Beleid kleine schuurtjes in voortuinen

 

Inleiding

In de Heemsteedse bestemmingsplannen is aan deze gronden meestal de bestemming “tuin” toegekend. Op deze bestemming zijn volgens de planvoorschriften geen gebouwen en overkappingen toegestaan. Uitgangspunt hierbij is dat de voortuinen zoveel mogelijk open en/of groen moeten zijn.

Op 18 maart 2015 heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitgesproken dat bij een omgevingsvergunning voor bouwen in afwijking van het bestemmingsplan een voorschrift in de vergunning kan worden opgenomen dat bepaalt dat het bouwwerk door begroeiing volledig aan het zicht moet zijn onttrokken.

Tot dan toe gingen we er vanuit dat begroeiing niet afgedwongen kon worden en dat het feit dat een bouwwerk door begroeiing volledig aan het zicht is onttrokken geen rol kan spelen omdat die begroeiing weer verwijderd kon worden.

Deze uitspraak heeft aanleiding gegeven tot heroverweging van het beleid.

Het is nu mogelijk schuurtjes te vergunnen op de bestemming “tuin” zonder dat afbreuk wordt gedaan aan het beginsel van open en/of groene voortuinen. Op 16 mei 2017 hebben wij onderstaand beleid vastgesteld.

Beleid

Een omgevingsvergunning voor bouwen en afwijken van het bestemmingsplan voor schuurtjes op de bestemming “tuin” wordt in beginsel verleend als aan onderstaande wordt voldaan:

  • -

    Afmetingen

    De oppervlakte van het schuurtje bedraagt niet meer dan 15% van de bestemming Tuin, met een maximum van 5 m², en de hoogte is niet meer dan 2 m;

  • -

    Positie

    Het schuurtje staat op tenminste 1 m afstand van de woning (incl. ondergeschikte bouwdelen als erkers, toegangsportalen en veranda’s);

  • -

    Zichtbaarheid

    Het schuurtje is vanaf de openbare weg en de aangrenzende particuliere percelen volledig aan het zicht onttrokken door groenblijvende beplanting.

Vastgesteld bij collegebesluit van 16 mei 2017.

Naar boven