Koninklijke onderscheidingen

 

Woensdag 26 april 2017 heeft burgemeester Hoekstra weer koninklijke onderscheidingen mogen uitreiken aan 2 inwoners die zich op bijzondere wijze inzetten of ingezet hebben voor de samenleving.

Denkt u ook iemand te kennen die daarvoor in aanmerking komt, ga dan de uitdaging aan een lintje aan te vragen.

 

Kent u iemand die een lintje verdient?

Bijna iedereen zal deze vraag met 'ja' beantwoorden. Want ook in de gemeente Leek zijn er veel mensen die zich inzetten voor vele doelen. Vaak zonder eigenbelang en in alle bescheidenheid.

Ook deze mensen komen in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding, net als ieder ander met bijzondere verdiensten voor de samenleving. Uitzonderlijke verdiensten zijn verdiensten die uitgaan boven wat normaal gesproken van iemand verwacht mag worden. Daarbij is het van belang dat deze verdiensten langere tijd, dat is ten minste 15 jaar, verricht zijn en dat er sprake is van een bijzondere uitstraling naar de samenleving. Tegenwoordig wordt veel gewicht toegekend aan de uitoefening van maatschappelijke functies, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk (een 40-jarig dienstverband bij een werkgever is niet genoeg).

Iedereen kan iemand voorstellen voor een lintje. Het indienen van een voorstel is geen eenvoudige opgave, maar het is wel een uitdaging die het waard is aan te gaan.

 

Dien uw voorstel op tijd in!

De behandeling van een voorstel voor een Koninklijke onderscheiding kost behoorlijk wat tijd. Is het de bedoeling dat de onderscheiding wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse 'lintjesregen' in april, dan is het een voorwaarde dat uw voorstel uiterlijk 1 augustus voorafgaand aan dat jaar is ingediend bij de burgemeester.

Soms is het mogelijk een onderscheiding 'bij bijzondere gelegenheid' uit te reiken. Dit is bijvoorbeeld mogelijk wanneer de werkzaamheden beëindigd worden of bij vertrek uit Nederland. Stel bij de gewenste datum van uitreiking een passende gelegenheid voor die samenhangt met het merendeel van de verdiensten. U moet dan rekening houden met een aanvraagtermijn van zes maanden voor de beoogde uitreikingsdatum.

 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie, de brochure Ere wie ere toekomt en het voorstelformulier op www.leek.nl of www.lintjes.nl.

Neemt u, voordat u een voorstel indient, contact op met mevrouw L.T. Spa-Wagenaar, medewerker Kabinetszaken, tel. (0594) 55 15 15 of 14 0594. Zij kan u meer informatie geven en attenderen op belangrijke details. Ook kan mevrouw Spa u de brochure, overige informatie en het voorstelformulier toesturen.

 

Naar boven