Jaarplan Talentontwikkeling Cultuur Sittard-Geleen 2017

 

1. Inleiding

Het beleidskader Talentontwikkeling 2015-2019 is op 26 maart 2015 vastgesteld door de gemeenteraad en heeft geresulteerd in jaarlijkse plannen Talentontwikkeling Cultuur Sittard-Geleen. Op basis van de ervaringen met de invoering van de jaarplannen in 2015 en 2016 en de gesprekken met de actoren is het huidige Jaarplan Talentontwikkeling Cultuur 2017 opgesteld.

Het jaarplan 2017 gaat wederom uit van 5 speerpunten, namelijk:

  • 1.

    Het Jeugdcultuurfonds/Kunst in de wijken;

  • 2.

    Muziek (hafabra);

  • 3.

    Popmuziek;

  • 4.

    Podiumkunsten/toneel;

  • 5.

    Creatieve Industrie/Media.

Voor het beleidskader is in 2017 € 120.000 vrijgemaakt aan financiële middelen. Ook dit jaar worden initiatieven gehonoreerd die passen binnen het beleidskader.

Ad 1a. Het jeugdcultuurfonds.

Tot de deelname aan het Jeugdcultuurfonds Limburg (JCF) is al in 2015 besloten bij de ondertekening van de prestatieovereenkomst met het Jeugdcultuurfonds Limburg op 30 mei 2015. Het Jeugdcultuurfonds biedt de mogelijkheid aan kinderen om te komen tot actieve kunstbeoefening in een doorlopende leerlijn. Dit provinciale fonds is slecht één van de instrumenten in het kader van het beleid inzake armoedebestrijding en sociale participatie. De regeling is een aanvulling op de “Voor Kids regeling” en de regelingen van de Stichting Leergeld en het Jeugdsportfonds. In de praktijk blijkt dat de declaraties bij de laatste regelingen met name betrekking hebben op leermiddelen en sportuitgaven en nauwelijks op cultuuruitgaven (lessen, huur muziekinstrumenten e.d.). Het Jeugdcultuurfonds Limburg wordt uitgevoerd door Het Huis van de Kunsten Limburg (HKL) en is gericht op kinderen van 4 tot 18 jaar, waarbij intermediairs de aanvragen verzorgen tot een maximumbedrag van € 419,75 per kind per jaar. Cultuuraanbieders, zoals bijvoorbeeld De Domijnen, bieden Cultuur aan in de wijken en krijgen de kosten rechtstreeks vergoed door het Huis voor de Kunsten.

Sinds 1 juni 2015 is het Jeugdcultuurfonds actief in de gemeente Sittard-Geleen. In 2015 zijn 8 aanvragen gehonoreerd door het JCF en in 2016 is voor 14 aanvragen een vergoeding uit het JCF toegekend. Het aantal aanvragen blijft daarmee achter bij het aantal verwachte aanvragen, waardoor vanaf 2016 nog meer is ingezet op het vergroten van de bekendheid van het Jeugdcultuurfonds onder burgers en intermediairs.

Naar aanleiding van de achterblijvende resultaten heeft uw college op 15 november 2016 besloten een brief naar het Jeugdcultuurfonds Limburg te sturen om te komen tot een intensivering van het gebruik. Eén van de suggesties was om de aanvragen die binnen komen bij de Stichting Leergeld door te sluizen naar het Jeugdcultuurfonds. De Stichting Leergeld is immers de primus interparis als het gaat om het inventariseren van de behoeften bij kinderen uit gezinnen met een laag inkomen op diverse terreinen (school, sport en cultuur). De Stichting Leergeld stuurt aanvragen, die sport gerelateerd zijn, al door naar het Jeugdsportfonds. Daarnaast blijven uiteraard voorlichting en het informeren van intermediairs een constant punt van aandacht.

Nieuwe kansen doen zich voor doordat het kabinet vanaf 2017 structureel € 100 miljoen extra investeert voor kinderen die opgroeien in armere gezinnen. In dit kader kan gemeld worden dat in Limburg één van de vier landelijke pilots wordt uitgezet om meer kinderen te laten participeren zonder dat de huishoudbudgetten van de ouders/verzorgers een belemmering vormen.

Project en kosten

Een dotatie aan het Jeugdcultuurfonds Limburg vindt niet plaats in 2017, omdat te weinig gebruik is gemaakt van het JCF in de afgelopen jaren.

Ad 1b. Projecten in het kader van het Jeugdcultuurfonds (Kunst in de wijken).

De aanleiding om deel te nemen aan het Jeugdcultuurfonds was de mogelijkheid die aan kinderen wordt geboden om te komen tot actieve kunstbeoefening (zie onder 1a). In 2015 is in samenwerking met De Domijnen en Partners in Welzijn gestart met voor kinderen laagdrempelige cultuurprojecten in verschillende wijken in onze gemeente, zodat kinderen niet alleen met Sport, maar ook met Cultuur in aanraking komen. Dit maakt het voor scouts mogelijk om talenten te ontdekken en door te leiden naar opleidingen (talentontwikkeling).

In 2015 is gestart met twee projecten van 10 workshops in de wijk Lindenheuvel en Sanderbout met als thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van de jongeren: Rap, dans en Muziek en in 2016 zijn aanvullende projecten gerealiseerd met o.a. het thema Graffiti, breakdance, hiphop en handlettering in Sanderbout, Stadbroek en Lindenheuvel. Handlettering is een specifieke vorm van tekenen met letters (een soort kalligrafie, maar dan in een modern jasje). In 2017 worden deze projecten voortgezet in dezelfde wijken en buurten, waarbij dit jaar de mogelijkheden in Born worden onderzocht om Kunst in de Wijken te implementeren. In 2017 wordt specifiek ingezet op het verder begeleiden/coachen van kinderen in hun “talenten”. Dit wederom in de vorm van workshops, maar meer gericht op de individuele behoefte van de kinderen. Het zal specifiek gaan over dans, muziek en beeldende kunst.

Project en kosten

Drie projecten in diverse wijken opgezet door De Domijnen en PIW € 20.000.

Ad 2. Muziek (hafabra).

De gemeente Sittard-Geleen kent 18 hafabra- verenigingen en 10 schutterijen die muzikaal worden ondersteund. De amateur muziekverenigingen bieden op een laagdrempelige wijze kinderen de mogelijkheid zich te bekwamen in het maken van muziek, waarbij plezier in het bespelen van de instrumenten centraal staat (de zogenaamde klassieke route). Verenigingen bieden, al dan niet in samenwerking met de muziekschool Artamuse, de mogelijkheid om muziekles te krijgen van een gediplomeerde muziekdocent. Een knelpunt bij de muziekverenigingen is het wegvallen van de structurele subsidie, die in het verleden werd verstrekt aan de leerlingen om meerjarig laagdrempelig muziekles te volgen.

Talentontwikkeling is van oudsher een belangrijk aandachtspunt, aangezien harmonieën en fanfares deelnemen aan concoursen. De verdere ontwikkeling van het individu is afhankelijk van de ambitie van het individu en de mogelijkheden die hij/zij heeft om te investeren in verdere professionalisering. De sector is echter gebaat bij innovatieve projecten waarbij de aansluiting met het kunstvakonderwijs wordt bevorderd en de voorbeeldfunctie voor anderen zichtbaarder wordt. Qua infrastructuur bestaat de voorbereidende conservatoriumklas al en was het voornemen om deze een extra impuls te geven. Aangezien Artamuse nog niet is ingestroomd in De Domijnen stagneert de effectuering hiervan.

In 2017 wordt de samenwerking gezocht met de hafabra om met projecten te komen die de leerlingen in het primair onderwijs in contact brengen met muziek. Het voordeel voor de hafabra is dat op deze wijze nieuw jeugdig elan wordt aangetrokken, hetgeen voor de toekomst van de verenigingen onontbeerlijk is.

Project en kosten

Uitvoering in de reeks Muziektalent en aansluiting op scholen tussen leerlingen en verenigingen in de wijk of buurt € 20.000.

Ad 3. Popmuziek

In de afgelopen jaren is ingezet op een betere profilering van de op muziek in de stad door enerzijds middelbare scholieren kennis te laten maken met het bedrijf Volt en popmuziek en anderzijds de popsector, met als boegbeelden Poppodium Volt, Mama’s Pride en Festival D-vers te ondersteunen om talenten beter te kunnen bedienen . Bij popmuziek zijn immers alle elementen voor een succesvolle en gefaseerde aanpak van talentontwikkeling aanwezig.. Vanuit Volt wordt ingezet om festivals als D-vers en Popronde, Mama’s Pride meer in samenhang te brengen met het poppodium. Met Volt en festival D-vers (georganiseerd door Stichting Popmuziek Limburg (SPL) is al beleid ontwikkeld om de gefaseerde aanpak talentontwikkeling voor beginnende talentvolle popbandjes structureel te verbeteren. Deze partijen zijn benaderd, omdat beide partijen de nodige expertise hebben, Poppodium Volt als regionaal poppodium en de provinciale Stichting Popmuziek Limburg, die tot doel heeft het Limburgse popklimaat te verbeteren. SPL werkt daartoe samen met verschillende partijen in de Euregio, waaronder de poppodia en organisatoren van popfestivals. De euregionale component komt ook dit jaar weer aan de orde en wordt gepromoot vanuit het beleid van de Provincie Limburg.

De talentenjachten Nu of Nooit en Kunstbende blijven uiteraard een belangrijk onderdeel van talentontwikkeling popmuziek en worden structureel gesubsidieerd uit de cultuurbegroting.

Project en kosten

Poppodium Volt en Stichting Popmuziek Limburg komen met voorstellen om de infrastructuur ten behoeve van het poptalent in onze regio te verbeteren € 45.000.

Ad 4. Podiumkunsten/Toneel

Sittard-Geleen heeft verspreid over de stad 17 amateurtoneelverenigingen . Daarbij vallen Pitboel in Limbrichterveld en LEF (voortgekomen uit Theater Karroessel) in Geleen op, omdat zij specifiek zijn gericht op kinderen. Bij beide organisaties staat het laagdrempelig bieden van toegang aan alle kinderen centraal en het plezier aan acteren.

Onze stad huisvest één van de 9 jeugdtheatergezelschappen die onderdeel uitmaken van de landelijke culturele basisinfrastructuur, namelijk het Jeugdtheatergezelschap Het Laagland. Het Laagland heeft, in opdracht van de minister sinds 2013 een grotere rol gekregen als het gaat om professionele talentontwikkeling. Het gaat hierbij om de verdere professionalisering van jonge afstuderende of afgestudeerde professionals. Daarnaast is Het Laagland een belangrijke partner voor jonge regisseurs door het bieden van artistieke coaching, zakelijke ondersteuning en faciliteiten, zoals repetitieruimte. Hiervoor wordt in Limburg breed samengewerkt met het door de Provincie Limburg en diverse gemeenten ondersteunde productiehuis nieuwe stijl “Via Zuid”.

Met “Jong Laagland” heeft Het Laagland een eigen theaterwerkplaats in huis gericht op kinderen en jongeren uit deze regio.

In september 2015 zijn de drie in onze gemeente actieve theaterscholen Jong Laagland, Pitboel en LEF (aanvankelijk Karroessel) gestart met het scouten van talent en het bouwen van een infrastructuur voor getalenteerde jongeren vanaf 14 jaar. Deze talenten worden in drie fases begeleid door professionals in een inspirerende omgeving. In fase 1 staat de ontwikkeling van de spelers via individueel afgestemde routes binnen de basislessen centraal. In fase 2 staan de produkties centraal, de betere spelers worden uitgekozen om te groeien in het artistieke proces. Tot slot worden in fase 3 samenwerkingsverbanden aangegaan om het aanbod van produkties te verdiepen en te verbreden.

Het Laagland verricht hierin een belangrijke taak, waarbij wij beseffen dat dit geen onderdeel uitmaakt van hun huidige werkzaamheden waarvoor zij door de landelijke en provinciale overheden gesubsidieerd worden. In april 2015 is al een vierjarenplan gemaakt “Kaders voor Talentonwikkeling Theater”, waarin in gezamenlijkheid tussen de genoemde theaters is afgesproken om talentontwikkeling structureel te verankeren. Voor 2017 wordt voorgesteld de activiteiten, die inmiddels de naam hebben Talent3, te continueren.

Project en kosten

Uitvoeren van het plan “Kaders voor Talentontwikkeling Theater” gecoördineerd door in de Theaterklas Het Laagland, inclusief het scouten en doorgeleiden van talent bij Pitboel, LEF en Jong Laagland en wellicht op termijn na de eventuele nieuwe start van een jongerengroep bij Theater Karroessel € 20.000.

Ad 5. Creatieve Industrie/Media

Media is bij uitstek een discipline die aantrekkelijk is voor jongeren, denk daarbij bijvoorbeeld aan de social media. De cross mediale aanpak en een verbetering van de ICT-mogelijkheden zorgen inmiddels wereldwijd voor ongekende toepassingen (apps, internet, gaming, etc). Met de oprichting van Media Valley in 2015 is de koppeling tussen de traditionele media (MGL) en Zuyd Hogeschool gemaakt om te komen tot innovaties in het media landschap. Media Valley werd in 2015/2016 gesteund met een subsidie van de Provincie Limburg (150K) en wordt dit jaar gesteund vanuit het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (154K). Het begeleiden van startende en doorstartende ondernemers in de Media, zoals dat wordt geëffectueerd door Media Valley past binnen het Talentontwikkelingsprogramma Cultuur. Met de start en de inrichting van deze incubator/kraamkamer bij MGL kunnen verschillende talenten (starters en doorstarters) worden gehuisvest en gefaciliteerd. In Media Valley zijn in 2016 4 talentvolle starters begeleid en onlangs is gestart met een 6-tal media ondernemers in de dop.

Project en kosten

Diverse initiatieven op het terrein van media en ICT in het kader Media Valley € 15.000.

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 4 april 2017.

Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen,

 

 

De Burgemeester

Drs. G.J.M. Cox

 

De Secretaris,

mr. J.W.C. Aalders

  •  

Naar boven