Maatregelenverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Leeuwarden 2015

 

Tweede wijziging Maatregelenverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Leeuwarden 2015

----------------------------------------------------------------------------------------------

Kenmerk DP415358

Aan de gemeenteraad.

Vanwege voortschrijdend inzicht en een aantal technische onvolkomenheden moet de maatregelenverordening worden gewijzigd.

Er wordt aan artikel 8, eerste lid een expliciete gedraging toegevoegd onder j: het door eigen toedoen verliezen van algemeen geaccepteerde arbeid voordat er een bijstandsuitkering is aangevraagd. Voorheen werd artikel 13 voor deze situaties gebruikt, maar het is moeilijk uitlegbaar om een benadelingsbedrag of een benadelingsperiode te koppelen aan deze gedraging. Het is realistischer en beter te motiveren om een vast sanctiebedrag te hanteren in lijn met de al bestaande gedragingen onder artikel 8 lid 1.

Daarnaast wordt in artikel 8, tweede lid een tekstuele discrepantie gerepareerd. Er konden onbedoeld geen sancties meer worden opgelegd aan personen ouder dan 27 jaar die niet mee willen werken aan het opstellen, uitvoeren en evalueren van een plan van aanpak. Met de huidige wijziging is dit probleem opgelost.

Verder wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om de bestaande onderdelen a t/m c van de artikelen 13 en 14 aan te passen. In de huidige systematiek dient er eerst een benadelingsbedrag te worden vastgesteld op basis van de periode dat er (langer) bijstand zal worden verstrekt als gevolg van de maatregelwaardige gedraging. Dit benadelingsbedrag is dan leidend voor de duur van de maatregel. Dit benadelingsbedrag is lastig vast te stellen omdat op voorhand niet vast valt te stellen hoelang de betrokkene naar de toekomst toe een beroep op bijstand zal blijven doen. Dit vergt om vereenvoudiging. Om deze reden wordt voorgesteld de maatregel af te stemmen op de periode die betrokkene door de gedraging eerder een beroep op bijstand moet doen.

Wij stellen uw raad in verband hiermee voor de Maatregelenverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Leeuwarden 2015 te wijzigen conform bijgaande voorstel. De Adviesraad heeft geen opmerkingen ten aanzien van de voorgestelde wijzigingen.

Leeuwarden, 15 mei 2018

Burgemeester en wethouders van Leeuwarden,

 

 

 

Naar boven