Gemeenteblad van Zaanstad
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Zaanstad | Gemeenteblad 2017, 80107 | Beleidsregels |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Zaanstad | Gemeenteblad 2017, 80107 | Beleidsregels |
Subsidieregeling Zaans lood: Bodemonderzoek en -sanering Zaanstad 2017-2020 (particuliere woningeigenaren)
In deze regeling wordt verstaan onder:
Diffuse verontreiniging: Dit type verontreiniging is ontstaan door een diffuse belasting van de bodem, waardoor deze niet kan worden teruggevoerd op een of enkele specifieke bronnen of veroorzakers, en waarvoor kenmerkend is dat deze zich veelal voordoet in een groot gebied, met daarbinnen soms relatief grote concentratieverschillen.
Schone grond: Grond waarin de gemeten gehalten aan verontreinigende stoffen de landelijke geldende achtergrondwaarden niet overschrijden die de bovengrens aangeven voor wat in de dagelijkse praktijk 'schone grond' wordt genoemd en in de Wet bodembescherming zijn vastgesteld op basis van gehalten zoals deze voorkomen in de bodem van natuur- en landbouwgronden.
Signaleringsdoek: een doek van geotextiel tussen de aangebrachte schone grond en de onderliggende vervuilde grond. Dit doek is waterdoorlatend. Door het doek is duidelijk waar de schone leeflaag eindigt. Daarnaast wordt vermenging tussen de onderliggende verontreinigde grond en opgebrachte schone grond voorkomen.
Artikel 2 Doel van de regeling
Het doel van deze regeling is het zo spoedig mogelijk beheersen en weg nemen van gezondheidsrisico’s als gevolg van verontreiniging van de bodem met lood.
Deze regeling is van toepassing op subsidies aan eigenaren van bestaande particuliere woningen met tuin in verband met verontreiniging met lood in de bodem, niet voor andere typen bodemverontreiniging.
De subsidie wordt alleen verstrekt aan eigenaren van particuliere woningen met tuin, voor de bij de eigen woning behorende tuin.
De subsidie voor het uitvoeren van een beveiligingsmaatregel bestaande uit het aanbrengen van een aaneengesloten graslaag op een 0,1 meter dikke laag schone grond op signaleringsdoek bedraagt 100% van de kosten met een maximum van €5.350. Daarnaast wordt maximaal €300 vergoed voor de aanschaf van diverse planten.
Artikel 8 Subsidieplafond en wijze van verdeling
a. Het subsidieplafond voor het jaar 2018 wordt vanwege de evaluatie van deze regeling voor de helft toegerekend aan het tijdvak bestaande uit de eerste zes maanden van 2018.
b. Nadat het subsidieplafond voor het in lid a bedoelde tijdvak is bereikt (als het budget op is in de eerste zes maanden van 2018), worden verdere subsidieaanvragen die in dat tijdvak zijn ingediend, geacht op 1 juli 2018 te zijn ingediend.
Het subsidieplafond voor het tijdvak bestaande uit de laatste zes maanden van 2018, bestaat uit het bedrag dat de gemeenteraad in de begroting voor 2018 beschikbaar heeft gesteld, verminderd met het bedrag aan subsidies die zijn verleend op subsidieaanvragen die in de eerste zes maanden van 2018 zijn ingediend.
Subsidie voor bodemonderzoek en een beveiligingsmaatregel (sanerende maatregel) wordt alleen verstrekt onder de volgende voorwaarden:
Subsidie wordt alleen verstrekt voor particuliere woningen met tuin die zich bevinden in die delen van de gemeente waarvan bekend is dat hier mogelijk sterk verhoogde gehalten aan diffuus lood in de bovengrond kunnen voorkomen. De hier bedoelde delen zijn weergegeven in de bodemkwaliteitskaart van Zaanstad als zones B1, B2 en B5.
De zones in deze bodemkwaliteitskaart zijn gebaseerd op de resultaten van eerder uitgevoerde bodemonderzoeken, historisch gebruik en bebouwingsgeschiedenis.
Zie de toelichting achter deze regeling voor uitleg over de bodemkwaliteitskaart en voor uitleg over de manier waarop u kunt nagaan in welke zone uw woning ligt.
Subsidie voor een beveiligingsmaatregel (sanerende maatregel) wordt alleen verstrekt onder de volgende voorwaarden:
Het college beoordeelt de resultaten van het uitgevoerde bodemonderzoek aan de geldende wet- en regelgeving en gemeentelijk beleid. Op basis van deze beoordeling bepaalt Zaanstad de saneringsnoodzaak en het recht op een subsidiebijdrage voor sanerende maatregelen.
Naast de in artikel 9 van de Algemene subsidieverordening Zaanstad 2014 genoemde weigeringsgronden wordt de subsidie niet verleend indien:
Artikel 14 Subsidievaststelling
Een subsidie wordt binnen 9 weken na ontvangst van de volledige verantwoording vastgesteld.
De subsidie wordt uitbetaald binnen 6 weken na vaststelling.
Het college kan, in bijzondere gevallen, afwijken van het bepaalde in deze regeling, indien een strikte toepassing daarvan zal leiden tot een onevenredige benadeling van de aanvrager of subsidieontvanger.
Artikel 2 Doel van de regeling
Zaanstad neemt mogelijke gezondheidsrisico ten gevolge van diffuus lood in de bodem serieus. Door zijn industriële geschiedenis kent Zaanstad diverse vormen van bodemverontreiniging. Lood is een van de verontreinigingen die veel voorkomt in de Zaanse bodem. Dit komt door de voormalige loodwitindustrie en de gebruikte ophogingsmaterialen door de jaren heen. Lood kan negatieve effecten hebben op de gezondheid, vooral van jonge kinderen. Om deze redenen zijn er internationaal diverse maatregelen ingevoerd om de hoeveelheid lood in het milieu te verminderen. Zo is lood uit benzine en verf gehaald en zijn op veel plekken loden waterleidingen vervangen.
Daarnaast blijft het belangrijk om de nog bestaande bronnen van loodverontreiniging aan te pakken. Gemeente Zaanstad neemt hiervoor diverse maatregelen.
Aanpak van het probleem rond diffuus lood vormt onderdeel van het convenant bodem en ondergrond 2016-2020 dat in maart 2015 door IPO, VNG, I&M, en UVW is ondertekend. In dit kader draagt Zaanstad ervoor zorg dat gezondheidsrisico’s zo spoedig mogelijk in kaart worden gebracht, worden beheerst en weg genomen. De aanpak van de problematiek vormt een belangrijk onderdeel van het Zaans Bodemprogramma 2016-2020.
Deze regeling is van toepassing op diffuus voorkomende bodemverontreiniging met lood. Andere typen verontreiniging die voorkomen in dusdanig hoge gehalten dat gesaneerd moet worden zijn niet diffuus verspreid over een grote oppervlakte binnen Zaanstad aanwezig, maar meer lokaal van aard en van andere oorsprong dan de grootschalige problematiek met diffuus lood waar de subsidieregeling voor is opgesteld.
Onderzoek en sanerende maatregelen samenhangend met nieuwbouw valt niet onder deze regeling.
Deze regeling is bestemd voor eigenaren van bestaande particuliere woningen met tuin. Met “tuin” wordt bedoeld de grond die in het bestemmingsplan is bestemd als erf.
Subsidie wordt alleen verstrekt als de particuliere woning zich bevindt in die delen van de gemeente waarvan op basis van eerder uitgevoerd onderzoek en historisch gebruik bekend is dat hier sterk verhoogde gehalten aan diffuus lood in de bovengrond voor kunnen komen.
Dit houdt in het kader van deze regeling in dat de subsidie aanvraag moet gelden voor een particuliere woning met tuin binnen een van de zones B1, B2 of B5 van de bodemkwaliteitskaart van Zaanstad, die is opgenomen in de Nota bodembeheer Zaanstad 2013-2017. Deze nota wordt geëvalueerd en verlengd of geactualiseerd. Vanaf 2018 geldt de meest actuele Nota bodembeheer.
De bodemkwaliteitskaart geeft inzicht in de gemiddelde milieu hygiënische bodemkwaliteit binnen een deel van de gemeente (zone). Binnen een zone is de kwaliteit van de bodem min of meer gelijk, terwijl zones onderling van kwaliteit kunnen verschillen. De bodemkwaliteitszones zijn in eerste instantie bepaald aan de hand van onder andere de bebouwingsgeschiedenis, het huidige bodemgebruik (zoals industrie, wonen of natuur) en de gegevens van duizenden eerder uitgevoerde bodemonderzoeken binnen Zaanstad naar de bodemkwaliteit. Vervolgens is onderzocht of op basis van de bodemkwaliteit (kentallen) zones samengevoegd konden worden. Uiteindelijk zijn er 6 bodemkwaliteitszones gedefinieerd binnen de gemeente Zaanstad. Er is een kaart gemaakt voor de bovengrond (0,0 tot 0,5 meter beneden maaiveld) en van de ondergrond (dieper dan 0,5 m onder maaiveld).
Of bodemverontreiniging gezondheidsrisico´s oplevert is afhankelijk van de soort verontreiniging en van de concentraties in grond en grondwater, de diepte waarop de verontreiniging aanwezig is aan of onder het bodemoppervlak, het gebruik van de locatie (bijvoorbeeld wonen met of zonder tuin, of bedrijfsterrein), en de verhardingssituatie (is de bodem afgedekt met een verharding als asfalt, tegels of een gebouw). Deze factoren zijn volgens de gehanteerde landelijke systematiek voor het afleiden van risico’s bepalend voor de blootstelling aan bodemverontreiniging, en dus bepalend voor de risico´s voor de gezondheid die ten gevolge van bodemverontreiniging kunnen ontstaan.
Voor deze subsidieregeling is de aanwezigheid van verontreiniging in de bovengrond (weergegeven op de bodemkwaliteitskaart van de bovengrond) van belang.
Op de website van Zaanstad kunt u nagaan of uw woning voor subsidie in aanmerking komt:
De bodemkwaliteitskaart is opgenomen in het Zaans bodemloket op de website van de gemeente Zaanstad (www.zaanstad.nl). Op het startscherm kan de zoekterm ‘bodemloket’ worden opgegeven.
Vervolgens kunt u op de link ‘bodemloket’ klikken om in het Zaans bodemloket te komen
U kunt de bodemkwaliteitskaart inzien door te klikken op de link ‘BKK 2013-2017 zonering bovengrond’ (onderaan de rechter kolom)
Uw adres kunt u vervolgens opzoeken door rechts boven in het beeldscherm het adres in de lege regel in te typen (straatnaam, huisnummer, woonplaats).
Het opgegeven adres verschijnt centraal in beeld. In onderstaand voorbeeld adres ‘Stadhuisplein 100, Zaandam’ ligt het adres in de oranje zone. In de legenda linksonder in beeld valt af te lezen dat het adres in zone B2 valt.
Artikel 7 Hoogte van de subsidie
De gemeente subsidieert het onderzoek én (indien uit het onderzoek volgens de beoordeling van het college blijkt dat dit nodig is) het aanbrengen van beveiligingsmaatregelen volgens de in deze regeling voorgeschreven wijze.
Subsidie wordt alleen toegekend voor werkzaamheden waarvoor de opdracht nog NIET is verleend voor de uitvoering hiervan op het moment van de aanvraag. De toekenning van de subsidie gebeurt na beoordeling van de aanvraag. Als er na het aanvragen en voor het toekennen van de subsidie wordt gestart met de uitvoering van de maatregelen betekent dit niet dat er automatisch recht is op de subsidie.
De kosten voor bodemonderzoek zijn sterk afhankelijk van lokale omstandigheden zoals oppervlak, verharding, huidig en voormalig gebruik van de locatie. Hierdoor is een standaard bedrag per oppervlak of per woning niet reëel. De maximale vergoeding bedraagt € 2000.
Beveiligingsmaatregel (sanerende maatregel)
Een standaard sanering volgens de (voor sanering van lood in de bodem relevante) BUS regeling betreft het permanent afdekken van de bodem of het aanbrengen van een leeflaag van 1 meter dikte, tenzij sprake is van een hoge grondwaterstand dan mag het een 0,5 meter zijn. Het aanbrengen van een aaneengesloten grasmat om contact met verontreinigde grond tegen te gaan dient dus beschouwd te worden als een tijdelijke beveiligingsmaatregel om de blootstellingsrisico’s tegen te gaan en niet beschouwd als een (permanente, duurzame) saneringsmaatregel.
Afdekken met een aaneengesloten graslaag op een laag schone grond van 10 centimeter neemt de blootstellingsrisico’s door contact met de verontreinigde grond weg. Het is een beheers- of beveiligingsmaatregel, omdat hiermee alleen de directe contactmogelijkheden met de vervuilde bodem worden weggenomen. Om tegen te gaan dat op relatief korte termijn de schone bovenlaag vermengd zal raken met de verontreinigde grond er onder wordt een signaleringsdoek aangebracht. Gedurende de jaren dat kinderen jong zijn en het meest in contact komen met grond in de tuin, kan deze maatregel afdoende zijn.
De gemeente bekostigt het afdekken van de verontreiniging door het aanbrengen van aaneengesloten graslaag op een dunne laag (10 cm) schone grond op signaleringsdoek voor een tuin van maximaal 150 m2. Wie meer wil saneren betaalt en regelt dit zelf, bijvoorbeeld voor het (behouden van) een border met planten waar 50 cm schone grond nodig is.
De maximale vergoeding voor de beveiligingsmaatregel bedraagt €5.350. Daarnaast wordt maximaal €300 vergoed voor de aanschaf van diverse planten.
Bestaande bomen en struiken zullen de geringe ophoging van 0,1 m kunnen overleven en worden niet vergoed.
Afdekken met tegels wordt niet vergoed
Afdekken van bodemverontreiniging met tegels is snel en effectief, maar gaat in tegen operatie Steenbreek van de gemeente Zaanstad. Deze operatie streeft naar minder verharding en meer groen en biodiversiteit vanuit het oogpunt van waterbeheer in de stad. Meer verharding leidt tot meer piekafvoer en wateroverlast in de stad. Er zijn verhardingen die zowel de verontreiniging isoleren alsook water doorlaten, maar deze vallen niet onder de vergoeding van deze regeling vanwege de hogere kosten.
Een beschikking op basis van de Wet bodembescherming, een melding en kadastrale registratie kunnen volgens wet en regelgeving niet op basis van alleen gegevens over lood. Er dienen gegevens met betrekking tot een standaard analysepakket (volgens de NEN richtlijn) bekend te zijn.
De resultaten van het uitgevoerde bodemonderzoek op basis waarvan subsidie voor sanerende maatregelen wordt aangevraagd, worden door het college aan de geldende wet- en regelgeving en aan gemeentelijk beleid heeft getoetst. Op basis van de wet en regelgeving en gemeentelijk beleid bepaalt het college de aanwezigheid van gezondheidsrisico’s, de saneringsnoodzaak en het recht op een subsidiebijdrage voor sanerende maatregelen. Het oordeel van het college wordt vastgelegd in een beschikking en WKPB registratie.
Indien op basis van de landelijke beoordelingssystematiek sprake is van gezondheidsrisico’s door de aanwezigheid van bodemverontreiniging én het gehalte aan lood in de bovenste halve meter onbedekte grond het Zaanse saneringscriterium (800 mg/kg) overschrijdt, is sprake van saneringsnoodzaak. Het betreft de waarde waarboven gesaneerd moet worden, omdat handelingsperspectieven en tips om blootstelling aan met lood vervuilde grond te verminderen niet meer volstaan om gezondheidsrisico’s te voorkomen.
De formulieren voor de aanvraag van subsidie voor bodemonderzoek, het aanvragen van een beschikking op het bodemonderzoek, de aanvraag van subsidie voor de beveiligingsmaatregel (sanerende maatregel), het indienen van het saneringsplan (de beschrijving van de werkzaamheden) , de melding van de uitvoering van de sanerende werkzaamheden, en de verantwoording van de subsidies zijn zo veel mogelijk vereenvoudigd en gecombineerd om dubbelingen te voorkomen en de procedure te versnellen. Vanwege de modulaire opbouw van de subsidie hebben onderstaande formulieren relatie met de subsidieregeling Zaans lood:
Het formulier ’Zaans lood, Aanvraag subsidie en/of beschikking ten behoeve van de aanpak volgens de subsidieregeling Zaans lood’ kan zowel voor het aanvragen van een beschikking op het bodemonderzoek worden gebruikt voor de aanvraag van subsidie voor het beveiligingsmaatregel (TBM)’ . Het formulier staat op de website van de gemeente (www.zaanstad.nl).
Het saneringsplan (de beschrijving) van de werkzaamheden wordt gemeld met het formulier Zaans lood: Aanvraag subsidie en/of beschikking ten behoeve van de aanpak volgens de subsidieregeling Zaans lood’ bij de regeling op de website van de gemeente (www.zaanstad.nl).
De datum van uitvoering van de sanerende werkzaamheden dient te worden gemeld bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG). Dit is mogelijk met het webformulier startmelding bodemsanering op de website van de ODNZKG (https://www.odnzkg.nl)
Door gemeente Zaanstad wordt naast de in de regeling genoemde overige gegevens gevraagd om digitale aanlevering van bodemonderzoeksgegevens ten behoeve van de verwerking hiervan in het gemeentelijke bodeminformatiesysteem.
Bodemonderzoeksgegevens worden na hun beoordeling door de gemeente Zaanstad ingevoerd in een bodeminformatiesysteem. Alle bodemgegevens zijn per definitie openbaar en worden provinciaal en landelijk uitgewisseld en zijn door iedereen te raadplegen via het Zaans Bodemloket (www.zaanstad.nl zoekwoord bodemloket) en de publieksbalie.
De gemeente Zaanstad hecht veel waarde aan een efficiënte en kwalitatief correcte overdracht van bodemonderzoeksgegevens in haar bodeminformatiesysteem. Digitale juistheid en volledigheid is van groot belang. Bodemonderzoeksgegevens dienen daarom analoog en digitaal aangeleverd te worden.
Hieronder staat de toelichting op de manier waarop de digitale gegevens moeten worden aangeleverd. Deze gegevens kunt u doorgeven aan de bodemintermediair die het bodemonderzoek voor u gaat uitvoeren.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2017-80107.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.