Wijzigen van de Verordening op het Lokaal Onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014 en kennisnemen van de regelingen voor stimulering van aanwas van leraren in Amsterdam.

De gemeenteraad van Amsterdam

 

Gezien de voordracht van burgemeester en wethouders van 8 mei 2018 (Gemeenteblad afd. 1, nr.461);

Gelet op:

  • -

    Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014 (VLOA);

  • -

    Wpo artikel 6 en 140, Wec artikel 6 en 134, WvO artikel 77 en 96g,

     

Besluit:

  • 1.

    Vaststellen de verordening tot wijziging van de Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014, vastgesteld bij raadsbesluit van 12 maart 2014 (Gemeenteblad 2014, afd. 3A, nr. 62/181), laatstelijk gewijzigd bij Raadsbesluit van 14 maart 2018 (Gemeenteblad 2018, nr. 84469). Deze wijziging houdt in aan dat aan de Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014 wordt toegevoegd Bijlage 27 ‘Voorziening begeleiding Zij-instromers’. Deze voorziening is als bijlage 1 opgenomen bij deze voordracht.

 

  • 2.

    Te bepalen dat de verordening met bijlage 27 in werking treedt één dag na publicatie in het Gemeenteblad.

 

  • 3.

    Kennis te nemen van het besluit van het college van B&W d.d. 8 mei 2018 tot vaststelling van:

    • a.

      de subsidieregeling Stimulering aanwas leraren in Amsterdam, bestaande uit de collegegeldbeurs, studieverlofbeurs en de terugkeerbeurs.

    • b.

      de subsidieregeling Begeleiding zij-instromers MBO, die het college naast de onder 1 genoemde regeling heeft vastgesteld en eveneens is bedoeld om de financiële drempels voor de instroom in het lerarenberoep de aanwas van leraren in Amsterdam te bevorderen.

       

Aldus besloten door de gemeenteraad voornoemd

in zijn vergadering op 6 juni 2018.

De plv.voorzitter

mr. drs. R.K. Torn

De raadsgriffier

mr. M. Pe MEC

Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014

Bijlage 27: Voorziening begeleiding zij-instromers

 

 

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

 

  • a.

    Lerarenopleiding: een opleiding tot leraar basisonderwijs of leraar voortgezet onderwijs in een van de tekortvakken;

  • b.

    PO: Primair Onderwijs;

  • c.

    Scholingsovereenkomst: een overeenkomst afgesloten tussen het schoolbestuur of de schooldirecteur van de school waar de zij-instromer wordt aangesteld, de lerarenopleiding en de zij-instromer, waaruit blijkt dat de zij-instromer een aanstelling heeft voor maximaal twee jaar en ingeschreven staat bij een lerarenopleiding voor zij-instromers.

  • d.

    School: school, instelling of nevenvestiging, voor zover onderwijs wordt verstrekt in een vestiging op het grondgebied van de gemeente Amsterdam;

  • e.

    SO; Speciaal Onderwijs;

  • f.

    Tekortvakken VO: de vakken Informatica, Wiskunde, Scheikunde, Natuurkunde, Duits, Klassieke talen en Frans;

  • g.

    VO: Voortgezet Onderwijs;

  • h.

    Zij-instromer: persoon met een afgeronde HBO- of WO-opleiding die wordt aangesteld als leraar in het PO, SO of V(S)O zonder dat hij voldoet aan de voor de functie geldende bevoegdheidseisen met een benoeming van maximaal twee jaar waarbinnen hij het voor de functie vereiste diploma dient te behalen.

 

Artikel 2 Doel voorziening

Het doel van deze voorziening is om begeleiding van zij-instromers te verbeteren en daarmee de instroom in het lerarenberoep te bevorderen, waardoor het Amsterdamse lerarentekort wordt teruggedrongen.

 

Artikel 3 Subsidiabele activiteiten

  • 1.

    Het college kan een eenmalige subsidie verlenen als bijdrage in de kosten verbonden aan de begeleiding van een zij-instromer door de school waar de zij-instromer is aangesteld.

  • 2.

    De eenmalige subsidie, zoals bedoeld in het eerste lid bedraagt maximaal:

    • a.

      voor een school in het PO of SO € 8500 per zij-instromer;

    • b.

      voor een school in het V(S)O € 2500 per zij-instromer in een van de tekortvakken;

 

 

Hoofdstuk 2 Subsidieplafond

 

Artikel 4 Subsidieplafond

Het College stelt voor deze voorziening voor het tijdvak van 01-01-2018 tot 31-12-2020 een subsidieplafond vast van €323.000 in het PO en een subsidieplafond van €47.500 in het VO.

 

Hoofdstuk 3 Subsidieaanvraag

 

Artikel 5 De aanvrager

Subsidie kan uitsluitend worden aangevraagd door een schoolbestuur ten behoeve van een of meerdere onder zijn gezag vallende scholen of instellingen.

 

Artikel 6 Bij de subsidieaanvraag in te dienen gegevens

 

In afwijking van artikel 5, tweede lid, van de ASA 2013 worden door het schoolbestuur bij de subsidieaanvraag de volgende gegevens verstrekt:

  • a.

    Een beschrijving van de begeleidingsactiviteiten;

  • b.

    Een rechtsgeldige scholingsovereenkomst.

 

Artikel 7 Aanvraagtermijn eenmalige subsidies en behandeling in volgorde van binnenkomst

  • 1.

    In afwijking van artikel 5, tweede lid van de VloA 2014 wordt een aanvraag voor een subsidie vóór 1 september 2018 ingediend bij het college;

  • 2.

    De aanvragen worden in behandeling genomen op het moment dat deze compleet zijn ingediend en in volgorde van binnenkomst afgehandeld.

 

Hoofdstuk 4 Weigering van de subsidie

 

Artikel 8 Weigeringsgronden

In aanvulling op artikel 9, eerste lid van de ASA 2013 weigert het college een subsidie te verlenen indien:

  • a.

    Het schoolbestuur geen scholingsovereenkomst kan overleggen;

  • b.

    De zij-instromer niet is of wordt aangesteld in het kalenderjaar 2018;

  • c.

    Door verstrekking van de subsidie het subsidieplafond voor de betreffende onderwijssector zoals bedoeld in artikel 4 van deze voorziening zou worden overschreden.

 

 

Hoofdstuk 5 Verplichtingen van de subsidieontvanger

 

Artikel 9 Aanvullende verplichtingen

Naast de verplichtingen op grond van artikel 10 en 11 van de ASA 2013, zijn aan de subsidie de volgende verplichtingen verbonden:

  • a.

    Het schoolbestuur draagt er zorg voor dat de school waarvoor hij subsidie ontvangt meewerkt aan een onderzoek door de gemeente ten behoeve van evaluatie en monitoring;

  • b.

    Indien voor de uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten gebruik wordt gemaakt van een externe deskundige, dan mogen de kosten die hieraan verbonden zijn niet meer bedragen dan € 125,- per uur.

  • c.

    De school is verplicht om het college onverwijld te informeren indien de scholingsovereenkomst met de zij-instromer voortijdig wordt beëindigd.

 

 

Hoofdstuk 6 Slotbepaling

 

Artikel 10 Inwerkingtreding en duur

Deze voorziening treedt in werking een dag na publicatie in het Gemeenteblad en vervalt van rechtswege op 1 juli 2021.

 

Toelichting bij de subsidieregeling

Algemene toelichting

 

Het doel van deze verordening op het lokaal onderwijsbeleid is het bevorderen van instroom van Leraren in het Amsterdams onderwijs. Het gaat hier om leraren in het MBO, primair onderwijs, speciaal onderwijs en leraren van de tekortvakken in het VO. De tekortvakken in het VO zijn Informatica, Wiskunde, Scheikunde, Duits, Engels, Frans, Klassieke talen. De tekortvakken in het MBO zijn de technische vakken, ICT, Zorg en Welzijn, Nederlands, Engels, Duits, Wiskunde, Rekenen, Natuurkunde en Scheikunde. Hierbij ligt de nadruk op het verbeteren van de begeleiding van zij-instromers in het Amsterdamse onderwijs, ten einde dat zowel de school als de zij-instromer niet voortijdig het traject stop zet. Op deze wijze wordt uitvoering gegeven aan een gedeelte van het actieplan aanpak lerarentekort in Amsterdam.

 

Omdat de VloA niet van toepassing is op het MBO, is de subsidieregeling Begeleiding zij-instromers MBO separaat vastgelegd in een subsidieregeling behorende bij de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013. Inhoudelijk zijn de regelingen hetzelfde.

 

Er is een groeiend tekort aan leraren in Amsterdam. Om dit tekort het hoofd te bieden hebben schoolbesturen, lerarenopleidingen en de gemeente Amsterdam vanuit de Stuurgroep Amsterdamse Onderwijsopgaven in december 2016 samen het Actieplan Lerarentekort opgesteld. Deze Amsterdamse samenwerking toont aan dat de urgentie rond het lerarentekort breed wordt gedragen. Samen spannen partijen zich in om meer leraren voor Amsterdam te werven en de huidige leraren te behouden.

 

Het actieplan is een belangrijke uitwerking van de derde lijn van de Amsterdamse Lerarenagenda; ‘voldoende aanwas en begeleiding van nieuwe leraren’. Met de subsidie wordt beoogd de begeleiding van zij-instromers te verbeteren. Daarmee zal naar verwachting het aantal leraren met een zij-instromersachtergrond in het Amsterdams onderwijs toenemen. .

 

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Geen toelichting

 

Artikel 2 Doel voorziening

Deze subsidieregeling beoogt in het kader van het actieplan de instroom van nieuwe leraren in het Amsterdamse onderwijs te bevorderen.

 

Artikel 3 Subsidiabele activiteiten

Lid 1

Geen toelichting

 

 

Lid 2

In november 2017 is uit onderzoek van Regioplan gebleken dat de kosten gemaakt door een bestuur per zij-instromer niet volledig kunnen worden gedekt vanuit de bijdrage van €20.000 die het Rijk hiervoor beschikbaar stelt. Vooral bij het PO en SO blijkt de begeleiding van een zij-instromer veel meer kosten met zich mee te brengen. Dit onderzoek is gebruikt als algemene indicatie voor het bepalen van de hoogte van de subsidie op grond van deze voorziening voor de verschillende onderwijssectoren. In overleg met de schoolbesturen is besloten om een subsidie van € 8.500 beschikbaar te stellen voor het PO en SO en € 2.500 voor het V(S)O en MBO, waardoor per sector de Rijkssubsidie kostendekkend wordt aangevuld.

 

Artikel 4 Subsidieplafond

De tekortprognoses in het PO zijn hoger dan in het VO. Daarom is er bij het PO voor een hoger subsidieplafond gekozen. De subsidie is bedoeld voor de begeleiding van de zij-instromers die in dienst treden in het kalenderjaar 2018. Een zij-instromerstraject duurt twee jaar. Dit is vertaald in het subsidietijdvak dat hoort bij het subsidieplafond.

 

Artikel 5 De aanvrager

Geen toelichting

 

Artikel 6 Bij de subsidieaanvraag in te dienen gegevens

Geen toelichting

 

Artikel 7 Aanvraagtermijn eenmalige subsidies en behandeling in volgorde van binnenkomst

Geen toelichting

 

Artikel 8 Weigeringsgronden

Geen toelichting

 

Artikel 9 Aanvullende verplichtingen

Geen toelichting

 

Artikel 10 Inwerkingtreding en duur

Geen toelichting

Naar boven