Bekendmaking inspraak ontwerp Taalverordening en Kadernota Fries gemeente Heerenveen

Het college van burgemeester en wethouders van Heerenveen wil aan de gemeenteraad voorstellen om de Taalverordening en de Kadernota Fries gemeente Heerenveen vast te stellen. Er is hiervoor een ontwerpverordening en -kadernota opgesteld. Deze ontwerpverordening en –kadernota liggen ter inzage van donderdag 26 januari tot donderdag 8 maart 2018.

 

Dit betekent dat u in die 6 weken mag vertellen wat u van de Taalverordening en de Kadernota vindt. Daarna worden de Taalverordening en de Kadernota samen met de inspraakreacties voorgelegd aan de gemeenteraad. Die bespreekt het in een openbare vergadering en neemt een besluit. Bij dat besluit wordt de bestaande ‘Oardening Frysk yn it skriftlik ferkear’ uit 2009 ingetrokken.

 

Regels voor het gebruik van het Fries in het mondelinge en schriftelijke verkeer

Met het invoeren van de Wet gebruik Friese taal per 1 januari 2014 zijn de mogelijkheden voor het gebruiken van het Fries in het formele (rechts)verkeer en bestuurlijke verkeer versterkt. De wet bepaalt in artikel 2 dat het Fries en het Nederlands aangemerkt worden als de 2 officiële talen van de provinsje Fryslân.

Ook moeten gemeenten in de provinsje Fryslân regels opstellen over het gebruik van het Fries in schriftelijke stukken en in het mondelinge verkeer. In die regels moeten in ieder geval bepalingen staan die gericht zijn op het versterken van de positie van de Friese taal. De regels moeten worden vastgelegd in een Verordening. Daarnaast moeten de gemeenten een beleidsplan opstellen over het gebruik van de Friese taal; daarom is de Kadernota Fries opgesteld.

 

Welke veranderingen zijn er ten opzichte van de bestaande verordening?

Nieuw is dat de gemeente ook moet vastleggen hoe zij omgaat met het Fries in het mondeling verkeer, en niet alleen in het schriftelijke verkeer. Uitgangspunt daarbij is dat iedereen het Fries of het Nederlands kan gebruiken in het mondelinge en schriftelijke verkeer met de gemeente.

Nieuw is ook dat expliciet is vastgelegd dat bij klantcontacten de taalkeuze van de klant leidend is, vooral bij klantcontacten in de eerste lijn.

Wat blijft is dat er in beginsel wordt gekozen voor meertaligheid: of in het Fries of in het Nederlands (dus niet dubbeltaligheid).

Wat ook blijft is het ‘volgend taalbeleid’ bij schriftelijke stukken en dat er gratis een vertaling van een Fries stuk in het Nederlands kan worden opgevraagd.

 

Wat staat er in de Kadernota Fries?

In de kadernota Fries staat de ambitie voor het Fries voor de gemeente Heerenveen beschreven. Die ambitie is gebaseerd op het dienstverleningsonderzoek 2016, een enquête onder personeel van de gemeente Heerenveen, een gesprek met externe partners van de gemeente en gesprekken met medewerkers van de gemeente.

 

Waar kunt in de ontwerp-Taalverordening en –Kadernota vinden?

Deze ontwerp-Taalverordening en -Kadernota met achterliggende stukken kunt u met ingang van donderdag 26 januari 2018 tot donderdag 8 maart inzien als bijlage bij deze bekendmaking. Ook liggen zij gedurende die periode ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis, Crackstraat 2 te Heerenveen.

 

Wilt u reageren?

Schriftelijke inspraakreacties kunnen tot en met woensdag 7 maart 2018 worden gericht aan: het college van burgemeester en wethouders van Heerenveen, Postbus 15.000, 8440 GA Heerenveen.

 

Of per email aan: fmfrysk@heerenveen.nl

 

Wilt u liever mondeling reageren, dan kunt u contact opnemen met Anna C. Teuben-Bokma via telefoonnummer (0513) 61 78 26

 

 

 

  •  

  •  

 

 

Naar boven