Wijziging beleidsregels individuele inkomenstoeslag gemeente Alkmaar

Het college van burgemeester en wethouders;

 

Gelet op artikel 36 en artikel 8 lid 2 van de Participatiewet;

 

B e s l u i t

Vast te stellen de volgende wijziging van de Beleidsregels individuele inkomenstoeslag gemeente Alkmaar

 

Artikel I  

De Beleidsregels individuele inkomenstoeslag gemeente Alkmaar worden als volgt gewijzigd

  • A.

    Aan artikel 1 lid 2 wordt een onderdeel toegevoegd luidende:

    “h zelfstandige woonruimte: Woonruimte die voldoet aan de vereiste criteria in gevolge de Wet op de huurtoeslag om in aanmerking te komen voor de huurtoeslag”

  • B.

    Aan artikel 3 wordt een lid toegevoegd luidende:

    “3. Niet voor de individuele inkomenstoeslag komt in aanmerking de belanghebbende die geen zelfstandige woonruimte heeft”

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Artikel III  

Op aanvragen en besluiten op bezwaarschriften betreffende aanvragen en bezwaarschriften individuele inkomenstoeslag die vóór de datum van inwerkingtreding van deze wijziging van de beleidsregels zijn ingediend, blijven de beleidsregels zoals deze vóór de datum van inwerkingtreding van deze wijziging golden, van toepassing.

 

Vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouders

d.d. 9-5-2017

 

P.M. Bruinooge, burgemeester.

W. van Twuijver, secretaris.

Toelichting

Met deze wijziging wordt bepaald dat er alleen recht op een individuele inkomenstoeslag bestaat als de belanghebbende zelfstandige woonruimte heeft. Bij de vraag wat als zelfstandige woonruimte wordt gezien wordt aangesloten bij de definitiebepaling die opgenomen is in de Wet op de huurtoeslag. Zelfstandige woonruimte is een woning met een eigen toegangsdeur die van binnen en buiten op slot kan. In de woning moeten in elk geval aanwezig zijn een eigen woon(slaap)kamer, een eigen keuken met aanrecht, aan- en afvoer voor water en aansluitpunt voor een kooktoestel en een eigen toilet met waterspoeling.

 

De individuele inkomenstoeslag is bedoeld voor personen en huishoudens die door een gebrek aan inkomen geen mogelijkheden hebben te reserveren voor vervangingsuitgaven voor duurzame gebruiksgoederen. Personen die geen zelfstandige huishouding voeren hebben in veel mindere mate te maken met vervangingsuitgaven. Daarom is bepaald dat wil er recht zijn op een individuele inkomenstoeslag er sprake moet zijn van het voeren van een zelfstandige huishouding. Van het voeren van een zelfstandige huishouding is o.a. geen sprake als de belanghebbende inwoont bij een of beide ouders of indien de belanghebbende langdurig verblijft in een AWBZ bekostigde verpleeginrichting.

Naar boven