Eerste wijziging van het Besluit beschermd wonen en opvang 2018.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Venlo;

gezien het voorstel van 19 juni 2018;

gelet op de eerste versie van het Besluit beschermd wonen en opvang 2018, door het college vastgesteld op 6 maart 2018;

mede gelet op de artikelen 3, vierde lid, 4, zesde lid, 5, vierde lid, 6, 8, vierde lid, 9, derde lid, 11, vijfde lid, 12, 13, tweede lid, 14, 16, zevende lid en 18 van de Verordening jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning Venlo 2015;

overwegende, dat het Besluit beschermd wonen en opvang 2018 op enkele punten wijzigingen moeten ondergaan ter volledigheid;

gehoord de commissies ;

besluiten:

Tot vaststelling van de volgende eerste wijziging van het Besluit beschermd wonen en opvang 2018.

A) Voorblad

De passage na de woorden ‘gelet op’ in de derde alinea van het voorblad wordt vervangen door:

“gelet op de artikelen 3, vierde lid, 4, zesde lid, 5, vierde lid, 6, 8, vierde lid, 9, derde lid,11, vijfde lid, 12, 13, tweede lid, 14, 16, zevende lid en 18 van de Verordening jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning Venlo 2015”.

 

In het derde streepje van de opsomming van de overwegingen wordt tussen de woorden “de” en “gemeenten van Noord- en Midden Limburg” de passage “colleges van de” toegevoegd.

 

In het derde streepje van de opsomming van de overwegingen wordt tussen de woorden “aan” en “de gemeente Venlo” de passage “het college van” toegevoegd.

B) Hoofdstuk 1 – Algemene bepalingen

Aan artikel 1.1 worden na het tweede bolletje van de opsomming de volgende begripsbepalingen toegevoegd:

  • Beleidsregel landelijke toegankelijkheid beschermd wonen: de door het college vastgesteld nadere regeling ter uitwerking van de landelijke toegankelijkheid beschermd wonen;

  • Beleidsregel landelijke toegankelijkheid maatschappelijke opvang: de door het college vastgestelde nadere regeling ter uitwerking van de landelijke toegankelijkheid maatschappelijke opvang.

 

In artikel 1.2.3 wordt aan het einde van de zin de afkorting “BW” vervangen door “beschermd wonen en opvang”.

 

In artikel 1.2.4 onder d wordt “6” gewijzigd in “8”.

 

In artikel 1.7.1 wordt “na en” gewijzigd in “na een”.

 

C) Hoofdstuk 2 Toekenning en afwijzing beschermd wonen

In artikel 2.1.2 wordt de passage “de relevante bepalingen” gewijzigd in “artikelen 2.3.5 lid 6 en 2.3.10”.

 

In artikel 2.1.2. wordt tussen de woorden “en de” en “Verordening” de volgende passage toegevoegd:

“artikelen 5 en 11 in de”

 

Artikel 2.2.6 wordt toegevoegd en komt als volgt te luiden:

“In de Beleidsregel landelijke toegankelijkheid beschermd wonen zijn de voorwaarden ten aanzien van de landelijke toegankelijkheid nader uitgewerkt.”

 

In artikel 2.3.1 wordt tussen de woorden “leven.” en “De ondersteuning” de volgende passage toegevoegd:

“Voor cliënten voor wie dit geen optie is, heeft de maatwerkvoorziening tot doel het zo mogelijk stabiliseren van de cliënt.”

 

In artikel 2.3.2 onder b wordt in de opsomming tussen de woorden “ondersteunt” en “de cliënt” de volgende passage toegevoegd:

“zo nodig”

 

In artikel 2.3.3 onder c wordt na het woord “nodig” het volgende toegevoegd:

“, en”

 

In artikel 2.3.3 onder d wordt tussen de woorden “de dag,” en “of;” het volgende toegevoegd:

“en/”

 

In artikel 2.3.4 onder c wordt na het woord “uitstellen,” het volgende toegevoegd:

“, en”

 

In artikel 2.3.4 onder d wordt tussen de woorden “de dag,” en “of;” het volgende toegevoegd:

“en/”

 

In artikel 2.3.6 onder b wordt de afkorting “PGB” vervangen door de afkorting “pgb”.

 

In de artikelen 2.4.1 in de aanhef en onder a, b en f, artikel 2.4.3, artikel 2.4.4, artikel 2.4.4 onder b, en artikel 2.4.5 worden alle afkortingen “PGB” vervangen door “pgb”.

 

In de artikelen artikel 2.5, 2.5.1, en 2.5.5 worden alle afkortingen “PGB” vervangen door “pgb”

 

In artikel 2.5.1 wordt tussen de woorden “passende voorziening” en “natura” het volgende toegevoegd:

“in”

 

Artikel 2.5.2 komt als volgt te luiden:

“Indien uit het onderzoek blijkt dat een cliënt structureel behoefte heeft aan aanvullende ondersteuning, kan in uitzonderlijke gevallen een toeslag intensieve ondersteuning toegekend worden. Deze toeslag wordt toegekend indien er:

a. als een gevolg van een lichamelijke of somatische aandoening, inzet van (verpleegkundige) ondersteuning nodig is aanvullend op de ondersteuningsvorm Beschermd Wonen of de ondersteuningsvorm Beschermd Thuis, en/of;

b. er sprake is van dermate complexe psychiatrische problematiek, in combinatie met ernstige gedragsproblematiek, waardoor er inzet van begeleiding nodig is aanvullend op de ondersteuningsvorm Beschermd Wonen.”

 

In artikel 2.5.3 wordt tussen de woorden “aanvullend” en “worden” de volgende passage toegevoegd:

“op de ondersteuningsvorm Beschermd Wonen of de ondersteuningsvorm Beschermd Thuis”

 

In de artikelen 2.6, 2.6.1, 2.6.2,l 2.6.3;, 2.6.4, 2.6.6,2.6.7, en artikel 2.6.8 worden alle afkortingen “PGB” vervangen door “pgb”.

 

In de artikelen 2.6.1 en 2.6.3 wordt het woord “Sociale Verzekeringsbank” vervangen door de afkorting “SVB”.

 

In artikel 2.7.3 wordt de passage “alle gesprekken weigert, meldt” vervangen door de passage “zich bij een aflopende beschikking beschermd wonen niet meldt, meldt”.

 

In artikel 2.7.3 wordt tussen de woorden “beschikking” en “afloopt” de passage “beschermd wonen” verwijderd.

D) Hoofdstuk 3 Maatschappelijke Opvang

In de artikelen 3.1, 3.1.1 en 3.1.2 wordt de afkorting “MO” driemaal vervangen door de passage “maatschappelijke opvang”.

 

Artikel 3.1 lid 3 wordt toegevoegd en komt als volgt te luiden:

“In de Beleidsregel landelijke toegankelijkheid maatschappelijke opvang zijn de voorwaarden ten aanzien van de landelijke toegankelijkheid nader uitgewerkt.”

E) Hoofdstuk 5 Slotbepaling

In artikel 5.1.1 wordt in de passage “Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2018” het woord “op” gewijzigd in “met ingang van”.

F) Tarieftabel pgb beschermd wonen 2018

De afkorting “PGB” wordt in de kop van de tarieftabel gewijzigd in “pgb”.

G) Algemene Toelichting

In de vierde alinea van de Algemene Toelichting wordt tussen de woorden “treedt” en “in werking op 1 januari 2018” de volgende passage toegevoegd:

“met terugwerkende kracht”.

 

In de vierde alinea van de Algemene Toelichting wordt na de laatste zin de volgende passage toegevoegd:

“Terugwerkende kracht wordt aan dit besluit verleend nu hiermee aansluiting is gezocht bij het moment van inwerkingtreding van de onderliggende verordening.”

 

Beschermd wonen

In de tweede alinea onder de kop “Beschermd wonen” komt de koptekst “Grondslag” te vervallen.

 

Verzilvering van zorg

De tweede alinea onder de kop “Verzilvering van zorg” komt als volgt te luiden:

“Burgers hebben keuze uit een breed zorg-in-natura aanbod voor beschermd wonen dat wordt aangeboden door zo’n 22 aanbieders in de regio Noord- en Midden-Limburg. Indien het zorg-in-natura aanbod niet volstaat kan de burger (of zijn vertegenwoordiger) er – voor kiezen zorg in te kopen via een pgb. Een pgb wordt pas toegekend op het moment dat een burger aantoonbaar kan maken dat het zorg-in natura aanbod niet volstaat om te voorzien in zijn/haar zorgbehoefte. In dat geval wordt van de burger (of zijn vertegenwoordiger) verwacht dat hij/zij in een plan beschrijft hoe hij/zij het pgb budget gaat besteden. Het budget mag alleen worden besteed aan de maatwerkvoorziening en het beoogde resultaat waarvoor deze wordt toegekend. Het (budget)beheer van het pgb mag in geen geval worden uitgevoerd door dezelfde partij als die ondersteuning biedt, dit om belangenverstrengeling te voorkomen. Binnen het pgb beschermd wonen bestaat de mogelijkheid om in uitzonderlijke gevallen, naast de reguliere ondersteuningsvormen Beschermd Wonen en Beschermd Thuis, een toeslag intensieve ondersteuning toe te kennen. Hiervoor komt een burger alleen in aanmerking indien hij/zij aantoonbaar maakt dat hij/zij aanvullende inzet van zorg en ondersteuning nodig heeft, indien;

- er als een gevolg van een lichamelijke of somatische aandoening zoals bepaald in de Wet langdurige zorg, aanvullende verpleegkundige hulp moet worden ingezet, en/of;

- er sprake is van dermate complexe psychiatrische problematiek, in combinatie met ernstige gedragsproblematiek, waardoor er aanvullende inzet van begeleiding nodig is bovenop de ondersteuningsvorm Beschermd Wonen. De psychiatrische problematiek is actief van aard (de psychopathologie is floride en/of psychische instabiliteit dreigt door actief middelengebruik).

Indien er sprake is van beide bovenstaande situaties wordt de toeslag eenmaal toegekend. Indien uit het onderzoek naar voren komt dat de burger behoefte heeft een geregisseerde dagbesteding, kan een toeslag dagbesteding toegekend worden aanvullend op de ondersteuningsvorm Beschermd Wonen en ondersteuningsvorm Beschermd Thuis. Het pgb beschermd wonen is uitsluitend bestemd voor het inkopen van zorg en nadrukkelijk niet voor het betalen van huisvesting (huur, servicekosten, voeding/maaltijden). Op dit punt verschilt het pgb beschermd wonen van zorg in natura, waar de zogenaamde ‘hotelfuncties’ wel onderdeel uitmaken van de maatwerkvoorziening. De burger die zorg verzilvert door middel van een pgb betaalt dan ook een eigen bijdrage voor ondersteuning vergelijkbaar met ondersteuning aan huis.

H) Bekendmaking en inwerkingtreding

Het besluit tot eerste wijziging van het Besluit beschermd wonen en opvang 2018 treedt in werking de dag na bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2018.

 

Venlo, 19 juni 2018

Burgemeester en wethouders van Venlo

de secretaris de burgemeester

Twan Beurskens Antoin Scholten

Naar boven