Wijzigingsbesluit beleidsregels gemeentelijke werk- en inkomensvoorzieningen Zaanstad 2015 (i.v.m. overbruggingsuitkering, aanpassing toeslag, beheersing Nederlandse taal en minimum boete)

 

Het college van de gemeente Zaanstad,

 

Gelet op artikel 7 van de Participatiewet,

 

BESLUIT

 

vast te stellen het "Wijzigingsbesluit beleidsregels gemeentelijke werk- en inkomensvoorzieningen Zaanstad 2015 (i.v.m. overbruggingsuitkering, aanpassing toeslag, beheersing Nederlandse taal en minimum boete)".

A

 

Na artikel 3.4.1 Aanvullende bijstand op de jongerennormen wordt een nieuw artikel ingevoegd, dat gaat luiden:

Artikel 3.4.2 Overbruggingsuitkering voor vergunninghouders

  • 1.

    Aan de vergunninghouder, die na toekenning van de verblijfvergunning in de gemeente gehuisvest wordt, kan bij aanvang van de bijstandsuitkering bijzondere bijstand verstrekt worden in de vorm van een overbruggingsuitkering om niet, om te kunnen voorzien in de algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan, die direct samenhangen met de eerste vestiging in Zaanstad aansluitend op het verblijf in het AZC en is opgebouwd uit:

    • 1.

      de voor belanghebbende van toepassing zijnde bijstandsnorm, exclusief de vakantietoeslag zoals genoemd in artikel 19, derde lid van de wet;

    • 2.

      de maandhuur (inclusief servicekosten en waarborgsom) waarop de door belanghebbende te ontvangen huurtoeslag in mindering wordt gebracht;

    • 3.

      de 1e verhuurnota tot een maximum van 2 maanden huur.

  • 2.

    Een overbruggingsuitkering wordt niet verstrekt bij gezinshereniging.

 

B

Artikel 3.5.1. Bijzondere bijstand voor medische kosten wordt als volgt aangepast:

  • 1.

    In het tweede lid wordt na ‘Zilveren Kruis’ toegevoegd: en Univé.

  • 2.

    In het derde lid wordt ‘Zilveren Kruis’ telkens vervangen door: de zorgverzekeraar.

  • 3.

    In het derde lid wordt de zinsnede ‘De tegemoetkoming’ tot ‘pakket:’ en de opsomming van pakketten genummerd van 1 tot en met 3 geheel vervangen door:

    De tegemoetkoming bedraagt voor het Gemeentepakket Compact € 13,20 per maand per verzekerde van 18 jaar of ouder. De tegemoetkoming bedraagt per maand per verzekerde van 18 jaar of ouder voor het pakket:

    1. Optimaal aanvullend 1 en de Optimaal Tand Extra 1 tezamen: € 12,00;

    2. Optimaal aanvullend 2 en de Optimaal Tand Extra 2 tezamen: € 14,25;

    3. Optimaal aanvullend 3 en de Optimaal Tand Extra 2 tezamen: € 17,50;

    4. Gemeentepakket Compleet: € 45,40.

    De tegemoetkoming voor de pakketten, genoemd onder a tot en met d worden verhoogd met de premie voor het herverzekeren van het wettelijk eigen risico.

 

C

Artikel 4.4 Ontbreken verwijtbaarheid

Dit artikel wordt geheel gewijzigd en gaat luiden:

Elke vorm van verwijtbaarheid, zoals bedoeld in artikel 18b, zesde lid, onderdeel b van de wet, ontbreekt in elk geval bij de belanghebbende:

  • 1.

    die ontheven is van de inburgeringsplicht op grond van onvoldoende leervermogen na aantoonbare inspanning;

  • 2.

    die aantoonbaar niet over leervermogen beschikt;

  • 3.

    van wie om persoonlijke redenen blijvend niet verlangd kan worden dat hij de Nederlandse taal in voldoende mate beheerst of zal beheersen, onder meer als belanghebbende om medische en/of psychosociale redenen niet leerbaar wordt geacht. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen als er sprake is van: dyslexie, analfabetisme, cognitieve problemen, audiovisuele beperkingen, doofheid, leerproblemen, medische gronden en andere in de persoon gelegen factoren;

  • 4.

    die op grond van volledige arbeidsongeschiktheid een ontheffing om dringende redenen als bedoeld in artikel 9, tweede lid van de wet heeft gekregen voor de verplichting tot het zoeken naar betaalde arbeid en tot het verrichten van een tegenprestatie;

  • 5.

    die op grond van individuele omstandigheden geen inspanningsverplichting van belanghebbende verlangd kan worden;

  • 6.

    aan wie een ontheffing is verleend op grond van een andere regeling waarin een verplichting is opgenomen gericht op beheersing van de Nederlandse taal.

 

D

Artikel 12.6 Matiging wegens inspanningsverplichting tot gedragsverandering

In het tweede lid wordt de zinsnede ‘of op nul gesteld worden’ vervangen door: tot minimaal 10 euro.

 

 

Artikel II Publicatie en inwerkingtreding

Na publicatie in het gemeenteblad treedt onderdeel B met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2018 in werking en de onderdelen A, C en D treden in werking een dag na publicatie van het gemeenteblad. De wijzigingen worden na publicatie in het gemeenteblad opgenomen in de "Beleidsregels gemeentelijke werk- en inkomensvoorzieningen Zaanstad 2015".

 

 

Artikel III Citeertitel

Dit wijzigingsbesluit wordt aangehaald als: Wijzigingsbesluit beleidsregels gemeentelijke werk- en inkomensvoorzieningen Zaanstad 2015 (i.v.m. overbruggingsuitkering, aanpassing toeslag, beheersing Nederlandse taal en minimum boete).

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van Zaanstad d.d. 8 mei 2018

drs. J. Hamming, burgemeester

drs. F.H.M. Apeldoorn, gemeentesecretaris

Naar boven