Eerste wijziging Beleidskader inzet en optreden in burgerkleding door stadswachten

Het college van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van directeur Stadsbeheer Toezicht en Handhaving van 11 september met kenmerk 18bb6533;

 

gelet op de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam 2012 en de Beleidsregels Buitengewoon Opsporingsambtenaar;

 

overwegende dat:

  • -

    het gewenst is dat handhavers van Stadsbeheer Toezicht en Handhaving effectief kunnen optreden tegen overtreding van artikel 2:1a Straatintimidatie uit de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam 2012 als onderdeel van de Aanpak Seksuele straatintimidatie 2017-2019;

  • -

    effectieve handhaving door handhavers van Stadsbeheer Toezicht en Handhaving van straatintimidatie onder meer bereikt kan worden door inzet en optreden in burgerkleding, aanvullend op inzet en optreden in uniform;

  • -

    het daarom noodzakelijk is om het Beleidskader inzet en optreden in burgerkleding door stadswachten zodanig aan te passen, dat inzet en optreden in burgerkleding door stadswachten tegen straatintimidatie mogelijk wordt;

  • -

    het tevens wenselijk is om in het Beleidskader inzet en optreden in burgerkleding door stadswachten de term ‘wijkhandhaver’ te vervangen door ‘handhaver’ om zodoende de inzet van wijkhandhavers buiten dit taakaccent op dezelfde taken mogelijk te maken;

besluit vast te stellen:

 

Eerste wijziging Beleidskader inzet en optreden in burgerkleding door stadswachten

Artikel I

Het Beleidskader inzet en optreden in burgerkleding door stadswachten wordt als volgt gewijzigd:

 

A

In artikel 1 wordt, onder vernummering van onderdeel 5 tot onderdeel 6, een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • 5.

    Bij de handhaving van artikel 2:1a Straatintimidatie uit de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam 2012.

B

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Onderdeel 4 komt te luiden:

    • 4.

      Stadswachten in de functie van ‘handhaver’ voor toezicht en handhaving op hardnekkige vervuiling en overlast in de openbare buitenruimte.

  • 2.

    Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

    • 5.

      Stadswachten in de functie van ‘handhaver’ voor handhaving van artikel 2:1a Straatintimidatie uit de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam 2012.

C

In artikel 3 wordt ‘hardnekkige vervuiling en overlast en’ vervangen door ‘hardnekkige vervuiling, overlast en straatintimidatie’.

Artikel II

Dit besluit wordt geplaatst in het Gemeenteblad en treedt in werking op de eerste dag na de bekendmaking ervan.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 11 september 2018.

De secretaris,

C.M. Sjerps

De burgemeester,

B. Wijbenga-van Nieuwenhuizen l.b.

Toelichting

 

Op 22 juni 2017 heeft de gemeenteraad ingestemd met de Aanpak Seksuele straatintimidatie 2017-2019. Onderdeel van deze aanpak is de strafbaarstelling en handhaving van (seksuele) straatintimidatie.

Per 1 januari 2018 is in de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam 2012 een artikel toegevoegd dat straatintimidatie strafbaar stelt.

Van 1 januari tot en met 31 maart 2018 hebben Stadsbeheer Toezicht en Handhaving en de politie daders van straatintimidatie gewaarschuwd en vanaf 1 april 2018 treden zij handhavend op. Om de handhaving op straatintimidatie zo effectief mogelijk te laten zijn, is het noodzakelijk dat stadswachten van Stadsbeheer Toezicht en Handhaving ook kunnen handhaven in burgerkleding in situaties waarin dit effectiever is dan handhaven in uniform. Ten behoeve van de inzet van stadswachten van Stadsbeheer Toezicht en Handhaving in burgerkleding heeft het college op 16 juni 2015 het ‘Beleidskader inzet en optreden in burgerkleding door stadswachten’ vastgesteld. In dit beleidskader zijn taken, functies en voorwaarden opgenomen waarbij stadswachten in burgerkleding kunnen optreden. Om het mogelijk te maken dat stadswachten ook in burgerkleding worden ingezet bij de handhaving op straatintimidatie, is het noodzakelijk dit beleidskader daarop aan te passen. De aanpassing van het Beleidskader bestaat uit het toevoegen van straatintimidatie als nieuwe taak waarop ook in burgerkleding kan worden gehandhaafd.

Omdat dit Beleidskader toch wordt aangepast, wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om meteen ook een technische wijziging door te voeren. In het Beleidskader wordt nu de functie ‘wijkhandhaver’ genoemd. Voorgesteld wordt deze te veranderen in ‘handhaver’. Alle stadswachten van Stadsbeheer Toezicht en Handhaving die op heterdaad mogen bekeuren, zijn aangesteld en werkzaam in de formele functie van ‘handhaver’. Met deze aanpassing kunnen handhavers vanuit een ander taakaccent dan het taakaccent ‘wijkhandhaver’ dezelfde taken uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het geval is met de wijkhandhavers in het Handhavings-team Schoon (HTS), die niet meer (alleen) in hun eigen wijken werkzaam zijn, maar in de gehele stad.

Dit gemeenteblad 2018, nummer 106, is uitgegeven op 12 september 2018 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)

 

Naar boven