Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Epe 2014(1e wijziging).

Raadsbesluit 2017 registratienummer: 2017-14608

 

DE RAAD DER GEMEENTE EPE

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr. 2017-14604 d.d. 9 oktober 2017:

 

overwegende, dat de Wet op de lijkbezorging is aangepast en de gemeentelijke verordening daarop moet worden gewijzigd;

 

gelet op artikel 35 van de Wet op de lijkbezorging en artikel 149 van de Gemeentewet;

 

BESLUIT

 

Vast te stellen de volgende verordening tot wijziging van de Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Epe 2014 (1e wijziging).

 

Artikel 1  

Artikel 1 Begripsbepalingen

j. Particuliere urnennis van het columbarium: een nis in een columbarium op de begraafplaats, bij de gemeente in eigendom en beheer, waarin gelegenheid voor bepaalde tijd wordt geboden tot het doen bijzetten van max. 2 asbussen per nis.

 

l. Verstrooiingsplaats: de gehele begraafplaats is aangewezen als plaats waar as wordt verstrooid.

 

Artikel 2  

Artikel 7 lid 4 wijzigen in:

Het openen van een graf ter begraving of voor het bezorgen van as en het daarna sluiten van een graf, evenals de verstrooiing van as en het bedienen van de hulpmiddelen mag uitsluitend geschieden door de medewerker van de begraafplaatsen op aanwijzingen en onder toezicht van de opdrachtgever. De nabestaanden kunnen deze werkzaamheden onder toezicht van de medewerker begraafplaatsen geheel of gedeeltelijk zelf verrichten indien zij hun wens daartoe uiterlijk om 12.00 uur van de voorafgaande werkdag mondeling of schriftelijk aan de opdrachtgever hebben kenbaar gemaakt. Zij dienen bij deze werkzaamheden de aanwijzingen van de medewerker begraafplaatsen op te volgen.

 

Artikel 3  

Artikel 9 Gebouwen en muziekinstallatie

Lid 2 wijzigen in:

De ruimten en de muziekinstallatie staan voor iedere plechtigheid gedurende een uur ter beschikking van de aanvrager. Het gebruik kan per half uur worden verlengd.

 

Artikel 4  

Artikel 10 lid 4

De gehele begraafplaats is aangewezen als plaats waar as wordt verstrooid.

 

Artikel 5  

Artikel 14 Termijnen en particuliere graven

Lid 3 wijzigen in: Het in het eerste lid van dit artikel bedoelde recht wordt op aanvraag van de rechthebbende verlengd telkens met een termijn van tenminste10 of 20 jaren mits het verzoek daartoe vóór het verstrijken van de lopende termijn wordt ingediend.

 

Lid 4 wijzigen in: Het in het tweede lid van dit artikel bedoelde recht wordt op aanvraag van de rechthebbende verlengd telkens met een termijn van tenminste 10 of 20 jaren, mits het verzoek daartoe vóór het verstrijken van de lopende termijn wordt ingediend.

 

Lid 5 laten vervallen.

 

Artikel 6  

Artikel 16 lid 1

1. Het recht op een particulier graf kan op aanvraag van de rechthebbende worden overgeschreven op naam van een ander natuurlijk persoon of rechtspersoon.

Toevoegen: Rechthebbenden zijn verplicht hun adres wijzigingen door te geven aan de begraafplaatsadministratie van de gemeente.

 

Artikel 7  

Artikel 18 lid 5 toevoegen

Voor de begraafplaatsen aan de Tongerenseweg te Epe en de Zwanenweg te Vaassen zijn in de Regels grafbedekkingen aanvullende eisen gesteld met betrekking tot de grafbedekking van opnieuw uit te geven graven.

 

Artikel 8  

Artikel 22 Ruimen, bezorging van overblijfselen en as

 

Onder A. Ruimen door de gemeente:

De gemeente ruimt alleen graven waar geen grafrechten meer op rusten, dus alleen de graven waarvan afstand is gedaan of waarvan de grafrechten niet meer zijn verlengd.

1. De opdrachtgever draagt er zorg voor dat er bij de ruiming van het graf met de nog aanwezige menselijke resten te allen tijde respectvol wordt omgegaan en dat bezoekers van de begraafplaats niet met menselijke resten worden geconfronteerd.

2. De nog aanwezige menselijke resten worden herbegraven en de as wordt verstrooid op een van de daartoe bestemde gedeelten van de begraafplaats(en).

3. De gemeente kan besluiten om het graf wat vrijkomt opnieuw uit te geven.

4. Bij het opgraven van lijken en de ruiming van graven zijn geen andere personen aanwezig dan degenen die door de gemeente met deze werkzaamheden zijn belast.

 

Aanvullen met lid 5: Het college kan voor graven uitgegeven voor onbepaalde tijd, die niet meer op naam staan van een actuele rechthebbende, een besluit nemen om de rechten op de graven vervallen te verklaren.

 

Onder B. Ruimen en schudden op verzoek van de rechthebbende:

 lid 2 wijzigen in:

De rechthebbende van een particulier graf kan na de verplichte grafrust, de termijn van 10 jaar, bij de gemeente een aanvraag indienen om het graf te laten schudden c.q. ruimen. Dit verzoek tot schudden of ruimen van het graf wordt slechts éénmaal toegestaan. De menselijke resten blijven bij schudden achter in het graf. Bij het ruimen van een graf worden de menselijke resten herbegraven in een verzamelgraf. Ruimen en schudden op verzoek van de rechthebbende is alleen mogelijk als er nog grafrechten rusten op het graf.

 

Lid 3 wijzigen in:

Om de wettelijke termijn van 10 jaar grafrust te volbrengen na een inlage is een verplichte verlenging van grafrechten (1 t/m 9 jaar) nodig voor een periode waarmee aan deze verplichte grafrust van tenminste 10 jaar wordt voldaan.

 

Artikel 9  

Artikel 30 Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen, bij indeling en uitgifte van graven en het onderhoud van grafbedekkingen, ten gunste van de aanvrager afwijken van de bepalingen in deze verordening, zonodig na advies te hebben gevraagd van deskundigen.

 

Artikel 31 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na de datum van publicatie in het digitale gemeenteblad.

 

Artikel 32 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Epe 2014.

 

Dit besluit treed in werking op:

 

Epe, 9 november 2017

De raad voornoemd,

de voorzitter, Ir. H. van der Hoeve MPA

de griffier, V. Smit

Naar boven