Verordening tot wijziging van de re-integratieverordening gemeente Doesburg

De raad van de gemeente Doesburg;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 maart 2017

gehoord de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling van 4 april 2017

 

gelet op de artikelen 8a, eerste lid, aanhef en onderdeel a,c,d en e, en tweede lid, en 10b, vijfde lid en zevende lid van de Participatiewet;

besluit:

 

vast te stellen de

 

Verordening tot wijziging van de re-integratieverordening Participatiewet gemeente Doesburg 2015

Artikel I Wijziging van de verordening

De verordening wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 9 komt te luiden:

Artikel 9 Beschut werk

  • 1.

    Het college biedt de voorziening beschut werk aan aan een persoon van wie is vastgesteld dat deze alleen in een beschutte omgeving onder aangepaste omstandigheden mogelijkheden tot arbeidsparticipatie heeft en deze persoon:

    • a.

      behoort tot de doelgroep; of

    • b.

      een persoon is aan wie het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen een uitkering verstrekt.

  • 2.

    Onverminderd het bepaalde in het eerste lid krijgt een persoon van wie is vastgesteld dat deze alleen in een beschutte omgeving onder aangepaste omstandigheden mogelijkheden tot arbeidsparticipatie heeft en die nog niet in aanmerking is gekomen voor een beschut werkplek omdat het aantal geraamde beschut werkplekken in één jaar al is gerealiseerd, voorrang op personen van wie later is vastgesteld dat zij alleen in een beschutte omgeving onder aangepaste omstandigheden mogelijkheden tot arbeidsparticipatie hebben.

  • 3.

    Om de in artikel 10b, eerste lid, van de wet, bedoelde werkzaamheden mogelijk te maken kan het college onder andere de volgende ondersteunende voorzieningen inzetten: loonkostensubsidie op grond van artikel 10d van de wet, fysieke aanpassingen van de werkplek of de werkomgeving, uitsplitsing van taken of aanpassingen in de wijze van werkbegeleiding, werktempo of arbeidsduur.

  • 4.

    Het college biedt de voorziening Activerend werk of een vergelijkbare voorziening aan tot het moment dat de dienstbetrekking beschut werk aanvangt.

  • 5.

    Bovenop het aantal geraamde beschut werkplekken realiseert het college geen extra dienstbetrekkingen beschut werk.

Artikel 11 komt te luiden:

Artikel 11 Persoonlijke ondersteuning, werkgevers- / jobcoaching

  • 1.

    Het college kan als een werkgever een dienstverband aangaat met een persoon die behoort tot de doelgroep en waarvan is vastgesteld dat hij zonder persoonlijke ondersteuning niet in staat is de door de werkgever opgedragen taken te verrichten, vanaf het moment van aanvang van het dienstverband de volgende voorzieningen op aanvraag inzetten:

    • a.

      het verstrekken van een subsidie aan de werkgever als tegemoetkoming in de kosten voor het inzetten van een interne begeleider;

    • b.

      het inzetten van externe werkgeverscoaching met als doel dat de werkgever op termijn zelf de persoon ten behoeve van wie ondersteuning nodig is kan begeleiden, of indien dit nog niet mogelijk is, externe jobcoaching van de werknemer

  • 2.

    De in het eerste lid, aanhef en onder a bedoelde subsidie wordt alleen verstrekt indien de interne begeleider met succes een HARRIE-training of andere erkende jobcoachtraining heeft afgerond.

  • 3.

    De in het eerste lid, aanhef en onder b bedoelde voorzieningen worden alleen verstrekt indien de externe werkgevers-/jobcoach werkzaam is bij een door het UWV erkende jobcoachorganisatie, of anderszins erkend of gecertificeerd is en het college van oordeel is dat de betreffende coach beschikt over voldoende kwaliteiten om de noodzakelijke ondersteuning te bieden.

  • 4.

    Indien het dienstverband vooraf gegaan wordt door een proefplaatsing van maximaal drie maanden, kan het college de voorzieningen bedoeld in het eerste lid inzetten vanaf het moment van aanvang van de proefplaatsing.

  • 5.

    Bij inzet van de in het eerste lid bedoelde voorzieningen wordt uitgegaan van de begeleidingsbehoefte met inachtneming van het volgende:

    • a.

      de in het eerste lid bedoelde voorzieningen worden verstrekt voor de duur van maximaal 1 jaar met de mogelijkheid van verlenging op aanvraag tot maximaal 3 jaar;

    • b.

      de in het eerste lid, aanhef en onder a bedoelde subsidie wordt bij een arbeidsovereenkomst voor een jaar of langer en voor 24 uur per week of meer, verstrekt tot een bedrag van maximaal € 2.700,– per jaar. Bij een arbeidsovereenkomst voor minder dan 24 uur per week of voor korter dan een jaar, wordt dit bedrag naar rato naar beneden vastgesteld.

  • 6.

    Het college kan in incidentele gevallen als zij het noodzakelijk acht voor de arbeidsinschakeling van een persoon, besluiten af te wijken van de in het vorige lid genoemde maxima.

  • 7.

    Het college kan indien op grond van het eerste lid, aanhef en onder a een subsidie wordt verstrekt, voorschotten verstrekken.

  • 8.

    Het college stelt indien op grond van het eerste lid, aanhef en onder a een subsidie wordt verstrekt, de subsidie binnen twee maanden na afloop van het tijdvak waarvoor de subsidie werd verleend ambtshalve vast.

Artikel 12 komt te vervallen.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze wijzigingsverordening treedt in werking op de dag na die waarop dit besluit wordt bekendgemaakt en werkt terug tot 1 januari 2017.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van 20 april 2017.

De griffier,

J.B. Voorhof

De voorzitter

drs. L.W.C.M. van der Meijs

Toelichting op de wijzigingen

Artikel I Wijziging van de verordening

Toelichting op de wijziging van Artikel 9

Artikel 10b (beschut werk) van de Participatiewet is gewijzigd (Stb. 2016, 519). Het is hierdoor voor het college niet langer mogelijk geen beschut werk aan te bieden als daar behoefte aan is. Het college moet in een jaar, zover de behoefte daartoe bestaat, tenminste het aantal beschut werkplekken realiseren als waarvan in de ramingen is gegaan. Het college is verder verplicht om personen die een positief advies beschut werk van UWV hebben gekregen een beschut werkplek aan te bieden op het moment dat het voor de gemeente geraamde aantal beschut werkplekken in een jaar nog niet is gehaald.

Naar aanleiding van deze wijzigingen in de wet, is het noodzakelijk de bepaling over beschut werk in de verordening aan te passen.

Toelichting op de wijziging van Artikel 11

De jobcoachregeling is afgestemd met de partners in het Werkbedrijf (VNO-NCW, FNV, CNV, UWV en gemeenten) en het WSP. Het wordt mogelijk om de werkgever te subsidiëren voor de inzet van een interne begeleider (interne jobcoaching). Verder wordt – ongewijzigd – ingezet op bij voorkeur de persoonlijke ondersteuning van de werkgever door een externe coach (werkgeverscoaching) zodat deze de werknemer op termijn zelf kan gaan begeleiden. Indien dat nog niet mogelijk is kan ook gekozen worden voor begeleiding van de werknemer door een externe jobcoach. De externe jobcoach wordt (net als door het UWV) ingekocht door de gemeente.

Het artikel over jobcoaching is om die reden volledig herschreven.

Toelichting op de wijziging van Artikel 12

Vanaf 1 januari 2016 kan het UWV de kosten van een no-riskpolis vergoeden aan de werkgever of aan de werkgever een no-riskpolis verstrekken. Hiermee is de gemeentelijke no-riskpolis (en de verordeningsplicht daaromtrent) komen te vervallen. Inkopen van de no-risk polis door de gemeente is ook niet meer mogelijk. Dit artikel vervalt om die reden.

Artikel II Inwerkingtreding

De wijziging betreft begunstigend beleid en treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 januari 2017.

Naar boven