Gemeenteblad van Enkhuizen
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Enkhuizen | Gemeenteblad 2018, 177725 | Overige besluiten van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Enkhuizen | Gemeenteblad 2018, 177725 | Overige besluiten van algemene strekking |
Subsidieregelingen gemeente Enkhuizen 2019
Subsidies zijn een instrument om beleidsdoelen te realiseren en hebben daarmee een sterke verbinding met wat er gebeurt in de samenleving. Het subsidiebeleid zou in deze snel veranderende maatschappij daarom een flexibel karakter moeten hebben, zodat rekening gehouden kan worden met trends en ontwikkelingen. Naast deze flexibiliteit is transparantie een belangrijk element, omdat uitlegbaar moet zijn wat de gemeente Enkhuizen met het subsidiebeleid beoogt en waarom er bepaalde keuzes gemaakt worden. Transparantie betekent ook dat het subsidiebeleid en subsidieproces voor de gebruiker helder en begrijpelijk zijn.
Bovenstaande gewenste flexibiliteit en transparantie heeft geleid tot herijking van het subsidiebeleid en proces in 2016. Bovendien dwong de noodzaak tot bezuinigingen daarnaast tot het maken van keuzes. Om een goede invulling te kunnen geven aan de flexibiliteit en transparantie, stelt het college op grond van de zowel de interne als externe ervaringen met het beleid en proces (jaarlijks) de volgende documenten vast:
In het Subsidiebeleidskader 2016-2019 zijn de doelstellingen, uitgangspunten en thema’s van het subsidiebeleid uiteengezet. In voorliggende subsidieregelingen is verder uitgewerkt wat voor activiteiten subsidiabel zijn, voor wie en met welke bedragen. Deze subsidieregelingen zijn onder vier thema’s geplaatst en worden allen ingeleid met een maatschappelijke doelstelling. De thema’s komen overeen met de thema’s uit de WMO-nota en de begroting. De maatschappelijke doelstellingen per thema en per subsidieregeling maken expliciet waarvoor en waarom subsidie wordt verleend en welke doelen de gemeente met subsidieverlening wil bereiken. Naast de inhoudelijke subsidieregelingen is er een subsidieregeling, waarin de algemene regels voor subsidieverstrekking uiteengezet zijn.
Hieronder wordt kort uiteengezet welke uitgangspunten en randvoorwaarden de gemeente Enkhuizen hanteert bij het beoordelen van subsidieaanvragen. Deze worden per subsidieregeling geconcretiseerd, want van de professionele instellingen wordt meer verwacht dan van de vrijwilligersorganisaties. Vervolgens wordt een overzicht gegeven van de beschikbare subsidieregelingen per thema. Voor een uitgebreide toelichting op de uitgangspunten en randvoorwaarden wordt u verwezen naar het Subsidiebeleidskader 2016-2019.
Uitgangspunten en toetsingscriteria
Subsidieregeling 0. Algemene regels subsidieverstrekking
• Thema 1: Opgroeien in Enkhuizen
Subsidieregeling 1. Onderwijsbegeleiding
Subsidieregeling 2. Voorschoolse voorzieningen in Enkhuizen
Subsidieregeling 3. Jeugd in Enkhuizen
Subsidieregeling 4. Cultuureducatie en cultuurparticipatie onder jeugd
Subsidieregeling 5. Vrijwilligersondersteuning en maatschappelijke stage
Subsidieregeling 6. Enkhuizers voor elkaar
Subsidieregeling 7. Openbaar bibliotheekwerk
Subsidieregeling 8. Amateuristische kunst- en vrijetijdsbeoefening
Subsidieregeling 9. Podiumfunctie en programmering
Subsidieregeling 10. Beheer maatschappelijke accommodaties
Subsidieregeling 11. Geestelijke gezondheid in Enkhuizen
Subsidieregeling 12. Ontmoeten, verbinden en eigen kracht
Subsidieregeling 13. Sport en bewegen
• Thema 3: Drempels weg in Enkhuizen
Subsidieregeling 14. Overstijgende coördinatie mantelzorgondersteuning
Subsidieregeling 15. Kwetsbare inwoners met licht verstandelijke beperking, sociale en/of psychische problematiek
Subsidieregeling 16. (School)maatschappelijk werk
• Thema 4: Enkhuizen op de kaart
Subsidieregeling 17. Stadspromotie
Subsidieregeling 18. Evenementen
Aanvraag- en besluitvormingsprocedure
De kaders voor de aanvraag- en besluitvormingsprocedure zijn vastgesteld in de Algemene subsidieverordening 2016 (hierna: ASV). Conform de ASV wordt een subsidieaanvraag voor een periodieke subsidie voor 1 oktober van het jaar, voorafgaand aan het boekjaar of de boekjaren waarvoor de subsidie wordt aangevraagd, ingediend bij burgemeester en wethouders, tenzij in een subsidieregeling anders is bepaald. Voor de aanvraag dient gebruikt te worden gemaakt van het aanvraagformulier (te vinden op www.enkhuizen.nl onder het kopje Subsidies en vervolgens: Subsidies voor activiteiten). In de aanvraag wordt weergegeven op welke wijze wordt voldaan aan de voorwaarden uit de betreffende subsidieregeling en ook hoe er wordt voldaan aan de 9 uitgangspunten uit het Subsidiebeleidskader. De subsidieverlening vindt plaats na vaststelling van de gemeentebegroting en daarmee de subsidieplafonds voor het betreffende subsidiejaar. De begroting wordt ieder jaar vastgesteld in de eerste helft van de maand november. Het college van burgemeester en wethouders beslist op de aanvraag tot subsidieverlening voor 1 januari van het jaar waarin de activiteiten worden uitgevoerd. De beslissing wordt uiterlijk 31 december van het jaar voorafgaand aan het jaar waarop de subsidieaanvraag betrekking heeft bekend gemaakt door middel van een beschikking.
Een subsidieaanvraag voor een eenmalige subsidie wordt minimaal 8 weken voor aanvang van de activiteiten ingediend bij burgemeester en wethouders, tenzij in een subsidieregeling anders is bepaald. Burgemeester en wethouders besluiten binnen 6 weken op deze aanvraag, mits deze volledig is. Zie de ASV voor meer informatie rondom de subsidieverlening.
Subsidieregeling 0. Algemene regels subsidieverstrekking
Artikel 6 – Overvraagprocedure
Bij overvraging van het subsidieplafond door complete en tijdige aanvragen wordt de beschikbare subsidie conform de verdeelsleutel in de betreffende subsidieregeling verdeeld. Als er geen verdeelsleutel is of deze niet voorziet in het voorkomen van overschrijding van het plafond worden alle te verlenen subsidies onder het betreffende plafond met een zelfde percentage naar beneden bijgesteld tot het plafond niet meer overschreden wordt.
Artikel 7 – Afronding bedragen
Subsidiebedragen worden afgerond op € 50,-, waarbij in het geval van een precieze grens van € 25,- het bedrag naar boven wordt afgerond.
De bedragen van de subsidieplafonds voor periodieke subsidies worden jaarlijks geïndexeerd. Uitgangspunt voor het bepalen van het indexeringspercentage is de indexering van de algemene uitkering uit het gemeentefonds, die de gemeente in het subsidiejaar ontvangt van het rijk. Het toe te passen indexeringspercentage is onder voorbehoud van vaststelling van de jaarlijkse gemeentelijke begroting door de gemeenteraad, hierin kan van voorgenoemd uitgangspunt gemotiveerd worden afgeweken.
Artikel 10 – Buiten behandeling stellen van de subsidieaanvraag
Alvorens over te gaan tot buiten behandeling stelling zoals bedoeld in lid 3, biedt het college de aanvrager een hersteltermijn waarbinnen men het verzuim kan herstellen. Indien daaraan binnen de gestelde hersteltermijn niet is voldaan, besluit het college de aanvraag buiten behandeling te stellen. De lengte van de hersteltermijn is zodanig dat de instelling in staat kan worden geacht alle gevraagde gegevens voor afloop van hersteltermijn aan het college aan te leveren.
Artikel 11 – Gezamenlijk aanvragen
Indien instellingen gezamenlijk een activiteit ondernemen en hiervoor gezamenlijk subsidie aanvragen, dient één van deze instellingen formeel de subsidie aan te vragen namens alle instellingen. De aanvragende partij blijft te allen tijde verantwoordelijk voor het nakomen van de voorwaarden, verbonden aan een toegekende subsidie.
Artikel 12 – Rechtspersoonlijkheid
Subsidie kan slechts worden verstrekt aan rechtspersonen met volledige rechtsbevoegdheid, die geen winst beogen met de activiteiten die zij uitvoeren, tenzij bij subsidieregeling anders is bepaald.
Om de gevolgen van het verloren gaan van gemeenschapsgeld bij het optreden van (grote) risico’s tegen te gaan zijn instellingen, welke subsidie wensen te ontvangen, verplicht zich voldoende te verzekeren tegen mogelijke (grote) risico’s. Het gaat daarbij in ieder geval om de WA-verzekering en bij instellingen met eigen gebouwen een opstal- en inboedelverzekering.
Artikel 15 – Belang voor de lokale samenleving
Om de gesubsidieerde activiteiten zoveel mogelijk ten goede te laten komen aan (inwoners van) Enkhuizen en laagdrempeligheid van activiteiten te bevorderen dienen gesubsidieerde instellingen daar waar mogelijk de activiteiten lokaal te laten plaatsvinden. Indien activiteiten niet lokaal plaatsvinden dient aangegeven te worden waarom dit niet mogelijk is;
Artikel 16 – Uitgangspunten Subsidiebeleidskader 2016-2019
De aanvrager dient bij zijn aanvraag duidelijk te maken hoe aan de uitgangspunten uit het Subsidiebeleidskader wordt voldaan. Per subsidieregeling wordt verduidelijkt welke uitgangspunten van toepassing zijn.
Artikel 17 – Publicatie van verstrekte subsidies
Het college publiceert jaarlijks na vaststelling van de begroting en na het betreffende collegebesluit op www.enkhuizen.nl een lijst met te verstrekken subsidies per organisatie.
Subsidieregeling 1. Onderwijsbegeleiding
Thema 1: Opgroeien in Enkhuizen
In Enkhuizen groeit iedereen op een gezonde manier op tot volwassenheid, met voldoende mogelijkheden om talenten te ontdekken en ontwikkelen.
Leerlingen in het primair basisonderwijs kunnen zich in een veilige omgeving ontwikkelen. Ontwikkelingsachterstanden en zorgvraagstukken worden tijdig gesignaleerd en zodanig opgepakt dat leerlingen aansluiting vinden bij vervolgvoorzieningen, zoals het voortgezet onderwijs.
De aanwezigheid van een breed, toegankelijk aanbod aan onderwijsbegeleiding op iedere basisschool in de gemeente Enkhuizen.
De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:
Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:
Bijzondere criteria en/of voorwaarden
Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidie: periodieke subsidie.
Het subsidieplafond is € 39.500,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.
Het bovenstaande subsidieplafond wordt gedeeld door het totaal aantal leerplichtige leerlingen dat op 1 oktober 2017 ingeschreven staan bij de scholen in Enkhuizen. Per leerling wordt er een bedrag van € 25,- beschikbaar gesteld.
1 oktober telling 2017 (bron: DUO)
Organisaties die aanspraak maken op subsidie
Subsidieregeling 2. Voorschoolse voorzieningen in Enkhuizen
Thema 1: Opgroeien in Enkhuizen
Voorschoolse voorziening: een voorziening voor alle kinderen van 2 tot 4 jaar van werkende en niet werkende ouders in de gemeente Enkhuizen waar opvang, ontwikkelingsstimulering en samen spelen centraal staan, waarbij kinderen die het nodig hebben, extra ondersteuning wordt geboden om achterstanden te voorkomen of in te lopen. De voorziening is gevestigd in of nabij een school voor basisonderwijs;
Ouderbijdragetabel: ouders dienen een eigen bijdrage te betalen aan de aanbieder. De aanbieder kan aan ouders die niet in aanmerking komen voor een kinderopvangtoeslag een eigen bijdrage in rekening brengen waarbij wordt aangesloten bij de indeling/systematiek volgens de VNG Adviestabel ouderbijdrage peuterwerk. Deze eigen bijdrage wordt in mindering gebracht op de subsidie van de kindplaatsen;
In Enkhuizen groeit iedereen op een gezonde manier op tot volwassenheid, met voldoende mogelijkheden om talenten te ontdekken en ontwikkelen. Leerlingen in het basisonderwijs worden ondersteund om hun talenten optimaal naar eigen kunnen te ontdekken en te ontwikkelen.
(Taal)achterstanden bij kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar worden vroegtijdig gesignaleerd, voorkomen en bestreden. Hierdoor wordt bereikt dat kinderen optimaal worden ondersteund tijdens hun schoolloopbaan, zodat zij zonder achterstanden hun eigen talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.
De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:
Er is een aanvullende voorziening in Enkhuizen gerealiseerd voor kinderen bij wie sprake is van een ernstige (taal)achterstand en/of gedragsproblemen. Deze voorziening wordt preventief ingezet als voorliggende voorziening voor de niet vrij toegankelijke jeugdhulp voorziening of het speciaal (basis) onderwijs.
De subsidie ten behoeve van de reguliere- en VVE-peuterplaatsen zijn buiten deze regeling gehouden. Op het moment van het opstellen van deze regeling was het onvoldoende duidelijk hoeveel middelen de gemeente ontvang in het kader van het Onderwijs achterstanden beleid (OAB). De beschikbare middelen worden in de begroting opgenomen. Hiervoor wordt een separate regeling geschreven.
De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:
Aan subsidieaanvragers wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.
Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:
Bijzondere criteria voor het indienen van de aanvraag
Per kwartaal dient de voorschoolse voorziening een aanvraag voor subsidie, in die valt onder subsidieplafond 2, met een overzicht van de volgende gegevens:
Organisaties die aanspraak maken op subsidie
De infrastructuur van de VVE is geheel ingebed in de gemeente Enkhuizen. Dit betekent dat er resultaatafspraken zijn opgesteld tussen maatschappelijke partners, voorschoolse voorzieningen, schoolbesturen, Stichting Welzijnswerk Enkhuizen, GGD, Vrijwilligerspunt en MEE & de Wering. De kwaliteit van de VVE is door investeringen van uitvoerende organisaties en de gemeente zoveel mogelijk geborgd. Als eerste komen dan ook de al bestaande subsidierelaties in aanmerking voor subsidie, vervolgens kunnen andere organisaties in aanmerking komen.
De subsidie kan aanvullend op de in de Algemene Subsidieverordening Enkhuizen 2016 genoemde weigeringsgronden om de volgende reden worden geweigerd:
Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s): periodiek en eenmalig.
Het subsidieplafond is € 124.700,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.
Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:
Verdeelsleutel per subsidieplafond
Het bieden van inloopspreekuren op alle voorschoolse voorzieningen
Voor deze activiteit kan uitsluitend GGD Noord-Holland Noord een subsidie aanvragen van maximaal € 9.000, -. GGD Noord-Holland Noord voert in het kader van uniform- en maatwerkdeel sinds jaren de consultatiemomenten en de inloopspreekuren uit en kent ouder(s)/verzorger(s) vanuit deze functie. Ze kennen dus de doelgroep, de lokale problematiek en zijn bekend met de zorgfuncties binnen de Jeugdhulp. GGD Noord-Holland Noord vormt daarmee een kernvoorziening voor wat betreft de zorgondersteuning binnen de vindplaatsen voorschoolse voorzieningen.
Subsidieplafond 2: Aanbod, zorg en ondersteuning
De aanbieder van de Peuterplus voorziening kan subsidie aanvragen voor de totaalkosten van de voorziening minus de inkomsten vanuit de ouderbijdrage en de bijdrage vanuit de KOT. Voor deze voorziening stellen wij een subsidie beschikbaar van maximaal € 50.000,-
De aanbieder van de Peuterplus voorziening kan subsidie aanvragen voor de inzet van een gedragsdeskundige van Parlan voor gemiddeld 2 uur per week gedurende 40 weken per jaar. Voor deze voorziening stellen wij een subsidie beschikbaar met een maximaal € 6.500,- gebaseerd op een uurprijs van € 80, -.
Subsidieplafond 3: Ouderbetrokkenheid
Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Wanneer de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van ontvangst van de aanvraag de datum waarop de aanvraag is aangevuld.
Subsidieplafond 4: Samenwerking
Inzet Voorschoolse maatschappelijk werker/coördinator pilot Klein beginnen
Voor deze activiteit kan uitsluitend door Stichting MEE& De Wering een subsidie worden aangevraagd van maximaal € 30.000,- per jaar. Stichting MEE & De Werking voert in het kader van het project Klein beginnen deze activiteit uit voor een periode van 4 jaren.
Ten behoeve van een eventuele prioritering bij de verdeling en toekenning van de subsidie (om een overschrijding van het subsidieplafond door de hoeveelheid tijdige en complete aanvragen te voorkomen) hanteert de gemeente indien nodig onderstaande verdelingsregels:
Subsidiebeleidskader 2016-2019
Subsidieregeling 3. Jeugd in Enkhuizen
Thema 1: Opgroeien in Enkhuizen
In Enkhuizen groeit iedereen op een gezonde manier op tot volwassenheid, met voldoende mogelijkheden om talenten te ontdekken en ontwikkelen.
De eigen verantwoordelijkheid en eigen kracht van jeugd en gezinnen worden vergroot door op preventie gerichte activiteiten te organiseren. Zo leveren het sporten en buiten spelen een bijdrage aan een gezonde leefstijl en dragen recreatieve activiteiten onder andere bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van jeugd. Niet alleen activiteiten voor jeugd, maar ook eigen initiatieven van jeugd en jongeren worden ondersteund, om de betrokkenheid bij elkaar en de leefomgeving te vergroten.
De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:
De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:
Aan subsidieaanvragers wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.
Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:
Professioneel sociaal cultureel werk
Vrijwillig jeugd- en jongerenwerk
Opvoed - en opgroeiondersteuning
Eenmalige activiteiten in en/of rondom het Primair en Voortgezet Onderwijs gericht op het bieden van ondersteuning aan ouders bij het opvoeden en opgroeien van jeugdigen. Voorbeelden hiervan zijn voorlichtingslessen en workshops gericht op de thema’s: omgaan met groepsdruk, weerbaarheid en online veiligheid.
Bijzondere criteria en/of voorwaarden
Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s): periodiek en eenmalig.
Het subsidieplafond is € 462.100,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.
Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:
De subsidie onder subsidieplafond 1 t/m 3 kan uitsluitend worden aangevraagd door stichting Welzijnswerk Enkhuizen. Deze stichting voert sinds jaren het jeugd- en jongerenwerk uit in Enkhuizen en heeft een stevig netwerk opgebouwd. Ze kennen de doelgroep en weten die te bereiken. Stichting Welzijnswerk vormt daarmee een kernvoorziening in Enkhuizen.
Onder dit plafond wordt een bedrag van € 8.150,- beschikbaar gesteld voor een maximum bedrag van € 15,- per jeugdlid of € 15,- per gezinsabonnement aan vrijwilligersorganisaties, die activiteiten uitvoeren in het kader van jeugd- en jongerenwerk. Bij een overschrijding van het plafond wordt het bedrag per jeugdlid naar beneden bijgesteld tot het plafond niet meer overschreden wordt.
Onder dit plafond wordt een bedrag van € 2.550,- beschikbaar gesteld aan vrijwilligersorganisaties die eenmalig activiteiten uitvoeren in het kader van jeugd- en jongerenwerk. De subsidieaanvragen onder dit plafond worden op volgorde van binnenkomst behandeld, waarbij maximaal 70% van de goedgekeurde begrote kosten wordt gesubsidieerd.
Onder dit plafond wordt een bedrag van maximaal € 2.550,- beschikbaar gesteld voor Stichting Gabberweek. Dit bedrag kan uitsluitend worden aangevraagd door Stichting Gabberweek. Deze Stichting organiseert in de week van 26 februari t/m 2 maart 2018 (voorjaarsvakantie) allerlei activiteiten in de gemeenten Medemblik, Opmeer en in de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland. De Stichting heeft hierbij als doel alle kinderen van de basisschool binnen Enkhuizen kennis te laten maken met leeftijdsgenootjes uit andere dorpen en uit verschillende lagen van de samenleving met extra aandacht voor de bijstandsgezinnen. Hierbij wordt samengewerkt met het jongerenwerk, verenigingen en organisaties binnen Enkhuizen.
Onder dit plafond wordt een bedrag van maximaal € 5.000,- beschikbaar gesteld voor eenmalige activiteiten gericht op het bieden van ondersteuning bij het opvoeden en opgroeien, met een maximum van € 2.000,- per activiteit. Subsidie onder dit plafond kan uitsluitend worden aangevraagd door scholen, gevestigd in Enkhuizen.
Subsidie onder dit plafond kan uitsluitend aangevraagd worden door stichting NME De Witte Schuur. Deze stichting verzorgt al jaren taken op het gebied van natuur- en milieueducatie. De samenwerking met de scholen in Enkhuizen en de regio is daarbij goed. De organisatie is ingebed in de lokale samenleving van Enkhuizen en vormt daarom een kernvoorziening.
De subsidie voor de huisvestingslasten van NME De Witte Schuur kan aangevraagd worden onder subsidieregeling 10 ‘Beheer maatschappelijke accommodaties’.
Subsidieregeling 4. Cultuureducatie en cultuurparticipatie onder jeugd
Thema 1: Opgroeien in Enkhuizen
Reflectieve cultuureducatie: leerlingen ‘beschouwen’ kunstproducten, zij denken, lezen, praten erover en wisselen van gedachten met elkaar. Bij zowel actieve als receptieve kunstbeoefening kan reflectie plaatsvinden. Reflectie op de kunstervaring, het eigen productieproces en de analyse hiervan vormen de essentie van kunsteducatie;
Jeugdlid of jeugddeelnemer: leden of deelnemers uit de gemeente Enkhuizen die langdurig (minimaal1 jaar) aangesloten zijn bij een culturele vereniging of stichting in Enkhuizen, daar actief aan deelnemen en op 1 januari van het betreffende subsidiejaar de leeftijd van 21 jaar nog niet hebben bereikt;
In Enkhuizen groeit iedereen op een gezonde en veilige manier op tot volwassenheid, met voldoende mogelijkheden om talent te ontdekken en ontwikkelen.
Cultuureducatie vormt een onmisbaar onderdeel in de ontwikkeling van een kind (en ook van volwassenen). Kinderen kennen elkaar s cultuur en tradities en hebben daardoor wederzijds respect voor elkaar. Kinderen kennen ook de historie van een stad of plaats en zijn (mede) daardoor verbonden en betrokken bij de eigen woonplaats. Het belang van cultuureducatie is daarmee groot.
Kunst en cultuur zijn om van te genieten en om door geraakt te worden. Bovendien leveren deze fenomenen een bijdrage aan de algemene ontwikkeling van jongeren. Alle jeugd in Enkhuizen wordt daarom in aanraking gebracht met verschillende kunstdisciplines op een actieve, receptieve en reflectieve wijze. De subsidie draagt bij aan het prikkelen, enthousiasmeren en uitdagen van jeugd om talenten te ontdekken en te ontwikkelen.
De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:
De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:
Aan subsidieaanvragers wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.
Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:
Het bieden van binnen- en buitenschoolse culturele activiteiten (waar aantoonbaar behoefte aan is) die bijdragen aan een samenhangend aanbod cultuureducatie voor het primair en voortgezet onderwijs, die waar mogelijk passen binnen de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit of het cultuurbeleidsplan van de school;
Bijzondere criteria en/of voorwaarden
Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende typen subsidies: periodieke en eenmalige subsidie.
Het subsidieplafond is € 187.100,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.
Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:
Per plafond wordt een verdeelsysteem gehanteerd.
De aanvragen onder subsidieplafonds 1 en 5 worden (per plafond) beoordeeld en gerangschikt op basis van onderstaande criteria, waarbij de aanvrager met de hoogste score het hoogste percentage aan subsidie ontvangt (maximaal 100% van het begrotingstekort en/of het gevraagde bedrag). De aanvragers op de volgende posities krijgen een aangepast percentage van het begrotingstekort, dat aflopend is.
Het totaal aan te verlenen subsidies kan nooit het subsidieplafond overschrijden. Bij overvraging van het plafond door complete en tijdige aanvragen wordt de ‘ranking’ losgelaten en ontvangt iedere aanvrager een vast percentage van het begrotingstekort, waarbij in zijn totaliteit het plafond precies bereikt wordt.
In verband met regionale afspraken in het kader van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit is dit plafond bestemd voor de Blauwe Schuit (€ 10.000,-) en de stichting Cultuur en Basisonderwijs (€ 4.000,-). Het overige bedrag van € 36.000,- is beschikbaar voor of in nauwe samenwerking met de vereniging MADhouse om – in 2019 als pilotjaar – de coördinatiefunctie tussen basisonderwijs en culturele instellingen in Enkhuizen verder te verstevigen.
Er wordt een normbedrag van € 50,- per jeugdlid of deelnemer tot 21 jaar gehanteerd. Als door de hoeveelheid aanvragen het subsidieplafond overschreden wordt zal het normbedrag naar beneden worden bijgesteld tot het plafond niet meer overschreden wordt. Dit subsidieplafond is niet beschikbaar voor muziekscholen.
Dit subsidieplafond is alleen beschikbaar voor St. Muziekschool Oostelijk West-Friesland (MOW). Deze muziekschool heeft de afgelopen 25 jaar het (individueel) muziekonderwijs in de gemeente Enkhuizen verzorgd. De toekomst van het muziekonderwijs is – o.a. vanuit de gemeentelijke rol – onderhevig aan veranderingen. Om MOW de kans te geven hierop in te spelen wordt een basisbedrag van € 35.000,- beschikbaar gesteld in 2019. Met de te verwachten nieuwe cultuurnota in 2019, waarin de toekomst van het muziekonderwijs wordt verduidelijkt, worden hierover nieuwe afspraken gemaakt. Dit basisbedrag is dus geen garantie voor toekomstige vaste subsidiebedragen.
Subsidieregeling 5. Vrijwilligersondersteuning en maatschappelijke stage
In Enkhuizen is iedereen verantwoordelijk voor het eigen welbevinden, houdt rekening met elkaar en levert een actieve bijdrage aan de samenleving. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de eigen woon- en leefomgeving. Enkhuizen is een aantrekkelijke stad voor mensen om zich te vestigen, mede door een sterke lokale en regionale arbeidsmarkt.
Zonder de inzet van vrijwilligers is het voor zorginstellingen, sportverenigingen, buurthuizen en vele andere organisaties onmogelijk om hun belangrijke maatschappelijke functie goed te kunnen uitoefenen. Soms zichtbaar, maar vaker nog als stille kracht op de achtergrond, dragen vrijwilligers bij aan een sociale, betrokken en levendige samenleving. De functie en waarde van vrijwilligerswerk blijft behouden en wordt verder ontwikkeld en verbreed.
De maatschappelijke stage heeft als doel om de betrokken scholen kennis te laten maken met de samenleving en daar een vrijwillige bijdrage aan te leveren.
De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:
De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:
Aan subsidieaanvrager wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.
Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:
Bijzondere criteria en/of voorwaarden
Bij de aanvraag wordt door het Vrijwilligerspunt een plan van aanpak (per school) aangeleverd waarin staat beschreven welke doelstellingen de school heeft voor de maatschappelijke stage, welke plaats de maatschappelijke stage heeft binnen het curriculum van de school, welke leerlingen/groepen deelnemen aan de maatschappelijke stage, de contactpersoon van de betrokken school en welke afspraken er zijn gemaakt tussen de betrokken scholen en het Vrijwilligerspunt;
Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidies: periodieke subsidie.
Het subsidieplafond is € 36.900,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.
Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:
Subsidie onder dit plafond kan uitsluitend aangevraagd worden door het Vrijwilligerspunt. Deze stichting verzorgt al jaren de taken op het gebied van vrijwilligersondersteuning. De samenwerking met de vrijwilligersorganisaties is daarbij goed. De organisatie is ingebed in het verenigingsleven van Enkhuizen en vormt daarom een kernvoorziening.
Subsidie onder dit plafond kan uitsluitend aangevraagd worden door het Vrijwilligerspunt als organisator van de maatschappelijke stage. De samenwerking met de vrijwilligersorganisaties is goed en zij weten het Vrijwilligerspunt te vinden als het gaat om vacatures in het kader van de maatschappelijke stage. Onder dit plafond wordt een bedrag van maximaal € 9.250,- beschikbaar gesteld.
Subsidie onder dit plafond kan uitsluitend aangevraagd worden door Praktijkschool Westfriesland locatie Stede Broec ten behoeve van de maatschappelijke stage. De subsidie wordt berekend over het aantal leerlingen gedeeld door 3 (subsidiërende SED gemeenten) maal € 75,- per leerling met een maximum van een subsidiebedrag van € 1.000,-.
Subsidieregeling 6. Enkhuizers voor Elkaar
Antidiscriminatie activiteiten: Activiteiten die gericht zijn op het hebben of versterken van de vrijheid om te kunnen zijn wie je bent zonder dat je daarom anders dan anderen wordt behandeld, wat je sekse, afkomst, geloofsovertuiging, leeftijd of seksuele voorkeur ook is. Deze vrijheid kan alleen bestaan in een omgeving die verdraagzaam en tolerant is, waarin mensen elkaars vrijheid erkennen en respecteren.
In Enkhuizen is iedereen verantwoordelijk voor het eigen welbevinden, houdt rekening met elkaar en levert een actieve bijdrage aan de samenleving. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de eigen woon- en leefomgeving en dus ook voor elkaar. Er is sprake van vrijheid en verdraagzaamheid. Men kan zichzelf zijn en dit wordt door de omgeving erkend en gerespecteerd.
Enkhuizen is een aantrekkelijke stad voor mensen om zich te vestigen, mede door een sterke lokale en regionale arbeidsmarkt.
Het stimuleren en ondersteunen van inwonerinitiatieven om samen in actie te komen, bijvoorbeeld rondom een maatschappelijk thema. Ook kunnen het projecten zijn om de leefbaarheid te vergroten of om de medemens te helpen. Hier vallen ook antidiscriminatie of LHBTI activiteiten onder. Het doel is om de sociale samenhang, de leefbaarheid en het gevoel van vrijheid en respect te bevorderen door goede ideeën van inwoners, jong en oud, te omarmen.
De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:
De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:
Aan subsidieaanvrager wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.
Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:
Initiatieven van inwoners om elkaar beter te leren kennen, om samen in actie te komen voor de buurt of een project, om elkaar als bewoners te helpen (voorbeelden van activiteiten kunnen zijn een schoonmaakactie in de buurt, een burenhulp project, een (klein) sociaal project om bewoners met verschillende culturen bij elkaar te brengen);
Bijzondere criteria en/of voorwaarden
Subsidie voor antidiscriminatie activiteiten kunnen zowel door natuurlijke personen of door een rechtspersoon worden aangevraagd, maar in ieder geval moet er sprake zijn van een samenwerkingsverband tussen St. Welzijnswerk, de vrijwilligersgroep in Enkhuizen op dit gebied en Artikel 1 antidiscriminatiebureau;
Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidies: eenmalige subsidie.
Het subsidieplafond is € 10.100,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.
Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:
De subsidieaanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Per aanvraag wordt maximaal 100% van het begrotingstekort en/of het aangevraagde bedrag gesubsidieerd met een maximum van € 2.000,- per aanvraag.
Conform plafond 1, alleen kan er maximaal een bedrag van € 5.000,- worden verleend.
Subsidieregeling 7. Openbaar bibliotheekwerk
In Enkhuizen is iedereen verantwoordelijk voor het eigen welbevinden, houdt rekening met elkaar en levert een actieve bijdrage aan de samenleving. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de eigen woon- en leefomgeving.
Enkhuizen is een aantrekkelijke stad voor mensen om zich te vestigen, mede door een sterke lokale en regionale arbeidsmarkt.
Het doel van deze subsidieregeling is om alle inwoners gelijke kansen te geven om te leren en zich te ontplooien. Leesachterstanden worden bestreden en er wordt geparticipeerd. Betrouwbare kennis en informatie zijn laagdrempelig beschikbaar en worden gevonden. Er wordt zowel recreatief als educatief gelezen door de doelgroep tot en met 18 jaar. Laaggeletterdheid wordt bestreden bij alle inwoners van Enkhuizen.
De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:
De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:
Aan subsidieaanvrager wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.
Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:
Bijzondere criteria en/of voorwaarden
Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidie: periodieke subsidie.
Het subsidieplafond is € 292.400,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.
Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:
De subsidie voor de huisvestinglasten van de bibliotheekvoorziening in Enkhuizen vallen onder subsidieregeling 10 ‘Exploitatie maatschappelijke accommodaties’.
Organisaties die aanspraak maken op subsidie
Subsidie in het kader van deze subsidieregeling kan uitsluitend aangevraagd worden door de Stichting West-Friese Bibliotheken. De stichting West-Friese Bibliotheken is de samenwerkingspartner van zes West-Friese gemeenten, waaronder Enkhuizen, op het gebied van bibliotheekwerk.
Subsidiebeleidskader Enkhuizen 2016-2019
Subsidieregeling 8. Amateuristische kunst- en vrijetijdsbeoefening
In Enkhuizen is iedereen verantwoordelijk voor het eigen welbevinden, houdt rekening met elkaar en levert een actieve bijdrage aan de samenleving. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de eigen woon- en leefomgeving.
Enkhuizen is een aantrekkelijke stad voor mensen om zich te vestigen, mede door een sterke lokale en regionale arbeidsmarkt. De aanwezigheid van kunst en cultuur en daarmee het verenigingsleven, versterken de sociale infrastructuur van de stad.
Kunst en cultuur zijn om van te genieten en bij te ontspannen. Ook is het leerzaam en dragen deze fenomenen bij aan ontmoeting en debat. Kunst en cultuur bevorderen daarmee de sociale infrastructuur en de levendigheid van een stad. Het doel van deze regeling is dat amateurkunstenaars (in georganiseerd verband) zich op bijzondere wijze presenteren aan het publiek, anders dan tijdens de reguliere jaarlijkse uitvoeringen en activiteiten van verenigingen en stichtingen voor amateurkunst. Originaliteit en innovatie zijn dus van belang, zonder de aansluiting met het publiek te verliezen. Daarnaast is er een normbedrag beschikbaar voor koren en aanverwante verenigingen met enkel volwassenen leden, vanwege de maatschappelijke functie (sociale interactie en eenzaamheidsbestrijding) van deze partijen.
De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:
De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:
Aan subsidieaanvragers wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.
Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:
Bijzondere criteria en/of voorwaarden
Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidie: eenmalige en periodieke subsidie.
Het subsidieplafond is € 17.250,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.
Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:
Organisaties die aanspraak maken op subsidie
Subsidies onder plafond 1 kunnen uitsluitend aangevraagd worden door stichtingen en verenigingen op het gebied van amateuristische kunstbeoefening. Subsidies onder plafond 2 kunnen aangevraagd worden door koren en aanverwante verenigingen met enkel volwassen leden.
Per plafond wordt een verdeelsysteem gehanteerd.
Er wordt ten hoogste 100% van het begrotingstekort en/of het aangevraagde bedrag gesubsidieerd met een maximum van € 3.000,- per project. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:
Er wordt een normbedrag van € 1000,- per koor of aanverwante vereniging met enkel volwassen leden gehanteerd. Als door de hoeveelheid aanvragen het subsidieplafond overschreden wordt zal het normbedrag naar beneden worden bijgesteld tot het plafond niet meer overschreden wordt.
De weigeringsgronden uit artikel 10 van de Algemene Subsidieverordening Enkhuizen 2016 zijn van toepassing. Daarnaast wordt een subsidie geweigerd indien:
Subsidieregeling 9. Podiumfunctie en programmering
In Enkhuizen is iedereen verantwoordelijk voor het eigen welbevinden, houdt rekening met elkaar en levert een actieve bijdrage aan de samenleving. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de eigen woon- en leefomgeving. Enkhuizen is een aantrekkelijke stad voor mensen om zich te vestigen, mede door een sterke lokale en regionale arbeidsmarkt. Een aantrekkelijke stad wordt onder andere gevormd door het (culturele) voorzieningenniveau.
De aanwezigheid van culturele organisaties, zoals een theater of een podium, versterkt de aantrekkingskracht van een stad. Grotendeels kunnen podia zichzelf bedruipen door commercieel te programmeren of ondersteunende horeca aan te bieden, maar voor specifieke doelgroepen of in het kader van bepaalde thema’s is er sprake van een algemeen maatschappelijk nut. Het doel van deze regeling is om de programmering van podia en/of culturele organisaties te ondersteunen op de terreinen/thema’s waar een maatschappelijk vraagstuk ligt. Ook vallen minder commerciële culturele activiteiten hieronder, om te voorkomen dat er alleen een podium wordt geboden aan laagdrempelige en toegankelijke artiesten en/of gezelschappen.
De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:
De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:
Aan subsidieaanvragers wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.
Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:
Bijzondere criteria en/of voorwaarden
Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende typen subsidies: periodieke subsidie
Het subsidieplafond is € 35.850,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.
Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:
Het bedrag onder dit subsidieplafond kan alleen worden aangevraagd door stichting Cultureel Centrum de Drommedaris in Enkhuizen als belangrijke culturele kernvoorziening van de stad Enkhuizen.
Er wordt een afweging gemaakt aan de hand van de volgende criteria.
Organisaties die aanspraak maken op subsidie
Een aanvraag voor subsidie onder subsidieplafond 1 kan uitsluitend worden gedaan door stichting Cultureel Centrum de Drommedaris in Enkhuizen.
Een aanvraag voor subsidie onder subsidieplafond 2 kan door verschillende culturele stichtingen en verenigingen worden ingediend.
Subsidieregeling 10. Beheer maatschappelijke accommodaties
In Enkhuizen is iedereen verantwoordelijk voor het eigen welbevinden, houdt rekening met elkaar en levert een actieve bijdrage aan de samenleving. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de eigen woon- en leefomgeving. Enkhuizen is een aantrekkelijke stad voor mensen om zich te vestigen, mede door een sterke lokale en regionale arbeidsmarkt. Een aantrekkelijke stad wordt onder andere gevormd door het voorzieningenniveau en de aanwezigheid van maatschappelijke accommodaties.
Maatschappelijke accommodaties maken het mogelijk om maatschappelijke effecten en het gemeentelijk welzijnsbeleid te verwezenlijken. Accommodaties die openbaar toegankelijk zijn en actief gebruikt worden, verbinden mensen en versterken de sociale cohesie van Enkhuizen. Mensen krijgen de mogelijkheid om het eigen netwerk te versterken en actief mee te doen aan de samenleving.
De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:
De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:
Aan subsidieaanvragers wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.
Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:
Bijzondere criteria en/of voorwaarden
Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende typen subsidies: periodieke subsidie
Het subsidieplafond is € 798.100,- en onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.
Organisaties die aanspraak maken op subsidie
Subsidie in het kader van deze subsidieregeling kan uitsluitend aangevraagd worden door:
Subsidieregeling 11. Geestelijke gezondheid in Enkhuizen
In Enkhuizen is iedereen verantwoordelijk voor het eigen welbevinden, houdt rekening met elkaar en levert een actieve bijdrage aan de samenleving. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de eigen woon- en leefomgeving. Enkhuizen is een aantrekkelijke stad voor mensen om zich te vestigen, mede door een sterke lokale en regionale arbeidsmarkt. Inwoners van Enkhuizen streven naar een goede eigen geestelijke gezondheid.
Inwoners van Enkhuizen zijn zich bewust van hun geestelijke gezondheid en de wijze waarop dit op peil gehouden kan worden.
De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:
De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:
Aan subsidieaanvragers wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.
Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:
Bijzondere criteria en/of voorwaarden
Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende typen subsidie: periodieke en eenmalige subsidie.
Het subsidieplafond is € 26.650,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.
Er wordt een afweging gemaakt aan de hand van de volgende criteria.
De aangeboden activiteiten zijn geschikt minstens 4 doelgroepen, namelijk volwassenen, jeugd, ouders/verzorgers en professionals/vrijwilligers |
|||
De aanvragen worden beoordeeld op basis van bovenstaande criteria. Waarbij de aanvrager met de hoogste score het hoogste percentage aan subsidie ontvangt. Als op basis van deze beoordelingen het subsidieplafond wordt overschreden, worden onderstaande percentages naar beneden bijgesteld.
Subsidieregeling 12. Ontmoeten, verbinden en eigen kracht
In Enkhuizen is iedereen verantwoordelijk voor het eigen welbevinden, houdt rekening met elkaar en levert een actieve bijdrage aan de samenleving. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de eigen woon- en leefomgeving. Enkhuizen is een aantrekkelijke stad voor mensen om zich te vestigen, mede door een sterke lokale en regionale arbeidsmarkt.
Alle inwoners uit Enkhuizen kunnen op een voor hun prettige manier deelnemen aan de maatschappij. De eigen kracht van inwoners wordt bevorderd, omdat men terug kan vallen op een (sterker) sociaal netwerk. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor zichzelf en voor elkaar.
Inloop: Een voorziening die mensen hulp biedt bij verbinding met lotgenoten en een zinvol en divers activiteitenprogramma biedt. De cliënten worden begeleid naar activiteiten en/of vrijwilligerswerk buiten de inloopvoorziening, maar in de eigen woonomgeving. De inloopvoorziening is een ontmoetingsplaats voor lotgenotencontacten;
Lotgenoten of lotgenotencontactgroep: (al dan niet georganiseerd) onderling contact tussen mensen (en hun familieleden of partners) met een vergelijkbare ziekte, aandoening en/of ervaring. Hoofdoelen van lotgenotencontact zijn onderlinge uitwisseling van ervaring, kennis en het elkaar bieden van emotionele steun.
De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:
De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:
Aan subsidieaanvragers wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.
Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:
Bijzondere criteria en/of voorwaarden
Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidie: periodieke subsidie.
Het subsidieplafond is € 97.350,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.
Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:
Bij het overschrijden van het subsidieplafond door de hoeveelheid aanvragen wordt een afweging gemaakt aan de hand van de volgende criteria.
Subsidieplafond 1: Subsidie onder subsidieplafond 1 kan uitsluitend worden aangevraagd door stichting Welzijnswerk Enkhuizen. Deze stichting zet zich momenteel in voor alle inwoners van Enkhuizen en heeft een sterk netwerk opgebouwd over het opbouw- en ouderenwerk. In buurten en wijken werkt de stichting samen met bewoners aan de leefbaarheid. Stichting Welzijnswerk vormt daarmee een kernvoorziening voor Enkhuizen.
Subsidieplafond 2: De aanvrager onder plafond 2 worden beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:
De aanvragen worden beoordeeld op basis van bovenstaande criteria. Waarbij de aanvrager met de hoogste score het hoogste percentage aan subsidie ontvangt. Als op basis van deze beoordelingen het subsidieplafond wordt overschreden, worden onderstaande percentages naar beneden bijgesteld.
Subsidieregeling 13. Sport en bewegen
NNGB: Dagelijks één uur tenminste matig intensieve lichamelijke activiteit, waarbij de activiteiten minimaal twee maal per week gericht zijn op het verbeteren of handhaven van lichamelijke fitheid (kracht, lenigheid en coördinatie). Voorbeelden van matig intensieve lichamelijke activiteit zijn aerobics of skateboarden.
In Enkhuizen zijn alle inwoners verantwoordelijk voor haar eigen welbevinden en het welbevinden van anderen. Inwoners houden rekening met elkaar en leveren een actieve bijdrage aan de samenleving. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de eigen woon- en leefomgeving. Enkhuizen is een aantrekkelijke stad voor mensen om zich te vestigen, mede door een sterke lokale en regionale arbeidsmarkt. De aanwezigheid van sport en bewegen en daarmee het verenigingsleven, versterken de sociale samenhang van de stad. De eigen verantwoordelijkheid en eigen kracht worden vergroot door op preventie gerichte activiteiten te organiseren. Zo leveren het sporten en bewegen een bijdrage aan een gezonde leefstijl, persoonlijke ontwikkeling (sociaal, cognitieve en motorische) en participatie in de samenleving.
De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende doelstellingen:
De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:
De score die een vereniging haalt voor de vitaliteit van de vereniging. De score wordt bepaald op basis van de vijf criteria: Beleid, kader, accommodatie, financiën, leden. Hierin wordt o.a. gevraagd: Welke initiatieven er worden opgezet vanuit sportverenigingen/-organisaties om inwoners te laten participeren in de samenleving. Of sportverenigingen/-organisaties één of meer samenwerkingspartners hebben in het sociaal domeinen en in hoeverre verenigingen/-organisaties één of meer faciliteiten of voorzieningen bieden aan die niet horen tot haar eigen sportaanbod;
Aan subsidieaanvragers wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.
De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:
Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:
Het organiseren van activiteiten voor jeugd, inwoners met een beperking en kwetsbare/risico groepen. Deze activiteiten zijn gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl, persoonlijke ontwikkeling (sociaal, cognitief en motorisch) en participatie in de samenleving.
Bijzondere criteria en/of voorwaarden
Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidie: periodieke subsidie.
Het subsidieplafond is € 81.910,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.
Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:
Bij het overschrijden van het subsidieplafond door de hoeveelheid aanvragen wordt een afweging gemaakt aan de hand van de volgende criteria.
Subsidieplafond 1: Onder dit plafond wordt een bedrag van € 10.150,- beschikbaar gesteld voor een maximum bedrag van € 15,- per jeugdlid aan vrijwilligersorganisaties die activiteiten uitvoeren in het kader van sport en bewegen voor jeugd. Bij een overschrijding van het plafond wordt het bedrag per jeugdlid naar beneden bijgesteld tot het plafond niet meer wordt overschreden.
Subsidieplafond 2 en 3: De aanvragers onder plafond 2 en 3 worden beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:
De aanvragen onder subsidieplafond 2 en 3 worden beoordeeld op basis van bovenstaande criteria,
waarbij de aanvrager met de hoogste score het hoogste percentage aan subsidie ontvangt (maximaal
70% van het begrotingstekort). Het maximaal te ontvangen subsidiebedrag is € 4.000,- voor plafond 2 en € 4.000,- voor plafond 3. De overige posities zullen in volgorde van rangorde een lager percentage aan subsidie ontvangen tot het plafond verdeeld is.
Subsidieplafond 4: Het bedrag van € 61.560,- voor het schoolzwemmen onder subsidieplafond 4 kan uitsluitend worden aangevraagd door St. Recreatievoorzieningen Enkhuizen (zwembad Enkhuizen).
Subsidiebeleidskader 2016-2019
Subsidieregeling 14. Overstijgende coördinatie mantelzorgondersteuning
Thema 3: Drempels weg in Enkhuizen
Draaglast: De eisen die de omgeving aan je stelt. Dit kan zijn (een combinatie van) psychosociale belasting, financiële belasting, belasting met betrekking tot het takenpakket, belasting in omgang met professionele hulpverlening, belasting ten gevolge van informatieverwerving, belasting ten gevolge van de combinatie arbeid en zorg.
In Enkhuizen is iedereen in staat om op eigen kracht of met (tijdelijke) zorg en ondersteuning deel te nemen aan de samenleving.
Het doel is om de draagkracht van mantelzorgers te vergroten en daarnaast de draaglast te verminderen. Er dient een goede balans te zijn in de draagkracht en draaglast van mantelzorgers. Dit wordt bereikt door een samenhangend, adequaat en laagdrempelig ondersteuningsaanbod en vroegtijdige signalering.
De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:
De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:
Aan subsidieaanvragers wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.
Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:
Bijzondere criteria en/of voorwaarden
Ondersteuning aan mantelzorgers vormt een onderdeel van de reguliere werkzaamheden van de verschillende uitvoerende organisaties. De activiteiten hiervoor komen niet in aanmerking voor deze subsidieregeling.
Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidie: periodieke subsidie.
Het subsidieplafond is € 10.250,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.
Er wordt een afweging gemaakt aan de hand van de volgende criteria.
De aanvragen worden beoordeeld op basis van bovenstaande criteria. Waarbij de aanvrager met de hoogste score het hoogste percentage aan subsidie ontvangt. Als op basis van deze beoordelingen het subsidieplafond wordt overschreden, worden onderstaande percentages naar beneden bijgesteld.
Subsidieregeling 15. Kwetsbare inwoners met licht verstandelijke beperking, sociale en/of psychische problematiek
Thema 3: Drempels weg in Enkhuizen
In Enkhuizen is iedereen in staat om op eigen kracht of met (tijdelijke) zorg en ondersteuning deel te nemen aan de samenleving.
Kwetsbare inwoners worden in staat gesteld en gemotiveerd om deel te nemen aan de samenleving en het maatschappelijk verkeer. De eigen kracht van inwoners wordt hierdoor versterkt.
De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:
De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:
Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:
Bijzondere criteria en/of voorwaarden
Tussen de subsidieaanvrager en de gemeente Enkhuizen worden nadere afspraken gemaakt over de uitvoering van activiteiten (in relatie tot de subsidie). Deze afspraken/voorwaarden worden opgenomen in het besluit tot subsidieverlening. Algemeen gestelde voorwaarde:
Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidie: periodieke subsidie.
Het subsidieplafond is € 25.550,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.
Er wordt een afweging gemaakt aan de hand van de volgende criteria.
De aanvragen worden beoordeeld op basis van bovenstaande criteria. Waarbij de aanvrager met de hoogste score het hoogste percentage aan subsidie ontvangt. Als op basis van deze beoordelingen het subsidieplafond wordt overschreden, worden onderstaande percentages naar beneden bijgesteld.
Subsidieregeling 16. (School)maatschappelijk werk
Thema 3: Drempels weg in Enkhuizen
In Enkhuizen is iedereen in staat om op eigen kracht of met (tijdelijke) zorg en ondersteuning deel te nemen aan de samenleving.
Mensen worden ondersteund bij het oplossen van en omgaan met problemen en verstoringen in hun functioneren in de sociale omgeving. De maatschappelijk werker verbetert met zijn/haar hulpverlening het sociaal functioneren van personen of de wisselwerking tussen personen en hun sociale omgeving. De maatschappelijk werker en de betrokkene werken hierin nauw samen.
De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:
Algemeen maatschappelijk- en sociaal raadsliedenwerk:
De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:
Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:
Algemeen maatschappelijk- en sociaal raadsliedenwerk:
Bijzondere criteria en/of voorwaarden
Tussen de subsidieaanvrager en de gemeente Enkhuizen worden nadere afspraken gemaakt over de uitvoering van activiteiten (in relatie tot de subsidie). Deze afspraken/voorwaarden worden opgenomen in het besluit tot subsidieverlening;
Er kan gebruik worden gemaakt van het volgende type subsidie: periodieke subsidie.
Het subsidieplafond is € 224.350,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.
Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:
Subsidie in het kader van deze subsidieregeling kan uitsluitend aangevraagd worden door stichting MEE De Wering (hiervoor: Samis en AMW Hoorn-Enkhuizen). MEE De Wering is de stichting die algemeen maatschappelijk werk in Hoorn/Enkhuizen/Koggenland uitvoert. Zij biedt naast het algemeen maatschappelijk werk ook de producten schoolmaatschappelijk werk en sociaal juridische hulpverlening aan. Mee De Wering is sinds 2010 een belangrijke samenwerkingspartner van de gemeente Enkhuizen op het gebied van maatschappelijk werk en functioneert goed in haar netwerk, heeft goede contacten met samenwerkende organisaties en heeft de hulpvragers goed in beeld. Daarom vormt Mee De Wering voor de gemeente Enkhuizen een kernvoorziening.
Subsidieregeling 17. Stadspromotie
Thema 4: Enkhuizen op de kaart
Enkhuizen is een aantrekkelijke historische stad waar het goed ondernemen, werken, wonen en recreëren is.
Het doel van deze regeling is om de bekendheid en aantrekkelijkheid van Enkhuizen te vergroten, alsook het economisch functioneren van de stad. Dit wordt bereikt door de samenwerking tussen ondernemers en de werkgelegenheid te stimuleren.
Deze subsidieregeling is van toepassing op economische zaken en toerisme in Enkhuizen. Het is ook mogelijk om dit te betrekken op regionale activiteiten (ter beoordeling van burgemeester en wethouders).
De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:
De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:
Aan subsidieaanvragers wordt verzocht om bij hun aanvraag aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.
Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:
Bijzondere criteria en/of voorwaarden
Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende typen subsidies: periodieke subsidie.
Het subsidieplafond is € 46.170,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het subsidieplafond kan jaarlijks worden aangepast op basis van de inkomsten uit toeristenbelasting en vermakelijkhedenretributie. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.
Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:
Organisaties die aanspraak maken op subsidie
Subsidie in het kader van deze subsidieregeling kan uitsluitend worden aangevraagd door het Toeristisch Platform Enkhuizen (deelplafond 1) en door de VVV Enkhuizen e.o. (deelplafond 2).
Het TPE is een stichting waarbinnen bedrijven samenwerken die autonoom toeristen naar Enkhuizen trekken. Het TPE versterkt het toeristisch product Enkhuizen door stadspromotie en toeristische samenwerking. Daarmee vormt het TPE een kernvoorziening voor de gemeente Enkhuizen.
De vereniging VVV Enkhuizen e.o. verzorgt de algemene gastheerfunctie van de stad (reserveringen, informatieverstrekking en ondersteunende organisatie) en vormt daarmee een kernvoorziening voor de gemeente Enkhuizen.
Kadernota gemeente Enkhuizen 2016-2019
Hert visie (Havens Economie Recreatie Toerisme)
Subsidieregeling 18. Evenementen
Thema 4: Enkhuizen op de kaart
Evenement: een belangwekkend(e), openbaar toegankelijk(e) feest, vertoning of herdenking, doelbewust georganiseerd, geprogrammeerd en gericht op een groot publiek en/of van aanwijsbaar belang voor de sociale samenhang en/of economische ontwikkeling in de gemeente Enkhuizen en/of de toeristische bekendheid van Enkhuizen vergroot;
Enkhuizen is een aantrekkelijke historische stad waar het goed ondernemen, werken, wonen en recreëren is. Feesten, evenementen en herdenkingen versterken de sociale samenhang, de levendigheid en de aantrekkingskracht van Enkhuizen.
Het vieren van jaarlijkse terugkerende landelijke en lokale feesten en herdenkingen, waardoor de sociale cohesie en leefbaarheid van Enkhuizen op stads- en wijkniveau worden bevorderd. Daarnaast is het van belang dat Enkhuizen door verrassende en innovatieve evenementen nog sterker op de kaart wordt gezet en er sprake is van een economische spin-off. De promotie van Enkhuizen wordt daarmee versterkt. Bij de eenmalige evenementen wordt uitgegaan van de kernkwaliteiten van Enkhuizen: de unieke ligging aan het water en het cultuurhistorisch erfgoed.
De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:
De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:
Aan subsidieaanvragers wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor aanvullende adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.
Onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:
Bijzondere criteria en/of voorwaarden
Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende typen subsidie: eenmalige en periodieke subsidie.
Het subsidieplafond is € 66.000,- onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.
Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:
Subsidieplafond 1: Bij complete en tijdige aanvragen wordt 100% van het begrotingstekort en/of het aangevraagde bedrag gesubsidieerd met een maximum van € 4.000,- per evenement. Bij een overschrijding van het plafond door de hoeveelheid aanvragen wordt het percentage naar beneden bijgesteld tot er geen overschrijding meer is.
Subsidieplafond 2: Bij complete en tijdige aanvragen wordt 100% van het begrotingstekort en/of het aangevraagde bedrag wordt gesubsidieerd met een maximum van € 6.000,- per evenement. Bij een overschrijding van het plafond door de hoeveelheid aanvragen wordt het percentage naar beneden bijgesteld tot er geen overschrijding meer is.
Subsidieplafond 3: Er wordt ten hoogste 100% van het begrotingstekort gesubsidieerd met een maximum van € 5.000,- per project. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:
Organisaties die aanspraak maken op subsidie
Subsidie in het kader van deze subsidieregeling kan uitsluitend worden aangevraagd door (ondernemers)verenigingen en stichtingen zonder winstoogmerk.
Kadernota Subsidies gemeente Enkhuizen 2016-2019
Hert visie (Havens Economie Recreatie Toerisme)
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2018-177725.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.