallen van de kantoorfunctie is het maatgevende moment voor de parkeerbehoefte verschoven van overdag naar ’s avonds en in het weekend. In de toekomstige situatie is er enkel sprake van woonfuncties rondom het parkeerterrein.

Een gedeelte van het parkeerterrein zal exclusief beschikbaar worden voor de huurders en/of kopers van het Rachmaninoffplantsoen 61. De inrichting van dit exclusieve gedeelte zal niet anders zijn dan het openbare gedeelte van het parkeerterrein. 61 parkeerplaatsen zullen exclusief worden gemaakt en 79 parkeerplaatsen blijven openbaar toegankelijk. In ruil voor het exclusieve gebruik van een gedeelte van het parkeerterrein is de afspraak gemaakt dat de ontwikkelaar de herinrichting van het totale parkeerterrein betaalt. Om het parkeerterrein af te sluiten en exclusief te reserveren voor bewoners dient deze te worden onttrokken aan de openbaarheid. Bijgevoegde tekening maakt inzichtelijk om welk deel van het parkeerterrein het gaat waarbij met een arcering is aangegeven welke wegdelen vervallen. De verkeerssituatie wijzigt niet ingrijpend omdat het parkeerterrein enkel kleiner wordt en de routing niet anders is dan in de huidige situatie. Vanaf de Ravellaan is en blijft het parkeerterrein toegankelijk. De verkeersintensiteit zal naar schatting gelijk blijven.

Motivering onttrekking

De belangrijkste reden om medewerking te verlenen aan het herinrichtingsplan is het feit dat het parkeerterrein wordt vergroend met 19 bomen. Diverse groene hagen maken het parkeerterrein veel aantrekkelijker in aanzien en gebruik. Zowel de entree van het te transformeren pand Rachmaninoffplantsoen 61 als de bestaande flat Rachmaninoffplantsoen 1-60 krijgen een groenere uitstraling. Zowel de transformatie als de herinrichting zullen een positieve invloed hebben op het parkeerterrein aan het Rachmaninoffplantsoen. In het recente verleden was het pand Rachmaninoffplantsoen 61 in gebruik als gemeentekantoor. Met name was hier de balie van publiekszaken gevestigd waar allerlei vergunningen konden worden aangevraagd. De wegen van het Rachmaninoffplantsoen (inclusief daaraan gelegen parkeerplaatsen) vervulden hierdoor een belangrijke functie ten behoeve van het openbaar verkeer. De noodzaak van deze functie is vervallen nu het gemeentekantoor is verhuisd en de functie van het gebouw wordt omgezet naar een woonfunctie. Zoals hierboven aangegeven zijn de vrijgekomen parkeerplaatsen op de dag steeds meer in gebruik genomen door forenzen die deze parkeerplaats, die (nu nog) buiten betaald parkeergebied ligt, gebruiken als informele P+R. Een dergelijk gebruik van het parkeerterrein is niet gewenst. Enerzijds omdat een P+R functie thuishoort bij de buitenring en in ieder geval zeker niet binnen de zogenaamde stedelijke binnenring van Utrecht. Daarbij komt dat dit gebied in de nota Stallen en parkeren is aangewezen als B gebied waar ook betaald parkeren kan worden ingevoerd. Wanneer dit gebeurt, is het gebruik als informele P+R niet meer aantrekkelijk vanwege het tarief per uur dat dan moet worden betaald. Gelet op het gewenste toekomstige gebruik zien wij er geen reden om de openbaarheid van de parkeergelegenheid ten behoeve van dit parkeren te behouden. De openbare verbindingen voor fietsers en voetgangers blijven beschikbaar naast het parkeerterrein.

Daarentegen staat vast dat het parkeerterrein s ’avonds nog heel weinig gebruikt wordt. Ook als het voorgenomen gedeelte wordt onttrokken aan de openbaarheid is hier voldoende parkeerruimte over. Het terrein wordt daarbij beter beheersbaar omdat het gedeelte achter de slagboom “eigen terrein” wordt waardoor het niet meer geschikt is om rond te hangen en voor criminaliteit en overlast. Het openbaar blijvende deel van het parkeerterrein ligt meer in het zicht vanaf het omliggende gebied en zal intensiever gebruikt worden omdat de huidige bewoners van Rachmaninoffplantsoen 1-60 allen hier zullen parkeren. Het ontwerp is afgestemd met bewoners en diverse belangenverenigingen uit de buurt en er is draagvlak.

Mocht de parkeerdruk op de dag te veel toenemen dan zou men na een draagvlakmeting kunnen kiezen voor het invoeren van betaald parkeren gedurende bepaalde venstertijden.

Zienswijzen

Vanaf 24 juli 2018 heeft gedurende 6 weken een ontwerpbesluit om de delen van de weg aan de openbaarheid te onttrekken ter inzage gelegen. Er is van de gelegenheid om zienswijzen in te dienen door belanghebbenden wel/geen gebruik gemaakt.

Burgemeester en wethouders hebben daarom besloten de betreffende delen van het parkeerterrein van het Rachmaninoffplantsoen aan het openbaar verkeer te onttrekken. Dit gebeurt op grond van artikel 9 Wegenwet. Daarin is geregeld dat de raad bevoegd is tot het onttrekken aan het openbaar verkeer van een weg binnen de gemeente welke niet door het Rijk, Provincie of Waterschap wordt onderhouden. De raad heeft zijn bevoegdheid op 6 september 2007 gedelegeerd aan Burgemeester en wethouders. In het mandaatregister, vastgesteld door Burgemeester en wethouders op 11 december 2012, is het groepshoofd Cultuurtechniek van de afdeling Borg van Stadsbedrijven gemandateerd te besluiten tot onttrekking.

UitvoeringDe datum van de onttrekking is bepaald op de datum dat dat naar verwachting gestart zal worden met de herinrichting van het Rachmaninoffplantsoen (nadat de bouwwerkzaamheden aan het Rachmaninoffplantsoen 61 zijn afgerond).

Ter inzage

Het besluit staat op de site officiëlebekendmakingen.nl, onder het kopje Gemeenteblad.

De te onttrekken wegdelen zijn met een arcering omkaderd op de bijbehorende tekening met tekeningnummer A 38.927.

Beroep aantekenen tegen dit besluit

Tegen dit besluit kan beroep worden aangetekend bij de sector bestuursrecht van de rechtbank Midden-Nederland. Voor het al dan niet digitaal indienen van beroepschriften verwijzen wij naar de webpagina: www.rechtspraak.nl

Wij wijzen u op het feit dat beroepschriften binnen zes weken door de rechtbank moeten zijn ontvangen. De termijn van zes weken vangt aan één dag na de publicatie van dit besluit. Het tijdig indienen van het beroep voorkomt dat de rechtbank moet besluiten om een beroepschrift niet in behandeling te nemen.

Een beroepschrift moet ten minste het volgende bevatten:

- de naam en het adres van de indiener, bij voorkeur ook een telefoonnummer dat overdag te bereiken is;

- de datum en handtekening;

- een omschrijving van het besluit waartegen het beroepschrift is gericht; hierbij moeten de verzenddatum en het kenmerk van het besluit worden vermeld of een kopie van dit besluit worden meegestuurd;

- de gronden van het beroep.

 

Utrecht, 20 juli 2018

Burgemeester en Wethouders

Namens hen,

 

Stadsbedrijven

Groepshoofd Cultuurtechniek BORG

 

Op grond van artikel 9 lid 2 Wegenwet wordt dit besluit meegedeeld aan Gedeputeerde Staten.

Naar boven