Wijzigingsverordening Algemene plaatselijke verordening 2017

De raad van de gemeente Hoogeveen,

gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders;

b e s l u i t :

vast te stellen de volgende wijziging van de Algemene plaatselijke verordening 2007:

Artikel I Wijziging verordening

De Algemene plaatselijke verordening 2007 wordt als volgt gewijzigd:

 

A In artikel 1 wordt na sub h onderdeel i toegevoegd luidende:

  • i.

    Inzameling: Onder een inzameling wordt mede verstaan het bij het aanbieden van geschreven of gedrukte stukken, snuisterijen en versnaperingen, alsmede van andere dergelijke zaken, dan wel bij het aanbieden van diensten aanvaarden van geld of zaken indien daarbij te kennen wordt gegeven of de indruk wordt gewekt dat de opbrengst geheel of ten dele voor een liefdadig of ideëel doel is bestemd; 

 

B In artikel 1 wordt na sub i onderdeel j toegevoegd luidende:  

  • j.

    Alcoholhoudende drank: dat wat daaronder wordt verstaan in de Drank- en Horecawet;  

 

C In artikel 1 wordt na sub j onderdeel k toegevoegd luidende:  

  • k.

    Paracommerciële rechtspersoon: dat wat daaronder wordt verstaan in de Drank- en Horecawet; 

 

D In artikel 1 wordt na sub k onderdeel l toegevoegd luidende  

  • l.

    Handelaar: een handelaar als bedoeld in artikel 1 van de algemene maatregel van bestuur op grond van artikel 437, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht.

 

E Artikel 4a komt te luiden:

Paragraaf 4.1.3.3. van de Algemene wet bestuursrecht is niet van toepassing op de vergunningen genoemd in de artikelen 22, 26, 39 en 43 van deze verordening.

 

F Artikel 13, lid 1 komt te luiden:

  • 1.

    Het is verboden zonder omgevingsvergunning van het college een uitweg naar een weg te maken, te hebben, of te wijzigen. 

 

G Artikel 13, lid 2 komt te luiden:  

  • 2.

    Een omgevingsvergunning kan worden geweigerd indien de uitweg gevaar oplevert voor de bruikbaarheid van de weg, of voor het doelmatig en veilig gebruiken daarvan, of de leefbaarheid van de omgeving aantast. 

 

H Artikel 19a komt te luiden:  

Het is verboden zonder vergunning van het college op of aan de weg, aan huizen of op de daarbij behorende erven een openbare inzameling te houden of daartoe een intekenlijst aan te bieden. 

 

I Artikel 22, lid 2, sub a komt te luiden

Vervallen 

 

J Artikel 23, lid 1, komt te luiden:  

  • 1.

    Het college kan voor de kom van Hoogeveen en de dorpen elk afzonderlijk evenementen aanwijzen waarvoor de geluid- en trillingvoorschriften van de artikelen 2.17, 2.19 en 2.20 van het Besluit algemene regels voor inrichtingen en de voorschriften betreffende lichthinder uit artikel 3.148 van het Besluit algemene regels voor inrichtingen niet van toepassing zijn 

 

K Artikel 23a, lid 2, komt te luiden: 

  • 2.

    De voorwaarden met betrekking tot de verlichting ten behoeve van sportbeoefening in de buitenlucht als artikel 3.148, eerste lid, van het Besluit algemene regels voor inrichtingen gelden niet voor door het college per kalenderjaar aan te wijzen collectieve festiviteiten gedurende de daarbij aan te wijzen dagen of dagdelen. In een aanwijzing als bedoeld in het eerste en tweede lid, kan het college bepalen dat de aanwijzing slechts geldt in één of meer gebieden van Hoogeveen. 

 

L Artikel 23b, lid 2, komt te luiden 

  • 2.

    Het is een inrichting toegestaan op een aantal door het college te bepalen dagen, doch maximaal 12 incidentele festiviteiten per kalenderjaar, de verlichting langer aan te houden ten behoeve van sportactiviteiten waarbij artikel 3.147, eerste lid, van het Besluit algemene regels voor inrichtingen niet van toepassing is, mits de houder van de inrichting tenminste tien werkdagen voor de aanvang van de festiviteit het college daarvan in kennis heeft gesteld.

 

M Aan artikel 23c wordt de volgende titel toegevoegd

Artikel 23c. Nadere regels dag en tijdstip toestaan festiviteiten

 

N Artikel 26a komt te luiden

(vervallen)

 

O Artikel 26b, lid 3 komt te luiden

  • 3.

    Een paracommerciële rechtspersoon als bedoeld in het eerste en tweede lid, is in aanvulling op de schenktijden genoemd in het eerste en tweede lid, toegestaan alcoholhoudende drank te schenken tot anderhalf uur na beëindiging van activiteiten die passen binnen de statutaire doelomschrijving van de desbetreffende paracommerciële rechtspersoon. 

 

P Artikel 26b, lid 4, sub a komt te luiden 

  • a.

    de drank wordt verstrekt tijdens ten hoogste 6 bijeenkomsten per jaar; 

 

Q Artikel 30, lid 1 komt te luiden  

  • 1.

    Het is verboden op de weg te vervoeren of bij zich te hebben lopers, valse sleutels, touwladders, lantaarns of enig ander gereedschap, voorwerp of middel, dat ertoe kan dienen zich onrechtmatig de toegang tot een gebouw of erf te verschaffen, onrechtmatig sluitingen te openen of te verbreken, diefstal door middel van braak te vergemakkelijken of het maken van sporen te voorkomen. 

 

R Artikel 34, lid 1 komt te luiden 

  • 1.

    Het is voor personen van 18 jaar en ouder verboden op de openbare plaats die deel uitmaakt van een door het college aangewezen gebied, alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben. 

 

S Artikel 34, lid 2 komt te luiden 

  • 2.

    Het is voor personen van 18 jaar en ouder verboden op de openbare plaats die deel uitmaakt van een door het college aangewezen gebied, onaangebroken alcoholhoudende drank in flessen, blikjes en dergelijke bij zich te hebben. 

 

T Na artikel 34 wordt artikel 34a toegevoegd, deze komt te luiden 

Artikel 34a. Glazen drinkgerei

  • 1.

    De houder van een horeca-inrichting is verplicht zodanige maatregelen te nemen dat de bezoekers van de horeca-inrichting geen drinkgerei van glas of flessen van glas buiten de horeca-inrichting brengen.

  • 2.

    Het is verboden op een openbare plaats, die deel uitmaakt van een door het college aangewezen gebied, drinkgerei van glas of geopende flessen van glas die kennelijk zijn bestemd voor het bewaren van drank bij zich te hebben of met zich mee te voeren.

  • 3.

    Het bepaalde in het tweede lid geldt niet voor:

    • a.

      een terras dat behoort bij een horeca-inrichting;

    • b.

      de plaats, niet zijnde een horeca-inrichting, als bedoeld onder a, waarvoor een ontheffing geldt krachtens artikel 35 van de Drank- en Horecawet.

 

U Artikel 36 komt te luiden

Het is de eigenaar of houder van een hond verboden die hond te laten verblijven of te laten lopen op een openbare plaats binnen de bebouwde kom, zonder dat die hond aangelijnd is, tenzij de hond verblijft of loopt op een door het college aangewezen hondenlosloopgebied.

 

V Artikel 37, lid 1 komt te luiden

  • 1.

    De eigenaar of houder van een hond is verplicht ervoor te zorgen dat die hond zich niet van uitwerpselen ontdoet op een openbare plaats binnen de bebouwde kom, tenzij die plaats is aangewezen als hondenuitlaatgebied.

 

W Artikel 37, lid 2 komt te luiden

  • 2.

    De strafbaarheid wegens overtreding van het in het eerste lid gestelde gebod wordt opgeheven, indien de eigenaar of houder van de hond er zorg voor draagt dat de uitwerpselen onmiddellijk worden verwijderd.

 

X Artikel 38 komt te luiden

Het is de eigenaar of houder van een hond verboden die hond te laten verblijven of te laten lopen op of aan de weg of in parken of het terrein van een ander, anders dan kort aangelijnd, voldoende in iemands macht of voorzien van een doelmatige muilkorf of muilband, nadat de burgemeester hem heeft medegedeeld dat hij die hond gevaarlijk of hinderlijk acht. De burgemeester deelt de eigenaar of houder mee welke maatregelen hij tenminste dient te treffen.

 

Y Aan artikel 38b wordt de volgende titel toegevoegd

Artikel 38b. Carbid

 

Z Na artikel 38b wordt Afdeling 3a. toegevoegd, deze afdeling komt te luiden

Afdeling 3a. Bepalingen ter bestrijding van heling van goederen

Artikel 38c. Verplichtingen met betrekking tot het verkoopregister

  • 1.

    De handelaar is verplicht aantekening te houden van alle gebruikte of ongeregelde goederen die hij verkoopt of op andere wijze overdraagt, in een doorlopend en een door of namens de burgemeester gewaarmerkt register en daarin vermeldt hij onverwijld:

    a. het volgnummer van de aantekening met betrekking tot het goed;

    b. de datum van verkoop of overdracht van het goed;

    c. een omschrijving van het goed, daaronder begrepen – voorzover dat mogelijk is – soort, merk en nummer van het goed;

    d. de verkoopprijs of andere voorwaarden voor overdracht van het goed;

    e. de naam en het adres van degene die het goed heeft verkregen.

  • 2.

    De burgemeester is bevoegd vrijstelling te verlenen van deze verplichtingen.

  • 3.

    Op de vrijstelling is paragraaf 4.1.3.3 van de Algemene wet bestuursrecht (positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen) niet van toepassing.  

 

Artikel 38d. Voorschriften als bedoeld in artikel 437ter van het Wetboek van Strafrecht

De handelaar of een voor hem handelend persoon is verplicht:

  • a.

    de burgemeester binnen drie dagen schriftelijk in kennis te stellen:

    i. dat hij het beroep van handelaar uitoefent met vermelding van zijn woonadres en het adres van de bij zijn onderneming behorende vestiging;

    ii. van een verandering van de onder a, sub 1, bedoelde adressen;

    iii. dat hij het beroep van handelaar niet langer uitoefent;

    iv. dat hij enig goed kan verkrijgen dat redelijkerwijs van een misdrijf afkomstig is of voor de rechthebbende verloren is gegaan;

  • b.

    de burgemeester op eerste aanvraag zijn administratie of register ter inzage te geven;

  • c.

    aan de hoofdingang van elke vestiging een kenteken te hebben waarop zijn naam en de aard van de onderneming duidelijk zichtbaar zijn;

  • d.

    een door opkoop verkregen goed gedurende de eerste drie dagen in bewaring te houden in de staat waarin het goed verkregen is.  

 

Artikel 38e. Vervreemding van door opkoop verkregen goederen

Het is de handelaar of een voor hem handelend persoon verboden enig door opkoop verkregen goed gedurende de eerste drie dagen dat het onder zijn berusting is, over te dragen of daarin enige wijziging aan te brengen tenzij deze wijziging van geen invloed is op de herkenbaarheid van het goed.

 

AA Artikel 40 komt te luiden:

Artikel 40. Dode gezelschapsdieren

Het college bepaalt het tijdstip en de plaats van aangifte en de wijze van bewaring door de eigenaar of houder van dode gezelschapsdieren zoals aangeduid in artikel 3.5 van de Wet dieren

 

BB Artikel 44, lid 1 komt te luiden

  • 1.

    Het is verboden zonder vergunning van het bevoegd gezag op of aan een vanaf de weg zichtbare onroerende zaak zichtbaar vanaf de weg handelsreclame aan te brengen dan wel de aanwezigheid daarvan toe te laten. 

 

CC Artikel 58 komt te luiden 

Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast medewerkers van de eenheid Dienstverlening & Handhaving van de Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen, alsmede de bij besluit van het college, de burgemeester, of het bevoegd gezag aangewezen personen.

Artikel II Slotbepalingen

  • 1.

    Deze verordening wordt aangehaald als ‘Wijzigingsverordening Algemene plaatselijke verordening 2017’

  • 2.

    Deze wijzigingen treden op de achtste dag na bekendmaking in werking.

 

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Hoogeveen,

gehouden op 20 april 2017.

De griffier, De voorzitter,

C. ELKEN-VAN MIERLO K.B. LOOHUIS

Naar boven