Uitwerkingsnota Subsidies 2019

 

Nota van B&W  

Onderwerp Uitwerkingsnota

 

 

Samenvatting

Op 26 januari 2017 heeft de raad Algemene subsidieverordening gemeente Haarlemmermeer 2017 (hierna: Asv) vastgesteld (2016.0069187). In de Asv is bepaald dat het college ter uitvoering van de Asv beleidsregels of nadere regels kan vaststellen. Deze Uitwerkingsnota bevat dergelijke regels. Wij beschrijven welke activiteiten of clusters van activiteiten subsidiabel zijn. Ook geven wij aan of bepaalde activiteiten voorbehouden zijn aan een bepaalde organisatie, de zogenaamde kernvoorzieningen.

 

Inleiding

De Uitwerkingsnota is de uitwerking van ons beleid. Inhoudelijke beleidsnota's vormen de basis voor de subsidie(verlening). De Uitwerkingsnota is wat inhoud betreft dan ook altijd volgend op de beleidsnota's en is de basis waarop instellingen hun subsidie kunnen aanvragen. Verder geeft de Uitwerkingsnota een helder overzicht van het totaal aan subsidieregelingen die de gemeente heeft. Omdat jaarlijks regelingen wijzigen, verdwijnen en/of worden toegevoegd, wordt dit document jaarlijks geactualiseerd.

 

Doelstelling

Doel van deze Uitwerkingsnota is om heldere en overzichtelijke informatie te verschaffen over subsidiabele activiteiten. De nota geeft concreet aan voor welke activiteiten wij subsidie beschikbaar hebben. De nota biedt per subsidie, in de vorm van een verdeelregel, relevante beleidsinhoudelijke en subsidie-technische informatie. In elke verdeelregel is beschreven hoe het beschikbare subsidiebudget wordt verdeeld en aan welke aanvullende nadere eisen de aanvrager moet voldoen. Aan de orde komen onder andere de doelstelling, of sprake is van een kernvoorziening en de wijze waarop het subsidiebedrag berekend wordt. Ook is aangegeven of meerjarige subsidie mogelijk is.

 

Uitgangspunt bij de verdeelregels zijn de activiteiten. Ze zijn dus niet gericht op de ontvangende organisatie. Elke partij die denkt de activiteiten te kunnen uitvoeren, kan een beroep doen op de subsidie, tenzij de activiteiten zijn voorbehouden aan een kernvoorziening. Vaak kunnen meerdere organisaties subsidie aanvragen op basis van dezelfde verdeelregel. In deze Uitwerkingsnota hebben wij alle subsidies opgenomen die onder de Asv vallen.

 

Oplossingen

In onze continue inspanning om het gehele subsidiesysteem te vereenvoudigen en wegens enige aanpassingen in de financiering worden enige verdeelregels ingetrokken. Verder is een aantal (redactionele) wijzigingen en versimpelingen doorgevoerd en zijn de normbedragen geïndexeerd in verband met de inflatie. Deze wijzigingen zijn niet apart benoemd.

 

Wijzigingen ten opzichte van Uitwerkingsnota SBK 2017

 

1) Intrekking subsidie ten gevolge van de herijking

Vrijwilligerswerk in ziekenhuizen. Met de nota Herijking Subsidies Sociale Basisinfrastructuur I en II (2016.0070415) zijn maatregelen vastgelegd die onder andere betrekking hebben op het handhaven of laten wegvallen van specifieke subsidies. Een van deze maatregelen is het intrekken van de subsidie voor vrijwilligers in ziekenhuizen. Wij hebben besloten deze subsidie te beëindigen omdat deze niet tot de taken van een gemeente behoort.

 

2) Intrekken vanwege contract in plaats van subsidie

Leerwerktraject. Dit was een subsidie voor theoretisch zwakke leerlingen van het voortgezet onderwijs om deels bij werkgevers te gaan werken. Deze subsidie is omgezet in een inkooprelatie.

 

3) Toevoegen vanwege subsidie in plaats van contract.

Schoolzwemmen. Stimuleren en faciliteren van het zwemmen in schoolverband voor leerlingen van het speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs op basisscholen.

 

Nieuwe ontwikkelingen

De subsidieregelingen zijn zeer divers en de berekeningen van vooral de genormeerde subsidies zijn soms erg complex. Daarnaast zijn veel subsidieregels strak gedefinieerd om bepaalde activiteiten te kunnen garanderen. Daartegenover staat dat nieuwe initiatieven daardoor telkens een eigen nieuwe verdeelregel nodig hebben. Op dit moment zijn we de verdeelregels aan het evalueren en zullen we de regels daar waar mogelijk samenvoegen en vereenvoudigen.

 

Afweging

Aangezien Haarlemmerliede en Spaarnwoude vanaf 2019 fuseert met onze gemeente, gaat het bestuur van Haarlemmerliede en Spaarnwoude dezelfde verdeelregels vaststellen als in deze uitwerkingsnota zijn beschreven. Daardoor kunnen subsidieaanvragers uit beide gemeentes voor 2019 dezelfde subsidies aanvragen.

 

Middelen

Deze uitwerkingsnota is van toepassing op het subsidiejaar 2019. In de programmabegroting 2019 – 2022 wordt het budget voor 2019 vastgesteld.

 

Juridische aspecten

Tegen het vaststellen van de beleidsregels is geen bezwaar of beroep mogelijk.

 

Participatie en Communicatie

Het vaststellen van de beleidsregels maken wij via de website officielebekendmakingen.nl bekend.

 

Gevolgen voor herindeling Haarlemmermeer – Haarlemmerliede en Spaarnwoude (preventief toezicht/beleidsharmonisatie)

De beslispunten van deze nota vallen niet onder het preventief toezicht in het kader van de samenvoeging, omdat geen sprake is van een begrotingswijziging of een kredietbesluit.

 

De verdeelregels van deze Uitwerkingsnota zullen ook worden vastgesteld door Haarlemmerliede en Spaarnwoude om voor 2019 de activiteiten van de subsidieontvangende organisatie(s) harmoniseren. De Algemene Subsidieverordening van Haarlemmerliede en Spaarnwoude is al identiek aan die van Haarlemmermeer.

 

Besluit

Op grond van het voorgaande hebben wij besloten om:

 

1. de Uitwerkingsnota Subsidies 2019, met inbegrip van de verdeelregels, vast te stellen;

2. de volgende verdeelregels in te trekken:

• vrijwilligerswerk in ziekenhuizen;

• leerwerktraject;

3. de volgende verdeelregel toe te voegen

• schoolzwemmen

4. deze nota ter informatie te zenden aan de raad

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer,

de secretaris, de burgemeester,

 

 

 

drs. Carel Brugman Onno Hoes

 

 

Bijlage(n)

• Uitwerkingsnota

 

 

 

Naar boven