Wijziging Ambtenarenreglement

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van de wethouder Financiën, Organisatie, Haven, Buitenruimte en Sport van 23 mei 2017 met kenmerk: 2187762;

 

gelet op artikel 125 van de Ambtenarenwet;

besluit vast te stellen:

 

Wijziging Ambtenarenreglement

Artikel I

Het Ambtenarenreglement wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 12, negende lid, komt te luiden:

  • 9.

    Dit artikel is niet van toepassing op:

    • a.

      de onderstaande aanstellingen die zijn verleend omwille van de educatie van de ambtenaar:

      • 1.

        aanstellingen in verband met een leerwerktraject binnen het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO);

      • 2.

        aanstellingen in verband met een beroepsbegeleidende leerweg als bedoeld in artikel 7.2.2. van de Wet educatie en beroepsonderwijs;

      • 3.

        aanstellingen in verband met een duale leerweg binnen het Hoger Beroepsonderwijs (HBO);

      • 4.

        aanstellingen binnen het cluster Maatschappelijk Ontwikkeling, directie Publieke Gezondheid, Welzijn en Zorg in het kader van de medische vervolgopleiding Maatschappij & Gezondheid;

    • b.

      aanstellingen van politiek assistenten van wethouders.

B

Aan de toelichting op artikel 12 wordt toegevoegd:

Lid 9

De ketenbepaling van de WWZ geldt niet voor medewerkers die in het kader van de in dit lid genoemde duale opleidingen (leren en werken) door de gemeente in dienst worden genomen. Het is dus mogelijk om een aanstelling te verlenen voor de duur van een genoemde duale opleiding, zonder dat dit leidt tot een dienstverband voor onbepaalde tijd.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na de dagtekening van het Gemeenteblad waarin het wordt geplaatst.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van 23 mei 2017.

De secretaris,

Ph.F.M. Raets

De burgemeester,

A. Aboutaleb

Toelichting

Artikel I

In de CAO gemeenten 2013–2015 zijn afspraken gemaakt over het volgen van een aantal elementen van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) per 1 juli 2015. Het gaat dan om de ketenregeling bij opeenvolgende dienstverbanden en het leerstuk van het ‘opvolgend werkgeverschap’ uit de WWZ.

 

De ketenbepaling komt er op neer dat een aanstelling voor bepaalde tijd niet langer kan duren dan 24 maanden; daarna is er sprake van een aanstelling voor onbepaalde tijd. Ook als meer dan drie aanstellingen voor bepaalde tijd elkaar hebben opgevolgd met tussenpozen van niet meer dan zes maanden, geldt de laatste aanstelling als aanstelling voor onbepaalde tijd.

 

Deze regelgeving gold ook voor medewerkers die in het kader van een duale opleiding (leren en werken) door de gemeente in dienst werden genomen, met uitzondering van de beroepsbegeleidende leerweg (gemeenteblad 2015, nr. 84).

 

Het is echter in verreweg de meeste gevallen niet mogelijk om binnen een termijn van 24 maanden de gehele duale opleiding af te ronden. Dat zou tot de situatie leiden dat, zodra de termijn van 24 maanden wordt overschreden, er sprake zou zijn van een aanstelling voor onbepaalde tijd, wat in de regel noch de wens van de medewerker, noch die van de organisatie is.

 

De WWZ kent de mogelijkheid een brede uitzondering te maken als het gaat om de ketenbepaling in relatie tot het volgen van een opleiding. Daarvoor is wel vereist dat de gevallen waar het om gaat specifiek worden benoemd.

 

Dit is nu gebeurd.

 

Dit gemeenteblad 2017, nummer 66, is uitgegeven op 24 mei 2017 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halve Maanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)

Naar boven