Verordening op de heffing en de invordering van leges 2017

Betreft een herplaatsing van de Legesverordening 2017, gemeente Wijchen, gepubliceerd in het gemeenteblad van 30 december 2016, 188376.

 

De raad van de gemeente Wijchen;

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 29 november 2016;

 

gelet op de artikelen 156, eerste en tweede lid, aanhef en onderdeel h, en 229, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Gemeentewet en de artikelen 2, tweede lid en 7 van de Paspoortwet

 

Besluit:

 

vast te stellen de volgende verordening:

Verordening op de heffing en de invordering van leges 2017.

(Legesverordening 2017)

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Deze verordening verstaat onder:

 

a. ‘dag’:

de periode van 00.00 uur tot 24.00 uur, waarbij een gedeelte van een dag als een hele dag wordt aangemerkt;

 

b. ‘week’:

een aaneengesloten periode van zeven dagen;

 

c. ‘maand’:

het tijdvak dat loopt van ne dag in een kalendermaand tot en met de (n–1)e dag in de volgende kalendermaand;

 

d. ‘jaar’:

het tijdvak dat loopt van de ne dag in een kalenderjaar tot en met de (n–1)e dag in het volgende kalenderjaar;

 

e. ‘kalenderjaar’

de periode van 1 januari tot en met 31 december.

Artikel 2 Belastbaar feit

Onder de naam ‘leges’ worden rechten geheven voor:

  • a.

    het genot van door of vanwege het gemeentebestuur verstrekte diensten;

  • b.

    het verrichten van handelingen ten behoeve van een aanvraag van een Nederlandse identiteitskaart of een reisdocument;

een en ander zoals genoemd in deze verordening en de daarbij behorende tarieventabel.

Artikel 3 Belastingplicht

Belastingplichtig is de aanvrager van de dienst, de Nederlandse identiteitskaart of het reisdocument dan wel degene ten behoeve van wie de dienst is verleend of de handelingen zijn verricht.

Artikel 4 Vrijstellingen

Leges worden niet geheven voor:

  • a.

    het aanvragen van verklaringen omtrent inkomen en vermogen;

  • b.

    de raadsagenda indien deze wordt afgehaald;

  • c.

    het aanvragen van collectevergunningen

  • d.

    het aanvragen van een verklaring omtrent het gedrag ten behoeve van de opvang van kinderen in een gastgezin georganiseerd door Europa Kinderhulp.

  • e.

    het aanvragen van een vergunning voor het innemen van een niet-commerciële standplaats

  • f.

    het aanvragen van een omgevingsvergunning voor een tijdelijke doorgangsbrug ten behoeve van de doorkomst van de Nijmeegse vierdaagse door de gemeente Wijchen.

  • g.

    diensten waarvan de kosten krachtens afdeling 6.4 van de Wet ruimtelijke ordening (grondexploitatie) zijn of worden verhaald;

  • h.

    diensten met betrekking tot een aanvraag tot verlening of gehele of gedeeltelijke intrekking van een omgevingsvergunning of wijziging van voorschriften van een omgevingsvergunning, voor zover die aanvraag betrekking heeft op een activiteit met betrekking tot een inrichting als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder e, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

  • i.

    het in behandeling nemen van een aanvraag tot verlening van een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onderdeel i, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, voor zover het een activiteit betreft bedoeld in artikel 2.2a van het besluit omgevingsrecht (omgevingsvergunning beperkte milieutoets)

  • j.

    het aanvragen van een omgevingsvergunning brandveilig gebruik op grond van artikel 2.1, eerste lid, onder d, van de Wabo, voor zover er slechts en alleen sprake is van incidenteel overnachten (maximaal 7 nachten per kalenderjaar) in gebouwen met een andere functie dan logiesgebouwen en deze overnachting georganiseerd wordt door een non-profit instelling in het kader van een activiteit van maatschappelijke, sociale of culturele aard.

  • k.

    Het in behandeling nemen van een aanvraag als bedoeld in de onderdelen 3.2.2.1.1, 3.2.2.1.2, 31.2.2 en 3.9 van de bij deze verordening behorende tarieventabel, indien deze aanvraag een vergunning betreft voor activiteiten van maatschappelijke, sociale of culturele aard georganiseerd door alleen vrijwilligers en waarbij de activiteit zich beperkt tot maximaal 250 bezoekers.

Artikel 5 Maatstaven van heffing en tarieven

  • 1.

    De leges worden geheven naar de maatstaven en tarieven, opgenomen in de bij deze verordening behorende tarieventabel.

  • 2.

    Voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het nemen van een projectuitvoeringsbesluit als bedoeld in artikel 2.10 van de Crisis- en herstelwet bedraagt het tarief de som van de bedragen die op grond van deze verordening verschuldigd zouden zijn voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verkrijgen van een vergunning, ontheffing, vrijstelling of enig ander besluit in het kader van de ontwikkeling en verwezenlijking van het project, voor zover het projectuitvoeringsbesluit strekt ter vervanging van deze besluiten, zoals bedoeld in artikel 2.10, derde lid, van de Crisis- en herstelwet.

  • 3.

    Voor de berekening van de leges wordt een gedeelte van een in de tarieventabel genoemde eenheid als een volle eenheid aangemerkt.

Artikel 6 Wijze van heffing

De leges worden geheven bij wege van een mondelinge dan wel een gedagtekende schriftelijke kennisgeving, waaronder mede wordt begrepen een stempelafdruk, zegel, nota of andere schriftuur. Het gevorderde bedrag wordt mondeling, dan wel door toezending of uitreiking van de schriftelijke kennisgeving aan de belastingschuldige bekendgemaakt.

Artikel 7 Termijnen van betaling

  • 1.

    In afwijking van artikel 9, eerste lid, van de Invorderingswet 1990 moeten de leges worden betaald ingeval de kennisgeving als bedoeld in artikel 6:

    • a.

      mondeling wordt gedaan, op het moment van het doen van de kennisgeving;

    • b.

      schriftelijk wordt gedaan, op het moment van uitreiken van de kennisgeving, dan wel in geval van toezending daarvan, binnen dertig dagen na de dagtekening van de kennisgeving.

  • 2.

    De Algemene termijnenwet is niet van toepassing op de in het eerste lid gestelde termijnen.

Artikel 8 Kwijtschelding

Bij de invordering van de leges wordt geen kwijtschelding verleend.

Artikel 9 Vermindering of teruggaaf

Vermindering of gehele dan wel gedeeltelijke teruggaaf van leges voor een in de bij deze verordening horende tarieventabel omschreven dienst, wordt alleen verleend en overeenkomstig met de opgenomen bepaling met betrekking tot die dienst.

Artikel 10 Overdracht van bevoegdheden

Het college is bevoegd tot het wijzigen van deze verordening, indien de wijzigingen:

  • a.

    van zuiver redactionele aard zijn;

  • b.

    een gevolg zijn van nieuwe of gewijzigde rijksregelgeving die in werking treedt binnen drie maanden na de officiële bekendmaking van de inwerkingtreding ervan in het Staatsblad of de Staatscourant en het de volgende artikelen of hoofdstukken van titel 1 van de tarieven tabel betreft:

    • 1.

      artikel 1.1.12 (akten burgerlijke stand);

    • 2.

      hoofdstuk 2 (reisdocumenten);

    • 3.

      hoofdstuk 3 (rijbewijzen);

    • 4.

      artikel 1.4.5 (papieren verstrekking uit gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens);

    • 5.

      hoofdstuk 6 (verstrekkingen op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens);

    • 6.

      artikel 1.9 1 (verklaring omtrent het gedrag);

    • 7.

      hoofdstuk 16 (kansspelen);

een en ander voor zover met deze wijzigingen niet reeds bij het vaststellen of latere wijziging van deze verordening bij raadsbesluit rekening is gehouden.

Artikel 11 Nadere regels door het college van burgemeester en wethouders

Het college van burgemeester en wethouders kan nadere regels geven met betrekking tot de heffing en invordering van de leges.

Artikel 12 Overgangsrecht

De ‘Legesverordening 2016’, vastgesteld bij raadsbesluit van 10 december 2015, wordt ingetrokken met ingang van de in artikel 13, tweede lid genoemde datum van ingang van de heffing, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op de belastbare feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan.

Artikel 13 Inwerkingtreding

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na die van de bekendmaking.

  • 2.

    De datum van ingang van de heffing is 1 januari 2017.

Artikel 14 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als ‘Legesverordening 2017’.

 

Aldus besloten door de gemeenteraad in zijn openbare vergadering van 15 december 2016,

De voorzitter,

De griffier,

Legestabel 2017

Titel 1 Algemene dienstverlening

Hoofstuk 1 Burgerlijke stand

Artikel nummer

Omschrijving

Tarief 2017

1.1.1.

Het tarief bedraagt voor de voltrekking van een huwelijk of registratie van een partnerschap in het gemeentehuis van Wijchen op:

 

1.1.1.1.

Maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 17.00 uur

424,80

1.1.1.2.

in de avonduren en op zaterdag

530,85

1.1.1.3.

op een zon- of feestdag

637,20

1.1.1.4.

Voor het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk, dan wel een huwelijk in een geregistreerd partnerschap indien daarbij gebruik gemaakt wordt van de trouwzaal in het gemeentehuis gelden dezelfde tarieven als onder 1.1.1.1 t/m 1.1.1.3.

 

1.1.2.

Het tarief bedraagt voor het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk, dan wel een huwelijk in een geregistreerd partnerschap indien daarbij geen gebruik gemaakt wordt van de trouwzaal in het gemeentehuis van Wijchen

52,95

1.1.3.

Het tarief, tijdens kantooruren, bedraagt voor de voltrekking van een huwelijk of registratie van een partnerschap in een bijzonder huis ingevolge artikel 64, Boek 1, van het Burgerlijk Wetboek

424,80

1.1.4.

Het tarief bedraagt voor het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk in een bijzonder huis ingevolge artikel 64, Boek 1, van het Burgerlijk Wetboek

424,80

1.1.5.

Het tarief bedraagt voor voltrekking van een huwelijk/partnerregistratie op een andere locatie dan het gemeentehuis van Wijchen of een bijzonder huis als bedoeld in 1.1.3.

546,80

1.1.6.

Het tarief bedraagt voor voltrekking van een huwelijk/partnerregistratie op een andere locatie dan het gemeentehuis van Wijchen of een bijzonder huis als bedoeld in 1.1.3. op een zon- of feestdag

690,15

1.1.7.

Indien voor de voltrekking van een huwelijk of de registratie van een partnerschap benoeming plaatsvindt van een ambtenaar van de burgerlijke stand naar eigen keuze tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag vindt er een toeslag op bovengenoemde tarieven plaats van

106,25

1.1.8.

Indien voor de voltrekking van een huwelijk of de registratie van een partnerschap benoeming plaatsvindt van een persoon naar eigen keuze tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag vindt er een toeslag op bovengenoemde tarieven plaats van

238,95

1.1.9.

Het tarief bedraagt voor het verstrekken van:

 

1.1.9.1.

een trouwboekje of partnerschapboekje

17,95

1.1.9.2.

een trouwboekje of partnerschapboekje met lederen omslag

27,55

1.1.10.1.

Voor de afgifte op aanvraag van een trouwboekje/partnerschapboekje in kalligrafisch handschrift wordt het tarief verhoogd met

11,60

1.1.10.2.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een geboorte-inschrijving in kalligrafisch handschrift in het trouwboekje.

8,60

1.1.10.3.

Het tarief bedraagt voor het van gemeentewege beschikbaar stellen van getuigen, per getuige

13,90

1.1.11.

Het tarief bedraagt voor het doen van nasporingen in de registers van de burgerlijke stand;

8,60

1.1.11.1.

voor elke inlichting daaruit

4,35

1.1.11.2.

Het tarief bedraagt voor het doen van nasporingen in de registers van de burgerlijke stand, voor ieder daaraan besteed kwartier

10,60

1.1.12.

Voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een stuk als bedoeld in artikel 2 van de Wet rechten burgerlijke stand geldt het tarief zoals dat is opgenomen in het Legesbesluit akten burgerlijke stand

 

Hoofdstuk 2 Reisdocumenten

Artikel nummer

Omschrijving

Tarief 2017

1.2.1.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag:

 

1.2.1.1.

tot het verstrekken van een nationaal paspoort, een reisdocument voor vluchtelingen of een reisdocument voor vreemdelingen het tarief zoals dat is opgenomen in het Besluit paspoortgelden

 

1.2.1.2.

tot het verstrekken van een nationaal paspoort een groter aantal bladzijden bevattende dan een nationaal paspoort als bedoeld in 1.2.1.1 (zakenpaspoort) het tarief zoals dat is opgenomen in het Besluit paspoortgelden

 

1.2.1.3.

tot het verstrekken van een reisdocument ten behoeve van een persoon die op grond van de Wet betreffende de positie van Molukkers als Nederlander wordt behandeld (faciliteitenpaspoort) het tarief zoals dat is opgenomen in het Besluit paspoortgelden

 

1.2.2.

Het tarief bedraagt voor het verrichten van handelingen ten behoeve van een aanvraag van een Nederlandse identiteitskaart als bedoeld in artikel 2, tweede lid, van de Paspoortwet het tarief zoals dat is opgenomen in het Besluit paspoortgelden

 

1.2.2.1.

voor een persoon die op het moment van de aanvraag de leeftijd van veertien jaar nog niet heeft bereikt het tarief zoals dat is opgenomen in het Besluit paspoortgelden

 

1.2.2.2.

voor een persoon van veertien jaar en ouder het tarief zoals dat is opgenomen in het Besluit paspoortgelden

 

1.2.3.

De tarieven, genoemd in de onderdelen 1.2.1.1 tot en met 1.2.1.3. alsmede in 1.2.2.1. en 1.2.2.2., worden bij een spoedlevering vermeerderd met een (rijks)toeslag van het tarief zoals dat is opgenomen in het besluit paspoortgelden

 

1.2.4

Hetgeen in deze verordening en de daarbij behorende tarieventabel is bepaald over een Nederlandse identiteitskaart voor een persoon die op het moment van de aanvraag de leeftijd van achttien jaar nog niet heeft bereikt, is van overeenkomstige toepassing op een vervangende Nederlandse identiteitskaart voor personen met een uitreisverbod, ongeacht de leeftijd van de betrokken persoon.

 

Hoofdstuk 3 Rijbewijzen

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

1.3.1.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het afgeven, vernieuwen of omwisselen van een rijbewijs, het tarief dat is opgenomen in art 49a van het Reglement rijbewijzen welk Amvb is gebaseerd op art 111 zesde lid van de Wegenverkeerswet 1994

 

1.3.2.

Het tarief genoemd in onderdeel 1.3.1. wordt bij een spoedlevering vermeerderd met het bedrag zoals aangegeven door het ministerie van I&M

 

Hoofdstuk 4 Verstrekkingen uit de basisregistratie personen

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

1.4.1.

Voor de toepassing van dit hoofdstuk, met uitzondering van de onderdelen 1.4.3. en 1.4.4., wordt onder één verstrekking verstaan één of meer gegevens omtrent één persoon waarvoor de basisregistratie personen moet worden geraadpleegd.

 

1.4.2.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag:

 

1.4.2.1.

tot het verstrekken van gegevens, per verstrekking

10,30

1.4.2.2.

tot het afsluiten van een abonnement op het verstrekken van gegevens gedurende de periode van één jaar:

 

1.4.2.2.1.

voor 100 verstrekkingen

291,90

1.4.2.2.2.

voor 500 verstrekkingen

1.358,30

1.4.2.2.3.

voor 1.000 verstrekkingen

1.612,70

1.4.2.2.4.

voor 5.000 verstrekkingen

5.063,95

1.4.3.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van gegevens, gevraagd:

  • -

    ten behoeve van een wetenschappelijk of filantropisch doel;

  • -

    door de bedrijven van openbare lichamen;

  • -

    door naar de vorm van privaatrechtelijke bedrijven, welke zich geheel of nagenoeg geheel in handen van de overheid bevinden zonder abonnement, per verstrekking

0,50

1.4.4.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag:

 

1.4.4.1.

tot het verstrekken van inlichtingen uit de basisregistratie personen, per verstrekking

132,80

1.4.4.2.

Verhoogd met een bedrag per 1.000 inlichtingen van

2,00

1.4.5.

Vervallen

 

1.4.6.

Het tarief bedraagt voor het op verzoek doornemen van de basisregistratie personen, voor ieder daaraan besteed kwartier

10,60

1.4.7.

Een abonnement voor het doen van verstrekkingen als bedoeld in deze rubriek heeft een geldigheidsduur van één jaar. Het wordt geacht te zijn ingegaan op de dag, waarop het verschuldigde recht is voldaan, tenzij een andere datum is overeengekomen. Het wordt gesteld op naam en is geheel noch gedeeltelijk voor overdracht vatbaar. Gehele of gedeeltelijke terugbetaling van een niet of niet ten volle gebruikt abonnement vindt niet plaats.

 

Hoofdstuk 5 Verstrekkingen uit het Kiezersregister

Hiervoor zijn in deze legestabel geen tarieven opgenomen.

Hoofdstuk 6 Verstrekkingen op grond van Wet bescherming persoonsgegevens

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

1.6.1.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor een bericht als bedoeld in artikel 35 van de Wet bescherming persoonsgegevens:

 

1.6.1.1.

bij verstrekking op papier, indien het afschrift bestaat uit:

 

1.6.1.1.1.

ten hoogste 100 pagina’s per pagina

0,50

 

met een maximum per bericht van

5,55

1.6.1.1.2.

meer dan 100 pagina’s

24,10

1.6.1.2.

bij verstrekking anders dan op papier

5,55

1.6.1.3.

dat bestaat uit een afschrift van een, vanwege de aard van de verwerking, moeilijk toegankelijke gegevensverwerking

24,10

1.6.2.

Indien voor hetzelfde bericht op grond van de onderdelen 1.6.1.1., 1.6.1.2. en 1.6.1.3. meerdere vergoedingen kunnen worden gevraagd, wordt slechts de hoogste gevraagd.

 

Hoofdstuk 7 Bestuursstukken

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

1.7.1.

Het tarief bedraagt voor het op papier verstrekken van:

 

1.7.1.1.

een afschrift van de programmabegroting

22,40

1.7.1.2.

een afschrift van de productbegroting

22,40

1.7.1.3.

een afschrift van de jaarrekening

16,45

Hoofdstuk 8 Vastgoedinformatie

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

1.8.1.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag:

 

1.8.1.1.

om informatie uit het Kadastraal register via Kadaster Online, per perceel

3,55

1.8.1.2.

om informatie uit het Kadastraal register via Kadaster Online, over de niet-gemeentelijk beperkingen, voor ieder daaraan besteedt kwartier of een gedeelte daarvan

15,95

1.8.1.3.

tot het verstrekken van een digitaal kaartbestand van een enkel kadastraal perceel of huisnummer inclusief gegevens in een straal van maximaal 50m om dit perceel/huisnummer

26,55

1.8.1.4.

tot het verstrekken van een digitaal luchtfotobestand (voor zover de gemeente beschikt over de auteursrechten), per hectare

2,50

1.8.2.1.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een afschrift van of uittreksel uit het gemeentelijke beperkingenregister of de gemeentelijke beperkingenregistratie, dan wel tot het verstrekken van een aan die registratie ontleende verklaring, als bedoeld in artikel 9, eerste lid, van de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen

10,60

1.8.2.2.

Een afdruk van een kaart met luchtfoto

5,25

1.8.2.3.

A2

13,40

1.8.2.4.

A1

26,55

Hoofdstuk 9 Overige publiekszaken

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

1.9

Het tarief bedraagt ter zake van het in behandeling nemen van een aanvraag:

 

1.9.1

tot het verkrijgen van een verklaring omtrent het Gedrag geldt het tarief zoals dat in artikel 39 van de wet justitiële en strafvorderlijke gegevens voor dit document is vastgesteld.

 

1.9.2

tot het verkrijgen van een legalisatie van een handtekening

4,75

Hoofdstuk 10 Gemeentearchief

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

1.10.1.

Het tarief bedraagt voor het (op verzoek) doen van nasporingen in de in het gemeentearchief berustende stukken, voor ieder daaraan besteed kwartier

15,95

Hoofdstuk 11 Huisvestingswet

Hiervoor zijn in deze legestabel geen tarieven opgenomen

Hoofdstuk 12 Mantelzorgurgentieverklaring

Hiervoor zijn in deze legestabel geen tarieven opgenomen.

Hoofdstuk 13 Leegstandwet

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

1.13

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag:

 

1.13.1

tot het verkrijgen van een vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte als bedoeld in artikel 15, eerste lid, van de Leegstandwet

68,90

1.13.2

tot verlenging van een vergunning tot tijdelijke verhuur van woonruimte als bedoeld in artikel 15, vijfde lid, van de Leegstandwet

39,85

Hoofdstuk 14 Gemeentegarantie

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

1.14

Hiervoor zijn in deze legestabel geen tarieven opgenomen

 

Hoofdstuk 15 Marktstandplaatsen

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

1.15

Hiervoor verwijzen wij naar de verordening marktgelden

 

Hoofdstuk 16 Winkeltijdenwet

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

1.16

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag:

 

1.16.1

voor een ontheffing in het kader van de Winkeltijdenwet of het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet

68,90

Hoofdstuk 17 Kansspelen

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

1.17.1

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verkrijgen van een vergunning als bedoeld in artikel 3 van de Wet op de kansspelen (loterijvergunning), per te houden kansspel

58,20

1.17.2

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verkrijgen van een aanwezigheidsvergunning als bedoeld in artikel 30b van de Wet op de kansspelen:

 

1.17.2.1

voor een periode van twaalf maanden voor één speelautomaat

Wettelijk maximum tarief

1.17.2.2

voor een periode van twaalf maanden voor twee of meer speelautomaten, voor de eerste speelautomaat

Wettelijk maximum tarief

1.17.2.3

en voor iedere volgende speelautomaat

Wettelijk maximum tarief

1.17.2.4

Indien de vergunning zoals bedoeld in 1.17.2 geldt voor een tijdvak van meer dan vier jaar of onbepaalde tijd

Wettelijk maximum tarief

1.17.3.1

Gereserveerd

 

1.17.3.2

Gereserveerd

 

Hoofdstuk 18 Telecommunicatie

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

1.18

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een melding in verband met het verkrijgen van instemming omtrent plaats, tijdstip en wijze van uitvoering van werkzaamheden als bedoelt in artikel 5.4, eerste lid, van de Telecommunicatiewet

353,75

Hoofdstuk 19 Verkeer en vervoer

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

1.19

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag:

 

1.19.1

Als bedoeld in artikel 87 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens

32,50

1.19.2

Als bedoeld in artikel 9.1 van de Regeling voertuigen

32,50

1.19.3

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verkrijgen van een ontheffing ingevolge artikel 87 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 van het verbod het voetgangersgebied te berijden ten behoeve van de bereikbaarheid van het afgesloten gedeelte van het centrum van Wijchen:

 

1.19.3.1

voor een vaste ontheffing (5 jaar) voor bewoners

94,15

1.19.3.2

voor een vaste ontheffing (3 jaar) voor bedrijven

125,60

1.19.3.3

voor een vaste ontheffing voor een jaar voor één taxi

125,60

1.19.3.4

voor een vaste ontheffing voor een jaar voor een taxibedrijf met meer dan 2 taxi’s

251,20

1.19.3.5

voor een ontheffing op maat voor bedrijven

125,60

1.19.3.6

voor een tijdelijke ontheffing

31,40

1.19.3.7

voor een wijziging van het kenteken of een andere ondergeschikte wijziging van de ontheffing

31,40

1.19.3.8

voor een wijziging van meer dan 2 kentekens of een andere ondergeschikte wijziging van de ontheffing bij meer dan 2 wijzigingen

62,80

1.19.4.1

Het tarief bedraagt voor de afgifte van een gehandicaptenparkeerkaart als bedoeld in artikel 49 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer

31,40

1.19.4.2.

Het tarief bedraagt voor de afgifte van een duplicaat van een gehandicaptenparkeerkaart als bedoeld in artikel 49 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer

15,65

1.19.4.3.

Indien voor de afgifte van een gehandicaptenparkeerkaart of aanleg van een individuele gehandicaptenparkeerplaats een medisch onderzoek nodig is en de aanvrager komt zonder bericht van verhindering niet op de gemaakte afspraak bij de medisch adviseur dan wordt een no show tarief in rekening gebracht van

134,90

1.19.3.5.

Indien de aanvrager alsnog een geldige reden heeft voor het wegblijven op een afspraak bij de medische adviseur dan wordt no-show tarief niet in rekening gebracht

 

Hoofdstuk 20 Diversen

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

1.20.1.1.

kopie van kaarten, tekeningen, lichtdrukken (A1 en A2 formaat), al dan niet behorend bij de in het onderdeel 1.20.2.1. genoemde stukken, voor zover daarvoor niet elders in deze tabel of in een andere wettelijke regeling een tarief is opgenomen

10,60

1.20.1.2.

voor iedere 2e en volgende kopie op A1 en A2 formaat per kopie

7,95

1.20.1.3.

A0 formaat per kopie

13,40

1.20.1.4.

A3 formaat per kopie

0,30

1.20.1.5.

A4 formaat per kopie

0,30

1.20.2.1.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een verzoek tot het verstrekken van een beschikking op een aanvraag, met uitzondering van kaarten, tekeningen en lichtdrukken, voor zover daarvoor niet elders in deze tabel of in een andere wettelijke regeling een tarief is opgenomen

4,85

1.20.2.2.

Voor het verzenden van alle in dit hoofdstuk genoemde stukken worden de leges vermeerderd met

1,00

1.20.2.3

Voor het faxen van alle in deze tarieventabel genoemde stukken worden de leges, per bladzijde op A4-formaat, vermeerderd met

1,00

1.20.3.1.

Stukken of uittreksels, welke op aanvraag van de aanvrager moeten worden opgemaakt, voor zover daarvoor niet elders in deze tabel of in een andere wettelijke regeling een tarief is opgenomen, meer dan 30 kopieën of scans betreft, voor ieder daaraan besteed kwartier of gedeelte daarvan vermeerderd met de kosten per kopie/ scan zoals bedoeld in artikel 1.20.1.1 tot en met 1.20.1.5 en artikel 1.20.3.3

10,60

1.20.3.2.

Indien een reeds bestaande digitale tekening, kaart en andere stukken, per elektronisch verkeer wordt verstuurd, dan zijn de tarieven zoals bedoeld in Hoofdstuk 20, eveneens van toepassing

 

1.20.3.3.

indien een kopie zoals bedoeld in Hoofdstuk 20 in kleur wordt gemaakt worden de tarieven onder artikel 1.20.1.1 tot en met 1.20.1.5 verhoogd met

0,80

 

Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning

Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

2.1.1.

Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder:

 

2.1.1.1.

Aanlegkosten: de aannemingssom exclusief omzetbelasting, bedoeld in paragraaf 1, eerste lid, van de Uniforme administratieve voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012 (UAV 2012), voor het uit te voeren werk, of voor zover deze ontbreekt, een raming van de aanlegkosten, de omzetbelasting niet inbegrepen. Indien de werken of werkzaamheden geheel of gedeeltelijk door zelfwerkzaamheid geschieden wordt in deze titel onder aanlegkosten verstaan: de prijs die aan een derde in het economisch verkeer zou moeten worden betaald voor de werken of werkzaamheden waarop de aanvraag betrekking heeft;

 

2.1.1.2.

Bouwkosten: de kosten, zoals die aan de hand van de ‘Bijlage bij Tarieventabel Legesverordening ‘Bouwkosten 2017’ worden vastgesteld. Ook indien het bouwen geheel of gedeeltelijk door zelfwerkzaamheid geschiedt worden de kosten aan de hand van voornoemde bijlage I vastgesteld.

Bij de berekening van bouwkosten worden zowel de kosten per m2 als de kosten per m3 berekend. Het laagste van de twee bedragen wordt gehanteerd voor de legesberekening. In gevallen waarin deze normatieve bouwkostenlijst niet voorziet, worden de bouwkosten bepaald op basis van de aanneemsom exclusief omzetbelasting, bedoeld in paragraaf 1, eerste lid, van de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012 (UAV 2012), voor het uit te voeren werk, of voor zover deze ontbreekt een raming van de bouwkosten, exclusief omzetbelasting, bedoeld in het normblad NEN 2631, uitgave 1979, of zoals dit normblad laatstelijk is vervangen of gewijzigd.

 

2.1.1.3

Wabo: Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

Apv: Algemene plaatselijke verordening

 

2.1.2.

In deze titel voorkomende begrippen die in de Wabo zijn omschreven, hebben dezelfde betekenis als bij of krachtens de Wabo bedoeld.

 

2.1.3.

In deze titel voorkomende begrippen die niet nader in de Wabo zijn omschreven en die betrekking hebben op activiteiten waarvoor het toetsingskader in een ander wettelijk voorschrift is uitgewerkt, hebben dezelfde betekenis als in dat wettelijk voorschrift bedoeld.

 

Hoofdstuk 2 Verzoek om vooroverleg/ verzoek om intake

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

2.2.1.

Voor het in behandeling nemen van een verzoek om vooroverleg bedraagt het tarief

104,55

2.2.2.

Voor het in behandeling nemen van een verzoek om intake waarvoor een planwijziging ex art. 3.1. Wro (postzegelplan/planherziening), art. 3.6. Wro (binnenplanse wijziging) of 2.12 lid 1 sub a onder 3 Wabo (projectafwijkingsbesluit) nodig is, bedraagt het tarief

157,00

2.2.3.

Het tarief zoals genoemd in artikel 2.2.1 en 2.2.2 kan eenmalig vermeerderd worden met de leges voor welstand als bedoeld in artikel 2.3.1.2 en wordt in mindering gebracht bij de de behandeling van een aanvraag om omgevingsvergunning

 

2.2.4

2.2.4 Indien een verzoek als bedoeld in artikel 2.2.1 is gedaan en deze echter betrekking heeft op een verzoek als bedoeld in artikel 2.2.2 dan worden alleen de leges in rekening gebracht als bedoeld in artikel 2.2.2.

 

Hoofdstuk 3 Omgevingsvergunning

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

2.3.1.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een project: de som van de verschuldigde leges voor één of meerdere activiteiten of handelingen waaruit het project geheel of gedeeltelijk bestaat en waarop de aanvraag betrekking heeft en de verschuldigde leges voor de extra toetsen die in verband met de aanvraag moeten worden uitgevoerd, berekend naar de tarieven en overeenkomstig het bepaalde in dit hoofdstuk en hoofdstuk 4 van deze titel. In afwijking van de vorige volzin kan ook per activiteit, handeling of andere grondslag een legesbedrag worden gevorderd.

 

2.3.1.1.

Bouwactiviteit

 

2.3.1.1.1.

Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op een bouwactiviteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder a, van de Wabo, bedraagt het tarief 23 promillevan de bouwkosten met een minimum van

180,20

2.3.1.1.2

Indien de bouwactiviteit betrekking heeft op woningbouw en de aanvraag vergezeld gaat van een gecertificeerde Bouwbesluittoets van een bedrijf waaraan een certificaat voor het toetsen van bouwplannen volgens BRL 5019 is uitgereikt, dan wordt op de op grond van subonderdeel 2.3.1.1.1. geheven leges (uitsluitend bouwactiviteit) een korting verleend van

10%

2.3.1.2.

Welstandstoezicht

 

2.3.1.2.1.

Het op basis van artikel 2.3.1.1.1 berekende tarief wordt in verband met welstandstoezicht verhoogd met:

 

2.3.1.2.1.1

voor aanvragen die betrekking hebben op een bouwplan waarvoor een omgevingsvergunning moet worden verleend en toetsing aan welstandscriteria als bedoeld in artikel 12a van de Woningwet moet plaatsvinden: 2,5 promille van de bouwkosten indien de bouwkosten niet meer bedragen dan € 464.510,00 met een minimum van

54,30

2.3.1.2.1.2

Indien de bouwkosten bedragen:

 

 

464.510,00 t/m 675.000,00

1.324,50

 

675.001,00 t/m 1.500.000,00

1.573,55

 

1.500.001,00 t/m 2.000.000,00

1.821,45

 

2.000.001,00 t/m 2.500.000,00

2.041,30

 

2.500.001,00 t/m 3.000.000,00

2.234,95

 

3.000.001,00 t/m 3.500.000,00

2.372,95

 

3.500.001,00 t/m 4.000.000,00

2.482,75

 

4.000.001,00 t/m 4.500.000,00

2.593,75

 

4.500.001,00 t/m 5.000.000,00

2.648,00

 

5.000.001,00 en meer*

2.652,25

 

* vermeerderd met € 100,00 per € 1.000.000,00

 

2.3.1.2.2

Bij vragen aan de Dorpsbouwmeester voor advies over illegaal opgerichte bouwwerken, worden de tarieven genoemd onder 2.3.1.2.1.1 of 2.3.1.2.1.2, vermenigvuldigd met een factor 1,5 met een minimum van

81,55

2.3.1.2.3

Het tarief voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor reclameadvies bedraagt

54,30

2.3.1.2.4

Voor de berekening van het recht worden de bouwkosten naar boven afgerond tot op hele euro's. Indien het betreft woningbouw van een en hetzelfde type in één complex, voor:

  • -

    complexen 1 t/m 5 gelijke woningen een recht als bedoeld onder 2.3.1.2.1.1 of 2.3.1.2.1.2

  • -

    complexen 6 t/m 10 gelijke woningen een recht over de bouwkosten van 5 woningen;

  • -

    complexen van 11 t/m 20 gelijke woningen een recht over de bouwkosten van 6 woningen;

  • -

    complexen van 21 t/m 30 gelijke woningen een recht over de bouwkosten van 8 woningen;

  • -

    complexen van 31 t/m 40 gelijke woningen een recht over de bouwkosten van 10 woningen;

  • -

    complexen van 41 t/m 50 gelijke woningen een recht over de bouwkosten van 12 woningen;

  • -

    complexen van 51 t/m 60 gelijke woningen een recht over de bouwkosten van 14 woningen;

terwijl vervolgens voor ieder complex tot en met 10 gelijke woningen méér het laatstvermeld tarief telkens wordt vermeerderd met het recht over de bouwkosten van 2 woningen.

Voor de toepassing van het in deze rubriek bepaalde worden etages galerijwoningen als één bouwblok beschouwd, zodat het tarief wordt berekend over de totale bouwsom van het bouwblok.

 

2.3.1.2.6

Vervallen

 

2.3.1.3.

Achteraf ingediende aanvraag (legalisatie)

Onverminderd het bepaalde in onderdeel 2.3.1.1. bedraagt het tarief, indien de in dat onderdeel bedoelde aanvraag wordt ingediend na aanvang of gereedkomen van de bouwactiviteit 200% van de op grond van dat onderdeel verschuldigde leges met een minimum van

154,50

2.3.1.4.

Beoordeling aanvullende gegevens

Hiervoor zijn in deze legestabel geen tarieven opgenomen.

 

2.3.2.

Aanlegactiviteiten

Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op een aanlegactiviteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder b van de Wabo, bedraagt het tarief

365,55

2.3.3.

Planologisch strijdig gebruik (al dan niet zijnde een bouwactiviteit);

 

2.3.3.1.

dat betrekking heeft op artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1°, Wabo

314,10

2.3.3.2.

dat betrekking heeft op artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 2°, Wabo (buitenplanse afwijking; planologische ‘kruimelgevallen’)

314,10

2.3.3.3.

dat betrekking heeft op artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 3°, Wabo (buitenplanse afwijking; voorheen: ‘projectbesluit’)

5.231,25

2.3.3.4.

dat betrekking heeft op artikel 2.12, tweede lid, Wabo (tijdelijke afwijking)

314,10

2.3.3.5.

dat betrekking heeft op artikel 2.12, eerste lid, onder b, Wabo (afwijking van exploitatieplan)

261,65

2.3.3.6.

indien de aanvraag een project van provinciaal belang betreft, de activiteit in strijd is met de regels die zijn gesteld krachtens artikel 4.1, derde lid, van de Wet ruimtelijke ordening en betrekking heeft op artikel 2.12, eerste lid, onder c, Wabo (afwijking van provinciale regelgeving)

1.255,30

2.3.3.7.

indien de aanvraag een project van nationaal belang betreft, de activiteit in strijd is met de regels die zijn gesteld krachtens artikel 4.3, derde lid, van de Wet ruimtelijke ordening en betrekking heeft op artikel 2.12, eerste lid, onder c, Wabo (afwijking van nationale regelgeving)

1.255,30

2.3.3.8.

Dat betrekking heeft op artikel 2.12, eerste lid, onder d, Wabo (afwijking van voorbereidingsbesluit)

156,50

2.3.4.

Vervallen

 

2.3.5.

In gebruik nemen of gebruiken bouwwerken in relatie tot brandveiligheid

 

2.3.5.1.

Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op een activiteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder d, Wabo, met betrekking tot het brandveilig gebruik van een bouwwerk, bedraagt het tarief:

 

2.3.5.1.1.

een vast bedrag van

1.024,65

2.3.5.1.2.

te vermeerderen met een bedrag per vierkante meter vloeroppervlakte van

0,40

2.3.5.2.

Indien de aanvraag om een vergunning als bedoeld bij 2.3.5.1.1. betrekking heeft op een vergunning tot wijziging, dan wel uitbreiding van een vergunning bedraagt het legestarief, indien het betreft:

 

2.3.5.2.1.

uitbreiding van de inrichting, als de uitbreiding tenminste 10% van de oorspronkelijke gebruiksoppervlakte beslaat, het tarief vermeld bij 2.3.5.1.1. en 2.3.5.1.2, met dien verstande dat de toeslag uitsluitend wordt berekend over de oppervlakte van de uitbreiding;

 

2.3.5.2.2.

herindeling, interne verbouwing of gewijzigd gebruik van de gehele inrichting, dan wel een deel van de inrichting, als deze herindeling tenminste 10% van de gebruiksoppervlakte beslaat: 50% van het legestarief vermeld bij 2.3.5.1.1 en 2.3.5.1.2, met dien verstande dat de toeslag uitsluitend wordt berekend over de oppervlakte van de uitbreiding.

 

2.3.5.2.3.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het wijzigen van de tenaamstelling van een verleende gebruiksvergunning

47,10

2.3.5.3.

Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op een activiteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder d, van de Wabo, betrekking hebbende op een inrichting die niet is bedoeld voor permanent gebruik, bedraagt het tarief

 

2.3.5.3.1.

bij een vloeroppervlakte tot 500 m²

313,90

2.3.5.3.2.

bij een vloeroppervlakte van 500 m² tot 1.500 m²

366,05

2.3.5.3.3.

bij een vloeroppervlakte van 1.500 m² tot 5.000 m²

523,15

2.3.5.3.4.

bij een vloeroppervlakte van 5.000 m² en meer

523,15

 

vermeerderd met een bedrag per vierkante meter vloeroppervlakte boven de 5.000 m² van

0,10

2.3.6.

Activiteiten met betrekking tot monumenten of beschermde stads- en dorpsgezichten

 

2.3.6.1.

indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op een activiteit over een beschermd monument als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid onder f, Wabo, of op een activiteit als bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, onder b Wabo tot een krachtens een provinciale verordening of de Erfgoedverordening 2010 Gemeente Wijchen, aangewezen monument, waarvoor op grond van die provinciale verordening of artikel 10, tweede lid van die gemeentelijke verordening een vergunning of ontheffing is vereist, bedraagt het tarief 10 promille van de bouwkosten met een minimum van

108,15

2.3.6.2.

Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op het slopen van een bouwwerk, geen beschermd monument zijnde, in een beschermd stads- of dorpsgezicht, bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder h van de Wabo, op het slopen van een bouwwerk in een krachtens provinciale verordening of de Erfgoedverordening 2010 Gemeente Wijchen aangewezen stads- of dorpsgezicht, bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, onder c, Wabo, waarvoor op grond van die provinciale verordening of artikel 10 en 21 van die gemeentelijke verordening een vergunning of ontheffing is vereist, bedraagt het tarief

108,15

2.3.7.

Sloopactiviteiten anders dan bij monumenten of in een beschermd stads- of dorpsgezicht

 

2.3.7.1.

Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op het slopen van een bouwwerk bedraagt het tarief:

 

2.3.7.1.1.

in gevallen waarin dat in een bestemmingsplan, beheersverordening of voorbereidingsbesluit is bepaald, bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder g, Wabo

156,50

2.3.7.2.

Asbesthoudende materialen

 

2.3.7.2.1.

Indien bij de aanvraag tot het verkrijgen van een sloopvergunning een sloopveiligheidsplan en / of een asbest-inventarisatierapport ingediend moet worden, wordt het onder 2.3.7.1.1. genoemde bedrag verhoogd met:

156,50

2.3.8.

Aanleggen of veranderen weg

Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op het aanleggen van een weg of verandering brengen in de wijze van aanleg van een weg waarvoor op grond van een bepaling in een provinciale verordening of artikel 2.11 van de Algemene plaatselijke verordening een vergunning of ontheffing is vereist, als bedoeld in artikel 2.2, aanhef en eerste lid, onder d, Wabo, bedraagt het tarief

156,50

2.3.9.

Uitweg

Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op het maken, hebben, veranderen of veranderen van het gebruik van een uitweg waarvoor op grond van een bepaling in een provinciale verordening of artikel 2.12 van de Algemene plaatselijke verordening een vergunning of ontheffing is vereist, als bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, aanhef en onder e, Wabo, bedraagt het tarief

156,50

2.3.10.

Vellen van houtopstanden (kappen)

Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op het vellen of doen vellen van houtopstand, waarvoor op grond van een bepaling in een provinciale verordening of artikel 4.11 van de Algemene plaatselijke verordening een vergunning of ontheffing is vereist, als bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, aanhef en onder g, Wabo, bedraagt het tarief:

 

2.3.10.1.

voor het kappen van maximaal 10 bomen

105,05

2.3.10.2.

voor het kappen van 11 bomen of meer

130,75

2.3.11.

Opslag van roerende zaken

Hiervoor zijn in deze legestabel geen tarieven opgenomen

 

2.3.11a

Handelsreclame

Indien de aanvraag om omgevingsvergunning betrekking heeft op het maken of te voeren van handelsreclame op of aan een onroerende zaak met behulp van een opschrift, aankondiging of afbeelding in welke vorm dan ook, die vanaf een openbare plaats zichtbaar is, waarvoor op grond van een bepaling in een provinciale verordening of in de Algemene plaatselijke verordening een vergunning of een ontheffing is vereist, als bedoeld in artikel 2.2, aanhef en eerste lid, onder h Wabo, bedraagt het tarief voor het in behandeling nemen van de aanvraag voor deze activiteit:

156,50

2.3.11b

Het tarief van artikel 2.3.11a wordt in verband met welstandstoezicht verhoogd als bedoeld in artikel 2.3.1.2.4

 

2.3.12

Projecten of handelingen in het kader van de Wet natuurbescherming (bescherming van een Natura 2000-gebied)

Indien de aanvraag tot het verlenen van een omgevingsvergunning betrekking heeft op een project of het verrichten van een andere handeling met betrekking tot de bescherming van een Natura 2000-gebied, bedraagt het tarief, onverminderd het bepaalde in de andere onderdelen van dit hoofdstuk indien tevens sprake is van de in die onderdelen bedoelde activiteiten:

77,20

2.3.13.

Handelingen in het kader van de Wet natuurbescherming (bescherming van soorten) Indien de aanvraag tot het verlenen van een omgevingsvergunning betrekking heeft op het verrichten van een handeling met betrekking tot de bescherming van soorten bedraagt het tarief onverminderd het bepaalde in de andere onderdelen van dit hoofdstuk indien tevens sprake is van de in die onderdelen bedoelde activiteiten:

77,20

2.3.14.

Andere activiteiten

Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning betrekking heeft op het verrichten van een andere activiteit of handeling dan in de andere artikelen van dit hoofdstuk bedoeld en die activiteit of handeling:

 

2.3.14.1.

behoort tot een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen categorie activiteiten die van invloed kunnen zijn op de fysieke leefomgeving, als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder i, Wabo (voor zover het niet een activiteit betreft bedoeld in artikel 1.1a van het Besluit omgevingsrecht), bedraagt het tarief

182,25

2.3.14.2.

behoort tot een bij provinciale verordening, gemeentelijke verordening of waterschapsverordening aangewezen categorie activiteiten die van invloed kunnen zijn op de fysieke leefomgeving, als bedoeld in artikel 2.2, tweede lid, bedraagt het tarief:

 

2.3.14.2.1.

als het een gemeentelijke, provinciale of waterschaps verordening betreft

182,25

2.3.15.

Omgevingsvergunning in twee fasen

Indien de aanvraag om een omgevingsvergunning in twee fasen plaatsvindt, als bedoeld in artikel 2.5, eerste lid, Wabo, bedraagt het tarief:

 

2.3.15.1.

voor het in behandeling nemen van de aanvraag voor een beschikking met betrekking tot de eerste fase: het bedrag dat voortvloeit uit toepassing van de tarieven in dit hoofdstuk voor de activiteiten waarop de aanvraag voor de eerste fase betrekking heeft;

 

2.3.15.2.

voor het in behandeling nemen van de aanvraag voor een beschikking met betrekking tot de tweede fase: het bedrag dat voortvloeit uit toepassing van de tarieven in dit hoofdstuk voor de activiteiten waarop de aanvraag voor de tweede fase betrekking heeft

 

2.3.16.

Beoordeling bodemgesteldheid

 

2.3.16.1.

Onverminderd het bepaalde in de andere artikelen van dit hoofdstuk bedraagt het tarief, indien krachtens wettelijk voorschrift voor de in dat onderdeel bedoelde aanvraag een bodemrapport wordt beoordeeld op basis waarvan een geschiktheidsverklaring wordt afgegeven, bij een kadastrale oppervlakte van het bouwperceel:

 

2.3.16.1.1.

tot en met 0,5 ha

197,75

2.3.16.1.2.

van meer dan 0,5 ha tot en met 1 ha

294,55

2.3.16.1.3.

van meer dan 1 ha

393,40

2.3.16.1.4.

Onverminderd het bepaalde in de andere artikelen van dit hoofdstuk bedraagt het tarief, indien krachtens wettelijk voorschrift voor de in dat onderdeel bedoelde aanvraag reeds beschikbaar zijnde bodeminformatie wordt beoordeeld op basis waarvan een geschiktheidsverklaring wordt afgegeven van de kwaliteit van de bodem, bij een kadastrale oppervlakte van het bouwperceel:

 

2.3.16.1.4.1.

tot en met 0,5 ha

113,30

2.3.16.1.4.2.

van meer dan 0,5 ha tot en met 1 ha

162,75

2.3.16.1.4.3.

van meer dan 1 ha

212,20

2.3.16.1.5.

Onverminderd het bepaalde in de andere artikelen van dit hoofdstuk bedraagt het tariefvoor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van historische informatie over (bedrijfsmatige) activiteiten op locaties bij een kadastrale oppervlakte van het te beoordelen perceel:

 

2.3.16.1.5.1.

tot en met 0,5 ha

147,30

2.3.16.1.5.2.

van meer dan 0,5 ha tot en met 1 ha

197,75

2.3.16.1.5.3.

van meer dan 1 ha

246,10

2.3.16.1.6.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor het verstrekken van informatie voor de aan- of verkoop van objecten, het hanteren van het bodeminformatie systeem en/of bodemkwaliteitskaart, per object

26,25

2.3.16.1.7.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor het verstrekken van bodeminformatie voor de aan- of verkoop van objecten

52,45

2.3.16.2.

Beoordeling archeologie

 

2.3.16.2.1.

Voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor het verstrekken van schriftelijke adviezen met betrekking tot archeologische waarden en verwachtingen bedraagt het tarief:

83,45

2.3.16.2.2.

Onverminderd het bepaalde in artikel 2.3.16.2.1 en andere artikelen van dit hoofdstuk bedraagt het tarief voor de beoordeling van een archeologisch rapport, als bedoeld in artikel 39, tweede lid,artikel 40, eerste lid en artikel 41 eerste en tweede lid van de Monumentenwet 1988 en artikel 5, tweede lid van de Erfgoedwet.

 

2.3.16.2.2.1

de beoordeling van een bureau en/of booronderzoek:

208,95

2.3.16.2.2.2

de beoordeling van een vervolgonderzoek (waarderend onderzoek en/of definitief archeologisch onderzoek)

208,95

2.3.16.2.2.3

de beoordeling van een Programma van Eisen met betrekking tot archeologisch (voor)onderzoek, in overeenstemming met het Protocol opstellen Programma van Eisen, Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA)

83,45

2.3.16.2.2.4.

de beoordeling van een Plan van Aanpak met betrekking tot archeologisch (voor)onderzoek:

83,45

2.3.16.2.2.5.

de beoordeling van andere al beschikbare bodeminformatie , niet zijnde een archeologisch rapport

83,45

2.3.16.2.2.6.

de beoordeling van een offerte tot het doen van archeologisch (voor)onderzoek

83,45

2.3.16.3.1

Toestemming op grond van artikel 2.1 lid 1 onder j en artikel 2.17a Wabo in samenhang met de artikelen 2.7 leden 2 en 3 en 1.13 Wnb (toestemming ziet uitsluitend op verstrekking van ontwikkelruimte van stikstofdepositie op grond van de PAS)

807,20

2.3.16.3.2

Toestemming op grond van artikel 2.1 lid 1 onder j en artikel 2.17a Wabo in samenhang met de artikelen 2.7 leden 2 en 3b en 2.8 lid 9 Wnb (toestemming voor het realiseren van projecten of andere handelingen die mogelijk significante effecten voor habitats en soorten kunnen veroorzaken)

1.866,65

2.3.16.3.3

Toestemming op grond van artikel 2.1 lid 1 onder j en artikel 2.17a Wabo in samenhang met de artikelen 2.7 leden 2 en 3a en 2.8 lid 1 Wnb (toestemming voor het realiseren van niet stikstof gerelateerde projecten of andere handelingen die mogelijk significante effecten voor habitats en soorten kunnen veroorzaken)

3.733,30

2.3.16.3.4

Toestemming op grond van artikel 2.1 lid 1 onder j en artikel 2.17a Wabo in samenhang met de artikelen 2.7 leden 2 en 3a en 2.8 lid 1 en 1.13 Wnb (toestemming voor het realiseren van zowel stikstof als niet stikstof gerelateerde projecten of andere handelingen die mogelijk significante effecten voor habitats en soorten kunnen veroorzaken)

4.641,40

2.3.16.3.5

Toestemming op grond van artikel 2.1 lid 1 onder j en artikel 2.17a Wabo in samenhang met de artikelen 2.7 lid 3a en artikel 2.8 lid 4 Wnb (toestemming voor toelaatbare significante negatieve effecten door het ontbreken van alternatieven, de aanwezigheid van dwingende redenen van groot openbaar belang en compensatie (ADC toets))

7.416,15

2.3.16.3.6

Toestemming op grond van de Beleidsregels toedeling ontwikkelruimte Programmatische Aanpak Stikstof Gelderland 2015

1.513,50

2.3.16.3.7

Toestemming op grond van artikel 2.1 lid 1 onder k en artikel 2.17c Wabo (toestemming voor het opzettelijk verstoren, doden, vangen, plukken etc. van beschermde soorten)

1.210,80

2.3.17.

Advies

 

2.3.17.1.

Indien voor een aanvraag of een verzoek als bedoeld in dit hoofdstuk advies van derden wordt ingewonnen, worden de verschuldigde leges verhoogd met het bedrag van de externe advieskosten. Dit geldt ook als er verplicht advies van de agrarische commissie wordt ingewonnen

 

2.3.17.1.1.

Ook wanneer de omgevingsvergunning niet wordt verleend, het verzoek niet wordt gehonoreerd of (op aanvraag) wordt ingetrokken, zijn de externe advieskosten verschuldigd

 

2.3.17.1.2.

Onverminderd het bepaalde in de voorafgaande onderdelen van dit hoofdstuk, bedraagt het tarief, indien een daartoe bij wettelijk voorschrift aangewezen bestuursorgaan of andere instantie advies moet uitbrengen over de aanvraag of het ontwerp van de beschikking op de aanvraag om een omgevingsvergunning: het bedrag dat de voorafgaand aan het in behandeling nemen van de aanvraag om een omgevingsvergunning aan de aanvrager medegedeelde kosten, blijkend uit een begroting die door het college van burgemeester en wethouders is opgesteld

 

2.3.17.1.3.

Indien een begroting als bedoeld in 2.3.17.1.2. is uitgebracht, wordt een aanvraag in behandeling genomen op de vijfde werkdag na de dag waarop de begroting aan de aanvrager ter kennis is gebracht, tenzij de aanvraag voor deze vijfde werkdag schriftelijk is ingetrokken

 

2.3.17.1.4.

Indien de werkelijke kosten minder bedragen, dan het aan de hand van de begroting geraamde bedrag, wordt voor het verschil teruggaaf verleend

 

2.3.18.

Verklaring van geen bedenkingen

Hiervoor zijn in deze legestabel geen tarieven opgenomen

 

Hoofdstuk 4 Verhoging

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

2.4.1.

Indien de aanvrager kenbaar heeft gemaakt dat hij geen berichten met betrekking tot de aanvraag of vooroverleg langs elektronische weg wil ontvangen dan worden de leges zoals verschuldigd op grond van artikel 2.2.1 (vooroverleg) en 2.3.1 (aanvraag) verhoogd met 5%.

Indien de aanvraag of het vooroverleg via een andere weg dan het OLO (Omgevingsloket online) wordt ingediend dan worden de leges zoals verschuldigd op grond van artikel 2.2.1 (vooroverleg) en 2.3.1 (aanvraag) verhoogd met 5%

 

Hoofdstuk 5 Teruggaaf

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

2.5.1.

Vervallen.

 

2.5.2.

Als een aanvraag buiten behandeling wordt gelaten, bestaat aanspraak op teruggaaf van een deel van de leges. De teruggaaf bedraagt 50% van de voor het in behandeling nemen van de aanvraag verschuldigde leges uitsluitend als bedoeld in de onderdelen 2.3.1.1.1. , 2.3.1.1.2, 2.3.3.

 

2.5.3.

Als een aanvraag in behandeling is genomen en de activiteit zoals bedoeld in artikel 2.3.3 komt te vervallen, bestaat aanspraak op teruggaaf van een deel van de leges. De teruggaaf bedraagt 50% van de voor het in behandeling nemen van de aanvraag verschuldigde leges uitsluitend als bedoeld in artikelen 2.3.3.1, 2.3.3.2, 2.3.3.3, 2.3.3.4

 

Hoofdstuk 6 Intrekking omgevingsvergunning

Hiervoor zijn in deze legestabel geen tarieven opgenomen.

Hoofdstuk 7 Wijziging omgevingsvergunning als gevolg van wijziging project

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

2.7.1.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot wijziging van een omgevingsvergunning als gevolg van een, naar de omstandigheden beoordeelt, geringe wijziging van het project

154,50

2.7.2.1

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verkrijgen van een beschikking artikel. 2.5, zesde lid Wabo: een bedrag naar het tarief en berekend op de wijze als in 2.3.15. is bepaald en verminderd met de voor de omgevingsbouwvergunning eerste fase berekende leges, met dien verstande dat in elk geval is verschuldigd;

182,25

2.7.2.2

en dat geen restitutie van de voor de primaire omgevingsvergunning eerste fase betaalde leges plaatsvindt.

 

2.7.3.1

Indien geconstateerd wordt dat afgeweken wordt van een verleende omgevingsvergunning en door het indienen van een gewijzigde aanvraag de mogelijkheid bestaat om de afwijking(en) te legaliseren bedraagt het tarief voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor het verkrijgen van een wijziging omgevingsvergunning: 200% van de op grond van artikel 2.3.1.1.1 verschuldigde leges over de meerkosten met een minimum van

156,50

2.7.3.2

In geval van minderkosten bedraagt het tarief:

Meer-of minderkosten is het verschil tussen bouwkosten van de oorspronkelijke aanvraag ten opzichte van bouwkosten van de gewijzigde aanvraag.

156,50

Hoofdstuk 8 Bestemmingswijzigingen zonder activiteiten

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

2.8.1.

Onverminderd het bepaalde in de andere artikelen van dit Hoofdstuk bedraagt het tarief voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het vaststellen of herzien van een bestemmingsplan als bedoeld in artikel 3.1, eerste lid, van de Wet ruimtelijke ordening

4.185,05

2.8.2.

Onverminderd het bepaalde in de andere artikelen van dit Hoofdstuk bedraagt het tarief voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het wijzigen of uitwerken van een bestemmingsplan als bedoeld in artikel 3.6, eerste lid, onder a en b van de Wet ruimtelijke ordening

1.255,30

Hoofdstuk 9 Sloopmelding

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

2.9.

Vervallen

 

Hoofdstuk 10 In deze titel niet genoemde beschikking

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

2.10.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een andere, in deze titel niet benoemde beschikking

156,50

 

Titel 3 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning

Hoofdstuk 1 Horeca

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

3.1.1.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verkrijgen van een vergunning ingevolge artikel 3 van de Drank- en Horecawet voor een:

 

3.1.1.1

commerciële inrichting

454,05

3.1.1.1.

een commerciële inrichting zijnde een slijtersbedrijf

242,84

3.1.1.2.

paracommerciële inrichting

302,70

3.1.2.1.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verkrijgen van een ontheffing als bedoeld in artikel 35 van de Drank- en Horecawet

68,90

3.1.2.2.

Indien voornoemde ontheffing wordt aangevraagd in relatie tot een melding kleine evenement dan bedraagt het tarief

34,50

3.1.3.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een verzoek tot wijziging (zogenaamde bijschrijving) van de vergunning als bedoeld in artikel 3.1.1.

68,90

3.1.4.

Het tarief voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verkrijgen van een exploitatievergunning, als bedoeld in artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening.

150,00

Hoofdstuk 2 Evenement of standplaats

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

3.2.1.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een vergunning voor het organiseren van een evenement (evenementenvergunning), indien het betreft:

 

3.2.1.1.

een commercieel dancefestival met een verwacht aantal bezoekers van 5.000 of meer

7.964,35

3.2.1.1.1.

Een evenement met een verwacht aantal bezoekers van 2.500 of meer

679,65

3.2.1.1.2.

Indien voor de aanvraag zoals bedoeld in 3.2.1.1.1 meerdere vergunningen/ontheffingen verleend moet worden, dan bedraagt het tarief voor deze vergunningen/ontheffingen ten hoogste

100,70

3.2.1.2.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot wijzigen van de vergunning:

 

3.2.1.2.1.

als bedoeld in artikel 3.2.1.1.

531,25

3.2.1.2.2.

als bedoeld in artikel 3.2.1.1.1

99,90

3.2.2.1.1.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verkrijgen van een vergunning als bedoeld in artikel 2:25 van de Apv

68,90

3.2.2.1.2.

Indien voor de aanvraag meerdere vergunningen/ontheffingen verleend moet worden, dan bedraagt het tarief ten hoogste

100,70

3.2.2.1.3.

Indien een ontheffing op basis van artikel 4.6 van de Apv of een ontheffing op basis van artikel 3 en 4 van de Zondagswet wordt aangevraagd in relatie tot een melding kleine evenement dan bedraagt het tarief ten hoogste

34,50

3.2.3.1.1.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verkrijgen van een vergunning voor een commerciële standplaats als bedoeld in artikel 5:18 van de Apv

68,90

3.2.3.1.2.

Voor een niet-commerciële standplaats tijdens de Nijmeegse vierdaagse bedraagt het tarief

30,45

3.2.4.

Indien voor een aanvraag als bedoeld in dit hoofdstuk advies van derden wordt ingewonnen, worden de verschuldigde leges verhoogd met het bedrag van de externe advieskosten

 

3.2.5.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag die minder dan drie weken vóór het tijdstip waarop de aanvrager de vergunning of ontheffing nodig heeft: 200% van de op grond van artikelen 3.2.2.1, 3.2.3.1 en 3.8 verschuldigde leges

 

Hoofdstuk 3 Prostitutiebedrijf

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

3.3.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag om:

 

3.3.1.

een exploitatievergunning of wijziging van een exploitatievergunning als bedoeld in artikel 3.4 eerste lid, van de Apv

 

3.3.1.1.

voor een escortbedrijf

379,00

3.3.1.2.

voor een seksinrichting met niet meer dan één werkruimte

813,55

3.3.1.3.

voor een seksinrichting met meer dan één werkruimte

975,20

3.3.1.4.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot wijziging van een vergunning als hiervoor bedoelt, in verband met uitsluitend een wijziging in de persoon van de beheerder (artikel 3.4, tweede lid van de Apv)

161,75

3.3.2.1.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor een geschiktheidverklaring als bedoeld in artikel 2.1 van het Besluit nadere regels seksinrichtingen escortbedrijven

243,05

 

vermeerderd met

 

3.3.2.2.

tot en met 100 m2

67,90

3.3.2.3.

van meer dan 100 m2 tot en met 300 m2

128,75

3.3.2.4.

van meer dan 300 m2 tot en met 600 m2

216,25

3.3.2.5.

van meer dan 600 m2

216,25

3.3.2.6.

vermeerderd per 100 m2 boven de 600 m2

24,70

Hoofdstuk 4 Splitsingsvergunning woonruimte

Hiervoor zijn in deze legestabel geen tarieven opgenomen.

Hoofdstuk 5 Leefmilieuverordening

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

3.5.

Indien een aanvraag tot het verkrijgen van een vergunning/ontheffing ingevolge de Wet milieubeheer of de Wet bodembescherming en de uit beide wetten voortvloeiende algemene maatregelen van bestuur wordt ingediend, waarvoor burgemeester en wethouders het noodzakelijk achten dat een extern advies dient te worden uitgebracht, is de aanvrager gehouden deze externe advieskosten aan burgemeester en wethouders te vergoeden. De hoogte van deze externe advieskosten wordt voorafgaand aan het in behandeling nemen van een aanvraag aan de aanvrager medegedeeld. Ter zake van dit bedrag wordt door de gemeenteambtenaar bedoeld in artikel 231, tweede lid, onderdeel b van de Gemeentewet een begroting opgesteld.

 

3.5.1.

Voor de toepassing van het bovenstaande wordt een aanvraag in behandeling genomen op de vijfde werkdag na de dag waarop de begroting van de externe advieskosten aan de aanvrager ter kennis is gebracht.

 

3.5.2.

Indien de werkelijke advieskosten, bedoeld onder a, minder bedragen dan het aan de begroting geraamde bedrag, wordt voor het verschil teruggaaf verleend.

 

Hoofdstuk 6 Brandbeveiligingsverordening

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

3.6.1.1.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verkrijgen van een vergunning/ontheffing als bedoeld in artikel 2.1.1 van de brandbeveiligingsverordening 2010 voor een inrichting die niet bedoeld is voor permanent gebruik, een vast tarief van

313,90

3.6.1.2.

te vermeerderen met een verhoging als opgenomen onder 3.6.1.2 welke bedraagt:

 

3.6.1.2.1.

voor vloeroppervlakte tot en met 500 m² met

67,90

3.6.1.2.2.

voor vloeroppervlakte van meer dan 500 m² tot en met 1.500 m²

99,40

3.6.1.2.3.

voor vloeroppervlakte van meer dan 1.500 m² tot en met 5.000 m²

130,75

3.6.1.2.4.

voor vloeroppervlakte meer dan 5.000 m² vermeerderd met een bedrag van € 25,00 per 1.000 m² of gedeelte hiervan >5.000 m².

130,75

3.6.1.3.

Indien de aanvraag om een vergunning/ontheffing als hiervoor bedoeld betrekking heeft op een vergunning tot wijziging, dan wel uitbreiding van een vergunning bedraagt het legestarief, indien het betreft:

 

3.6.1.3.1.

Uitbreiding van de inrichting, als de uitbreiding tenminste 10% van de oorspronkelijke gebruiksoppervlakte beslaat, het tarief vermeld bij 3.6.1.1. tot en met 3.6.1.2.4., met dien verstande dat de toeslag uitsluitend wordt berekend over de oppervlakte van de uitbreiding;

 

3.6.1.3.2.

Herindeling, interne verbouwing of gewijzigd gebruik van de gehele inrichting, dan wel een deel van de inrichting, als deze herindeling tenminste 10% van de gebruiksoppervlakte beslaat: 50% van het legestarief vermeld bij 3.6.1.1. tot en met 3.6.1.2.4. met dien verstande dat de toeslag uitsluitend wordt berekend over de oppervlakte van de uitbreiding.

 

Hoofdstuk 7 Kinderopvang

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

3.7

Het tarief voor het in behandeling nemen van een aanvraag

 

3.7.1

tot het in exploitatie nemen van een kindercentrum of gastouderbureau overeenkomstig artikel 1.45, eerste lid van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen

740,27

3.7.2

tot het in exploitatie nemen van een voorziening voor gastouderopvang overeenkomstig artikel 1.45, tweede lid van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen

473,27

3.7.3

tot het in exploitatie nemen van een voorziening voor gastouderopvang op het woonadres van één van de vraagouders op een reeds geregistreerde opvanglocatie overeenkomstig artikel 1.45, tweede lid van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen

345,18

3.7.4

tot het in exploitatie nemen van een peuterspeelzaal overeenkomstig artikel 2.2, eerste lid van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen

740,27

 

3.7.5

tot het in exploitatie nemen van een voorziening voor gastouderopvang naar aanleiding van een voorgenomen wijziging van het adres van de opvanglocatie overeenkomstig artikel 7, vierde lid, Besluit registers kinderopvang en peuterspeelzaalwerk

345,18

Hoofdstuk 8 Diversen

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

3.8.1.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verkrijgen van een vergunning van het in artikel 2:29. van de Apv bepaalde sluitingsuur dan wel in afwijking daarvan op basis van artikel 2:30. van de Apv

 

3.8.1.1.

voor één uur of minder

34,50

3.8.1.2.

voor meer dan een uur

68,90

3.8.2.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag om als inzamelaar te worden aangewezen als bedoeld in artikel 2 van de geldende afvalstoffenverordening

68,90

Hoofdstuk 9 In deze titel niet benoemde vergunning, ontheffing of andere beschikking

Artikelnummer

Omschrijving

Tarief 2017

3.9.

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een andere, in deze titel niet benoemde vergunning, ontheffing of andere beschikking.

Artikel 3.1.4, 3.1.4.1, 3.1.4.2 en 3.1.4.3 zijn van toepassing op deze niet benoemde vergunning, ontheffing of andere beschikking

68,90

 

Behorende bij raadsbesluit van 15 december 2016,

De Griffier,

Bijlage bij Tarieventabel Legesverordening ‘Bouwkosten 2017’

 

Gebaseerd op het rapport ‘Basisbedragen Gebouwen 2016’ opgesteld door het Nederlands Bouwkosten Instituut (NBI).

Bij de berekening van bouwkosten worden zowel de kosten per m2 als de kosten per m3 berekend, met uitzondering van onderdeel C van deze bijlage. Het laagste van de twee bedragen wordt gehanteerd.

 

De Bijlage is opgebouwd uit drie delen.

  • A. Algemeen

  • B. Bouwkosten voor de legeskosten

  • C. Bouwkosten voor de legeskosten overige bouwwerken.

  • A.

    Algemeen Hierin staan de toelichtingen op het gebruik van de getallen. De opbouw van de getallen, het uitvoeringsniveau, de tekeningen of afbeeldingen van de gebouwen. De toeslagen op de basisbedragen.

     

  • B.

    Bouwkosten voor de legeskosten In dit hoofdstuk staat de uitleg van de bouwkosten voor de leges en de bouwkosten per m2 of per m3 voor de leges.

     

  • C.

    Bouwkosten voor de legeskosten overige bouwwerken In de hoofdstuk staat de uitleg van de bouwkosten voor de leges en de bouwkosten per m2 of per m3 voor de leges met betrekking tot categorieën van bouwwerken die niet onder B worden genoemd.

Deel A

Algemeen

Toelichting

 

De genoemde basisbedragen gebouwen in de tabellen worden aan de hand van in de praktijk gehouden onderzoekswerk verzameld en samengesteld.

Het betreft all-in bedragen, alle kosten zijn in de bedragen opgenomen.

Door ze te vermenigvuldigen met de inhoud (per m3) of oppervlakte (per m2) van het gebouw kan men de totale gebouwkosten per gebouw of object uitrekenen.

Door deze methode te gebruiken kan men binnen 5 minuten het juiste budget bepalen.

De budgetten zijn volgensde NEN norm NEN 2699 (Investerings- en exploitatiekosten van onroerende zaken – Begripsomschrijvingen en indeling) en de inhouden en oppervlakten volgens de NEN norm 2580 (Oppervlakten en inhouden van Gebouwen) berekent.

 

In de basisbedragen gebouwen zijn alle kosten opgenomen die voorvloeien ten behoeve van het bouwen of herbouwen.

De bouwkundige werken, installaties (werktuigbouwkundige en elektrische installaties) en de vaste inrichting zijn in de genoemde basisbedragen gebouwen opgenomen.

Ook zijn de opslagen zoals uitvoerings- en algemene kosten, verzekeringen en de winst en risico opgenomen in de herbouwwaarde.

De BTW is buiten de berekeningen gehouden.

 

Alle gebouwen dienen aan alle wettelijke normen te voldoen, denk hierbij aan het bouwbesluit enz.

 

In de tabellen worden de basisbedragen per m3 en per m2 gegeven. De basisbedragen zijn vaak afhankelijk van het aantal m3 of m2, maar ook van de hoogte van de gebouwen. Ook het typegebouw en het uitvoeringsniveau heeft invloed op de basisbedragen gebouwen. Deze worden dan ook vermeld waar dit nodig is.

 

De bouwkosten zijn opgebouwd volgende NEN 2699 en ingedeeld volgen de NL/SFB methode.

 

Bouwkosten volgens de NEN 2699

1 Bouwkundige werken

  • (A)

    Funderingen

  • (B)

    Skelet

  • (C)

    Dakafbouw/dakafwerking

  • (D)

    Gevelafbouw/gevelafwerking

  • (E)

    Binnenwandafbouw/binnenwandafwerking

  • (F)

    Vloerafbouw/vloerafwerking

  • (G)

    Trappen/hellingbanen

  • (H)

    Plafonds binnen/buiten

2 Installaties

  • (A)

    Wtb.: vloeistof- en gasinstallaties

  • (B)

    Wtb.: klimaatinstallaties

  • (C)

    Elektra: energievoorziening, verlichting

  • (D)

    Elektra: communicatie, beveiliging

  • (E)

    Transportinstallaties

3 Vaste inrichtingen en voorzieningen

  • (A)

    Vaste inrichtingen en voorzieningen

4 Terrein

  • (A)

    Grondvoorzieningen

  • (B)

    Opstallen (gebouwtjes, overkappingen, enz.)

  • (C)

    Omheining en afwerking

  • (D)

    Installaties in het terrein

  • (E)

    Terreininrichting

5 Algemene uitvoeringskosten/diversen

  • (A)

    Diversen (detaillering in ontwerpfase)

  • (B)

    Algemene uitvoeringskosten (project)

  • (C)

    Coördinatiekosten nevenaannemers

  • (D)

    Algemene bedrijfskosten (bouwbedrijf)

  • (E)

    Winst en risico (bouwbedrijf)

De Gebouwen

 

De gebouwen zijn ingedeeld aan de hand van de 0-Tabel van het SFB Systeem

 

1

Civieltechnische voorzieningen

12

Wegentransportvoorzieningen

125

Parkeerplaatsen

 

 

2

Agrarische en industriële voorzieningen

26

Agrarische voorzieningen

263

Bouwwerken voor landbouw

264

Bouwwerken voor tuinbouw

265

Bouwwerken voor veeteelt

27

Industriële productie voorzieningen

273

Bouwwerken voor de voedings-industrie, met inbegrip van drank en tabak

274

Bouwwerken voor de scheikundige en aanverwante industrie

275

Bouwwerken voor de metaalverwerkende industrie

278

Bouwwerken voor het bouwbedrijf

28

Overige industriële voorzieningen

281

Bouwwerken voor de zware industrie

282

Bouwwerken voor de lichte industrie

284

Bouwwerken voor opslag

 

 

3

Administratieve, commerciële en beschermende voorzieningen

31

Overheidsgebouwen, rechtbanken

312

Bouwwerken voor nationale overheden

314

Bouwwerken voor regionale en lokale overheden (kantoren)

33

Commerciële voorzieningen

331

Gebouwen voor commerciële activiteiten

335

Gebouwen voor verzekeringsmaatschappijen (kantoren)

34

Handels voorzieningen, winkels

341

Gebouwen voor groothandel, voor veiling

342

Commerciële centra

343

Warenhuizen

344

Megamarkten, supermarkten

346

Winkel met atelier

348

Gebouwen voor handelaren, distributeurs

37

Beveiligingsvoorzieningen

372

Bouwwerken voor brandweer

374

Bouwwerken voor ordediensten (politiebureau)

 

 

4

Gezondheids- en sociale voorzieningen

41

Ziekenhuis voorzieningen

411

Universitaire ziekenhuizen

412

Algemene ziekenhuizen

413

Ziekenhuizen voor geestelijke aandoeningen

42

Overige medische voorzieningen

421

Gezondheidscentra

422

Consultatiebureaus

423

Gebouwen voor algemene geneeskunde (huisartsenposten en apotheken)

44

Sociale voorzieningen

445

Gebouwen voor fysische gehandicapten

447

Tehuizen voor ouden van dagen

46

Voorzieningen voor dieren

461

Dierenhospitalen

462

Dierenklinieken

 

 

5

Recreatieve voorzieningen

51

Horeca voorzieningen

511

Kantines, eetcafes

512

Restaurants

515

Cafes, snackbars, koffiebars, melkbars

518

Overige horeca voorzieningen

52

Amusements voorzieningen

522

Gebouwen voor muziekuitvoeringen

524

Gebouwen voor toneeluitvoeringen (schouwburgen)

56

Sportvoorzieningen

561

Sportcentra

562

Sporthallen, gymnastieken, ruimte voor lichaamsoefeningen

 

 

7

Onderwijs-, Wetenschaps en Informatievoorzieningen

71

Scholen

711

Gebouwen voor crèches, kinderdagverblijven

712

Gebouwen voor basis onderwijs

713

Gebouwen voor middelbaar onderwijs

717

Gebouwen voor buitengewoon onderwijs

72

Universiteiten, collegezalen en overige onderwijs voorzieningen

721

Universiteiten, universitaire instellingen, technische hogescholen

73

Wetenschaps voorzieningen

732

Laboratoria

75

Tentoonstellingsvoorzieningen

756

Musea

 

 

8

Woonvoorzieningen

81

Woningen, seriematig

811

Woningen zonder verdieping 812 Woningen met 1 verdieping

814

Woningen met 2 of 3 verdiepingen

816

Flats, appartementen, service flats, urban villas

82

Woningen, niet seriematig 821 Recreatie woningen

822

Vrijstaande woningen 823 Twee onder een kap

84

Woningen, aangepast

843

Woningen voor bejaarden (senioren)

844

Woningen voor gehandicapten

845

Sociale woningen

847

Woningen voor alleenstaanden

85

Gemeenschappelijke woonvoorzieningen

852

Hotels

853

Motels

86

Historische woongebouwen

861

Herenhuizen

87

Tijdelijke en/of mobiele woonvoorzieningen

88

Overige woonvoorzieningen, bijgebouwen

 

 

9

Sloopwerk

91

Bedrijfsgebouwen

92

Kantoren

93

Woningen

94

Appartementen

95

Ziekenhuisvoorzieningen

 

Woningtype

 

 

Het uitvoeringsniveau

 

Voor alle gebouwen is uitgegaan van een standaard afwerkingsniveau. 

 

Alleen voor woonvoorzieningen is deze verder onderverdeeld.

Voor alle uitvoeringsniveaus geldt het bouwbesluit. 

Uitvoeringsniveau Standaard

 

Spouwmuur met normale isolatie, buitenspouwblad gevelsteen, binnenspouwblad kalkzandsteen. Hardhouten buitenkozijnen, plaatstalen binnenkozijnen en opdek binnendeuren, vurenhouten trappen, tegelwerk natte ruimten tot 1,8 m, binnenwanden behangklaar, Vr-ketel met warm-tapwatervoorziening, normaal schakelmateriaal, standaard keuken en sanitair.

Het betreft meestal de goedkopere (planmatige gebouwde) huur- en koopwoningen.

Uitvoeringsniveau Hoogwaardig

 

Spouwmuur met normale isolatie, buitenspouwblad gevelsteen, binnenspouwblad kalkzandsteen. Hardhouten buitenkozijnen en plaatstalen binnenkozijnen, opdek binnendeuren, vurenhouten trappen, tegelwerknatte ruimten tot 2,20 m, binnenwanden behangklaar, gedeeltelijk stucwerk in de woon- en verkeersruimten.

Hr-ketel met warm-tapwatervoorziening, beter schakelmateriaal, betere keuken en sanitair.

Het betreft meestal de middensector (planmatige gebouwde) huur- en koopwoningen. 

Uitvoeringsniveau Luxe

Spouwmuur met optimale isolatie, buitenspouwblad betere gevelsteen, binnenspouwblad kalkzandsteen. Hardhouten buitenkozijnen en hardhouten binnenkozijnen, luxe stijl binnendeuren, hardhouten trappen, luxe tegelwerk natte ruimten tot plafond, binnenwanden stukwerk.

Hr-ketel met warm-tapwatervoorziening, luxe design schakelmateriaal, luxe design keuken en sanitair.

Het betreft meestalde duurdere in opdracht gebouwde  koopwoningen.

Toeslagen

 

Gebouwen kunnen dezelfde vorm hebben/maar de afwerkingen of installaties kunnen verschillend zijn.

Het kunnen verschillende geveltypen zijn bv. andere materialen voor de kozijnen.

 

De gebouwinstallatie kan van simpele uitvoering zijn tot aan een Hightech installatie.

 

De architectuur kan per gebouw dan ook nog erg verschillen, hierdoor ontstaat afwijkende architectuur.

Gevels kunnen strak zonder enige uitbouw zijn tot aan veel verfraaiïngen.

 

Voor de verschillende gebouwen worden de toeslagen in percentages gegeven. Per gebouwsoort zijn er verschillende toeslagen.

 

  • 1

    Civieltechnische voorzieningen

  • 2

    Agrarische en industriële voorzieningen

  • 3

    Administratieve, commerciële en beschermende voorzieningen

  • 4

    Gezondheids- en sociale voorzieningen

  • 5

    Recreatieve voorzieningen

  • 7

    Onderwijs-, wetenschaps en informatievoorzieningen

  • 8

    Woonvoorzieningen

Gebouw Beheer Voorzieningen

 

PLC (Programmable Logic Circuit of Controller)

=

Installatie voor het regelen van de cv-opwekking

IBS (Installatie Beheer Systeem)

=

Installatie voor beheer van de installatie

GBS (Gebouw Beheer Systeem)

=

Installatie voor regeling van het klimaat en brandmelding

GBS Plus (Gebouw Beheer Systeem)

=

Installatie voor regeling van het klimaat, brandmelding en inbraakbeveiliging

GBS Plus Plus (Gebouw Beheer Systeem)

=

Installatie voor regeling van het klimaat, brandmelding, inbraakbeveiliging, verlichting en toegangscontrole

 

Toeslagen per gebouwsoort

Gebouwsoorten

1

2

3

4

5

7

8

Uiterlijk Afwijkende architectuur

– natuursteen beplating, luxe aluminium, houten of kunststof puien, inhammen of ronde hoeken.

Geschilderde wanden 

Hoog verlichtingsniveau

Betonnendraagconstructie i.p.v. staal

Metalen gevelbeplating in kleur

Doekshelters met doeklevelers 

Vliesgevel

Rietendaken

 

Installatie Gebouwbeheersvoorzieningen 

PLC

IBS (Installatie Beheer Systeem)

GBS (Gebouw Beheer Systeem) 

GBS PLUS

GBS PLUS PLUS

 

Inrichting Sanitair luxe 

Keuken luxe 

Keuken zeer luxe

Kantooroppervlak groter dan 15% van het oppervlakte bij bedrijfsgebouwen.

 

Projecttoeslag tot 20 woningen

van 21 tot 50 woningen

van 51 tot 100 woningen

vanaf 101 woningen

 

 

 

2%

3%

   

4%

     

 

 

3%

1%

2%

       

 

 

2%

2%

4%

6%

           

 

 

 

2%

   

5%

           

 

 

 

 

9%

     

 

 

1%

2%

4%

6%

8%

   

4%

           

 

 

 

 

8%

     

 

 

1%

3%

5%

7%

10%

   

3%

                   

 

 

 

 

 

 

1%

1%

2%

4%

8%

   

5%

           

 

 

 

 

7%

     

 

 

1%

2%

4%

6%

8%

   

5%

             

 

 

 

 

 

4%

                 

 

 

 

 

 

 

3%

6%

12%

 

 

     

0%

–4%

–7%

–8,5%

Deel B

Bouwkosten voor de LEGES

Bouwkosten voor de leges

 

Als er een bouwvergunning wordt aangevraagd, dan berekend de gemeente, waarin de vergunning wordt aangevraagd zg. bouwvergunningleges ook wel bouwleges genoemd. De bouwleges zijn bepaald aan de hand van bouwkosten excl. btw. De hoogte van de leges is afhankelijk van hetgeen de betreffende gemeente in de eigen legesverordening heeft opgenomen. Dit verschilt dus van gemeente tot gemeente.

 

Onder bouwkosten wordt verstaan de aannemingssom (exclusief omzetbelasting) als bedoelt in paragraaf, eerste lid, van de Uniforme administratieve voorwaarden voor uitvoering van werken 1989 (UAV 1989) voor het uit te voeren werk, of voor zover deze ontbreekt een raming van de bouwkosten (exclusief omzetbelasting) als bedoeld in het normblad NEN 2699, uitgave 2013, of zoals dit normblad laatstelijk is vervangen of gewijzigd en waarbij de inhoud van het bouwwerk wordt berekend conform NEN 2580.

Bouwkosten zijn de kosten die ontstaan ten behoeve van de realisering van een bouwproject tot en met de oplevering van het gebouwde. Bij de raming van de bouwkosten moet worden uitgegaan van de prijzen die in het economische verkeer aan een derde zou moeten worden betaald voor het tot stand brengen van het bouwwerk. Het is voor een raming van de bouwkosten dan ook niet van belang of de daadwerkelijke bouw geheel door een bouwbedrijf wordt uitgevoerd of geheel of gedeeltelijk door zelfwerkzaamheid plaats vindt.

Tot de bouwkosten worden niet gerekend de grondkosten (omvattende de verwervingskosten van het terrein, de kosten van het bouwrijp maken), de inrichtingskosten en als de bijkomende kosten (waartoe onder andere behoren de architecten- en de adviseurhonoraria, kosten voor grondonderzoek, verzekeringen, omzetbelasting en andere heffingen). Tot de bouwkosten horen echter wel de kosten van de afwerking, installatie, liften, roltrappen en dergelijke, voor zover deze installaties behoren tot de normaal te verwachten inrichting van het betrokken bouwwerk.

Opbouw basisbedragen Leges

 

In de basisbedragen zijn de verschillende kostengegevens opgenomen nl.:

Bouwkosten voor de Leges

Bouwkosten

  • (1-)

    Funderingen

  • (2-)

    Ruwbouw

  • (3-)

    Afbouw

  • (4-)

    Afwerkingen

  • (5-)

    Installaties werktuigbouwkundig

  • (6-)

    Installaties electratechnisch

  • (7-)

    Vaste voorzieningen 

  • (8-)

    Losse inventaris * 

  • (9-)

    Terrein *

  • (0-)

    Indirecte projectkosten

*= niet opgenomen in de basisbedragen.

Basisbedragen per m3

12 Wegentransport voorzieningen

122 Wegen voor motorvoertuigen

 

aantal m3

Bouwkosten voor de leges

 

tot

250

251

tot

500

501

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

10000

 

vanaf

10001

Hoofdwegen, buiten de bebouwde kom

1 Rijbaan, breedte 4,0 m, zijberm 1,0 m

2 Rijbanen, breedte 7,5 m, tussenberm 1,50 m, zijberm 1,0 m 

Secundaire wegen, buiten de bebouwde kom

1 Rijbaan, breedte 4,0 m

2 Rijbanen, breedte 7,5 m

Secundaire wegen, binnen de bebouwde kom

1 Rijbaan, breedte 4,0 m

2 Rijbanen, breedte 7,5 m

Gebiedsontsluitingswegen

1 Rijbaan, breedte 4,0 m

2 Rijbanen, breedte 7,5 m

Ventwegen, asfalt

1 Rijbaan, 30 km

1 Rijbaan, 60 km 

Ventwegen, betonnen klinkers

1 Rijbaan, 30 km

1 Rijbaan, 60 km 

Ventwegen, gebakken klinkers

1 Rijbaan, 30 km

1 Rijbaan, 60 km

Alleen per m2

 

125 Wegen anders dan voor motorvoetuigen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de leges

 

tot

100

101

tot

250

251

tot

500

501

tot

750

751

tot

2500

 

vanaf

2501

Voetpaden, vrijliggende

1 strook, breedte 1,50 m

2 stroken, breedte 3,50 m

Voetpaden, trottoir

1 strook, tot 1,00 m

1 strook, van 1,00 tot 1,25 m

1 strook, van 1,25 tot 1,50 m

1 strook, van 1,50 tot 2,00 m

1 strook, van 2,00 tot 2,50 m 

Fietspaden, vrijliggende, asfalt

1 strook, breedte 1,50 m

1 strook, breedte 2,00 m

2 stroken, breedte 3,50 m

Fietspaden, vrijliggende, betonnen klinkers

1 strook, breedte 1,50 m

1 strook, breedte 2,00 m

2 stroken, breedte 3,50 m

Fietspaden, vrijliggende, gebakken klinkers

1 strook, breedte 1,50 m

1 strook, breedte 2,00 m

2 stroken, breedte 3,50 m 

Fietspaden, langs wegen

1 strook, breedte 1,50 m

1 strook, breedte 2,00 m

Alleen per m2

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22. 

Basisbedragen per m2

12 Wegentransport voorzieningen

122 Wegen voor motorvoertuigen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de leges

 

tot

250

251

tot

500

501

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

10000

 

vanaf

10001

Hoofdwegen, buiten de bebouwde kom

1 Rijbaan, breedte 4,0 m, zijberm 1,0 m

2 Rijbanen, breedte 7,5 m, tussenberm 1,50 m, zijberm 1,0 m 

Secundaire wegen,  buiten de bebouwde kom

1 Rijbaan, breedte 4,0 m

2 Rijbanen, breedte 7,5 m 

Secundaire wegen, binnen de bebouwde kom

1 Rijbaan, breedte 4,0 m

2 Rijbanen, breedte 7,5 m 

Gebiedsontsluitingswegen

1 Rijbaan, breedte 4,0 m

2 Rijbanen, breedte 7,5 m 

Ventwegen, asfalt

1 Rijbaan, 30 km

1 Rijbaan, 60 km 

Ventwegen, betonnen klinkers

1 Rijbaan, 30 km

1 Rijbaan, 60 km 

Ventwegen, gebakken klinkers

1 Rijbaan, 30 km

1 Rijbaan, 60 km

 

836

560

 

 

 

585

392

 

 

627

420

 

410

274

 

811

892

 

861

990

 

1086

1249

 

720

483

 

 

 

504

338

 

 

540

362

 

353

237

 

699

769

 

742

853

 

937

1077

 

648

434

 

 

 

454

304

 

 

486

326

 

318

213

 

629

692

 

668

768

 

843

969

 

599

401

 

 

 

419

281

 

 

449

301

 

293

197

 

581

639

 

617

709

 

778

895

 

576

386

 

 

 

403

270

 

 

432

290

 

282

189

 

559

615

 

594

683

 

749

862

 

553

371

 

 

 

387

260

 

 

415

278

 

271

182

 

537

590

 

570

655

 

719

827

 

125 Wegen anders dan voor motorvoetuigen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de leges

 

tot

100

101

tot

250

251

tot

500

501

tot

750

751

tot

2500

 

vanaf

2501

Voetpaden, vrijliggende

1 strook, breedte 1,50 m

2 stroken, breedte 3,50 m

Voetpaden, trottoir

1 strook, tot 1,00 m

1 strook, van 1,00 tot 1,25 m

1 strook, van 1,25 tot 1,50 m

1 strook, van 1,50 tot 2,00 m

1 strook, van 2,00 tot 2,50 m

Fietspaden, vrijliggende, asfalt

1 strook, breedte 1,50 m

1 strook, breedte 2,00 m

2 stroken, breedte 3,50 m

Fietspaden, vrijliggende, betonnen klinkers

1 strook, breedte 1,50 m

1 strook, breedte 2,00 m

2 stroken, breedte 3,50 m

Fietspaden, vrijliggende, gebakken klinkers

1 strook, breedte 1,50 m

1 strook, breedte 2,00 m

2 stroken, breedte 3,50 m

Fietspaden, langs wegen

1 strook, breedte 1,50 m

1 strook, breedte 2,00 m

 

50

43

 

64

60

57

56

55

 

84

72

58

 

 

88

76

60

 

 

92

79

63

 

63

54

 

43

37

 

55

52

50

48

47

 

72

62

50

 

 

76

65

52

 

 

80

68

55

 

54

47

 

39

33

 

50

47

45

43

42

 

65

56

45

 

 

68

59

47

 

 

72

62

49

 

49

42

 

36

31

 

46

43

41

40

39

 

60

52

41

 

 

63

54

43

 

 

66

57

45

 

45

39

 

35

29

 

44

42

40

38

38

 

58

50

40

 

 

61

52

42

 

 

64

55

44

 

43

37

 

33

28

 

43

40

38

37

36

 

55

48

38

 

 

58

50

40

 

 

61

53

42

 

42

36

Basisbedragen per m3 excl. BTW Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22. 

Basisbedragen per m3

126 Parkeerplaatsen (plekken)

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de leges

 

tot

100

101

tot

250

251

tot

500

501

tot

2500

2501

tot

5000

 

vanaf

5001

Parkeerterrein met plekken

Asfalt 

Betonnen klinkers

Gebakken klinkers

Alleen per m2

 

127 Parkeerplaatsen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

10000

10001

tot

15000

15001

tot

25000

25001

tot

50000

50001

tot

100000

 

vanaf

100001

Parkeergebouwen

Bovengronds, vrijstaand, open

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

 

Bovengronds, vrijstaand, dicht

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

 

Bovengronds, onderbebouwing, open

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

 

Bovengronds, onderbebouwing, dicht

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

 

Parkeergarages

Ondergronds 1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

 

Ondergronds, onderbouwing

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

 

Half verdiept

Overdekt

Onder bebouwing, gesloten

Onder bebouwing, half open

 

Parkeerdek

2-laags

3-laags

 

Fietsenstalling

1-laags

2-laags

 

 

124

118

 

 

 

 

 

 

141

135

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

268

244

232

 

 

 

218

199

189

 

 

 

169

174

138

 

 

66

61

 

 

203

193

 

 

114

108

102

100

95

92

 

 

131

125

119

117

112

109

 

 

139

127

120

113

 

 

161

149

141

133

 

 

241

218

207

197

 

 

196

178

169

161

 

 

152

157

124

 

 

60

55

 

 

103

97

92

90

85

82

 

 

120

114

109

107

102

99

 

 

125

114

108

102

 

 

145

134

127

120

 

 

222

197

187

177

 

 

181

160

152

145

 

 

140

145

114

 

 

56

51

 

 

95

88

83

81

76

73

 

 

112

105

100

98

93

90

 

 

115

105

98

92

 

 

134

124

115

108

 

 

214

181

172

164

 

 

174

148

140

133

 

 

135

139

110

 

 

53

49

 

 

91

81

77

75

70

67

 

 

108

98

94

92

87

84

 

 

111

101

90

85

 

 

129

119

105

100

 

 

195

174

156

147

 

 

159

142

127

120

 

 

123

127

100

 

 

48

44

 

 

88

78

74

72

67

64

 

 

105

95

91

89

84

81

 

 

107

97

86

82

 

 

123

114

101

96

 

 

187

167

149

141

 

 

153

136

122

115

 

 

118

122

96

 

 

46

42

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

126 Parkeerplaatsen (plekken)

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de leges

 

tot

100

101

tot

250

251

tot

500

501

tot

2500

2501

tot

5000

 

vanaf

5001

Parkeerterrein met plekken

Asfalt

Betonnen klinkers

Gebakken klinkers

 

50

45

56

 

43

39

48

 

39

37

35

 

36

33

32

 

35

31

29

 

33

29

28

 

127 Parkeerplaatsen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de leges

 

tot

3500

3501

tot

5000

5001

tot

8500

8501

tot

17000

17001

tot

34500

 

vanaf

34501

Parkeergebouwen

Bovengronds, vrijstaand, open

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

 

Bovengronds, vrijstaand, dicht

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

 

Bovengronds, onderbebouwing, open

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

 

Bovengronds, onderbebouwing, dicht

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

 

Parkeergarages

Ondergronds

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

 

Ondergronds, onderbouwing

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

 

Half verdiept

Overdekt

Onder bebouwing, gesloten

Onder bebouwing, half open

Parkeerdek

2-laags

3-laags

Fietsenstalling

1-laags

2-laags

   

 

360

342

         

 

 

 

 

 

410

392

                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

777

707

672

   

 

 

633

576

547

   

 

 

490

505

399

 

192

177

 

590

560

   

 

331

314

295

289

275

266

 

 

380

363

345

339

324

316

 

 

402

368

349

328

 

 

466

431

410

385

 

 

 

698

633

602

571

 

 

569

516

490

466

 

 

441

454

359

 

174

159

   

 

298

283

266

260

245

237

 

 

347

332

315

309

295

286

 

 

362

331

314

295

 

 

420

388

369

347

 

 

 

645

570

541

514

 

 

526

464

441

419

 

 

407

419

331

 

161

147

   

 

275

255

240

234

220

211

 

 

324

304

289

284

269

260

 

 

334

305

283

267

 

 

387

358

332

313

 

 

 

619

526

500

475

 

 

505

429

407

387

 

 

391

402

318

 

153

142

   

 

264

234

222

217

202

193

 

 

314

284

272

266

251

243

 

 

322

294

261

247

 

 

373

345

306

290

 

 

 

566

506

451

426

 

 

462

412

368

348

 

 

357

368

291

 

139

127

   

 

254

225

213

208

193

184

 

 

303

274

263

257

242

234

 

 

309

282

250

237

 

 

358

331

294

279

 

 

 

544

486

433

409

 

 

443

396

353

334

 

 

343

353

279

 

134

122

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

18 Overige civieltechnische voorzieningen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

250

251

tot

500

501

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

5000

 

vanaf

5001

Autotunnel

1 Rijbaan, breedte 4 m met vluchtstrook

2 Rijbanen, breedte 7,5 m met vluchtstrook

2 x 2 Rijbanen, breedte 15 m met vluchtstrook

2 x 3 Rijbanen, breedte 23 m met vluchtstrook

2 x 4 Rijbanen, breedte 30 m met vluchtstrook

Fietstunnel

2 stroken, breedte 3,50 m

Alleen per m2

 

 

 

 

 

 

182 Bruggen/viaduct

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

25

26

tot

50

51

tot

100

101

tot

150

151

tot

175

 

vanaf

176

Brug voor fietsers

Breedte 2 m

Breedte 3 m

Breedte 4 m

Brug voor voetgangers

Breedte 1,5 m

Breedte 2,0 m

Breedte 2,5 m

Brug voor licht autoverkeer

Breedte 4 m

Breedte 6 m

Viaduct/Flyover

2 x Rijbanen, breedte 11 m

2 x 2 Rijbanen, breedte 17 m

2 x 2 Rijbanen, breedte 17 m

Alleen per m2

 

 

 

 

 

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

18 Overige civieltechnische voorzieningen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

250

251

tot

500

501

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

5000

 

vanaf

5001

Autotunnel

1 Rijbaan, breedte 4m met vluchtstrook

2 Rijbanen, breedte 7,5 m met vluchtstrook

2x 2 Rijbanen, breedte 15 m met vluchtstrook

2x 3 Rijbanen, breedte 23 m met vluchtstrook

2x 4 Rijbanen, breedte 30 m met vluchtstrook

Fietstunnel

2 stroken, breedte 3,50 m

 

10029

10330

 

10640

     

 

 

 

 

 

5255

 

8646

6917

 

4150

 

3247

 

2988

     

 

4530

 

8386

6709

 

4025

 

3150

 

2898

     

 

4394

 

8041

6432

 

3859

 

3020

 

2778

     

 

4213

 

8300

6640

 

3984

 

3117

 

2868

     

 

4349

 

8134

6507

 

3904

 

3055

 

2811

     

 

4262

 

182 Bruggen/viaduct

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

25

26

tot

50

51

tot

100

101

tot

150

151

tot

175

 

vanaf

176

Brug voor fietsers

Breedte 2 m

Breedte 3 m

Breedte 4 m

Brug voor voetgangers

Breedte 1,5 m

Breedte 2,0 m

Breedte 2,5 m

Brug voor licht autoverkeer

Breedte 4 m

Breedte 6 m

Viaduct/Flyover

2x Rijbanen, breedte 11 m

2x 2 Rijbanen, breedte 17 m

2x 3 Rijbanen, breedte 21,4 m

 

2519

1814

1683

 

1115

919

767

 

4179

3343

 

2733

2831

2923

 

2172

1564

1451

 

961

792

661

 

3602

2882

 

2356

2441

2520

 

2107

1517

1408

 

932

768

641

 

3494

2795

 

2285

2368

2445

 

2020

1454

1350

 

894

736

615

 

3350

2680

 

2191

2270

2344

 

2085

1501

1393

 

923

760

635

 

3458

2767

 

2262

2343

2419

 

2043

1471

1365

 

904

745

622

 

3389

2711

 

2216

2296

2371

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

26 Agrarische voorzieningen

263 Bouwwerken voor landbouw

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

500

501

tot

750

751

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

5000

 

vanaf

5001

Boerderijen

vrijstaande

tegen stallen gebouwd

Veldschuren

3 zijden, gesloten

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

2 zijden, gesloten

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

Loodsen

Stalen gevels

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

Betonnen gevels

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

Houten gevels

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

 

201

189

 

 

28

26

 

24

22

 

 

42

39

 

47

43

 

43

40

 

181

170

 

 

25

23

 

22

20

 

 

38

35

 

41

38

 

39

36

 

163

153

 

 

23

21

 

20

18

 

 

35

31

 

39

35

 

36

33

 

147

138

 

 

23

21

 

19

18

 

 

34

28

 

37

34

 

35

32

 

132

124

 

 

20

19

 

18

16

 

 

30

28

 

33

31

 

31

29

 

126

119

 

 

20

18

 

17

15

 

 

29

27

 

32

30

 

30

28

 

264 Bouwwerken voor tuinbouw

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Kassen

Type, Breedkap

niet verwarmd

verwarmd

Type, Venlo

niet verwarmd

verwarmd

Loodsen

Dicht

geïsoleerd

ongeïsoleerd

Open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

26

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28

24

13

 

 

10

32

   

8

30

   

 

26

22

12

 

 

9

30

   

7

28

   

 

25

21

12

 

 

8

25

   

6

24

   

 

20

17

9

 

 

8

24

   

6

23

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

26 Agrarische voorzieningen

263 Bouwwerken voor landbouw

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

100

101

tot

150

151

tot

200

201

tot

500

501

tot

1000

 

vanaf

1001

Boerderijen

vrijstaande

tegen stallen gebouwd

Veldschuren

3 zijden, gesloten

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

2 zijden, gesloten

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

Loodsen

Stalen gevels

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

Betonnen gevels

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

Houten gevels

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

 

573

539

 

 

112

167

 

97

145

 

 

168

251

 

186

279

 

173

259

 

516

485

 

 

101

150

 

87

129

 

 

150

227

 

166

250

 

155

232

 

464

436

 

 

93

139

 

80

120

 

 

139

203

 

154

230

 

144

215

 

418

393

 

 

90

135

 

78

117

 

 

134

180

 

148

224

 

139

207

 

375

353

 

 

82

121

 

71

105

 

 

122

180

 

134

200

 

125

188

 

360

339

 

 

79

116

 

68

100

 

 

117

173

 

128

192

 

120

180

 

264 Bouwwerken voor tuinbouw

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

250

251

tot

625

626

tot

1875

1876

tot

3750

3751

tot

6250

 

vanaf

6251

Kassen

Type, Breedkap

niet verwarmd

verwarmd

Type, Venlo

niet verwarmd

verwarmd

Loodsen

Dicht

geïsoleerd

ongeïsoleerd

Open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

125

104

57

 

 

 

 

 

 

 

 

 

113

94

52

 

 

39

127

 

31

119

 

 

104

87

48

 

 

38

121

 

30

113

 

 

101

84

46

 

 

31

102

 

25

95

 

 

82

67

38

 

 

30

98

 

24

92

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22. 

Basisbedragen per m3

265 Bouwwerken voor veeteelt

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Stallen groenlabel

Loopstallen, rundvee

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Luifelstal, rundvee

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Grupstal, rundvee

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Ligboxenstal, rundvee

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Ligboxenstal, kalveren

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Paardenstalling

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Varkensstal, vleesvarkens

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Varkensstal, fokvarkens

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Varkensstal, kraamvarkens

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Varkensstal, zeugen

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Kippenstallen, vleeskuikens

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Kippenstallen, legkippen

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Geitenstal

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Schapenstal

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Luchtwasser, chemische

m3

Luchtwasser, biologische

m3

Mestkelders, 2 kelders

Mestkelders, 3 kelders

Mestkelders, 4 kelders

Mestsilo, staal

Mestsilo, beton

Silo, voeder

Silo, kunstmest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32

25

29

71

 

 

28

23

21

 

49

41

37

 

46

38

34

 

42

35

31

 

56

46

42

 

75

61

55

 

60

49

44

 

64

52

47

 

78

64

58

 

89

73

66

 

72

59

53

 

85

70

63

 

51

47

 

38

35

 

17

 

20

57

46

38

29

23

 

 

25

21

19

 

44

36

33

 

42

34

31

 

38

31

28

 

51

41

37

 

67

55

49

 

53

44

40

 

57

47

42

 

70

57

51

 

80

66

59

 

64

53

48

 

76

63

56

 

45

42

 

34

31

 

9

 

11

51

41

34

23

19

 

 

23

19

17

 

40

33

30

 

37

31

28

 

34

28

25

 

46

37

34

 

60

49

45

 

48

40

36

 

51

42

38

 

63

51

46

 

72

59

53

 

58

48

43

 

69

56

51

 

41

38

 

31

28

 

8

 

9

 

 

22

18

16

 

38

31

28

 

36

29

26

 

33

27

24

 

43

36

32

 

57

47

43

 

46

38

34

 

49

40

36

 

60

49

44

 

69

56

51

 

55

45

41

 

66

54

49

 

39

36

 

29

27

 

5

 

6

 

 

20

16

15

 

34

28

25

 

32

26

24

 

29

24

22

 

39

32

29

 

52

42

38

 

41

34

31

 

44

36

33

 

54

44

40

 

62

51

46

 

50

41

37

 

59

48

44

 

35

32

 

27

24

 

2

 

2

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

265 Bouwwerken voor veeteelt

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

150

151

tot

400

401

tot

1250

1251

tot

2500

2501

tot

4000

 

vanaf

4001

Stallen groenlabel

Loopstallen, rundvee

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Luifelstal, rundvee

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Grupstal, rundvee

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Ligboxenstal, rundvee

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Ligboxenstal, kalveren

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Paardenstalling

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Varkensstal, vleesvarkens

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Varkensstal, fokvarkens

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Varkensstal, kraamvarkens

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Varkensstal, zeugen

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Kippenstallen, vleeskuikens

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Kippenstallen, legkippen

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Nokhoogte vanaf 7,51

Geitenstal

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Schapenstal

Nokhoogte tot 5,50

Nokhoogte van 5,51 tot 7,50

Luchtwasser, chemische

m3

Luchtwasser, biologische

m3

Mestkelders, 2 kelders

Mestkelders, 3 kelders

Mestkelders, 4 kelders

Mestsilo, staal

Mestsilo, beton

Silo, voeder

Silo, kunstmest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N.V.T.

N.V.T.

N.V.T.

N.V.T.

 

 

114

152

190

 

198

264

329

 

186

248

309

 

170

226

283

 

226

301

376

 

299

398

498

 

239

319

398

 

255

340

425

 

311

414

518

 

357

476

595

 

288

384

480

 

341

455

568

 

202

304

 

153

225

 

112

 

132

 

 

 

N.V.T.

N.V.T.

 

 

102

136

170

 

177

236

295

 

166

222

277

 

152

203

253

 

202

269

337

 

267

356

445

 

214

285

356

 

228

304

380

 

278

371

463

 

320

426

532

 

258

343

429

 

305

407

508

 

181

272

 

137

201

 

62

 

72

 

 

 

N.V.T.

N.V.T.

 

 

92

122

153

 

160

213

266

 

150

200

250

 

137

183

228

 

182

243

303

 

241

321

402

 

193

257

321

 

206

274

343

 

251

334

418

 

288

384

480

 

232

310

387

 

275

367

458

 

163

245

 

124

181

 

50

 

59

57

46

38

 

 

88

117

146

 

152

203

253

 

143

190

238

 

131

174

217

 

174

231

289

 

230

306

383

 

184

245

306

 

196

261

327

 

239

319

398

 

275

366

457

 

221

295

369

 

262

350

437

 

155

233

 

118

173

 

34

 

39

51

41

34

 

 

79

105

131

 

137

182

228

 

129

171

214

 

118

157

196

 

156

208

260

 

207

276

344

 

165

221

276

 

177

235

294

 

215

287

358

 

247

329

412

 

199

266

332

 

236

315

393

 

140

210

 

106

156

 

10

 

12 

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

27 Industriële productie voorzieningen

273 Bouwwerken voor de voedingsindustrie, met inbegrip van drank en tabak

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Productie/gedeeltelijke opslaghallen

hoogte tot 5,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

van 5,50 tot 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

vanaf 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

 

 

63

59

 

52

49

 

49

46

 

 

57

53

 

47

44

 

44

41

 

 

51

48

 

42

40

 

40

37

 

 

46

43

 

38

35

 

36

33

 

 

41

39

 

34

32

 

32

30

 

 

37

35

 

31

29

 

29

27

 

274 Bouwwerken voor de scheikundige en aanverwante industrie

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Laboratorium/productie/gedeeltelijke opslag

hoogte tot 5,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

van 5,50 tot 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

vanaf 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

 

 

 

70

65

 

58

54

 

55

51

 

 

 

63

59

 

52

49

 

49

45

 

 

 

57

53

 

47

44

 

44

41

 

 

 

51

48

 

42

40

 

40

37

 

 

 

46

43

 

38

36

 

36

33

 

 

 

42

39

 

34

32

 

32

30

 

275 Bouwwerken voor de metaalverwerkende industrie

2751 Bouwwerken voor productie van metaalproducten

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Productie/gedeeltelijke opslaghallen

hoogte tot 5,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

van 5,50 tot 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

vanaf 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

 

 

58

54

 

48

45

 

45

42

 

 

52

49

 

43

40

 

41

38

 

 

47

44

 

39

36

 

37

34

 

 

42

39

 

35

33

 

33

30

 

 

38

35

 

31

30

 

30

27

 

 

34

32

 

28

27

 

27

25

 

2756 Bouwwerken voor transportmateriaal

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Werkplaatsen/garage (auto)

hoogte tot 5,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

van 5,50 tot 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

vanaf 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

 

 

67

62

 

56

52

 

52

49

 

 

60

56

 

50

47

 

48

44

 

 

55

50

 

45

42

 

42

39

 

 

49

46

 

40

38

 

38

36

 

 

44

41

 

36

34

 

35

32

 

 

40

37

 

33

31

 

31

29

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

27 Industriële productie voorzieningen

273 Bouwwerken voor de voedingsindustrie, met inbegrip van drank en tabak

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

150

151

tot

400

401

tot

1250

1251

tot

2500

2501

tot

4000

 

vanaf

4001

Productie/gedeeltelijke opslaghallen

hoogte tot 5,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

van 5,50 tot 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

vanaf 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

 

 

252

235

 

340

316

 

443

412

 

 

227

211

 

306

285

 

400

369

 

 

206

190

 

275

258

 

357

331

 

 

184

171

 

247

230

 

324

298

 

 

165

154

 

223

206

 

290

270

 

 

149

139

 

201

186

 

261

243

 

274 Bouwwerken voor de scheikundige en aanverwante industrie

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

150

151

tot

400

401

tot

1250

1251

tot

2500

2501

tot

4000

 

vanaf

4001

Laboratorium/productie/gedeeltelijke opslag

hoogte tot 5,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

van 5,50 tot 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

vanaf 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

 

 

 

280

261

 

378

351

 

492

457

 

 

 

254

236

 

338

319

 

437

408

 

 

 

227

212

 

306

286

 

397

368

 

 

 

205

192

 

274

257

 

358

333

 

 

 

185

171

 

248

232

 

323

298

 

 

 

166

154

 

223

209

 

291

268

 

275 Bouwwerken voor de metaalverwerkende industrie

2751 Bouwwerken voor productie van metaalproducten

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

150

151

tot

400

401

tot

1250

1251

tot

2500

2501

tot

4000

 

vanaf

4001

Productie/gedeeltelijke opslaghallen

hoogte tot 5,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

van 5,50 tot 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

vanaf 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

 

 

232

216

 

313

291

 

408

379

 

 

210

196

 

280

262

 

366

343

 

 

189

175

 

254

235

 

330

306

 

 

169

157

 

227

212

 

298

274

 

 

153

140

 

204

192

 

266

247

 

 

137

126

 

184

173

 

240

222

 

2756 Bouwwerken voor transportmateriaal

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

150

151

tot

400

401

tot

1250

1251

tot

2500

2501

tot

4000

 

vanaf

4001

Werkplaatsen/garage (auto)

hoogte tot 5,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

van 5,50 tot 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

vanaf 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

 

 

268

249

 

362

336

 

471

438

 

 

242

223

 

326

304

 

428

398

 

 

218

202

 

293

274

 

381

354

 

 

196

182

 

263

247

 

344

320

 

 

177

163

 

236

221

 

312

290

 

 

159

146

 

213

199

 

281

261

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22. 

Basisbedragen per m3

277 Bouwwerken voor de minerale producten voor houtproducten en afgeleide producten

278 Bouwwerken voor het bouwbedrijf

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Productie/opslaghallen/werkplaatsen

hoogte tot 5,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

van 5,50 tot 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

vanaf 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

 

 

63

59

 

52

49

 

49

46

 

 

57

53

 

47

44

 

44

41

 

 

51

47

 

43

39

 

40

37

 

 

46

43

 

38

36

 

36

33

 

 

41

39

 

34

32

 

32

30

 

 

37

35

 

31

29

 

29

27

 

28 Overige industriële voorzieningen

281 Bouwwerken voor de zware industrie

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Productie/gedeeltelijke opslaghallen

hoogte tot 5,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

van 5,50 tot 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

vanaf 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

 

 

60

56

 

50

47

 

47

44

 

 

55

51

 

45

42

 

42

40

 

 

49

46

 

41

38

 

38

35

 

 

44

41

 

37

34

 

34

32

 

 

40

37

 

33

30

 

31

29

 

 

36

33

 

30

27

 

28

26

 

282 Bouwwerken voor de lichte industrie

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Productie/opslaghallen/werkplaatsen

hoogte tot 5,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

van 5,50 tot 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

vanaf 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

 

 

 

65

60

 

54

50

 

51

47

 

 

 

58

54

 

48

45

 

45

43

 

 

 

52

49

 

43

40

 

41

38

 

 

 

47

44

 

39

36

 

37

34

 

 

 

42

40

 

35

33

 

33

31

 

 

 

38

36

 

32

29

 

30

28

 

284 Bouwwerken voor opslag

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Magazijnen/opslaghallen

hoogte tot 5,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

van 5,50 tot 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

vanaf 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

Romneyloodsen

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

vanaf 7,50 m

 

 

55

51

 

46

42

 

43

40

 

28

25

23

 

 

49

46

 

41

38

 

38

36

 

25

22

20

 

 

45

41

 

37

34

 

35

32

 

23

21

18

 

 

40

37

 

32

31

 

31

29

 

20

18

17

 

 

36

34

 

30

28

 

28

26

 

18

16

14

 

 

33

30

 

27

25

 

25

23

 

16

14

13

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

277 Bouwwerken voor de minerale producten voor houtproducten en afgeleide producten

278 Bouwwerken voor het bouwbedrijf

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

150

151

tot

400

401

tot

1250

1251

tot

2500

2501

tot

4000

 

vanaf

4001

Productie/opslaghallen/werkplaatsen

hoogte tot 5,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

van 5,50 tot 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

vanaf 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

 

 

252

234

 

340

316

 

443

412

 

 

226

211

 

308

288

 

398

372

 

 

204

189

 

276

256

 

359

333

 

 

183

171

 

248

231

 

324

299

 

 

165

154

 

223

210

 

290

270

 

 

149

139

 

201

189

 

261

243

 

28 Overige industriële voorzieningen

281 Bouwwerken voor de zware industrie

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

150

151

tot

400

401

tot

1250

1251

tot

2500

2501

tot

4000

 

vanaf

4001

Productie/gedeeltelijke opslaghallen

hoogte tot 5,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

van 5,50 tot 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

vanaf 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

 

 

242

225

 

326

304

 

425

395

 

 

218

203

 

294

272

 

381

356

 

 

196

184

 

266

247

 

342

317

 

 

177

164

 

238

222

 

308

288

 

 

159

149

 

216

198

 

278

258

 

 

143

134

 

195

178

 

250

233

 

282 Bouwwerken voor de lichte industrie

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

150

151

tot

400

401

tot

1250

1251

tot

2500

2501

tot

4000

 

vanaf

4001

Productie/opslaghallen/werkplaatsen

hoogte tot 5,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

van 5,50 tot 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

vanaf 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

 

 

 

259

241

 

349

325

 

455

423

 

 

 

233

217

 

314

293

 

409

383

 

 

 

209

195

 

282

261

 

367

344

 

 

 

189

176

 

254

236

 

332

310

 

 

 

170

158

 

229

213

 

296

280

 

 

 

153

143

 

207

191

 

267

252

 

284 Bouwwerken voor opslag

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

150

151

tot

400

401

tot

1250

1251

tot

2500

2501

tot

4000

 

vanaf

4001

Magazijnen/opslaghallen

hoogte tot 5,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

van 5,50 tot 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

vanaf 7,50 m

geïsoleerd

ongeïsoleerd

Romneyloodsen

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

vanaf 7,50 m

 

 

220

205

 

297

276

 

386

359

 

111

160

206

 

 

197

184

 

267

249

 

345

322

 

101

144

184

 

 

178

165

 

240

222

 

312

289

 

91

136

163

 

 

160

149

 

209

202

 

279

261

 

82

120

152

 

 

145

134

 

196

182

 

252

233

 

72

104

130

 

 

131

121

 

176

164

 

226

210

 

65

94

117

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

288 Overige industriële voorzieningen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Bedrijfsunit geschakeld

met kantoorfunctie 15%

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

 

met kantoorfunctie 30%

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

 

met kantoorfunctie 40%

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

 

met kantoorfunctie 60%

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

 

 

81

75

 

 

98

91

 

 

114

106

 

 

138

128

 

 

73

68

 

 

88

82

 

 

102

95

 

 

123

115

 

 

66

61

 

 

79

73

 

 

93

86

 

 

112

103

 

 

59

55

 

 

71

66

 

 

83

77

 

 

100

93

 

 

54

50

 

 

64

60

 

 

75

70

 

 

91

84

 

 

48

45

 

 

58

54

 

 

68

63

 

 

82

76

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

288 Overige industriële voorzieningen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

200

201

tot

500

501

tot

1500

1501

tot

3000

3001

tot

5000

 

vanaf

5001

Bedrijfsunit geschakeld

met kantoorfunctie 15%

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

 

met kantoorfunctie 30%

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

 

met kantoorfunctie 40%

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

 

met kantoorfunctie 60%

hoogte tot 5,50 m

van 5,50 tot 7,50 m

 

 

324

490

 

 

391

590

 

 

457

690

 

 

550

832

 

 

291

441

 

 

350

531

 

 

409

620

 

 

493

748

 

 

263

396

 

 

317

477

 

 

370

558

 

 

446

672

 

 

235

356

 

 

284

429

 

 

332

502

 

 

399

605

 

 

214

322

 

 

258

388

 

 

301

453

 

 

363

546

 

 

193

290

 

 

232

349

 

 

271

408

 

 

327

492

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

31 Overheidsgebouwen rechtbanken

312 Bouwwerken voor nationale overheden, 314 Bouwwerken voor regionale en locale overheden (kantoren)

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Vierkant

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

9-laags

10-laags

11-laags

 

343

329

306

 

329

316

294

288

282

 

 

306

285

279

274

263

252

242

232

 

 

 

257

249

239

230

221

212

203

199

195

 

 

 

 

 

 

240

251

242

231

212

20S

 

 

 

 

 

 

 

 

232

222

203

200

 

312 Bouwwerken voor nationale overheden, 314 Bouwwerken voor regionale en locale overheden (kantoren)

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Rechthoekig

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

9-laags

10-laags

11-laags

 

356

342

315

 

342

328

305

299

293

 

 

315

296

290

285

273

262

252

242

 

 

 

267

259

249

239

229

220

211

207

203

 

 

 

 

 

 

249

261

252

240

220

216

 

 

 

 

 

 

 

 

242

231

211

205

 

312 Bouwwerken voor nationale overheden, 314 Bouwwerken voor regionale en locale overheden (kantoren)

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

L-Vormig

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

9-laags

10-laags

11-laags

 

373

359

333

 

359

344

320

314

307

 

 

333

311

304

295

286

275

264

253

 

 

 

250

272

261

250

240

231

222

217

213

 

 

 

 

 

 

261

274

264

252

231

227

 

 

 

 

 

 

 

 

253

242

222

215

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

31 Overheidsgebouwen rechtbanken

312 Bouwwerken voor nationale overheden, 314 Bouwwerken voor regionale en locale overheden (kantoren)

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

300

301

tot

700

701

tot

2000

2001

tot

4000

4001

tot

7000

 

vanaf

7001

Vierkant

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

9-laags

10-laags

11-laags

 

1234

1184

1101

 

1184

1137

1057

1036

1015

 

 

1101

1026

1005

985

946

908

871

837

 

 

 

925

897

861

827

794

762

732

717

703

 

 

 

 

 

 

862

904

871

832

762

749

 

 

 

 

 

 

 

 

837

799

732

719

 

312 Bouwwerken voor nationale overheden, 314 Bouwwerken voor regionale en locale overheden (kantoren)

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

300

301

tot

700

701

tot

2000

2001

tot

4000

4001

tot

7000

 

vanaf

7001

Rechthoekig

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

9-laags

10-laags

11-laags

 

1283

1232

1145

 

1232

1182

1100

1078

1056

 

 

1145

1067

1045

1024

983

944

906

870

 

 

 

962

933

896

860

826

793

761

746

731

 

 

 

 

 

 

897

940

906

866

793

779

 

 

 

 

 

 

 

 

870

831

761

748

 

312 Bouwwerken voor nationale overheden, 314 Bouwwerken voor regionale en locale overheden (kantoren)

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

300

301

tot

700

701

tot

2000

2001

tot

4000

4001

tot

7000

 

vanaf

7001

L-Vormig

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

9-laags

10-laags

11-laags

 

1345

1291

1200

 

1291

1239

1152

1129

1107

 

 

1200

1118

1095

1074

1031

989

950

912

 

 

 

1008

978

939

901

865

831

798

782

766

 

 

 

 

 

 

940

985

950

907

831

816

 

 

 

 

 

 

 

 

912

871

798

784

Basisbedragen per m3 excl. BTW Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

31 Overheidsgebouwen rechtbanken

312 Bouwwerken voor nationale overheden, 314 Bouwwerken voor regionale en locale overheden (kantoren)

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Geschakeld

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

9-laags

10-laags

11-laags

 

387

372

346

 

372

357

332

325

319

 

 

346

322

315

309

297

285

274

263

 

 

 

290

282

270

260

249

239

230

225

221

 

 

 

 

 

 

271

284

274

261

239

235

 

 

 

 

 

 

 

 

263

251

230

226

 

33 Commerciële voorzieningen

331 Gebouwen voor commerciële activiteiten, 335 Gebouwen voor verzekeringsmaatschappijen (kantoren)

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Vierkant

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

9-laags

10-laags

11-laags

 

358

316

294

 

340

293

273

265

254

 

 

259

268

260

249

239

230

220

212

 

 

 

247

240

230

221

212

203

195

191

188

 

 

 

 

 

 

218

229

220

211

203

200

 

 

 

 

 

 

 

 

212

202

195

192

 

331 Gebouwen voor commerciële activiteiten, 335 Gebouwen voor verzekeringsmaatschappijen (kantoren)

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Rechthoekig

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

9-laags

10-laags

11-laags

 

329

316

294

 

316

303

282

276

271

 

 

294

273

268

263

252

242

232

223

 

 

 

247

239

230

220

212

203

195

191

187

 

 

 

 

 

 

230

241

232

222

203

200

 

 

 

 

 

 

 

 

223

213

195

192

Basisbedragen per m3 excl. BTW Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

31 Overheidsgebouwen rechtbanken

312 Bouwwerken voor nationale overheden, 314 Bouwwerken voor regionale en locale overheden (kantoren)

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

300

301

tot

700

701

tot

2000

2001

tot

4000

4001

tot

7000

 

vanaf

7001

Geschakeld

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

9-laags

10-laags

11-laags

 

1394

1338

1244

 

1338

1285

1195

1171

1147

 

 

1244

1159

1136

1113

1068

1026

985

945

 

 

 

1045

1014

973

935

897

861

827

810

794

 

 

 

 

 

 

974

1022

985

941

861

846

 

 

 

 

 

 

 

 

945

903

827

813

 

33 Commerciële voorzieningen

331 Gebouwen voor commerciële activiteiten, 335 Gebouwen voor verzekeringsmaatschappijen  (kantoren)

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

300

301

tot

700

701

tot

2000

2001

tot

4000

4001

tot

7000

 

vanaf

7001

Vierkant

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

9-laags

10-laags

11-laags

 

1288

1138

1059

 

1223

1056

982

953

915

 

 

933

963

934

897

861

827

794

762

 

 

 

889

862

828

795

763

733

703

689

675

 

 

 

 

 

 

785

823

794

758

733

720

 

 

 

 

 

 

 

 

762

728

703

691

 

331 Gebouwen voor commerciële activiteiten, 335 Gebouwen voor verzekeringsmaatschappijen  (kantoren)

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

300

301

tot

700

701

tot

2000

2001

tot

4000

4001

tot

7000

 

vanaf

7001

Rechthoekig

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

9-laags

10-laags

11-laags

 

1184

1136

1057

 

1136

1091

1015

994

974

 

 

1057

984

964

945

907

871

836

803

 

 

 

888

861

827

794

762

731

702

688

674

 

 

 

 

 

 

827

868

836

799

731

719

 

 

 

 

 

 

 

 

803

767

702

690

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

33 Commerciële voorzieningen

331 Gebouwen voor commerciële activiteiten, 335 Gebouwen voor verzekeringsmaatschappijen (kantoren)

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

L-Vormig

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

9-laags

10-laags

11-laags

 

390

374

348

 

374

359

334

327

321

 

 

348

324

318

311

299

287

275

264

 

 

 

292

284

272

261

251

241

231

227

222

 

 

 

 

 

 

273

286

275

263

241

237

 

 

 

 

 

 

 

 

264

253

231

227

 

331 Gebouwen voor commerciële activiteiten, 335 Gebouwen voor verzekeringsmaatschappijen (kantoren)

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Geschakeld

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

9-laags

10-laags

11-laags

 

404

388

361

 

388

372

346

339

333

 

 

361

336

329

323

310

297

285

274

 

 

 

303

294

282

271

260

250

240

235

230

 

 

 

 

 

 

283

296

285

273

250

245

 

 

 

 

 

 

 

 

274

262

240

236

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

33 Commerciële voorzieningen

331 Gebouwen voor commerciële activiteiten, 335 Gebouwen voor verzekeringsmaatschappijen  (kantoren)

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

300

301

tot

700

701

tot

2000

2001

tot

4000

4001

tot

7000

 

vanaf

7001

L-Vormig

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

9-laags

10-laags

11-laags

 

1403

1347

1253

 

1347

1293

1203

1179

1155

 

 

1253

1167

1143

1121

1076

1033

991

952

 

 

 

1053

1021

980

941

903

867

832

816

799

 

 

 

 

 

 

981

1029

991

947

867

852

 

 

 

 

 

 

 

 

952

909

832

818

 

331 Gebouwen voor commerciële activiteiten, 335 Gebouwen voor verzekeringsmaatschappijen  (kantoren)

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

300

301

tot

700

701

tot

2000

2001

tot

4000

4001

tot

7000

 

vanaf

7001

Geschakeld

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

9-laags

10-laags

11-laags

 

1455

1397

1299

 

1397

1341

1247

1222

1198

 

 

1299

1210

1185

1162

1115

1071

1028

987

 

 

 

1091

1058

1016

975

936

899

863

846

829

 

 

 

 

 

 

1017

1066

1028

982

899

884

 

 

 

 

 

 

 

 

987

942

863

848

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

34  Handels voorzieningen, winkels

341 Gebouwen voor groothandel, voor veiling

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Groothandel

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

 

346

277

 

329

249

239

 

311

237

227

218

 

294

224

215

196

192

 

284

212

203

186

182

 

261

195

187

173

171

 

342 Commerciële centra

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Detailhandel/galerijen/markten

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

 

354

284

 

333

255

245

 

319

243

232

223

 

301

230

221

200

196

 

291

215

206

190

185

 

279

198

190

178

174

 

343 Warenhuizen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Vrijstaande panden

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

 

344

276

 

327

248

238

 

310

235

226

217

 

293

223

214

195

191

 

286

210

202

185

182

 

274

202

194

178

175

 

344 Megamarkten, supermarkten

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Tussen andere bebouwing

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

 

Vrijstaande panden

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

 

331

264

 

 

 

 

 

347

278

 

314

238

228

 

 

 

 

329

251

240

 

298

226

216

208

 

 

 

312

238

229

220

 

281

214

205

187

183

 

 

294

225

216

198

194

 

275

202

193

178

174

 

 

288

212

204

188

185

 

253

186

178

163

160

 

 

268

197

190

175

177

 

346 Winkel met atelier

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Tussen andere bebouwing

1-laags

2-laags

 

Vrijstaande panden

1-laags

2-laags

 

382

305

 

 

409

327

 

363

290

 

 

389

294

 

343

275

 

 

368

279

 

324

259

 

 

348

265

 

317

254

 

 

340

250

 

304

243

 

 

326

240

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

34  Handels voorzieningen, winkels

341 Gebouwen voor groothandel, voor veiling

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

250

251

tot

550

551

tot

1750

1751

tot

3500

3501

tot

5500

 

vanaf

5501

Groothandel

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

 

1559

1247

 

1482

1121

1076

 

1401

1065

1023

983

 

1323

1008

966

881

864

 

1278

955

915

837

820

 

1176

879

842

779

770

 

342 Commerciële centra

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

300

301

tot

750

751

tot

2000

2001

tot

4000

4001

tot

7250

 

vanaf

7251

Detailhandel/galerijen/markten

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

 

1240

992

 

1166

894

858

 

1116

849

814

781

 

1053

805

772

701

687

 

1017

754

723

664

646

 

976

694

665

624

607

 

343 Warenhuizen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

300

301

tot

750

751

tot

2000

2001

tot

4000

4001

tot

7250

 

vanaf

7251

Vrijstaande panden

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

 

1205

964

 

1144

868

833

 

1084

823

791

760

 

1026

781

750

682

669

 

999

736

707

649

637

 

959

706

679

623

611

 

344 Megamarkten, supermarkten

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

300

301

tot

750

751

tot

2000

2001

tot

4000

4001

tot

7250

 

vanaf

7251

Tussen andere bebouwing

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

 

Vrijstaande panden

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

 

1157

926

 

 

 

 

 

1215

972

 

1099

832

799

 

 

 

 

1152

877

842

 

1041

791

757

727

 

 

 

1091

832

800

768

 

984

749

719

654

641

 

 

1030

787

756

692

678

 

962

707

677

622

609

 

 

1008

743

714

659

646

 

885

651

623

572

560

 

 

938

691

664

613

620

 

346 Winkel met atelier

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

150

151

tot

200

201

tot

300

301

tot

700

701

tot

1500

 

vanaf

1501

Tussen andere bebouwing

1-laags

2-laags

 

Vrijstaande panden

1-laags

2-laags

 

1337

1069

 

 

1430

1144

 

1270

1016

 

 

1360

1030

 

1202

961

 

 

1287

978

 

1135

908

 

 

1217

928

 

1109

887

 

 

1188

875

 

1065

852

 

 

1141

840

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

348 Gebouwen voor handelaren, distributeurs

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Showroom

tot 5,50 m

vanaf 5,50 m

 

Showroom, auto

tot 5,50 m

vanaf 5,50 m

 

Meubelhal

tot 5,50 m

vanaf 5,50 m

 

Winkelunits, aaneengesloten

tot 5,50 m

vanaf 5,50 m

 

Winkelunits/Kiosk, vrijstaand

tot 5,50 m

vanaf 5,50 m

 

DHZ-Hal

tot 5,50 m

vanaf 5,50 m

 

183

146

 

 

188

150

 

 

202

192

 

 

214

204

 

 

310

295

 

 

145

116

 

174

132

 

 

178

135

 

 

192

173

 

 

203

183

 

 

295

266

 

 

137

104

 

164

125

 

 

169

128

 

 

181

164

 

 

192

174

 

 

279

252

 

 

130

99

 

148

119

 

 

149

119

 

 

164

155

 

 

173

165

 

 

251

239

 

 

114

91

 

145

116

 

 

135

108

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

104

83

 

134

108

 

 

120

96

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

93

74

 

37 Beveiligingsvoorzieningen

372 Bouwwerken voor Brandweer

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

500

501

tot

750

751

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

5000

 

vanaf

5001

Brandweerkazerne

Vrijstaande

1-laags

2-laags

3-laags

 

Geschakeld

1-laags

2-laags

3-laags

 

 

267

246

236

 

 

250

230

221

 

 

254

226

202

 

 

237

212

189

 

 

240

214

191

 

 

225

200

178

 

 

227

202

180

 

 

212

189

168

 

 

222

198

176

 

 

207

185

165

 

 

213

190

169

 

 

199

177

158

 

374 Bouwwerken voor Ordediensten

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

500

501

tot

750

751

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

5000

 

vanaf

5001

Politiebureau

Vrijstaande

1-laags

2-laags

3-laags

 

Geschakeld

1-laags

2-laags

3-laags

 

 

374

345

331

 

 

350

322

309

 

 

356

317

282

 

 

332

296

264

 

 

337

300

267

 

 

314

280

250

 

 

318

283

252

 

 

297

265

236

 

 

311

277

247

 

 

290

259

230

 

 

298

266

237

 

 

279

248

221

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

348 Gebouwen voor handelaren, distributeurs

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

150

151

tot

400

401

tot

1250

1251

tot

2500

2501

tot

4000

 

vanaf

4001

Showroom

tot 5,50 m

vanaf 5,50 m

 

Showroom, auto

tot 5,50 m

vanaf 5,50 m

 

Meubelhal

tot 5,50 m

vanaf 5,50 m

 

Winkelunits, aaneengesloten

tot 5,50 m

vanaf 5,50 m

 

Winkelunits/Kiosk, vrijstaand

tot 5,50 m

vanaf 5,50 m

 

DHZ-Hal

tot 5,50 m

vanaf 5,50 m

 

824

1098

 

 

846

1128

 

 

909

1439

 

 

963

1529

 

 

1397

2215

 

 

651

868

 

782

987

 

 

803

1014

 

 

863

1294

 

 

914

1375

 

 

1325

1991

 

 

617

777

 

740

938

 

 

760

963

 

 

816

1229

 

 

865

1306

 

 

1254

1892

 

 

584

743

 

667

890

 

 

668

891

 

 

736

1166

 

 

780

1239

 

 

1131

1794

 

 

514

685

 

651

868

 

 

609

812

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

468

625

 

605

807

 

 

542

723

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

417

556

 

37 Beveiligingsvoorzieningen

372 Bouwwerken voor Brandweer

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

100

101

tot

170

171

tot

250

251

tot

60

601

tot

1250

 

vanaf

1251

Brandweerkazerne

Vrijstaande

1-laags

2-laags

3-laags

 

Geschakeld

1-laags

2-laags

3-laags

 

 

1177

1083

1039

 

 

1100

1012

971

 

 

1118

996

888

 

 

1045

931

830

 

 

1058

943

840

 

 

989

881

785

 

 

999

890

793

 

 

934

832

741

 

 

977

870

776

 

 

913

813

725

 

 

938

836

745

 

 

876

781

696

 

374 Bouwwerken voor Ordediensten

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

125

126

tot

200

201

tot

275

276

tot

700

701

tot

1500

 

vanaf

1501

Politiebureau

Vrijstaande

1-laags

2-laags

3-laags

 

Geschakeld

1-laags

2-laags

3-laags

 

 

1367

1258

1207

 

 

1276

1174

1127

 

 

1299

1157

1031

 

 

1212

1080

963

 

 

1229

1095

976

 

 

1147

1022

911

 

 

1160

1034

921

 

 

1084

965

860

 

 

1135

1011

901

 

 

1059

944

841

 

 

1089

970

865

 

 

1017

906

807

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

41 Ziekenhuis voorzieningen

411 Universitaire ziekenhuizen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

7500

7501

tot

10000

10001

tot

25000

25001

tot

50000

50001

tot

100000

 

vanaf

100001

Rechthoekig

L-Vormig

Geschakeld

607

642

719

503

548

614 

453

493

553

417

455

510

377

411

461

352

384

430

 

412 Algemene ziekenhuizen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

7500

7501

tot

10000

10001

tot

25000

25001

tot

5000

50001

tot

100000

 

vanaf

100001

Rechthoekig

L-Vormig

Geschakeld

558

609

682

477

520

583

429

468

524

396

432

483

358

390

437

334

364

408

 

413 Ziekenhuizen voor geestelijke aandoening, 415 Kraaminrichtingen, gynaecologische klinieken

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

7500

7501

tot

10000

10001

tot

25000

25001

tot

50000

50001

tot

100000

 

vanaf

100001

Rechthoekig

L-Vormig

Geschakeld

777

847

949

699

762

855

645

702

788

621

678

760

525

572

641

490

534

598

 

42 Overige medische voorzieningen

421 Gezondheidscentra, 422 Consultatlebureaus, 423 Gebouwen voor algemene geneeskunde

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

750

751

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

5000

5001

tot

7500

 

vanaf

7501

Vierkant

Rechthoekig

L-Vormig

Geschakeld

427

440

480

537

384

397

431

483

355

365

399

446

342

352

385

430

288

298

324

362

269

278

302

338

 

44 Sociale voorzieningen

444 Gebouwen voor chronische zieken en verslaafden (verzorgingshuizen)

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

750

751

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

5000

5001

tot

7500

 

vanaf

7501

Vierkant

Rechthoekig

L-Vormig

Geschakeld

586

603

658

737

527

544

591

662

486

501

547

611

468

483

528

589

456

471

494

539

438

452

474

517

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

41 Ziekenhuis voorzieningen

411 Universitaire ziekenhuizen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

2000

2001

tot

2750

2751

tot

6500

6501

tot

12500

12501

tot

25000

 

vanaf

250001

Rechthoekig

L-Vormig

Geschakeld

2308

2438

2731

1912

2084

2334

1721

1874

2101

1585

1728

1940

1434

1563

1751

1338

1459

1634

 

412 Algemene ziekenhuizen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

2000

2001

tot

2750

2751

tot

6500

6501

tot

12500

12501

tot

25000

 

vanaf

250001

Rechthoekig

L-Vormig

Geschakeld

2122

2312

2590

1813

1976

2214

1630

1779

1992

1505

1640

1835

1360

1482

1660

1269

1384

1550

 

413 Ziekenhuizen voor geestelijke aandoening, 415 Kraaminrichtingen, gynaecologische klinieken

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

275

276

tot

700

701

tot

2000

2001

tot

4000

4001

tot

7000

 

vanaf

7001

Rechthoekig

L-Vormig

Geschakeld

2798

3050

3416

2518

2745

3077

2322

2528

2838

2235

2440

2736

1889

2058

2308

1763

1921

2154

 

42 Overige medische voorzieningen

421 Gezondheidscentra, 422 Consultatlebureaus, 423 Gebouwen voor algemene geneeskunde

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

225

226

tot

300

301

tot

750

751

tot

1500

1501

tot

2500

 

vanaf

2501

Vierkant

Rechthoekig

L- Vormig

Geschakeld

1368

1409

1536

1720

1230

1269

1381

1546

1135

1169

1278

1428

1093

1127

1232

1376

922

952

1035

1160

861

889

966

1082

 

44 Sociale voorzieningen

444 Gebouwen voor chronische zieken en verslaafden (verzorgingshuizen)

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

2000

2001

tot

2750

2751

tot

7000

7001

tot

14000

14001

tot

27750

 

vanaf

27751

Vierkant

Rechthoekig

L-Vormig

Geschakeld

1875

1931

2105

2357

1685

1740

1892

2119

1556

1603

1751

1957

1498

1545

1688

1886

1460

1508

1581

1723

1402

1448

1517

1654

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

445 Gebouwen voor fysische gehandicapten, 447 Tehuizen voor ouden van dagen

 

Verpleeghuizen Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

7500

7501

tot

10000

10001

tot

25000

25001

tot

5000

50001

tot

100000

 

vanaf

100001

Vierkant

Rechthoekig

L-Vormig

Geschakeld

425

438

478

535

364

374

408

457

327

337

367

411

 

311

340

379

 

300

327

366

 

292

307

334

 

46 Voorzieningen voor dieren

461 Dierenhospitaal, 462 Dierenklinieken

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

750

751

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

5000

5001

tot

7500

 

vanaf

7501

Vierkant

Rechthoekig

L-Vormig

Geschakeld

473

487

531

594

425

609

478

535

 

404

441

493

 

389

425

475

 

379

398

434

 

364

383

416

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

445 Gebouwen voor fysische gehandicapten, 447 Tehuizen voor ouden van dagen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

2000

2001

tot

2750

2751

tot

7000

7001

tot

14000

14001

tot

27750

 

vanaf

27751

Vierkant

Rechthoekig

L-Vormig

Geschakeld

1531

1577

1719

19267

1309

1348

1469

1646

1177

1215

1321

1480

 

1119

1223

1366

 

1078

1178

1317

 

1053

1104

1203

 

46 Voorzieningen voor dieren

461 Dierenhospitaal, 462 Dierenklinieken

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

225

226

tot

300

301

tot

750

751

tot

1500

1501

tot

2500

 

vanaf

2501

Vierkant

Rechthoekig

L-Vormig

Geschakeld

1560

1606

1751

1961

1404

2011

1576

1765

 

1332

1455

1628

 

1285

1403

1569

 

1251

1315

1432

 

1201

1262

1374

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

51 Horeca voorzieningen

511 Kantines, eetcafés

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

750

751

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

5000

5001

tot

7500

 

vanaf

7501

Vrijstaande

1-laags

Tussen andere bebouwing

1-laags

 

272

 

250

 

245

 

226

 

225

 

208

 

512 Restaurants

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

750

751

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

5000

5001

tot

7500

 

vanaf

7501

Vrijstaande

1-laags

2/3-laags

Tussen andere bebouwing

1-laags

2/3-laags

 

312

306

 

228

294

 

280

275

 

206

265

 

259

254

 

190

243

 

249

245

 

183

234

 

227

223

 

167

214

 

218

214

 

160

206

 

515 Cafés, snackbars, koffiebars, 517 Pubs, bars, kroegen, terrassen, gelagzalen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

750

751

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

5000

5001

tot

7500

 

vanaf

7501

Vrijstaande

1-laags

Tussen andere bebouwing

1-laags

 

301

 

295

 

271

 

265

 

250

 

244

 

241

 

236

 

220

 

216

 

211

 

207

 

518 Overige horeca voorzieningen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Feestzalen

Vrijstaande

1-laags

2-laags

Tussen andere bebouwing

1-laags

2-laags

 

 

243

233

 

231

222

 

 

219

209

 

208

199

 

 

202

193

 

192

183

 

 

195

186

 

184

177

 

 

177

170

 

169

161

 

 

170

163

 

162

155

 

52 Amusement voorzieningen

522 Gebouwen voor muziekuitvoeringen, 524 Gebouwen voor toneeluitvoeringen (schouwburgen)

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

100

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Muziekcentra

1-laags

2-laags

Schouwburg

Bioscoop

 

253

243

 

486

293

 

228

218

 

437

264

 

210

201

 

403

242

 

203

194

 

388

234

 

182

175

 

350

211

 

164

157

 

315

190

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

51 Horeca voorzieningen

511 Kantines, eetcafés

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

225

226

tot

300

301

tot

750

751

tot

1500

1501

tot

2500

 

vanaf

2501

Vrijstaande

1-laags

Tussen andere bebouwing

1-laags

 

898

 

826

 

807

 

745

 

744

 

688

 

 

 

 

512 Restaurants

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

200

201

tot

300

301

tot

700

701

tot

1400

1401

tot

2000

 

vanaf

2001

Vrijstaande

1-laags

2/3-laags

Tussen andere bebouwing

1-laags

2/3-laags

 

1124

1101

 

820

1057

 

1009

990

 

741

953

 

933

913

 

683

875

 

898

882

 

658

844

 

818

802

 

601

771

 

785

770

 

577

740

 

515 Cafés, snackbars, koffiebars, 517 Pubs, bars, kroegen, terrassen, gelagzalen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

225

226

tot

300

301

tot

750

751

tot

1500

1501

tot

2500

 

vanaf

2501

Vrijstaande

1-laags

Tussen andere bebouwing

1-laags

 

993

 

973

 

894

 

874

 

824

 

807

 

795

 

778

 

725

 

711

 

696

 

683

 

518 Overige horeca voorzieningen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

150

151

tot

225

226

tot

550

551

tot

1100

1101

tot

1750

 

vanaf

1751

Feestzalen

Vrijstaande

1-laags

2-laags

Tussen andere bebouwing

1-laags

2-laags

 

 

1093

1049

 

1039

997

 

 

985

941

 

935

898

 

 

908

869

 

862

825

 

 

876

837

 

830

797

 

 

797

765

 

758

725

 

 

765

734

 

728

696

 

52 Amusement voorzieningen

522 Gebouwen voor muziekuitvoeringen, 524 Gebouwen voor toneeluitvoeringen (schouwburgen)

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

150

151

tot

400

401

tot

1250

1251

tot

2500

2501

tot

4000

 

vanaf

4001

Muziekcentra

1-laags

2-laags

Schouwburg

Bioscoop

 

1593

1530

3059

1845

 

1436

1372

2753

1661

 

1324

1266

2539

1526

 

1276

1221

2444

1474

 

1147

1101

2202

1329

 

1032

991

1982

1196

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

54 Watersportvoorzieningen

541 Overdekte zwembaden

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Zwembad

Gemeentelijk

Subtropisch

Bij woningen

 

 

 

571

 

 

 

 

 

286

363

 

257

325

 

237

300

 

542 Openlucht zwembaden

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

250

251

tot

500

501

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

5000

 

vanaf

5001

Zwembad

Gemeentelijk

Bij woningen

 

 

294

 

 

264

 

220

 

212

 

187

 

180

 

56 Sportvoorzieningen

561 Sportcentra 562 Sporthallen, gymnastieken, ruimte voor lichaamsoefeningen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

100

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Gymzalen

Sporthallen

Fitnesscentra

Kleedgebouwen

Kantine/clublokaal

 

 

311

251

212

241

 

280

226

191

217

224

249

208

176

199

208

232

189

198

220

182

190

211

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

54 Watersportvoorzieningen

541 Overdekte zwembaden

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

150

151

tot

400

401

tot

1250

1251

tot

2500

2501

tot

4000

 

vanaf

4001

Zwembad

Gemeentelijk

Subtropisch

Bij woningen

 

 

 

1999

 

 

 

 

 

1799

2285

 

1621

2050

 

1495

1892

 

542 Openlucht zwembaden

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

250

251

tot

500

501

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

5000

 

vanaf

5001

Zwembad

Gemeentelijk

Bij woningen

 

 

455

 

 

410

 

441

 

423

 

375

 

360

 

56 Sportvoorzieningen

561 Sportcentra 562 Sporthallen, gymnastieken, ruimte voor lichaamsoefeningen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

200

201

tot

500

501

tot

1500

1501

tot

3000

3001

tot

5000

 

vanaf

5001

Gymzalen

Sporthallen

Fitnesscentra

Kleedgebouwen

Kantine/clublokaal

 

 

1089

754

764

1326

 

981

679

688 

1193

1567

872

625

633

1096

1459

810

1041

1383

770

1000

1328

739

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

71 Scholen

711 Gebouwen voor crèches, kinderdagverblijven

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

750

751

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

5000

5001

tot

7500

 

vanaf

7501

Vrijstaande rechthoekig

1-laags

2-laags

Geschakeld

1-laags

2-laags

 

254

244

 

264

248

 

229

220

 

238

222

 

211

202

 

219

207

 

203

195

 

212

199

 

178

195

 

185

174

 

160

176

 

167

156

 

712 Gebouwen voor basis onderwijs

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Vrijstaande rechthoekig

1-laags

2-laags

Geschakeld

1-laags

2-laags

 

247

237

 

256

246

 

222

214

 

231

220

 

204

196

 

213

205

 

197

189

 

206

197

 

173

189

 

180

172

 

166

182

 

173

165

 

713 Gebouwen voor middelbaar onde

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

5000

5001

tot

10000

10001

tot

15000

15001

tot

25000

25001

tot

50000

 

vanaf

50001

Vrijstaande, rechthoekig

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

Geschakeld

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

 

254

241

234

224

215

 

264

251

244

233

223

 

229

217

211

203

193

 

237

227

219

210

201

 

210

200

195

187

178

 

219

209

202

194

185

 

203

193

187

180

172

 

211

201

195

186

179

 

178

170

164

158

150

 

185

176

171

163

156

 

171

163

157

151

144

 

178

169

164

156

150

 

717 Gebouwen voor buitengewoon onderwijs

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

750

751

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

5000

5001

tot

7500

 

vanaf

7501

Vrijstaande, rechthoekig

1-laags

2-laags

Geschakeld

1-laags

2-laags

 

268

255

 

282

268

 

242

230

 

253

240

 

223

211

 

233

222

 

215

204

 

225

214

 

188

179

 

197

187

 

180

171

 

189

180

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

71 Scholen

711 Gebouwen voor crèches, kinderdagverblijven

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

200

201

tot

275

276

tot

700

701

tot

1400

1401

tot

2000

 

vanaf

2001

Vrijstaande rechthoekig

1-laags

2-laags

Geschakeld

1-laags

2-laags

 

915

878

 

952

895

 

823

792

 

856

801

 

759

728

 

789

744

 

730

701

 

763

717

 

641

703

 

667

625

 

576

632

 

600

563

 

712 Gebouwen voor basis onderwijs

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

275

276

tot

700

701

tot

2000

2001

tot

400

4001

tot

7000

 

vanaf

7001

Vrijstaande rechthoekig

1-laags

2-laags

Geschakeld

1-laags

2-laags

 

888

852

 

923

886

 

798

769

 

830

793

 

736

706

 

765

737

 

708

680

 

740

711

 

621

682

 

647

619

 

596

654

 

621

595

 

713 Gebouwen voor middelbaar onderwijs

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

125

1251

tot

2500

2501

tot

4000

4001

tot

6500

6501

tot

13000

 

vanaf

13001

Vrijstaande, rechthoekig

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

Geschakeld

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

 

966

918

890

851

816

 

1005

954

926

885

849

 

870

825

801

770

735

 

902

862

833

797

764

 

799

761

741

709

678

 

834

794

769

736

705

 

771

732

712

684

653

 

803

765

741

707

679

 

675

644

623

599

572

 

703

669

648

619

594

 

648

618

598

575

549

 

675

642

622

594

571

 

717 Gebouwen voor buitengewoon on

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

200

201

tot

275

276

tot

650

651

tot

1300

1301

tot

2000

 

vanaf

2001

Vrijstaande, rechthoekig

1-laags

2-laags

Geschakeld

1-laags

2-laags

 

1020

969

 

1071

1018

 

920

873

 

961

913

 

846

803

 

887

844

 

817

774

 

855

812

 

714

678

 

749

712

 

686

651

 

719

684

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

72 Universiteiten, collegezalen en overige onderwijsvoorzieningen

721 Universiteiten, universitaire instellingen, technische hogescholen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

5000

5001

tot

10000

10001

tot

15000

15001

tot

25000

25001

tot

50000

 

vanaf

50001

Rechthoekig

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

 

286

271

263

252

239

232

222

213

 

257

244

237

226

215

209

200

192

 

238

226

218

209

199

192

184

177

 

229

217

211

201

191

186

178

171

 

200

189

184

176

167

163

156

149

 

192

182

177

169

161

156

149

143

 

721 Universiteiten, universitaire instellingen, technische hogescholen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

5000

5001

tot

10000

10001

tot

15000

15001

tot

25000

25001

tot

50000

 

vanaf

50001

L-vormig

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

 

303

288

279

267

254

246

235

226

 

273

260

252

241

228

221

211

204

 

251

239

232

221

210

204

196

188

 

243

230

223

213

202

197

188

181

 

213

202

196

187

178

172

164

158

 

204

194

188

179

170

165

158

152

 

721 Universiteiten, universitaire instellingen, technische hogescholen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

5000

5001

tot

10000

10001

tot

15000

15001

tot

25000

25001

tot

50000

 

vanaf

50001

Geschakeld

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

 

323

307

298

286

271

263

252

241

 

291

275

267

257

244

237

227

217

 

269

254

247

237

225

218

209

200

 

259

245

238

274

217

211

201

193

 

226

215

209

200

190

184

176

169

 

217

206

200

192

182

177

169

162

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

72 Universiteiten, collegezalen en overige onderwijsvoorzieningen

721 Universiteiten, universitaire instellingen, technische hogescholen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1300

1301

tot

2750

2751

tot

4000

4001

tot

6500

6501

tot

12500

 

vanaf

12501

Rechthoekig

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

 

1086

1032

1001

957

909

882

844

809

 

977

926

900

859

818

795

759

728

 

903

857

829

792

756

731

700

672

 

869

825

801

765

727

706

676

648

 

760

720

699

667

636

618

591

567

 

730

691

671

640

611

593

568

544

 

721 Universiteiten, universitaire instellingen, technische hogescholen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1300

1301

tot

2750

2751

tot

4000

4001

tot

6500

6501

tot

12500

 

vanaf

12501

L-vormig

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

 

1151

1093

1061

1014

964

935

894

857

 

1037

986

957

914

866

840

803

773

 

955

909

882

840

799

777

743

713

 

922

875

848

810

769

749

716

686

 

808

768

745

709

675

653

625

602

 

776

737

715

681

648

627

600

578

 

721 Universiteiten, universitaire instellingen, technische hogescholen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1300

1301

tot

2750

2751

tot

4000

4001

tot

6500

6501

tot

12500

 

vanaf

12501

Geschakeld

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

 

1227

1166

1131

1085

1031

1000

957

917

 

1104

1047

1015

977

928

900

861

826

 

1021

966

938

900

856

830

794

761

 

983

932

903

1042

825

800

765

734

 

860

817

793

760

722

700

670

642

 

826

784

761

729

693

672

643

617

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

73 Wetenschap voorzieningen

732 Laboratoria

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Vrijstaand

1-laags

2-laags

Geschakeld

1-laags

2-laags

 

311

295

 

326

310

 

280

266

 

406

392

 

259

245

 

375

362

 

249

236

 

361

349

 

227

216

 

330

318

 

218

208

 

317

305

 

75 Tentoonstellingsvoorzieningen

756 Musea

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

7500

7501

tot

15000

15001

tot

25000

 

vanaf

25001

Vrijstaand

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

 

391

371

360

346

 

352

333

323

311

 

325

308

299

287

 

313

297

288

332

 

274

260

252

242

 

263

250

242

232

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

73 Wetenschap voorzieningen

732 Laboratoria

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

250

251

tot

700

701

tot

2000

2001

tot

4000

4001

tot

6500

 

vanaf

6501

Vrijstaand

1-laags

2-laags

Geschakeld

1-laags

2-laags

 

1181

1122

 

1240

1178

 

1064

1009

 

1543

1491

 

983

930

 

1425

1375

 

945

897

 

1373

1328

 

862

822

 

1254

1207

 

828

789

 

1204

1158

 

75 Tentoonstellingsvoorzieningen

756 Musea

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

250

251

tot

500

501

tot

1500

1501

tot

3500

3501

tot

5500

 

vanaf

5501

Vrijstaand

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

 

1759

1671

1621

1556

 

1583

1501

1456

1400

 

1463

1385

1345

1290

 

1409

1337

1295

1494

 

1233

1171

1136

1089

 

1184

1125

1091

1046

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

81 Woningen, seriematig

811 Woningen zonder verdieping

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

175

176

tot

250

251

tot

500

501

tot

750

751

tot

1000

 

vanaf

1001

Type P 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type K 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type H 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

257

273

286

 

269

285

299

 

280

297

311

 

244

260

272

 

257

270

284

 

266

282

295

 

235

249

260

 

245

260

272

 

256

271

283

 

 

 

 

812 Woningen met 1 verdieping

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

175

176

tot

250

251

tot

500

501

tot

750

751

tot

1000

 

vanaf

1001

Type P 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type K 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type H 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type S 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

244

259

271

 

256

271

284

 

266

282

295

 

259

275

288

 

220

234

244

 

229

244

255

 

240

254

266

 

234

247

2595

 

203

215

225

 

212

225

236

 

221

234

245

 

215

228

238

 

 

 

 

814 Woningen met 2 of 3 verdiepingen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

175

176

tot

250

251

tot

500

501

tot

750

751

tot

1000

 

vanaf

1001

Type P 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type K 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type H 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type S 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type S 4

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

234

248

260

 

248

262

275

 

258

273

286

 

246

261

273

 

238

253

265

 

211

223

234

 

223

237

247

 

232

246

257

 

222

234

247

 

215

228

238

 

194

205

216

 

205

218

228

 

214

227

238

 

204

217

227

 

198

211

220

 

187

199

208

 

199

210

220

 

206

219

229

 

197

209

219

 

190

203

212

 

 

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Uitleg Woningtype zie pagina 19 en 20.

Basisbedragen per m2

81 Woningen, seriematig

811 Woningen zonder verdieping

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

60

61

tot

85

86

tot

175

176

tot

260

261

tot

350

 

vanaf

351

Type P 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type K 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type H 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

746

792

828

 

781

827

866

 

812

861

902

 

709

753

788

 

744

784

824

 

773

818

857

 

680

721

754

 

712

754

789

 

741

785

820

 

 

 

 

812 Woningen met 1 verdieping

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

60

61

tot

85

86

tot

175

176

tot

260

261

tot

350

 

vanaf

351

Type P 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type K 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type H 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type S 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

709

751

787

 

742

786

823

 

772

818

857

 

752

797

834

 

638

678

707

 

665

709

741

 

695

738

771

 

678

717

752

 

589

623

653

 

614

652

683

 

641

678

712

 

624

660

692

 

 

 

 

814 Woningen met 2 of 3 verdiepingen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

60

61

tot

85

86

tot

175

176

tot

260

261

tot

350

 

vanaf

351

Type P 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type K 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type H 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type S 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type S 4

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

679

720

753

 

718

761

797

 

747

792

830

 

714

757

792

 

691

733

767

 

611

646

677

 

647

687

717

 

673

712

747

 

643

680

716

 

623

662

691

 

563

596

625

 

595

633

661

 

622

658

690

 

592

629

659

 

575

611

637

 

544

576

603

 

576

610

638

 

598

635

665

 

572

606

636

 

552

588

614

 

 

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Uitleg Woningtype zie pagina 19 en 20.

Basisbedragen per m3

816 Flats

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

175

176

tot

250

251

tot

500

501

tot

750

751

tot

1000

 

vanaf

1001

4-laags P 4

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

5-laags P 5

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

6-laags P 6

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

7-laags P 7

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

291

309

323

 

281

297

312

 

269

286

299

 

259

274

287

 

261

294

307

 

252

283

296

 

243

271

284

 

232

260

273

 

241

281

293

 

233

271

284

 

224

260

272

 

214

249

261

 

233

247

259

 

224

238

249

 

216

228

239

 

206

220

230

 

 

 

816 Appartementen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

175

176

tot

250

251

tot

500

501

tot

750

751

tot

1000

 

vanaf

1001

3-laags P 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

4-laags P 4

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

5-laags P 5

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

6-laags P 6

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

311

330

346

 

300

318

333

 

288

305

319

 

276

293

307

 

281

313

328

 

270

302

316

 

259

289

303

 

249

278

292

 

259

300

314

 

249

289

302

 

239

277

291

 

230

267

279

 

249

264

277

 

240

254

266

 

231

244

255

 

222

235

245

 

 

 

816 Service flats

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

175

176

tot

250

251

tot

500

501

tot

750

751

tot

1000

 

vanaf

1001

3-laags P 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

4-laags P 4

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

5-laags P 5

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

6-laags P 6

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

329

349

366

 

317

336

352

 

304

322

337

 

292

309

324

 

297

331

348

 

286

320

335

 

273

306

321

 

263

293

307

 

273

317

333

 

263

306

321

 

252

293

307

 

243

282

294

 

264

279

293

 

254

269

282

 

243

258

271

 

234

248

259

 

 

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Uitleg Woningtype zie pagina 19 en 20.

Basisbedragen per m2

816 Flats

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

60

61

tot

85

86

tot

175

176

tot

260

261

tot

350

 

vanaf

351

4-laags P 4

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

5-laags P 5

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

6-laags P 6

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

7-laags P 7

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

844

895

937

 

814

863

903

 

781

828

867

 

750

795

833

 

758

852

891

 

731

820

857

 

704

785

824

 

673

755

793

 

698

814

851

 

676

785

823

 

649

754

789

 

621

724

758

 

675

717

751

 

650

691

723

 

626

662

694

 

599

637

666

 

 

 

816 Appartementen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

60

61

tot

85

86

tot

175

176

tot

260

261

tot

350

 

vanaf

351

3-laags P 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

4-laags P 4

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

5-laags P 5

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

6-laags P 6

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

903

958

1003

 

869

922

965

 

835

885

926

 

801

849

889

 

815

909

952

 

783

875

917

 

751

839

880

 

724

806

847

 

752

871

911

 

723

839

876

 

694

804

843

 

667

775

809

 

723

765

802

 

697

737

770

 

669

707

740

 

643

680

712

 

 

 

816 Service flats

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

60

61

tot

85

86

tot

175

176

tot

260

261

tot

350

 

vanaf

351

3-laags P 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

4-laags P 4

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

5-laags P 5

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

6-laags P 6

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

956

1013

1061

 

918

974

1020

 

882

935

979

 

846

897

940

 

860

961

1009

 

828

927

971

 

792

888

930

 

763

851

891

 

793

921

965

 

762

887

930

 

732

851

891

 

704

817

853

 

764

810

850

 

736

780

817

 

705

747

785

 

678

718

752

 

 

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Uitleg Woningtype zie pagina 19 en 20.

Basisbedragen per m3

816 Urban villas

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

175

176

tot

250

251

tot

500

501

tot

750

751

tot

1000

 

vanaf

1001

3-laags UV 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

4-laags UV 4

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

5-laags UV 5

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

6-laags UV 6

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

346

367

384

 

332

352

369

 

319

338

354

 

306

325

340

 

311

349

365

 

299

334

351

 

287

321

336

 

275

309

323

 

287

334

349

 

275

320

336

 

264

307

322

 

254

296

310

 

276

294

307

 

265

281

295

 

255

270

283

 

244

260

272

 

 

 

82 Woningen, niet seriematig

Recreatie woningen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

175

176

tot

250

251

tot

500

501

tot

750

751

tot

1000

 

vanaf

1001

1-laags P 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

1-laags K 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

1-laags H 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

2-laags K 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

304

323

338

 

287

304

319

 

289

306

321

 

272

289

303

 

304

322

337

 

250

265

278

 

277

294

307

 

261

277

289

 

288

306

320

 

238

252

264

 

 

 

 

 

 

 

 

 

277

292

306

 

228

242

253

 

 

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Uitleg Woningtype zie pagina 19 en 20.

Basisbedragen per m2

816 Urban villas

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

60

61

tot

85

86

tot

175

176

tot

260

261

tot

350

 

vanaf

351

3-laags UV 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

4-laags UV 4

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

5-laags UV 5

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

6-laags UV 6

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

1003

1063

1114

 

963

1021

1069

 

925

980

1027

 

888

941

986

 

902

1011

1059

 

868

969

1017

 

832

931

974

 

798

895

936

 

833

968

1012

 

799

928

974

 

767

891

934

 

738

857

899

 

801

852

891

 

770

816

855

 

740

783

821

 

709

753

788

 

 

 

82 Woningen, niet seriematig

Recreatie woningen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

60

61

tot

85

86

tot

175

176

tot

260

261

tot

350

 

vanaf

351

1-laags P 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

1-laags K 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

1-laags H 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

2-laags K 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

883

935

980

 

833

883

924

 

839

889

930

 

789

839

878

 

881

934

978

 

726

770

806

 

804

853

890

 

757

804

838

 

835

887

928

 

691

730

767

 

 

 

 

 

 

 

 

 

803

848

888

 

662

702

734

 

 

Basisbedragen per m1 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Uitleg Woningtype zie pagina 19 en 20.

Basisbedragen per m3

Woningen

 

Vrijstaande woningen Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

175

176

tot

250

251

tot

500

501

tot

750

751

tot

1000

 

vanaf

1001

Type P 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type P 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type P 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type K 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type K 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type K 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type H 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type H 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type S 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type S 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type S 4

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

334

354

374

 

318

337

356

 

311

330

348

 

326

346

365

 

306

325

343

 

282

299

316

 

312

331

349

 

290

307

325

 

310

329

348

 

292

309

327

 

277

294

311

 

318

337

355

 

302

320

338

 

295

314

331

 

310

328

346

 

291

309

327

 

268

284

299

 

256

271

287

 

290

307

325

 

298

316

335

 

268

283

299

 

256

272

287

 

305

322

341

 

289

307

324

 

283

301

318

 

296

315

332

 

279

297

312

 

257

272

287

 

243

259

272

 

276

292

309

 

283

300

317

 

254

269

285

 

243

259

273

 

 

 

 

 

249

264

279

 

243

258

272

 

 

 

 

 

241

255

269

 

221

234

247

 

233

247

262

 

264

281

296

 

272

288

304

 

243

258

273

 

233

248

262

 

 

 

 

 

214

227

239

 

209

222

234

 

 

 

 

 

 

 

 

 

190

201

212

 

 

 

 

 

228

241

255

 

 

 

 

 

210

221

235

 

200

213

225

 

Basisbedragen per m3 excl. BTW Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Uitleg Woningtype zie pagina 19 en 20.

Basisbedragen per m2

Woningen

 

Vrijstaande woningen Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

60

61

tot

85

86

tot

175

176

tot

260

261

tot

350

 

vanaf

351

Type P 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type P 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type P 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type K 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type K 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type K 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type H 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type H 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type S 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type S 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type S 4

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

970

1028

1086

 

921

976

1032

 

902

956

1010

 

945

1002

1059

 

889

942

995

 

818

867

916

 

905

959

1013

 

841

892

942

 

900

954

1008

 

846

897

948

 

804

852

901

 

921

976

1031

 

876

929

980

 

857

910

961

 

898

952

1005

 

844

895

947

 

777

822

868

 

743

787

832

 

841

892

942

 

865

916

970

 

776

821

868

 

743

788

833

 

883

934

988

 

839

890

941

 

821

872

921

 

859

913

962

 

810

860

906

 

744

789

832

 

705

750

790

 

799

847

897

 

821

869

920

 

738

780

827

 

705

751

792

 

 

 

 

 

721

765

808

 

704

748

790

 

 

 

 

 

698

738

781

 

641

679

717

 

676

717

759

 

766

814

857

 

789

834

881

 

705

747

791

 

676

718

760

 

 

 

 

 

621

658

694

 

607

643

679

 

 

 

 

 

 

 

 

 

550

581

616

 

 

 

 

 

660

699

740

 

 

 

 

 

609

642

682

 

581

617

651

 

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Uitleg Woningtype zie pagina 19 en 20.

Basisbedragen per m3

Woningen

 

Twee onder een kap Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

175

176

tot

250

251

tot

500

501

tot

750

751

tot

1000

 

vanaf

1001

Type P 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type P 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type P 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type K 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type K 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type K 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type H 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type H 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type S 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type S 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type S 4

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

301

319

338

 

286

303

321

 

280

297

314

 

295

313

331

 

283

300

317

 

261

276

292

 

291

308

326

 

270

287

303

 

290

307

324

 

272

289

305

 

259

274

290

 

286

304

321

 

272

288

305

 

267

282

299

 

281

297

315

 

270

286

302

 

248

263

277

 

276

293

309

 

257

272

287

 

275

291

308

 

259

274

290

 

251

266

278

 

273

290

307

 

261

276

292

 

255

270

286

 

269

285

301

 

258

273

289

 

238

252

266

 

265

281

296

 

246

261

275

 

263

279

296

 

248

262

278

 

253

252

265

 

 

 

 

 

224

237

251

 

219

232

246

 

 

 

 

 

221

235

249

 

205

216

228

 

228

241

255

 

211

224

237

 

226

240

255

 

214

226

238

 

243

242

253

 

 

 

 

 

193

204

216

 

188

200

212

 

 

 

 

 

 

 

 

 

176

187

197

 

 

 

 

 

182

193

204

 

194

206

219

 

183

194

205

 

209

208

218

 

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Uitleg Woningtype zie pagina 19 en 20.

Basisbedragen per m2

Woningen

 

Twee onder een kap Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

60

61

tot

85

86

tot

175

176

tot

260

261

tot

350

 

vanaf

351

Type P 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type P 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type P 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type K 1

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type K 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type K 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type H 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type H 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type S 2

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type S 3

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Type S 4

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

874

926

979

 

830

880

930

 

813

862

910

 

856

908

959

 

822

871

921

 

756

802

847

 

843

894

944

 

784

831

878

 

840

890

941

 

790

837

884

 

750

795

840

 

829

881

930

 

788

834

884

 

773

819

868

 

814

862

913

 

783

829

875

 

719

762

804

 

800

848

895

 

744

789

834

 

797

844

894

 

750

795

840

 

727

771

807

 

793

842

890

 

756

799

848

 

740

782

830

 

781

826

874

 

749

792

838

 

689

731

770

 

767

815

859

 

714

757

798

 

763

810

857

 

719

761

805

 

735

731

768

 

 

 

 

 

651

688

729

 

635

674

715

 

 

 

 

 

642

681

721

 

594

627

662

 

660

699

739

 

613

651

687

 

655

696

739

 

620

655

692

 

706

702

733

 

 

 

 

 

560

591

628

 

546

579

614

 

 

 

 

 

 

 

 

 

511

542

570

 

 

 

 

 

527

559

590

 

563

597

635

 

531

562

594

 

607

604

631

 

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Uitleg Woningtype zie pagina 19 en 20.

Basisbedragen per m3

84 Woningen aangepast

843 Woningen voor bejaarden (senioren)

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

175

176

tot

250

251

tot

500

501

tot

750

751

tot

1000

 

vanaf

1001

Type P 1

Standaard

Type P 2

Standaard

Type K 1

Standaard

Type K 2

Standaard

 

338

 

321

 

317

 

301

 

304

 

289

 

286

 

271

 

281

 

266

 

263

 

250

 

 

 

 

844 Woningen voor gehandicapten

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

175

176

tot

250

251

tot

500

501

tot

750

751

tot

1000

 

vanaf

1001

Type P 1

Standaard

Type P 2

Standaard

Type K 1

Standaard

Type K 2

Standaard

 

344

 

429

 

323

 

404

 

310

 

387

 

291

 

363

 

286

 

357

 

268

 

335

 

 

 

 

845 Sociale woningen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

175

176

tot

250

251

tot

500

501

tot

750

751

tot

1000

 

vanaf

1001

Type P 1

Standaard

Type P 2

Standaard

Type K 1

Standaard

Type K 2

Standaard

Type K 3

Standaard

 

272

 

258

 

258

 

245

 

225

 

245

 

232

 

232

 

220

 

203

 

226

 

214

 

214

 

203

 

187

 

218

 

207

 

206

 

197

 

180

 

 

 

847 Woningen voor alleenstaanden

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

175

176

tot

250

251

tot

500

501

tot

750

751

tot

1000

 

vanaf

1001

Type P 1

Standaard

Type P 2

Standaard

Type K 1

Standaard

Type K 2

Standaard

 

319

 

303

 

300

 

285

 

288

 

273

 

270

 

256

 

265

 

252

 

249

 

236

 

 

 

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Uitleg Woningtype zie pagina 19 en 20.

Basisbedragen per m2

84 Woningen aangepast

843 Woningen voor bejaarden (senioren)

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

60

61

tot

85

86

tot

175

176

tot

260

261

tot

350

 

vanaf

351

Type P 1

Standaard

Type P 2

Standaard

Type K 1

Standaard

Type K 2

Standaard

 

979

 

930

 

920

 

874

 

883

 

838

 

828

 

786

 

814

 

773

 

764

 

726

 

 

 

 

844 Woningen voor gehandicapten

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

60

61

tot

85

86

tot

175

176

tot

260

261

tot

350

 

vanaf

351

Type P 1

Standaard

Type P 2

Standaard

Type K 1

Standaard

Type K 2

Standaard

 

996

 

1245

 

937

 

1171

 

899

 

1122

 

843

 

1052

 

829

 

1035

 

777

 

972

 

 

 

 

845 Sociale woningen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

60

61

tot

85

86

tot

175

176

tot

260

261

tot

350

 

vanaf

351

Type P 1

Standaard

Type P 2

Standaard

Type K 1

Standaard

Type K 2

Standaard

Type K 3

Standaard

 

787

 

748

 

747

 

710

 

653

 

710

 

674

 

673

 

638

 

588

 

655

 

622

 

620

 

589

 

543

 

631

 

600

 

598

 

570

 

523

 

 

 

847 Woningen voor alleenstaanden

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

60

61

tot

85

86

tot

175

176

tot

260

261

tot

350

 

vanaf

351

Type P 1

Standaard

Type P 2

Standaard

Type K 1

Standaard

Type K 2

Standaard

 

925

 

879

 

870

 

826

 

835

 

792

 

783

 

743

 

770

 

730

 

722

 

686

 

 

 

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Uitleg Woningtype zie pagina 19 en 20.

Basisbedragen per m3

85 Gemeenschappelijke woonvoorzieningen

852 Hotels

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

5000

5001

tot

10000

10001

tot

15000

15001

tot

25000

25001

tot

50000

 

vanaf

50001

Rechthoekig

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

 

490

465

451

432

410

398

380

365

 

441

418

406

388

369

358

342

328

 

406

386

374

357

340

330

316

303

 

391

372

361

344

328

318

304

292

 

357

340

329

315

287

278

266

255

 

343

326

316

302

275

267

256

245

 

853 Motels

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

5000

5001

tot

10000

10001

tot

15000

15001

tot

25000

25001

tot

50000

 

vanaf

50001

Rechthoekig

1-laags

2-laags

L-vormig

1-laags

2-laags

 

444

422

 

409

392

 

400

379

 

369

353

 

356

338

 

328

313

 

356

338

 

328

313

 

325

308

 

300

286

 

312

296

 

288

274

 

86 Historische woongebouwen

Heren- & Grachtenhuizen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

750

751

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

5000

5001

tot

7500

 

vanaf

7501

Herenhuizen, Vrijstaand

2-laags

3-laags

4-laags

Grachtenhuizen

2-laags

3-laags

4-laags

 

527

501

476

 

607

576

547

 

474

452

428

 

546

596

568

 

437

415

395

 

505

551

524

 

421

401

380

 

486

531

504

 

 

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22. 

Basisbedragen per m2

85 Gemeenschappelijke woonvoorzieningen

852 Hotels

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1500

1501

tot

3000

3001

tot

4500

4501

tot

7500

7501

tot

15000

 

vanaf

15001

Rechthoekig

1-laags

2-laags

3-laags

4-laags

5-laags

6-laags

7-laags

8-laags

 

1616

1535

1489

1424

1353

1312

1255

1204

 

1456

1378

1341

1280

1218

1181

1130

1083

 

1341

1272

1236

1179

1123

1089

1042

999

 

1289

1226

1193

1136

1082

1050

1004

963

 

1179

1120

1087

1040

947

919

879

843

 

1132

1076

1043

998

909

882

843

809

 

853 Motels

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

1500

1501

tot

3000

3001

tot

4500

4501

tot

7500

7501

tot

15000

 

vanaf

15001

Rechthoekig

1-laags

2- laags

L-vormig

1-laags

2-laags

 

1466

1393

 

1351

1292

 

1321

1252

 

1218

1164

 

1174

1115

 

1082

1032

 

1174

1115

 

1082

1032

 

1073

1018

 

989

943

 

1030

977

 

949

905

 

86 Historische woongebouwen

Heren- & Grachtenhuizen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

200

201

tot

300

301

tot

700

701

tot

1400

1401

tot

2250

 

vanaf

2251

Herenhuizen, Vrijstaand

2- laags

3-laags

4-laags

Grachtenhuizen

2-laags

3-laags

4-laags

 

1846

1754

1666

 

2123

2017

1916

 

1658

1582

1500

 

1911

2088

1987

 

1529

1454

1381

 

1766

1928

1834

 

1473

1403

1331

 

1701

1858

1763

 

 

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

87 Tijdelijke en/of mobile woonvoorzieningen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

175

176

tot

250

251

tot

500

501

tot

750

751

tot

1000

 

vanaf

1001

Tijdelijk houten woningen

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Woonwagens

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Mobile woningen

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Woonboot

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

253

268

280

 

194

206

216

 

232

246

258

 

282

299

313

 

227

241

252

 

175

186

194

 

209

221

232

 

254

268

282

 

 

 

 

 

88 Overige voorzieningen

Bijgebouwen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

25

26

tot

50

51

tot

100

101

tot

150

151

tot

175

 

vanaf

176

Aanbouw

Woonruimte

Plat dak

Hellend dak

Slaapruimte

Plat dak

Hellend dak

Sanitaire ruimte

Plat dak

Hellend dak

Kantoorruimte

Plat dak

hellend dak

Praktijk ruimte

Plat dak

Hellend dak

Garage

Vrijstaand, steen

Plat dak

Hellend dak

Vrijstaand, hout

Plat dak

Hellend dak

Aangebouwd, steen

Plat dak

Hellend dak

Aangebouwd, hout

Plat dak

Hellend dak

Berging

Vrijstaand, steen

Plat dak

Hellend dak

Vrijstaand, hout

Plat dak

Hellend dak

Aangebouwd, steen

Plat dak

Hellend dak

Aangebouwd, hout

Plat dak

Hellend dak

Carport

Vrijstaand

Plat dak

Hellend dak

Aangebouwd

Plat dak

Hellend dak

Tuinhuis

Plat dak

Hellend dak

 

 

377

343

 

362

330

 

528

481

 

366

333

 

402

366

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

160

146

 

157

143

 

142

129

 

139

127

 

 

63

57

 

66

57

 

59

67

 

 

339

309

 

326

297

 

475

433

 

330

300

 

362

329

 

 

158

140

 

150

133

 

141

125

 

134

118

 

 

144

132

 

141

129

 

128

116

 

125

114

 

 

56

51

 

59

51

 

53

61

 

 

313

285

 

301

274

 

438

399

 

304

277

 

333

304

 

 

142

126

 

135

120

 

127

112

 

120

107

 

 

133

121

 

130

119

 

118

107

 

115

105

 

 

52

47

 

54

47

 

 

302

274

 

290

263

 

422

384

 

293

266

 

321

292

 

 

131

117

 

125

111

 

117

104

 

111

98

 

 

128

117

 

126

114

 

114

103

 

111

101

 

 

50

46

 

52

46

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

126

112

 

120

106

 

113

100

 

107

95

 

 

116

105

 

114

103

 

103

93

 

101

91

 

 

45

41

 

47

41

 

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

87 Tijdelijke en/of mobile woonvoorzieningen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

60

61

tot

90

91

tot

180

181

tot

275

276

tot

350

 

vanaf

351

Tijdelijk houten woningen

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Woonwagens

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Mobile woningen

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

Woonboot

Standaard

Hoogwaardig

Luxe

 

707

750

785

 

545

577

604

 

604

640

671

 

790

837

876

 

636

675

706

 

490

520

544

 

543

574

604

 

710

751

790

 

 

 

 

 

88 Overige voorzieningen

Bijgebouwen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

9

10

tot

20

21

tot

35

36

tot

50

51

tot

60

 

vanaf

61

Aanbouw

Woonruimte

Plat dak

Hellend dak

Slaapruimte

Plat dak

Hellend dak

Sanitaire ruimte

Plat dak

Hellend dak

Kantoorruimte

Plat dak

hellend dak

Praktijk ruimte

Plat dak

Hellend dak

Garage

Vrijstaand, steen

Plat dak

Hellend dak

Vrijstaand, hout

Plat dak

Hellend dak

Aangebouwd, steen

Plat dak

Hellend dak

Aangebouwd, hout

Plat dak

Hellend dak

Berging

Vrijstaand, steen

Plat dak

Hellend dak

Vrijstaand, hout

Plat dak

Hellend dak

Aangebouwd, steen

Plat dak

Hellend dak

Aangebouwd, hout

Plat dak

Hellend dak

Carport

Vrijstaand

Plat dak

Hellend dak

Aangebouwd

Plat dak

Hellend dak

Tuinhuis

Plat dak

Hellend dak

 

 

1094

995

 

1050

956

 

1531

1394

 

1062

966

 

1165

1060

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

465

423

 

456

415

 

412

375

 

403

367

 

 

182

165

 

190

165

 

135

155

 

 

984

897

 

945

861

 

1378

1256

 

956

871

 

1048

955

 

 

458

407

 

436

386

 

408

361

 

388

343

 

 

419

381

 

410

374

 

370

338

 

363

331

 

 

163

149

 

171

149

 

121

140

 

 

908

827

 

872

794

 

1271

1158

 

881

803

 

967

881

 

 

413

367

 

392

348

 

367

326

 

349

309

 

 

386

352

 

378

345

 

342

311

 

335

305

 

 

151

137

 

158

137

 

 

875

795

 

840

764

 

1225

1113

 

850

772

 

932

847

 

 

381

338

 

361

321

 

339

300

 

322

285

 

 

372

338

 

365

331

 

329

299

 

323

293

 

 

145

132

 

152

132

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

367

325

 

348

309

 

326

289

 

310

274

 

 

336

305

 

329

299

 

298

270

 

292

264

 

 

131

119

 

137

119

 

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

88 Overige voorzieningen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

25

26

tot

50

51

tot

100

101

tot

150

151

tot

175

 

vanaf

176

Inpandige verbouwingen

Opsplitsing woning

 

Renovatie

Slopen naar casco en woning herbouwen naar EPC 0,4

Slopen naar casco en woning herbouwen

 

Gevelwijzigingen

Kozijnen vervangen

Complete gevel met kozijnen 40 % vervangen

Complete gevel met kozijnen 50 % vervangen

Complete gevel met kozijnen 60 % vervangen

 

Serre

Niet geïsoleerd

Geïsoleerd

Erker

Geïsoleerd

Veranda

Overkapping

Tussen bebouwing

Vrijstaand

 

Dakkapel

Lengte tot 2,5 m

 

Lengte van 2,51 tot 5,0 m

 

Lengte vanaf 5,0 m

 

 

Dak opbouw

Kelder, onderdeel van de woning

Kelder onder de complete woning

Kelder onder de complete woning half verdiept

 

Erfscheidingen

Houten

hoogte tot 1,50 m

hoogte 1,50 tot 2,00 m

Stenen, gemetselde

hoogte tot 1,50 m

hoogte 1,50 tot 2,00 m

Betonnen

hoogte tot 1,50 m

hoogte 1,50 tot 2,00 m

Combinatie steen/hout

hoogte tot 1,50 m

hoogte 1,50 tot 2,00 m

148

137

 

 

267

 

238

 

 

Alleen

per m2

 

 

 

 

 

 

 

371

576

 

478

53

 

42

76

 

 

1185 per

meter

1114 per

meter

1047 per

meter

 

321

272

232

197

 

 

Alleen

per m2

134

123

 

 

241

 

214

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

334

519

 

431

48

 

38

69

 

 

 

 

 

 

 

 

 

282

240

204

173

 

 

123

113

 

 

222

 

197

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

262

223

190

161

119

109

 

 

213

 

190

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

210

178

151

 

 

 

 

195

 

174

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

187

159

135

 

 

 

 

187

 

167

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

177

151

128

Basisbedragen per m3 excl. BTW Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

88 Overige voorzieningen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

10

11

tot

20

21

tot

35

36

tot

50

51

tot

60

 

vanaf

61

Inpandige verbouwingen

Opsplitsing woning

 

Renovatie

Slopen naar casco en woning herbouwen naar EPC 0,4

Slopen naar casco en woning herbouwen

 

Gevelwijzigingen

Kozijnen vervangen

Complete gevel met kozijnen 40 % vervangen

Complete gevel met kozijnen 50 % vervangen

Complete gevel met kozijnen 60 % vervangen

 

Serre

Niet geïsoleerd

Geïsoleerd

Erker

Geïsoleerd

Veranda

Overkapping

Tussen bebouwing

Vrijstaand

 

Dakkapel

Lengte tot 2,5 m

 

Lengte van 2,51 tot 5,0 m

 

Lengte vanaf 5,0 m

 

 

Dak opbouw

Kelder, onderdeel van de woning

Kelder onder de complete woning

Kelder onder de complete woning half verdiept

 

Erfscheidingen

Houten

hoogte tot 1,50 m

hoogte 1,50 tot 2,00 m

Stenen, gemetselde

hoogte tot 1,50 m

hoogte 1,50 tot 2,00 m

Betonnen

hoogte tot 1,50 m

hoogte 1,50 tot 2,00 m

Combinatie steen/hout

hoogte tot 1,50 m

hoogte 1,50 tot 2,00 m

430

396

 

 

775

 

690

 

 

588

450

 

510

 

580

 

 

 

1021

1585

 

1316

146

 

117

210

 

 

1185 per

meter

1114 per

meter

1047 per

meter

 

930

572

486

413

 

 

 

 

36

32

 

76

68

 

47

42

 

58

52

387

356

 

 

698

 

621

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

920

1428

 

1185

131

 

105

189

 

 

 

 

 

 

 

 

 

818

504

428

364

 

 

 

357

329

 

 

643

 

572

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

761

468

398

338

344

317

 

 

618

 

550

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

440

374

318

 

 

 

 

566

 

503

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

392

333

283

 

 

 

 

543

 

483

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

372

316

269

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

90 Sloopwerk (Slopen en afvoer puin)

 

Onderdelen Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

750

751

tot

1000

1001

tot

2500

2501

tot

5000

5001

tot

7500

 

vanaf

7501

Bedrijfsgebouwen

Compleet

Steenachtige gebouwen

Tot 5,50 m

Vanaf 5,50 m

Staalbouw

Tot 5,50 m

Vanaf 5,50 m

Casco t.b.v renovatie

Steenachtige gebouwen

Tot 5,50 m

Vanaf 5,50 m

Staalbouw

Tot 5,50 m

Vanaf 5,50 m

Kantoren

Compleet

Tot 4 lagen

Van 4 tot 8 lagen

Vanaf 8 lagen

Casco t.b.v renovatie

Tot 4 lagen

Van 4 tot 8 lagen

Vanaf 8 lagen

Woningen

Compleet

Platte daken

In een rij

2 onder een kap

Vrijstaande

Hellende daken

In een rij

2 onder een kap

Vrijstaande

Casco t.b.v renovatie

Platte daken

In een rij

2 onder een kap

Vrijstaande

Hellende daken

In een rij

2 onder een kap

Vrijstaande

Appartementen, flats

Compleet

Tot 4 lagen

Van 4 tot 8 lagen

Vanaf 8 lagen

Casco t.b.v renovatie

Tot 4 lagen

Van 4 tot 8 lagen

Vanaf 8 lagen

Ziekenhuisvoorzieningen

Compleet

Tot 4 lagen

Van 4 tot 8 lagen

Vanaf 8 lagen

Casco t.b.v renovatie

Tot 4 lagen

Van 4 tot 8 lagen

Vanaf 8 lagen

 

 

 

15

14

 

12

11

 

 

10

9

 

7

6

 

 

17

15

14

 

10

9

9

 

 

 

15

21

23

 

17

21

23

 

 

12

15

17

 

11

14

17

 

 

17

15

14

 

10

8

8

 

 

15

17

15

 

11

8

10

 

 

 

14

12

 

11

10

 

 

9

5

 

6

6

 

 

15

14

13

 

9

8

8

 

 

 

16

19

21

 

15

19

21

 

 

11

14

15

 

10

12

15

 

 

15

14

12

 

9

7

7

 

 

16

15

14

 

10

7

9

 

 

 

13

11

 

10

9

 

 

8

7

 

6

5

 

 

14

13

12

 

9

7

8

 

 

 

15

17

19

 

14

17

19

 

 

10

13

14

 

9

11

14

 

 

14

13

11

 

8

7

6

 

 

15

14

13

 

9

7

8

 

 

 

12

11

 

10

9

 

 

8

7

 

5

5

 

 

13

12

12

 

8

7

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

12

11

 

8

7

6

 

 

14

13

12

 

9

7

8

 

 

 

11

10

 

9

5

 

 

7

7

 

5

5

 

 

12

11

11

 

8

7

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

11

10

 

7

6

6

 

 

13

12

11

 

8

6

7

 

 

 

11

10

 

9

5

 

 

7

6

 

5

4

 

 

12

11

10

 

7

6

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

11

10

 

7

6

5

 

 

13

12

11

 

8

6

7

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

90 Sloopwerk (Slopen en afvoer puin)

 

Onderdelen Aantal m3

Bouwkosten voor de Leges

 

tot

200

201

tot

300

301

tot

700

701

tot

1400

1401

tot

2250

 

vanaf

2251

Bedrijfsgebouwen

Compleet

Steenachtige gebouwen

Tot 5,50 m

Vanaf 5,50 m

Staalbouw

Tot 5,50 m

Vanaf 5,50 m

Casco t.b.v renovatie

Steenachtige gebouwen

Tot 5,50 m

Vanaf 5,50 m

Staalbouw

Tot 5,50 m

Vanaf 5,50 m

Kantoren

Compleet

Tot 4 lagen

Van 4 tot 8 lagen

Vanaf 8 lagen

Casco t.b.v renovatie

Tot 4 lagen

Van 4 tot 8 lagen

Vanaf 8 lagen

Woningen

Compleet

Platte daken

In een rij

2 onder een kap

Vrijstaande

Hellende daken

In een rij

2 onder een kap

Vrijstaande

Casco t.b.v renovatie

Platte daken

In een rij

2 onder een kap

Vrijstaande

Hellende daken

In een rij

2 onder een kap

Vrijstaande

Appartementen, flats

Compleet

Tot 4 lagen

Van 4 tot 8 lagen

Vanaf 8 lagen

Casco t.b.v renovatie

Tot 4 lagen

Van 4 tot 8 lagen

Vanaf 8 lagen

Ziekenhuisvoorzieningen

Compleet

Tot 4 lagen

Van 4 tot 8 lagen

Vanaf 8 lagen

Casco t.b.v renovatie

Tot 4 lagen

Van 4 tot 8 lagen

Vanaf 8 lagen

 

 

 

68

103

 

56

83

 

 

43

67

 

31

46

 

 

55

50

48

 

34

30

31

 

 

 

52

60

68

 

48

60

68

 

 

36

44

48

 

32

40

48

 

 

48

44

40

 

28

24

22

 

 

64

59

55

 

40

30

35

 

 

 

61

93

 

50

74

 

 

39

60

 

28

42

 

 

49

45

43

 

31

27

28

 

 

 

47

54

61

 

43

54

61

 

 

32

40

43

 

29

36

43

 

 

43

40

36

 

25

22

20

 

 

58

54

49

 

36

27

31

 

 

 

57

86

 

46

69

 

 

36

56

 

26

39

 

 

45

41

40

 

28

25

25

 

 

 

43

50

56

 

40

50

56

 

 

30

36

40

 

27

33

40

 

 

40

36

33

 

23

20

18

 

 

54

49

45

 

33

25

29

 

 

 

57

86

 

46

69

 

 

36

56

 

26

39

 

 

45

41

40

 

28

25

25

 

 

 

43

50

56

 

40

50

56

 

 

30

36

40

 

27

33

40

 

 

40

36

33

 

23

20

18

 

 

54

49

45

 

33

25

29

 

 

 

54

82

 

45

66

 

 

35

54

 

25

37

 

 

44

40

38

 

27

24

24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

38

35

32

 

22

19

18

 

 

51

47

44

 

32

24

28

 

 

 

50

75

 

41

60

 

 

32

49

 

23

34

 

 

40

36

35

 

25

22

22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

35

32

29

 

20

17

16

 

 

47

43

40

 

29

22

25

Basisbedragen per m3 excl. BTW. Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m3

92 Aanpassingen industriële voorzieningen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de leges

 

tot

50

51

tot

100

101

tot

250

251

tot

500

501

tot

1000

 

vanaf

1001

In bestaand gebouw kantoorruimte maken

Begane grond

Verdieping

Inpandige indeling veranderen

Begane grond

Verdieping

Inpandig tussen vloer aanbrengen

Hout

Beton

Gevelwijzingen

Dichte naar raamopeningen

Dichte naar deuropeningen

Alleen per m2

 

 

93 Aanpassingen administratieve, commerciële en beschermende voorzieningen

 

Aantal m3

Bouwkosten voor de leges

 

tot

50

51

tot

100

101

tot

250

251

tot

500

501

tot

1000

 

vanaf

1001

In bestaand gebouw kantoorruimte maken

Begane grond

Verdieping

Inpandige indeling veranderen

Begane grond

Verdieping

Gevelwijzingen

Dichte naar raamopeningen

Dichte naar deuropeningen

Raamopeningen naar deuropeningen (entree)

Alleen per m2

 

Basisbedragen per m3 excl. BTW Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Basisbedragen per m2

92 Aanpassingen industriële voorzieningen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de leges

 

tot

50

51

tot

100

101

tot

250

251

tot

500

501

tot

1000

 

vanaf

1001

In bestaand gebouw kantoorruimte maken

Begane grond

Verdieping

Inpandige indeling veranderen

Begane grond

Verdieping

Inpandig tussen vloer aanbrengen

Hout

Beton

Gevelwijzingen

Dichte naar raamopeningen

Dichte naar deuropeningen

 

 

154

172

 

122

136

 

55

71

 

384

518

 

 

133

148

 

105

117

 

47

61

 

331

447

 

 

120

114

 

95

105

 

43

55

 

298

402

 

 

111

102

 

87

97

 

39

51

 

275

371

 

 

106

94

 

84

94

 

38

49

 

265

357

 

 

102

90

 

81

90

 

36

47

 

254

343

 

93 Aanpassingen administratieve, commerciële en beschermende voorzieningen

 

Aantal m2

Bouwkosten voor de leges

 

tot

50

51

tot

100

101

tot

250

251

tot

500

501

tot

1000

 

vanaf

1001

In bestaand gebouw kantoorruimte maken

Begane grond

Verdieping

Inpandige indeling veranderen

Begane grond

Verdieping

Gevelwijzingen

Dichte naar raamopeningen

Dichte naar deuropeningen

Raamopeningen naar deuropeningen (entree)

 

 

123

138

 

97

109

 

390

526

474

 

 

106

119

 

84

94

 

336

454

408

 

 

96

91

 

76

84

 

303

408

368

 

 

88

82

 

70

78

 

279

377

339

 

 

85

75

 

67

75

 

269

363

327

 

 

82

72

 

65

72

 

258

349

314

Basisbedragen per m3 excl. BTW Voor de toeslagen zie pagina 21 en 22.

Deel C Leges – overig

Basisbedragen per m1 / m2 / m3 / stuk

 

Gevelwijziging

77,00

per m2

Nieuw dak

175,00

per m2

Uitbreiding monument

500,00

per m3

Restauratie monument

100,00

per m3

Houten schutting / pergola

75,00

per m1

Metselwerk penanten met houtenvulling (tuinmuur)

100,00

per m1

Metselwerk halfsteens (tuinmuur)

120,00

per m1

Metselwerk steens (tuinmuur)

170,00

per m1

Gaashekwerk hoog tot 2,0 m

35,00

per m1

Hekwerk (verzinkt 2 meter hoog, zonder puntdraden)

19,00

per m1

Looppoort (hoogte 2 m, breedte 1 m)

498,00

stuk

Toegangspoort

1.515,00

stuk

Zwembad / vijver (steenachtig)

275,00

per m3

Vlonder / steigers

150,00

per m2

Damwand / keerwanden / beschoeiingen

200,00

per m1

Reclamebord

180,00

per m2

Lichtreclamebord

400,00

per m2

Vlaggenmast

400,00

stuk

Zonnepanelen

380,00

stuk

LPG-tank

180,20

(minimale leges)

Magazijnstellingen (pallet)

25,38

per pallet

Sprinklerinstallatie (compleet)

23,80

per m2

Tijdelijke woon-unit

180,20

(minimale leges)

 

Naar boven