Gemeenteblad van Waddinxveen
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waddinxveen | Gemeenteblad 2018, 193499 | Beleidsregels |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waddinxveen | Gemeenteblad 2018, 193499 | Beleidsregels |
Beleidsregel inzake Persoonsgebonden omgevingsvergunning voor kamerbewoning
Burgemeester en wethouders van de gemeente Waddinxveen;
het ingevolge artikel 2.1, eerste lid, aanhef en onder c., van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) verboden is zonder omgevingsvergunning een project uit te voeren, voor zover dat geheel of gedeeltelijk bestaat uit het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met een bestemmingsplan;
gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 2.12, eerste lid, aanhef en onder a., sub 2º en 3º, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en artikel 4, aanhef en onder 9. van Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht;
besluiten: vast te stellen de navolgende:
Beleidsregels inzake de toepassing van artikel 2.12, eerste lid, aanhef en onder a., sub 2º en 3º van de Wabo ten behoeve van kamerverhuur
Nadere beleidsregels voor het verstrekken van een omgevingsvergunning voor het afwijken van bestemmingsplan van een woning ten behoeve van bewoning door meer dan één huishouden.
Voor de toepassing van deze nadere regels wordt verstaan onder:
Persoonsgebonden omgevingsvergunning voor kamerbewoning:
de persoonsgebonden omgevingsvergunning om een zelfstandige woonruimte in onzelfstandige woonruimte om te zetten en voor kamerbewoning te gebruiken of te doen gebruiken en geldt alleen voor degene aan wie zij verleend is en kan alleen overgedragen indien daarvoor door het bevoegd gezag toestemming is verleend. De aanvraag voor overdracht van de persoonsgebonden omgevingsvergunning wordt getoetst aan deze beleidsregels zoals bedoeld in de wet algemene bepalingen omgevingsrecht artikel 2.25 lid 3 sub b;
Indien voor kamerbewoning een persoonsgebonden omgevingsvergunning is vereist, volgt het college in beginsel de volgende voorwaarden.
De vergunning kan verleend worden onder de voorwaarde dat het gebruik van de woning niet leidt tot aantasting van het woonmilieu en de leefbaarheid in de buurt.
Een persoonsgebonden omgevingsvergunning voor de tijdelijke en permanente kamerbewoning van woningen of bedrijfswoningen kan worden verleend aan de eigenaar van het betreffende vastgoed, indien:
Voor het verlenen van een omgevingsvergunning van een reguliere woning, zoals omschreven in het bestemmingsplan, naar een woning voor kamerbewoning vindt een leefbaarheidstoets plaats. Deze criteria van deze toets binnen de bebouwde kom zijn:
Zijn er al meerdere woningen in de straat in gebruik als kamerbewoning, dan geldt dat maximaal 10% van de grondgebonden woningen en 5% van de appartementen binnen een wooncomplex van een BAG-geregistreerde straat in aanmerking komt voor een omgevingsvergunning. Indien dit percentage al bereikt is wordt de aanvraag afgewezen.
Artikel 4 Intrekking persoonsgebonden omgevingsvergunning
De vergunning kan worden ingetrokken als niet (meer) wordt voldaan wordt aan de voorwaarden als bedoeld in artikel 3.
Als extra voorwaarden geldt dat:
Binnen 6 maanden na verlening van de persoonsgebonden omgevingsvergunning dient de huisvesting voor arbeidsmigranten gecertificeerd te zijn en te voldoen aan de minimumeisen van de Stichting Normering Flexwonen (SNF). De werkgever en/of eigenaar van het pand moet ingeschreven zijn in het reguliere SNF-register (www.normeringflexwonen.nl) De kosten voor de certificering zijn voor de vergunning aanvrager.
Binnen zes maanden kamerverhuur aan andere doelgroepen, anders dan arbeidsmigranten, genoemd in deze beleidsregels dienen na zes maanden te zijn gecertificeerd volgens SKW certificatie, (www.skw-certificatie.nl). De kosten voor de certificering zijn voor de vergunning aanvrager.
Artikel 5 Vervallen persoonsgebonden omgevingsvergunning na beëindiging gebruik
Twaalf maanden na beëindiging van het gebruik van de woonruimte voor kamerbewoning vervalt de verleende omgevingsvergunning voor kamerbewoning van rechtswege. De bewijslast dat de woonruimte wordt gebruikt voor kamerverhuur ligt bij de vergunninghouder.
Artikel 6 Overdragen persoonsgebonden omgevingsvergunning
Indien de eigenaar van het vastgoed het vastgoed verkoopt kan, na goedkeuring door het college van burgemeester en wethouders, de persoonsgebonden omgevingsvergunning worden overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Hiervoor dient een schriftelijk verzoek worden gedaan aan het college van burgemeester en wethouders. Het verzoek tot overdracht van de persoonsgebonden omgevingsvergunning wordt gezien als een nieuw verzoek tot een persoonsgebonden omgevingsvergunning en vindt er een nieuwe toets plaats volgens artikel 3 van deze beleidsregels.
Indien van het bestemmingsplan wordt afgeweken is te allen tijde een omgevingsvergunning vereist.
Kamerverhuur is een afwijking op het bestemmingsplan.
De vergunning kan verleend worden onder de voorwaarde dat er door de kamerbewoning geen aantasting plaatsvindt van het woonmilieu en de leefbaarheid van de buurt waar de woning in gelegen is. De vergunning kan worden ingetrokken indien de kamerbewoning leidt tot overlast in de directe omgeving van de woning.
Van de verhuurder van de woning wordt overigens verwacht dat hij de huurovereenkomst zodanig inricht dat hij de huurovereenkomst kan en zal ontbinden bij constatering van overlast door de huurder. Op die manier zal alleen sprake zijn van intrekking van de omgevingsvergunning in gevallen waarbij de verhuurder zijn verantwoordelijkheid niet neemt. De mogelijkheid van intrekking van de vergunning werkt zo ten opzichte van de verhuurder als een stok achter de deur.
2. Artikelsgewijze toelichting
Omgevingsvergunning voor kamerbewoning
Het verbod op het zonder omgevingsvergunning omzetten van zelfstandige in onzelfstandige woonruimte heeft niet alleen betrekking op het moment van de omzetting zelf, maar ook op het naderhand in stand laten van die situatie. Dat betekent dat ook op de rechtsopvolger van degene die een woning eerder, zonder de vereiste vergunning, heeft omgezet de verplichting rust een omgevingsvergunning ten behoeve van kamerbewoning aan te vragen of op naam te laten overschrijven. Als hij dit niet doet, is hij in overtreding en kan hem een sanctie worden opgelegd.
Het is voor de toepassing van het begrip kamerbewoning in deze nadere regels niet van belang of de kamerbewoners al dan niet daadwerkelijk huur betalen. Ook het ‘om niet’ bewonen van onzelfstandige woonruimte valt onder de regels voor kamerbewoning. Wanneer bij controle van de bewoningssituatie door de gemeente geconstateerd wordt, dat een zelfstandige woonruimte feitelijk bewoond wordt door meer dan één gemeenschappelijk huishouden, is er eveneens sprake van kamerbewoning. Ook dan is immers sprake van omzetting van zelfstandige in onzelfstandige woonruimte. Zie voor de omschrijving van huishouden het bepaalde in artikel 1 lid f.
Één of meer personen die een huishouding voeren, waarbij sprake is van continuïteit in samenstelling en onderlinge verbondenheid. Bedrijfsmatige kamerverhuur wordt daaronder niet begrepen.
De gemeente hanteert de volgende lijst van indicaties voor de beoordeling van de vraag of sprake is van een duurzaam gemeenschappelijke huishouding:
Volgens het meest recente bouwbesluit.
Artikel 5 Vervallen vergunning na beëindiging gebruik
Het gebruik van de woonruimte voor kamerbewoning wordt geacht te zijn beëindigd, nadat de eigenaar/verhuurder dit aan de gemeente heeft medegedeeld, of nadat de gemeente geconstateerd heeft dat de woonruimte weer als zelfstandige woonruimte in gebruik is, voor een ander doel wordt gebruikt, of langer dan drie maanden leeg staat.
Indien de eigenaar van het vastgoed, waaraan de persoonsgebonden omgevingsvergunning verstrekt is, zijn woning verkoopt kan de woning in principe, niet meer voor kamerverhuur worden gebruikt. De (toekomstige) nieuwe eigenaar dient een schriftelijk verzoek in te dienen bij het college van burgemeester en wethouders om de persoonsgebonden omgevingsvergunning over te nemen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2018-193499.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.