Mandaatbesluit Bellingwedde 2017

Het college van Burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Bellingwedde, ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft;

 

gelet op de betreffende bepalingen van de Gemeentewet en de afdeling 10.1.1 Algemene wet bestuursrecht (Mandaat):

besluiten:

 

  • 1.

    de uitoefening van de bevoegdheden met inbegrip van de ondertekening van de betreffende stukken, vermeld in de bij dit besluit behorende bijlage II, op te dragen aan de daarbij genoemde functionarissen en daarop de in bijlage II vermelde specifieke bepalingen van toepassing te verklaren;

  • 2.

    ten aanzien van de uitoefening van de onder 1 van dit besluit bedoelde bevoegdheden de algemene regels, zoals vermeld in bijlage I, van toepassing te verklaren.

Citeertitel:

Dit besluit wordt aangehaald onder de titel ‘Mandaatbesluit Bellingwedde 2017’.

Inwerkingtreding:

  • 1.

    Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking.

  • 2.

    Op de dag van inwerkingtreding van dit besluit vervalt het Mandaatstatuut gemeente Bellingwedde, vastgesteld op 11 november 2014.

Aldus vastgesteld door Burgemeester en wethouders van de gemeente Bellingwedde in zijn vergadering van 2 mei 2017.

De secretaris,

A. Doornbos

De burgemeester,

J.F. Snijder-Hazelhoff

 

Aldus vastgesteld door de burgemeester van de gemeente Bellingwedde d.d. 2 mei 2017.

De burgemeester,

J.F. Snijder-Hazelhoff

BIJLAGE I ALGEMENE REGELS IN ACHT TE NEMEN BIJ AFDOENING KRACHTENS MANDAAT

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In dit artikel wordt verstaan onder:

 

Beschikkingsmandaat: de bevoegdheid om in naam van het bestuursorgaan een besluit te nemen.

 

Besluit: een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling.

 

Bestuursorgaan: het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Bellingwedde of de burgemeester van de gemeente Bellingwedde.

 

Gemandateerde: de functionaris die van de mandaatgever de bevoegdheid heeft gekregen om in naam van de mandaatgever besluiten te nemen en te ondertekenen.

 

Machtiging: de bevoegdheid tot het verrichten van handelingen, niet zijnde besluiten en/of privaatrechtelijke rechtshandeling.

 

Mandaat: beschikkingsmandaat en ondertekeningsmandaat.

 

Mandaatgever: het bestuursorgaan dat aan een functie in de mandatenlijst genoemde functionaris de bevoegdheid geeft om in naam van het bestuursorgaan besluiten te nemen en te ondertekenen.

 

Ondertekeningsmandaat: het bestuursorgaan neemt zelf het besluit, maar alleen de schriftelijke afdoening en ondertekening daarvan is gemandateerd.

 

Volmacht: de bevoegdheid om namens de gemeente privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten.

Artikel 2 Mandaatverlening

  • 1.

    De gemandateerde bevoegdheden, worden door de functionarissen (verder te noemen gemandateerden), genoemd in bijlage II uitgeoefend namens en onder verantwoordelijkheid van het ter zake bevoegd bestuursorgaan. De gemandateerden worden als volgt weergegeven:

    1 = gemeentesecretaris;

    2 = manager van de afdeling;

    3 = hoofd buitendienst/coördinator/senior;

    4 = beleidsmedewerker/juridisch medewerker;

    5 = medewerker.

  • 2.

    De mandateringen gelden binnen de desbetreffende afdeling, tenzij anders aangegeven.

  • 3.

    In bijlage II is aangegeven tot en met welke niveau de bevoegdheid is gemandateerd. Dit houdt in dat alle bovenliggende niveaus ook bevoegd zijn.

  • 4.

    In dit mandaatbesluit is niet geregeld met mandaat van bevoegdheden tot beheer van budgetten voor tal van uitvoerende taken zoals onderhoudsbudgetten, budgetten voor aanschaf van materialen, enzovoort. Dergelijk mandaat is geregeld in de geldende regeling budgethouderschap. Uitoefening van dit mandaat houdt echter niet in de bevoegdheid in budgetten te overschrijden.

Artikel 3 Begrenzing mandaat

Deze mandaatverlening geldt niet:

  • 1.

    voor de bevoegdheid tot het vaststellen van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen, beleidsregels);

  • 2.

    voor onderwerpen waarbij een grote mate van beleidsvrijheid geldt of geen schriftelijk beleid is vastgelegd;

  • 3.

    indien het bestuursorgaan bij een specifiek onderwerp heeft aangegeven de besluitvorming voor eigen rekening te nemen;

  • 4.

    bij persoonlijke betrokkenheid van een bestuurder of medewerker;

  • 5.

    voor de bevoegdheid tot het beslissen op een bezwaarschrift;

  • 6.

    voor de ondertekening van brieven, die:

    • door het bestuursorgaan zelf zijn behandeld;

    • aan andere overheden zijn gericht;

    • aan burgers zijn gericht en betrekking hebben op gevoelige beleidsonderwerpen.

Artikel 4 Uitoefening mandaat

Bij de uitoefening van gemandateerde bevoegdheden wordt het daaromtrent gestelde bij of krachtens wettelijke regelingen, besluiten, verordeningen, circulaires, aanwijzingen, richtlijnen, beleidsregels e.d. van het rijk, provincie en/of gemeente en/of diens bestuursorganen in achtgenomen.

Artikel 5 Nadere besluitvorming door bestuursorgaan

De gemandateerde legt stukken ter nadere besluitvorming voor aan het bestuursorgaan indien:

  • 1.

    het besluit door de gemandateerde:

    • a.

      zou leiden tot een afwijking of aanvulling van een eerder op schrift gestelde gedragslijn of beleidsregel;

    • b.

      financiële consequenties heeft die niet in de begroting zijn voorzien;

  • 2.

    dit door of namens het bestuursorgaan of leden daarvan is kenbaar gemaakt;

  • 3.

    er sprake is van nieuw beleid;

  • 4.

    het te nemen besluit politiek gevoelig kan zijn.

Artikel 6 Ondertekening

Een krachtens beschikkingsmandaat genomen besluit alsmede de op het mandaat betrekking hebbende brieven worden door de gemandateerde als volgt ondertekend:

  • 1.

    Ingeval van uitoefening van bevoegdheden namens het College van Burgemeester en Wethouders worden uitgaande stukken als volgt ondertekend:

    Namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bellingwedde, gevolgd door de handtekening van gemandateerde. Daarna de heer of mevrouw vermelden met voorletter(s) en achternaam. Op de volgende regel wordt vermeld Afdeling met afdelingsnaam.

  • 2.

    Ingeval van uitoefening van bevoegdheden namens de Burgemeester worden uitgaande stukken als volgt ondertekend:

    Namens de burgemeester van de gemeente Bellingwedde, gevolgd door de handtekening van gemandateerde. Daarna de heer of mevrouw vermelden met voorletter(s) en achternaam. Op de volgende regel wordt vermeld afdeling met afdelingsnaam.

Artikel 7 Overige opmerkingen

Bij de inwerkingtreding van dit besluit gelden de overwegingen opgenomen in de preambule van bijlage II bij dit besluit.

BIJLAGE II OVERZICHT MANDATEN

1. PREAMBULE

Bij het opstellen van het navolgende overzicht van mandaten zijn naast de artikelen uit bijlage I, mede de volgende overwegingen in acht genomen:

Eenduidigheid

De toedeling van de gemandateerde bevoegdheden dient eenduidig te zijn. Dit betreft de omschrijving van de functionaris die verantwoordelijk is voor de uitoefening van de gemandateerde bevoegdheid (de gemandateerde), als ook welke productieprocessen handelingen en middelen gemandateerd zijn. Indien afspraken zijn gemaakt over de te leveren prestaties (output, activiteiten, input) dan dienen ook passende afspraken over de budgetruimte en over de inzet van personele capaciteit te worden gemaakt.

Mandaat en budgethouderschap

De mandaatbevoegdheid dient, daar waar het kan, zoveel als mogelijk gekoppeld te worden aan het budgethouderschap, aangezien de mandaatbevoegdheid betrekking kan hebben op het kunnen beschikken over de noodzakelijke middelen (personeel, financiën, enzovoort).

Beschikkings- en ondertekeningsbevoegdheid

Er zijn verschillende soorten mandaten. In dit mandaatbesluit gaat het over het beschikkingsmandaat (zowel het beslissen als het ondertekenen). Dit wil niet zeggen dat de voorbereiding niet door een ander dan de gemandateerde kan geschieden.

Functiescheiding

Bij het aangaan van verplichtingen kan onderscheid gemaakt worden tussen het advies, het besluit en de uitvoering van het besluit. Het besluit en de uitvoering van het besluit mag niet in dezelfde hand gelegd worden. Het advies en de uitvoering van het daarna genomen besluit kunnen wel in één hand gelegd worden.

Niveau van mandatering

Een mandaat blijkt effectief middel om de organisatie doeltreffender en slagvaardiger te laten functioneren en draagt bij aan een hogere motivatie voor de medewerkers. Om dit volledig tot zijn recht te laten komen is het goed te mandateren naar een zo laag mogelijk – maar verantwoord – niveau.

Terugname bevoegdheid

Van de verkregen bevoegdheid wordt geen gebruik gemaakt wanneer het betreffende bestuursorgaan tijdig te kennen heeft gegeven de beslissing zelf te zullen nemen.

Informatieverstrekking

Mandatering van bevoegdheden is gebaseerd op kennis van zaken, op vertrouwen tussen gemandateerde en de mandaatgever en op goede informatieverstrekking wederzijds.

Gedragscode

De gemandateerde is open in zijn/haar communicatie, raadpleegt een collega waar nodig, geeft een heldere verantwoording en handelt met grote loyaliteit in en naar het belang van de gehele gemeente. Bij twijfel hoe het bestuursorgaan zou beslissen, wordt de zaak aan het bestuursorgaan zelf voorgelegd.

Mandaatregeling betreft ook volmachten

In deze regeling zijn ook volmachten opgenomen, de privaatrechtelijke tegenhanger van mandaat. De burgemeester kan ter zake van zijn bevoegdheid op basis van 171 Gemeentewet (vertegenwoordiging gemeente in en buiten rechte) volmacht verlenen aan een ander. Via de schakelbepaling artikel 10:12 Algemene wet bestuursrecht (Awb) is de afdeling in de Awb over mandaat van overeenkomstige toepassing op het verlenen van volmacht tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen en op het verlenen van machtiging tot het verrichten van handelingen die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn, aan een ander werkzaam onder verantwoordelijkheid van een bestuursorgaan.

2. MANDATEN PER TAAKGEBIED

In het navolgende wordt voor de volgende gebieden een overzicht gegeven van de verleende mandaten:

  • I.

    Algemeen (voor alle afdelingen)

  • II.

    Interne Dienstverlening

    • 1.

      Post en archief

    • 2.

      Financieel beheer

    • 3.

      Juridische zaken

  • III.

    Personeel en organisatie

  • IV.

    Publiekszaken en Sociaal Domein

    • 1.

      Burgerzaken

    • 2.

      Sociaal domein

  • V.

    Ruimte

Toelichting op de overzichten

Kolom 1 geeft een taakomschrijving.

Kolom 2 geeft de wettelijke bevoegdheid, alsmede de vigerende wet- en regelgeving.

Kolom 3 geeft aan wie de Mandaatgever is.

Kolom 4 geeft aan wie de Gemandateerde is.

Kolom 5 geeft aan welke bijzondere bepalingen van toepassing zijn.

 

N.B. Indien een portefeuillehouder moet worden geïnformeerd, gebeurt dit, indien mogelijk vooraf, en anders zo spoedig mogelijk.

 

I. ALGEMEEN (VOOR ALLE AFDELINGEN)

Omschrijving bevoegdheid

Wettelijke bevoegdheid

Mandaatgever

Gemandateerde

Bijzondere bepalingen

Het voeren van informatieve correspondentie

 

Burgemeester en wethouders

Burgemeester

5

 

Verdagings-/verlengings-/opschortings-aanhoudingsbesluiten op een aanvraag

Awb

Burgemeester en wethouders

Burgemeester

4

 

Beslissen over paragraaf 4.1.3.2 (dwangsom bij niet tijdig beslissen).

Awb

Burgemeester en wethouders

Burgemeester

2

Mandaat geldt voor de afdeling waar het niet tijdig genomen besluit betrekking op heeft. Dit mandaat geldt niet voor het niet tijdig nemen van een beslissing op bezwaar. Indien dwangsom is verbeurd, wordt het college hierover geïnformeerd.

Besluiten aanvraag niet te behandelen

4:5 Awb

Burgemeester en wethouders

Burgemeester

4

 

Het doen van aangifte bij de politie van een strafbaar feit

BW

Burgemeester en wethouders

Burgemeester

3

Deze volmacht geldt tevens voor BOA (domein 1)

Het doorzenden van stukken die onjuist zijn geadresseerd

Awb

Burgemeester en wethouders

Burgemeester

5

 

Wijzigen van in mandaat verleende vergunningen

 

Burgemeester en wethouders

Burgemeester

4

 

Indienen van aanvragen om vergunningen, ontheffingen, subsidies e.d. ingevolge wet- en regelgeving

 

Burgemeester en wethouders

Burgemeester

5

Mag alleen wanneer het primaat bij de afdeling berust

Omschrijving bevoegdheid

Wettelijke bevoegdheid

Mandaatgever

Gemandateerde

Bijzondere bepalingen

Verdaging, aanhouden en doorzenden van bezwaarschrift

Awb

Burgemeester en wethouders

Burgemeester

5

 

In ontvangst nemen van aangetekende stukken, poststukken, pakketten, postwissels, cheques en deurwaarderexploits

 

Burgemeester en wethouders

Burgemeester

5

 

Aangaan van overeenkomsten namens de gemeente

Gemeentewet

Burgemeester en wethouders

2

Binnen de kaders van de budgethoudersregeling en de beleidskaders van het college, waaronder inkoop en aanbestedingsbeleid

 

II. INTERNE DIENSTVERLENING

1. Post en Archief

Omschrijving bevoegdheid

Wettelijke bevoegdheid

Mandaatgever

Gemandateerde

Bijzondere bepalingen

Het verzenden van ontvangstbevestigingen

 

Burgemeester en wethouders

Burgemeester

5

Met uitzondering van WOZ

Uitvoering Archiefwet

Archiefwet 1995

Burgemeester en wethouders

5

 

 

2. Financieel beheer

Omschrijving bevoegdheid

Wettelijke bevoegdheid

Mandaatgever

Gemandateerde

Bijzondere bepalingen

Afschrijving kleine geldvorderingen < € 10,–

Gemeentewet

Burgemeester en wethouders

5

 

Afboeken oninbare vorderingen van belasting-/algemene debiteuren

Gemeentewet

Burgemeester en wethouders

2

 

Aangaan en uitzetten kasgeldleningen (looptijd < 1 jr)

Gemeentewet

Burgemeester en wethouders

5

 

Vervroegd aflossen en herfinancieren van geldleningen

BW

Burgemeester en wethouders

2

 

Autorisatie betalingsopdrachten

Gemeentewet

Burgemeester en wethouders

5

 

Aangaan, wijzigen, opzeggen van verzekeringen

BW

Burgemeester en wethouders

5

 

Beoordelen en afdoen van schadeclaims en aanmelden schade bij verzekering

BW

Burgemeester en wethouders

5

 

Verhaal van schade op derden

BW

Burgemeester en wethouders

5

 

3. Juridische Zaken

Omschrijving bevoegdheid

Wettelijke bevoegdheid

Mandaatgever

Gemandateerde

Bijzondere bepalingen

Verlenen van vergunning of ontheffing op een APV- aanvraag en stellen van nadere voorschriften/beperkingen/regels met uitzondering van besluiten die zijn gemandateerd aan de Omgevingsdienst en aan Burgerzaken.

APV

Burgemeester

Burgemeester en wethouders

5

Verlenen van vergunningen, vallend onder hoofdstuk 3 worden niet gemandateerd.

Correspondentie over de APV

APV

Burgemeester

Burgemeester en wethouders

5

 

Intrekken of wijzigen van een vergunning/of een ontheffing waarvoor mandaat is verleend.

Art 1:6 APV

Burgemeester

Burgemeester en wethouders

4

 

Correspondentie over de in de APV gestelde verboden of handelen in strijd met de bij APV vergunning of ontheffing gestelde voorschriften/beperkingen/regels (waaronder waarschuwing en vooraankondiging toepassen herstelsanctie)

APV

Burgemeester

Burgemeester en wethouders

5

 

Ontheffing van het verbod om vuur te stoken/afvalstoffen verbranden

Art 5:34 APV Art. 10:63 Wet Milieubeheer

Burgemeester en wethouders

5

Dit mandaat geldt ook voor Afdeling Publiekszaken

Omschrijving bevoegdheid

Wettelijke bevoegdheid

Mandaatgever

Gemandateerde

Bijzondere bepalingen

Afgeven verklaring van geen bezwaar voor het houden van wedstrijden dan wel toertochten op de weg

Art 148

Wegenverkeerswet 1994

Burgemeester

5

 

Besluiten op verzoeken op grond van de Wet hergebruik overheidsinformatie

Wet hergebruik overheidsinformatie

Burgemeester en wethouders

4

 

Besluiten op verzoeken op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens

Art. 35 Wbp

Burgemeester en wethouders

4

 

Ontheffing houden wedstrijd op de weg (indien alle wegen liggen binnen de gemeente)

Art 148 Wegenverkeerswet 1994

Burgemeester en wethouders

5

 

Verlenen vergunning/tijdelijke ontheffing o.g.v. de Drank en Horecawet.

artikel 3/35 Drank-en horecawet

Burgemeester

5

 

Weigeren wijziging aanhangsel Drank- en Horecavergunning

Art. 30a Drank- en horecawet

Burgemeester

4

 

Verlenen aanwezigheidsvergunning m.b.t. kansspelautomaten

Art 30b Wet op de Kansspelen

Burgemeester

5

 

Beslissing over melding voor een klein kansspel (loterij, bingo etc.).

Art 7c Wet op Kansspelen

Burgemeester en wethouders

5

 

Aanstelling verkeersregelaars

Regeling verkeersregelaars

Burgemeester

5

 

Besluiten op verzoeken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur

Wet openbaarheid van bestuur

Burgemeester en wethouders

4

 

Verlenen ontheffing en stellen voorschriften van de Winkeltijdenwet/verordening inzake winkeltijden

Winkeltijdenwet Verordening Winkeltijden

Burgemeester en wethouders

5

 

Correspondentie m.b.t. in- en externe klachtprocedure

Awb

Burgemeester en wethouders

4

 

Toestemming verlenen voor afsluiten van gemeentelijke wegen bij evenementen.

Wegenverkeerswet 1994

Burgemeester en wethouders

5

 

 

III. PERSONEEL EN ORGANISATIE

Omschrijving bevoegdheid

Wettelijke bevoegdheid

Mandaatgever

Gemandateerde

Bijzondere bepalingen

Beoordelen bekleden nevenbetrekkingen, verrichten werkzaamheden, aannemingen/leveringen t.b.v. openbare dienst

15:1:6/15:1:7 CAR/UWO

Burgemeester en wethouders

4

Conform vastgestelde richtlijnen

Benoeming, wijzigingen en aanvulling van, aangaan van arbeidsovereenkomsten met personeelsleden en overplaatsing.

Ambtenarenwet/ CAR-UWO

Burgemeester en wethouders

1

Mandaat geldt niet voor besluiten over de functie van de gemeentesecretaris

Detachering van personeelsleden incl. wijziging van uren

CAR/UWO art. 2:4 en 2:5

Burgemeester en wethouders

1

 

Aangaan van contracten voor inhuur personeel van derden binnen toegekend budget Aangaan van stageovereenkomsten

CAR/UWO

Burgemeester en wethouders

1

Conform afgesproken procedures

Verlenen van ontslag aan personeelsleden

CAR/UWO hfd. 8

Burgemeester en wethouders

1

Mandaat geldt niet voor besluiten over de functie van de gemeentesecretaris

Opleggen van disciplinaire straffen

CAR/UWO art. 16:1:2, leden h en i

Burgemeester en wethouders

1

Mandaat geldt niet voor besluiten over de functie van de gemeentesecretaris

Verlenen verlof (waaronder buitengewoon verlof, vakbondsverlof, kortdurend/lang durend zogverlof, onbetaald verlof en ouderschapsverlof aan medewerkers)

CAR/UWO hfd. 6

Burgemeester en wethouders

2

Mandaat geldt voor alle afdelingen

Omschrijving bevoegdheid

Wettelijke bevoegdheid

Mandaatgever

Gemandateerde

Bijzondere bepalingen

Overschrijven vakantieverlof naar volgend kalenderjaar < 100 uren

CAR/UWO

Burgemeester en wethouders

2

Overeenkomstig de geldende regeling m.b.t. werktijden Mandaat geldt voor alle afdelingen

Overschrijven vakantieverlof naar volgend kalenderjaar vanaf 100 uren

CAR/UWO

Burgemeester en wethouders

1

Mandaat geldt niet voor besluiten over verlof van de gemeentesecretaris

Toekennen overwerkvergoeding, tegemoetkoming verplaatsingskosten en van bijzondere beloning

CAR/UWO art. 3:2 en hfd 18

Burgemeester en wethouders

1

Mandaat geldt niet voor besluiten over vergoeding/tegemoetkoming aan de gemeentesecretaris

Het vaststellen van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan

CAR/UWO

Art. 15:1:26 en 17:1:1

Burgemeester en wethouders

2

Mandaat geldt voor alle afdelingen

Meldingen UWV

 

Burgemeester en wethouders

5

 

Correspondentie pensioenen/uitkeringen APPA

 

Burgemeester en wethouders

5

 

Uitvoering Arbobeleid incl. veiligheid, gezondheid en welzijn, bedrijfsmaatsch. werk, werkoverleg, klachtenbehandeling

Arbobeleid

Burgemeester en wethouders

3

met inachtneming van de Wor Mandaat geldt voor alle afdelingen

Aanvragen/declaratie subsidies A. en O.fonds en andere werkgel.maatr.

 

Burgemeester en wethouders

4

Voor zover de gemeente als werkgever optreedt (privaatrechtelijk)

Vaststelling beoordelingen

Regeling functioneringsgesprekken en personeelsbeoordeling

Burgemeester en wethouders

1

Mandaat geldt niet voor beoordeling van de gemeentesecretaris

Omschrijving bevoegdheid

Wettelijke bevoegdheid

Mandaatgever

 

Bijzondere bepalingen

Aan-en verkoop verlofuren

CAR/UWO hfd 4a

Burgemeester en wethouders

1

Conform regeling cafetariamodel

Vaststellen werkroosters

CAR/UWO art. 4:1

Burgemeester en wethouders

3

Mandaat geldt voor alle afdelingen

Opdracht tot verplicht geneeskundig onderzoek

CAR/UWO art 7:2:5 en 7:12

Burgemeester en wethouders

3

Mandaat geldt voor alle afdelingen

Vaststellen functiebeschrijving, procedureregeling organieke functie- en functiewaardering

 

Burgemeester en wethouders

1

Mandaat geldt niet voor beschrijving/waardering van de functie van gemeentesecretaris

Correspondentie betreffende uitvoering/toepassing Van overige rechtspositieregeling, vastgesteld personeelsbeleid en door het bevoegd gezag genomen uitvoeringsbesluiten

 

Burgemeester en wethouders

4

 

Besluiten tot inschaling medewerkers (aanloop- functie en uitloopschaal)

 

Burgemeester en wethouders

1

Mandaat geldt niet voor inschaling van de functie van gemeentesecretaris

 

IV. PUBLIEKSZAKEN EN SOCIAAL DOMEIN

1. Burgerzaken

Omschrijving bevoegdheid

Wettelijke bevoegdheid

Mandaatgever

Gemandateerde

Bijzondere bepalingen

Afgifte rijbewijzen en verantwoording over financiële afwikkeling

Art 111 Wegenverkeerswet 1994

Reglement Rijbewijzen

Burgemeester

5

Ondertekening d.m.v. handtekeningstempel burgemeester

Afgifte reisdocumenten en verantwoording over financiële afwikkeling

Art 27 e.a. Paspoortwet

Burgemeester

5

 

Weigeren van afgifte van reisdocumenten.

Paspoortenwet Paspoort uitvoeringsregeling Nederland

Burgemeester

3

 

Het nemen van besluiten op grond van de Wet basisregistratie personen

Wet Basisregistratie personen (BRP)

Burgemeester en wethouders

5

 

Verstrekken van verloven tot ontleden van lijken

Wet op de Lijkbezorging

Burgemeester

3

 

Afgifte van ‘laissez passer’ (lijkpas)

Wet op de Lijkbezorging

Burgemeester en wethouders

5

 

Omschrijving bevoegdheid

Wettelijke bevoegdheid

Mandaatgever

Gemandateerde

Bijzondere bepalingen

Beslissingen nemen o.g.v. beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen

Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen

Burgemeester en wethouders

3

 

Opdracht tot lijkbezorging

Art. 21 Wet op de Lijkbezorging

Burgemeester

3

 

Optieverklaring Nederlanderschap, advisering naturalisatie, Rijkswet op het Nederlanderschap

Advies verkrijging en verlies Nederlanderschap

Rijkswet op het Nederlanderschap

Burgemeester

3

 

Het verstrekken van inlichtingen uit het kiezersregister

Kieswet art. D4

Burgemeester en wethouders

3

 

Het aanwezig zijn bij het ondertekenen van de ondersteuningsverklaringen en hierop een aantekening plaatsen dat ondertekenaar in Bellingwedde is geregistreerd

Kieswet art. H4

Burgemeester

3

 

Beslissen over en afgeven van volmachtbewijzen en kiezerspassen

Kieswet

Hoofdstuk K en L

Burgemeester

3

 

Opvragen van inlichtingen uit het kiezersregister en stemmen bij brief

Kieswet Hoofdstuk L

Burgemeester

3

 

Beslissen over en afgeven van opname in kiezersregister en stemmen bij brief

Kieswet

Hoofdstuk M

Burgemeester

3

 

Het in ontvangst nemen van processen verbaal van Bellingwedder stembureaus

Kieswet art. N11

Burgemeester

3

 

Omschrijving bevoegdheid

Wettelijke bevoegdheid

Mandaatgever

Gemandateerde

Bijzondere bepalingen

De afhandeling van verzoeken tot registratie als kiezer door EU onderdanen

Kieswet art. Y32

Burgemeester

3

 

Uitreiken vervangende stempas

Kieswet art. J8

Burgemeester

3

 

Aanwijzen van eenmalige trouwlocaties

 

Burgemeester en wethouders

3

 

Vaststellen openingsuren Burgerlijke Stand

 

Burgemeester en wethouders

1

 

(eenmalige) benoeming buitengewoon ambtenaar van burgerlijke stand

Burgerlijk wetboek

Burgemeester en wethouders

1

 

Beslissing inzake verzoek om inzage van persoonsgegevens

Wet bescherming persoonsgegevens

Burgemeester en wethouders

4

 

 

2. Sociaal Domein/samenlevingszaken

Omschrijving bevoegdheid

Wettelijke bevoegdheid

Mandaatge ver

Gemandateerde

Bijzondere bepalingen

Besluiten omtrent subsidies o.b.v. de algemene subsidieverordening en nadere regels activiteiten en projectsubsidies en nadere regels activiteiten en projectsubsidies

Titel 4.2 Awb

Algemene subsidieverordening en Nadere regels activiteiten en projectsubsidies

Burgemeester en wethouders

5

Tot € 5.000,00

Besluiten omtrent subsidies o.b.v. de algemene subsidieverordening en nadere regels activiteiten en projectsubsidies en nadere regels activiteiten en projectsubsidies

Titel 4.2 Awb

Algemene subsidieverordening en Nadere regels activiteiten en projectsubsidies

Burgemeester en wethouders

2

Vanaf € 5.000,00

Vaststellen definitieve subsidies (jaarlijks achteraf)

Afd 4.2.5 Awb

Burgemeester en wethouders

5

Tot € 5.000,00

Binnen het gestelde in de subsidie-verordening alsmede de begroting

Vaststellen definitieve subsidies (jaarlijks achteraf)

Afd 4.2.5 Awb

Burgemeester en wethouders

2

Vanaf € 5.000,00

Binnen het gestelde in de subsidieverordening alsmede de begroting

Besluitvorming op basis van de Wet Kinderopvang en daaraan Verordening Kinderopvang

Wet Kinderopvang

Burgemeester en wethouders

5

Met uitzondering van handhaving

Beslissen over aanvraag om voorzieningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

WMO 2015 en daarop gebaseerde gemeentelijke regelgeving

Burgemeester en wethouders

5

Geldt niet voor woningaanpassingen boven de € 10.000,00

Aangaan bruikleenovereenkomst voorzieningen WMO

WMO 2015

Burgemeester en wethouders

5

 

Omschrijving bevoegdheid

Wettelijke bevoegdheid

Mandaatge ver

Gemandateerde

Bijzondere bepalingen

Beslissen over aanvraag gehandicaptenparkeerkaart

Art 49 Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer

Burgemeester en wethouders

5

Conform Regeling gehandicaptenparkeerkaart

Het nemen van besluiten inzake schuldhulpverlening

Art. 3 Wet gemeentelijke schuldhulpverlening jo. het plan als bedoeld in art. 2.2, eerste lid Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

Burgemeester en wethouders

5

Mandatering aan niet-ondergeschikten kan alleen met diens toestemming.

Beslissen over aanvraag Verordening Leerlingenvervoer

Verordening

Leerlingenvervoer

Burgemeester en wethouders

5

 

*Besluiten op grond van de Jeugdwet en aanverwante wet- en regelgeving

Verordening Jeugdhulp

Nadere regels Jeugdhulp

Burgemeester en wethouders

5

*Dit besluit is toegevoegd middels collegebesluit van 16 december 2014

Uitvoering huisvesting statushouders

Huisvestingswet

Burgemeester en wethouders

4

 

Het nemen van besluiten op grond van de Leerplichtwet 1969

Art. 3a, 3b en 15 Leerplichtwet 1969

Burgemeester en wethouders

5

 

Opleggen van een last onder dwangsom bij absoluut of relatief verzuim door de leerplichtambtenaar

Art. 125 Gemeentewet jo. Art. 5:32 Algemene wet bestuursrecht jo. art. 16 Leerplichtwet 969

Burgemeester en wethouders

5

 

 

V. RUIMTE

Omschrijving bevoegdheid

Wettelijke bevoegdheid

Mandaatgever

Gemandateerde

Bijzondere bepalingen

Afgeven verklaring in het kader van de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen

Art 9 Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen

Burgemeester en wethouders

5

 

Verlenen vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte

Art. 15 Leegstandwet

Burgemeester en wethouders

5

 

Besluiten o.g.v. de Verordening Starterslening gemeente Bellingwedde

Verordening Starterslening gemeente Bellingwedde

Burgemeester en wethouders

5

 

In optie geven, en verkopen van kavels voor woningbouw en bedrijven

Burgerlijk Wetboek (BW) Algemene Optie- en verkoop voorwaarden voor bouwterreinen

Burgemeester en wethouders

2

Mits dit past binnen de voor de betreffende locatie vastgestelde grondexploitatiekaders en het daarvoor door het college vastgestelde uitgiftebeleid.

Correspondentie, waaronder mogelijkheid tot koop, met aspirant kopers bouwkavels

BW

Burgemeester en wethouders

2

 

Besluiten omtrent verkoop en ingebruikgeven van strookjes grond

BW

Burgemeester en wethouders

2

Op basis van vastgesteld beleid

Besluiten tot verkoop van groenstroken welke zijn aan te merken als snippergroen

BW

Burgemeester en wethouders

2

Mits past binnen het daarvoor vastgesteld beleid.

Verhuur en verpachting van gronden en het vestigen van zakelijke rechten

BW

Burgemeester en wethouders

2

Op basis van vastgestelde richtlijnen

Omschrijving bevoegdheid

Wettelijke bevoegdheid

Mandaatgever

Gemandateerde

Bijzondere bepalingen

Besluiten inzake verhuur en verpachten ofwel op andere wijze ingebruikgeven van onroerende gemeenteeigendommen

BW

Burgemeester en wethouders

2

 

Sluiten van exploitatieovereenkomsten

BW

Burgemeester en wethouders

2

Mits passend binnen vastgestelde grondexploitatiekaders

Procedurestappen voorbereiding bestemmingsplannen, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen

Wet ruimtelijke ordening

Raad BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

5

 

Opdrachtverlening aan derden o.b.v. en passend binnen vastgestelde kredieten en passend binnen de regels en wetten m.b.t. aanbesteding

BW

Burgemeester en wethouders

2

 

Besluiten o.b.v. de Verordening op straatnaamgeving en huisnummering

Verordening op straatnaamgeving en huisnummering

Burgemeester en wethouders

5

 

Toestemming verlenen rioolaansluiting op het gemeentelijke rioleringsnet.

Verordening rioolheffing

Burgemeester en wethouders

5

 

Verlenen van een omgevingsvergunning voor het vellen of doen vellen van houtopstanden

Artikel 2.2, lid 1, onder g Wabo jo. art. 4:11 lid 1 APV Bellingwedde

Burgemeester en wethouders

5

 

Omschrijving bevoegdheid

Wettelijke bevoegdheid

Mandaatgever

Gemandateerde

Bijzondere bepalingen

Verlenen van een omgevingsvergunning voor het vellen of doen vellen van houtopstanden in verband met een spoedeisend belang voor de openbare orde of een direct gevaar voor personen of goederen (noodkap)

Artikel 2.2, lid 1, onder g Wabo jo. 4:11 lid 3 APV Bellingwedde

Burgemeester

2

 

Verlenen van een omgevingsvergunning een uitweg te maken naar de weg of verandering te brengen in een bestaande uitweg naar de weg

Artikel 2.2, lid 1, onder e Wabo jo. Artikel 2:12 APV Bellingwedde

Burgemeester en wethouders

5

 

 

Naar boven