Wijzigingsbesluit beleidsregels gemeentelijke werk- en inkomensvoorzieningen Zaanstad 2015 (i.v.m. overbruggingsuitkering, vrijlating schadevergoeding en Meedoen Zaanstad)

Het college van de gemeente Zaanstad,

 

Gelet op artikel 7 van de Participatiewet,

 

BESLUIT

 

vast te stellen het "Wijzigingsbesluit beleidsregels gemeentelijke werk- en inkomensvoorzieningen Zaanstad 2015 (i.v.m. overbruggingsuitkering, aanpassing toeslag, beheersing Nederlandse taal en minimum boete)".

 

Artikel I Wijziging beleidsregels

De beleidsregels gemeentelijke werk- en inkomensvoorzieningen Zaanstad 2015, gepubliceerd in

Gemeenteblad nr.: 84037, d.d.: 18 december 2014, worden als volgt gewijzigd:

 

A

Overbruggingsuitkering voor vergunninghouders

Artikel 3.4.2 wordt als volgt gewijzigd.

  • 1.

    In het eerste lid, onderdeel 1 wordt na ‘artikel 19, derde lid van de wet ingevoegd: minus 1 maand netto huur waarop de huurtoeslag in mindering is gebracht;

  • 2.

    In het eerste lid vervalt onderdeel 2, waarna de nummering van onderdeel 3 wordt gewijzigd in 2.

 

B

Vrijlating vergoeding voor toegebracht leed en financiële schade

Artikel 2.2.3 Vrijlating vergoeding voor toegebracht leed en financiële schade wordt geheel vervangen en gaat luiden:

  • 1.

    Niet tot de middelen van de belanghebbende, zoals bedoeld in artikel 31, tweede lid onder m van de wet, wordt gerekend een vergoeding voor immateriële schade tot het maximale bedrag zoals genoemd in artikel 1 van de ministeriële Regeling maximumbedragen uitkeringen schadefonds geweldsmisdrijven.

  • 2.

    Niet tot de middelen van de belanghebbende, zoals bedoeld in artikel 31, tweede lid onder m van de wet, wordt gerekend een vergoeding voor materiele schade voor zover deze vergoeding betrekking heeft op vervangingskosten van het verloren gegane of beschadigde goed of goederen.

  • 3.

    Als een vergoeding voor materiele schade niet binnen een redelijke termijn wordt gebruikt om het verlies of de schade te herstellen, wordt de vergoeding als nog tot de middelen van belanghebbende gerekend. De vergoeding of het eventuele restbedrag wordt dan bij het vermogen opgeteld.

  • 4.

    Bij het bepalen van een redelijke termijn wordt rekening gehouden met de aard van het te vervangen goederen en de individuele omstandigheden van belanghebbende en diens gezin.

  • 5.

    Voor zover een vergoeding van materiele kosten niet gerekend kan worden tot de kosten bedoeld in het tweede lid, wordt de vergoeding niet tot de middelen gerekend, zoals bedoeld in artikel 31, tweede lid onder m van de wet, voor zover belanghebbende in redelijkheid heeft aangetoond dat de kosten gemaakt zijn. Als het kosten betreft die gerekend worden tot de kosten van het levensonderhoud, waarin de algemene bijstand voorziet, worden alleen de meerkosten niet tot de middelen gerekend.

  • 6.

    Indien de immateriële schadevergoeding hoger is dan het maximum bedrag genoemd in artikel 1 van de ministeriële Regeling maximumbedragen uitkeringen schadefonds geweldsmisdrijven, wordt op individuele gronden bepaald of een hogere vrijlating uit een oogpunt van bijstandsverlening verantwoord is.

  • 7.

    Een schadevergoeding voor het verlies aan arbeidsvermogen, bestemd voor een periode waarover algemene bijstand is verstrekt wordt niet vrijgelaten, maar aangemerkt als inkomen om te kunnen voorzien in de kosten van levensonderhoud en wordt toegerekend naar de maanden waarop de vergoeding betrekking heeft.

  • 8.

    Bij een vergoeding voor zowel immateriële- als materiele schade dient belanghebbende aan de hand van een schadestaat aan te tonen hoe de verdeling is van de schadevergoeding. Als belanghebbende niet over de informatie beschikt, waarmee hij de verdeling aan kan tonen, wordt de verdeling in redelijkheid door het college vastgesteld.

 

C

Meedoen Zaanstad

Voorwaarden

In artikel 6.1.2 wordt in het eerste lid na ‘het ten laste komend kind’ ingevoegd: van vier jaar of ouder,.

 

 

Artikel II Publicatie en inwerkingtreding

Na publicatie in het gemeenteblad treedt onderdeel A met terugwerkende kracht tot en met 25 mei 2018 in werking en de overige onderdelen treden in werking een dag na publicatie van het gemeenteblad. De wijzigingen worden na publicatie in het gemeenteblad opgenomen in de "Beleidsregels gemeentelijke werk- en inkomensvoorzieningen Zaanstad 2015".

 

Artikel III Citeertitel

Dit wijzigingsbesluit wordt aangehaald als: Wijzigingsbesluit beleidsregels gemeentelijke werk- en inkomensvoorzieningen Zaanstad 2015 (i.v.m. overbruggingsuitkering, vrijlating schadevergoeding en Meedoen Zaanstad).

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van Zaanstad 24-07-2018.

 

drs. J. Hamming, burgemeester

drs. F.H.M. Apeldoorn gemeentesecretaris

Naar boven