Verordening tot wijziging van de Verordening winkeltijden gemeente Hellendoorn 2012

Nijverdal, 10 juli 2018 Nr. 18INT01464

De raad van de gemeente Hellendoorn;

Gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 12 juni 2018;

B e s l u i t :

I. vast te stellen de verordening tot wijziging van de Verordening winkeltijden gemeente Hellendoorn 2012 (derde wijziging)

 

Artikel 1

Artikel 5, eerste lid wordt gelezen als volgt:

 

Artikel 5 Zon- en feestdagenregeling

  • 1.

    Het verbod, vervat in artikel 2, eerste lid, onder a van de wet, geldt niet op:

    • a.

      ten hoogste acht per kalenderjaar door Burgemeester en Wethouders op verzoek van een vereniging c.q. belangenbehartiger namens een brede vertegenwoordiging van lokale ondernemers aan te wijzen zondagen. Het aantal van acht per kalenderjaar is een maximum en is niet afhankelijk van het aantal verzoeken. Voorwaarde voor aanwijzing van de zondagen is dat op die zondagen een evenement plaatsvindt;

    • b.

      daarnaast, ten hoogste twaalf per kalenderjaar door Burgemeester en Wethouders op verzoek van een vereniging c.q. belangenbehartiger namens een brede vertegenwoordiging van lokale ondernemers aan te wijzen zondagen voor winkels, welke behoren tot de volgende branche:

    • -

      supermarkten (SBI code 4711).

      Het aantal van twaalf zondagen per kalenderjaar is een maximum en is niet afhankelijk van het aantal verzoeken.

 

II. te bepalen dat deze verordening in werking treedt op de dag, volgende op die van haar bekendmaking.

 

De raad voornoemd,

de griffier, de voorzitter,

 

Toelichting op artikel 5 Zon- en feestdagenregeling

Het college kan op acht zondagen per kalenderjaar afwijken van het verbod in de wet om op zondag een winkel voor het publiek geopend te hebben. Het afwijken geschiedt op verzoek, ingediend door een vereniging c.q. (belangen)behartiger namens een brede vertegenwoordiging van lokale ondernemers. Voorwaarde voor aanwijzing is dat op die zondag een evenement plaatsvindt. Het aantal van acht per kalenderjaar is een maximum en is niet afhankelijk van het aantal verzoeken: indien door meerdere verenigingen c.q. (belangen)vertegenwoordigers verzoeken worden ingediend, is het maximum aantal af te wijken dagen in totaal acht.

Voor supermarkten kan het college, naast de acht genoemde dagen, twaalf zondagen per kalenderjaar afwijken van het verbod in de wet om op zondag een winkel voor het publiek geopend te hebben. Het afwijken geschiedt op verzoek, ingediend door een vereniging cq (belangen)vertegenwoordiger namens een brede vertegenwoordiging van lokale ondernemers. Het aantal van twaalf koopzondagen per kalenderjaar is een maximum en is niet afhankelijk van het aantal verzoeken: indien door meerdere verenigingen c.q. (belangen)vertegenwoordigers verzoeken worden ingediend, is het maximum aantal af te wijken dagen in totaal twaalf.

Voor beide situaties geldt dat winkelopenstelling kan plaatsvinden niet vroeger dan 12.00 uur en niet later dan 18.00 uur.

Vier feestdagen, te weten tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en tweede Kerstdag vallen van 9.00 uur tot 20.00 uur niet onder het verbod in de wet om een winkel voor het publiek geopend te hebben.

Naar boven