Verordening tot wijziging van de Verordening re-integratie, studietoeslag en tegenprestatie Participatiewet 2015

De raad van de gemeente Utrecht;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 26 september 2017 met kenmerk 174790649;

 

gelet op:

de artikelen 8a en 10b van de Participatiewet

artikel 149 van de Gemeentewet;

 

overwegende dat:

 

de Participatiewet gemeenten verplicht om bij verordening regels te stellen met betrekking tot het verrichten van werkzaamheden in een beschutte omgeving;

 

besluit vast te stellen de volgende Verordening tot wijziging van de Verordening re-integratie, studietoeslag en tegenprestatie Participatiewet 2015.

Artikel I  

De Verordening Re-integratie, studietoeslag en tegenprestatie Participatiewet 2015 wordt als volgt gewijzigd.

 

A.

 

In artikel 1 komt onder vervanging van de puntkomma aan het slot van onderdeel d door een punt onderdeel e te vervallen.

 

B.

 

In artikel 2 komt het derde lid te vervallen.

 

C.

 

Artikel 6 komt te luiden:

Artikel 6. Participatievoorziening Beschut werk

1. Om de in artikel 10b, eerste lid, van de wet, bedoelde werkzaamheden mogelijk te maken worden de volgende voorzieningen op de arbeidsinschakeling aangeboden:

a. fysieke aanpassingen van de werkplek of de werkomgeving;

b. uitsplitsing van taken, of

c. aanpassingen in de wijze van werkbegeleiding, werktempo of arbeidsduur.

2. Voor zover nodig worden aan personen van wie is vastgesteld dat zij uitsluitend in een beschutte omgeving onder aangepaste omstandigheden mogelijkheden tot arbeidsparticipatie hebben, tot het moment van aanvang van de dienstbetrekking, bedoeld in artikel 10b, eerste lid, van de wet, daarnaast een of meer van de voorzieningen uit de Verordening re-integratie, studietoeslag en tegenprestatie Participatiewet 2015 of een andere voorzieningen, die bijdragen aan het participeren in de samenleving aangeboden.

3. In aanvulling op de jaarlijkse taakstelling, bedoeld in artikel 10b, vierde lid, van de wet, kunnen zowel de raad als het college bij de voorjaarsnota een extra aantal beschutte werkplekken vaststellen.Indien de raad extra werkplekken beschut vaststelt, stelt de raad het benodigde budget beschikbaar. Indien het college extra beschutte werkplekken vaststelt, dekt het college dit bij de voorjaarsnota.

4. De plaatsing van personen, bedoeld in lid 2, op de op grond van het vorig lid vastgestelde extra werkplekken, vindt op dezelfde wijze plaats als op de dienstbetrekkingen, bedoeld in artikel 10b, vierde lid, van de wet, tenzij bij het vaststellen van dit extra aantal werkplekken anders wordt besloten.

5. Het college kan nadere regels stellen met betrekking tot het gebruik en inrichting van een wachtlijst.

 

D.

 

Na artikel 6 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende

Artikel 6a Participatievoorziening Onbetaald werk

1. Tot de doelgroep behoort een persoon die door een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking een zodanige mate van begeleiding op en aanpassingen van de werkplek nodig heeft dat van een reguliere werkgever niet kan worden verwacht dat hij deze persoon in dienst neemt, en voor wie werken op een werkplek Beschut Werk niet of nog niet mogelijk is. Aan deze onmogelijkheid kunnen in de persoon gelegen omstandigheden ten grondslag liggen of veroorzaakt worden door het tijdelijk ontbreken van een beschikbare of geschikte werkplek Beschut Werk.

2. Het college organiseert voor deze doelgroep participatievoorzieningen in samenhang met arbeidsmatige dag-activering en sociale prestatie (WMO).

3. Het college bepaalt de omvang van de participatievoorziening en legt vast hoeveel plekken de gemeente beschikbaar stelt.

 

E.

 

In artikel 9, eerste lid, wordt “een bijstandsgerechtigde “vervangen door: “een dergelijke persoon“.

 

Artikel II Overgangsbepaling

Aan personen die voor de datum van publicatie van dit besluit een indicatie voor het verrichten van Beschut Werk is verstrekt, kan tot deze datum een voorziening als bedoeld in artikel 6a van deze verordening worden aangeboden. De plaatsing op deze voorziening wordt voortgezet totdat een geschikte werkplek Beschut Werk beschikbaar is.

 

Artikel III  

Dit besluit treedt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2017 in werking.

 

Artikel IV  

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening tot wijziging van de Verordening re-integratie, studietoeslag en tegenprestatie Participatiewet 2015.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 7 december 2017,

de griffier, de plv. voorzitter gemeenteraad,

mr. M. van Hall CMC M.A. Koning MSc

Naar boven