Besluit tot wijziging van de Verordening rechtspositie raads- en commissieleden van de gemeente Westland 2018, eerste wijziging.

 

De raad van de gemeente Westland:

 

gelezen het voorstel van het Presidium van 24 mei 2018;

 

gelet op de artikelen 95 tot en met 99 en 147 van de Gemeentewet en het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden 01-01-2017 t/m heden;

 

gehoord het advies van de Raadscommissie Bestuur van 24 mei 2018 en gehoord de beraadslagingen van onderhavige vergadering;

 

 

besluit:

 

vast te stellen de eerste wijziging van de Verordening Rechtspositie raads- en commissieleden van de gemeente Westland 2018.

 

Artikel I Wijzigingen Verordening

 

De Verordening Rechtspositie raads- en commissieleden van de gemeente Westland 2018 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Artikel 6 komt als volgt te luiden:

Tegemoetkoming aanschaf computer

  • 1.

    Aan het raadslid kan per raadsperiode op declaratiebasis een vergoeding worden toegekend voor de aanschaf van een computer met bijbehorende randapparatuur en software. Deze vergoeding van de aanschafkosten bedraagt maximaal € 1.500,-. Het gedeclareerde bedrag wordt uitgekeerd in drie jaarlijkse termijnen van maximaal € 500,-, te beginnen in de maand volgend op de maand waarop is gedeclareerd en vervolgens in de maanden april van de twee daarop volgende jaren. De jaarlijkse uitkering stopt als het raadslidmaatschap ophoudt te bestaan.

  • 2.

    De griffier oordeelt aan de hand van de ingediende op naam gestelde rekening of kopie daarvan of aan de voorwaarden wordt voldaan en laat in dat geval de vergoeding via de salarisadministratie van de gemeente uitbetalen.

  • 3.

    Indien het raadslidmaatschap voor 1 april van een kalenderjaar eindigt wordt de dan nog verschuldigde jaarlijkse vergoeding stopgezet.

 

B

Artikel 7 komt te vervallen.

 

C

Artikel 8, lid 3, komt te vervallen.

 

Artikel II Inwerkingtreding

Dit wijzigingsbesluit treedt in werking op 13 juni 2018 met terugwerkende kracht tot en met 29 maart 2018.

 

Artikel III Citeertitel

Dit wijzigingsbesluit wordt aangehaald als: Besluit tot wijziging van de Verordening rechtspositie raads- en commissieleden van de gemeente Westland 2018, eerste wijziging.

 

Aldus besloten in de vergadering van de raad van de gemeente Westland in zijn openbare vergadering van 12 juni 2018.

De griffier,

A.P.M.A.F Bergmans

De voorzitter,

A.M.A. van Ardenne – van der Hoeven

ARTIKELSGWZIJZE TOELICHTING  

 

Artikel 6 Tegemoetkoming aanschaf computer

In het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden is geregeld dat het raads- of commissielid van de gemeente een computer in bruikleen krijgt verstrekt of een tegemoetkoming ontvangt voor de aanschaf of het gebruik van zijn eigen computer en bijbehorende randapparatuur. De tegemoetkoming is daarom niet in strijd met artikel 99 van de Gemeentewet. Deze aanspraken kunnen echter alleen worden verstrekt wanneer dat is vastgelegd in een verordening.

 

Indien de gemeente kiest voor de tegemoetkoming voor aanschaf of gebruik van een computer, dan is in de bepaling zodanig opgesteld dat de tegemoetkoming voldoet aan de regels voor het fiscale noodzakelijkheidscriterium. Een vaste jaarlijkse vergoeding gedurende 36 maanden is namelijk gebaseerd op de afschrijvingsduur van de computer (en randapparatuur) en frustreert het noodzakelijkheidscriterium niet. De tegemoetkoming eindigt bij (eerdere) beëindiging van het wethouderschap of het raads- of commissielidmaatschap.

 

De griffier beoordeelt de aanvraag op basis van de aangeleverde bewijsstukken. Hieronder kunnen o.a. kostenspecificaties en facturen worden verstaan. Voor raadsleden die niet hebben geopteerd voor de opting-in regeling geldt dat de vergoedingen en verstrekkingen naar de waarde in het economisch verkeer bij de aangifte inkomstenbelasting als opbrengst moeten worden verantwoord en dat de gemaakte kosten binnen de geldende randvoorwaarden als aftrekbare beroepskosten kunnen worden opgevoerd.

 

Artikel 7

Dit artikel komt te vervallen.

 

Naar boven