Toetsingskader voor evenementenvergunningen

Vastgesteld op 28 maart 2017.

door de burgemeester en het college van burgemeester en wethouders,

 

elk voor zo ver het betreft hun eigen bevoegdheid

1. INLEIDING

 

Evenementen zijn belangrijk voor de stad. Ze trekken toeristen en bezoekers aan, versterken het imago van de stad, geven impulsen aan de economie en versterken de saamhorigheid in buurten en wijken. Bovendien geven zij een positieve uitstraling en aantrekkingskracht aan een stad. Enschede hecht daar veel waarde aan. Tevens kunnen evenementen een brug slaan tussen diverse culturen. Juist de combinatie van verschillende evenementen, naar soort en schaalgrootte, zorgt voor een grote aantrekkingskracht. Er is bij gemeenten dan ook vaak een groot draagvlak om evenementen mogelijk te maken.

Afhankelijk van de plaatselijke situatie en de aard van evenementen, kan echter ook een situatie van overlast ontstaan. Enerzijds is het vooral bij grote evenementen onontkoombaar dat inwoners een zekere mate van hinder ondervinden en dienen te accepteren. Dit is immers inherent aan het wonen in een stad als Enschede. Anderzijds mogen inwoners verwachten dat de gemeente duidelijke grenzen stelt en eventuele overlast als gevolg van evenementen zoveel mogelijk beperkt. Vooral overlast op het vlak van geluid, bereikbaarheid van de eigen woning of het eigen bedrijf, parkeren en vervuiling van de openbare ruimte is voor burgers direct merkbaar. Om dit te beperken, worden aan organisatoren voorwaarden opgelegd waaronder zij evenementen mogen organiseren.

Iedere organisator van een evenement dient dan ook melding te doen van zijn evenement of een evenementenvergunning aan te vragen. In de vergunning zijn voorwaarden opgenomen om overlast zoveel mogelijk te beperken. Denk daarbij aan het toegestane geluidsniveau tijdens het evenement en begin- en eindtijden. Maar bijvoorbeeld ook voorwaarden op het gebied van veiligheid voor het publiek, bereikbaarheid voor nood- en hulpdiensten en het schoonmaken van het terrein waarop het evenement heeft plaatsgevonden.

In het voor u liggende Toetsingskader voor evenementenvergunningen zijn de randvoorwaarden die gelden bij evenementen vastgelegd. Dit toetsingskader vervangt het toetsingskader uit 2014.

Het toetsingskader is een bijlage van het overkoepelende evenementenbeleid; dit beleid is op 11 november 2014 vastgesteld en geldt nog onverkort. Waar in het evenementenbeleid alle uitgangspunten van beleid worden geschetst, is dit toetsingskader daar een verdere invulling van.

 

 

1De volledige tekst van het toetsingskader voor evementenvergunningen is als bijlage te vinden op overheid.nl onder lokale wet- en regelgeving 1 dag na bekendmaking


1De volledige tekst van het toetsingskader voor evementenvergunningen is als bijlage te vinden op overheid.nl onder lokale wet- en regelgeving 1 dag na bekendmaking

 

Naar boven