Adoptie rotondes, gemeente Neder-Betuwe

Aanleiding:

Recentelijk zijn er een aantal nieuwe rotondes aangelegd, zowel voor verbindingsweg Dodewaard als voor het ABC te Opheusden. Vanuit de markt is gevraagd rotondes te mogen adopteren; de genoemde rotondes zijn al ingericht door derden of er zijn mondelinge afspraken over gemaakt. Adoptie houdt in dat een bedrijf de inrichting en het onderhoud voor haar rekening neemt. In ruil hiervoor wordt de mogelijkheid geboden om naamsvermelding te plaatsen. Het plaatsen van reclame-objecten is binnen het huidige beleid niet toegestaan.

 

De afweging en het feitelijke advies:

Door het adopteren van rotondes wordt een hogere beeldkwaliteit behaald, op meestal prominente plaatsen, zonder meerkosten voor de gemeente. Inmiddels zijn er reeds enkele rotondes in onze gemeente ingeplant door en in onderhoud van derden; de overige zijn nog in gemeentelijk onderhoud bij de AVRI. In het kader van eenduidigheid en efficiëntie wordt met dit besluit adoptie gelegaliseerd voor alle rotondes, zowel de reeds bestaande als de in de toekomst te realiseren rotondes. Een conceptovereenkomst voor adoptie van rotondes is opgesteld en bijgevoegd. Deze overeenkomst zal de basis zijn voor het vastleggen van te maken afspraken.

Artikel 2:10A van de APV bepaalt dat het verboden is zonder vergunning van het college de weg of een weggedeelte of andere openbare plaatsen anders te gebruiken dan overeenkomstig de publieke functie ervan. Het plaatsen van een gewenst reclame-object op de rotonde(s) past niet binnen het beleid dat het college consistent voert om permanente reclame op openbare plaatsen te weigeren en hetgeen is vastgesteld in de 'Beleidsregel Tijdelijke reclame' dat reclame niet wordt toegestaan op of binnen een straal van 25 meter van rotondes.

Op rotondes in onze gemeente zijn echter wel andere functionele objecten geplaatst, denk aan bewegwijzering en/of bebording. Wanneer een bordje door het gecontracteerde bedrijf zou worden geplaatst is het nodig dat het college hiertoe een besluit neemt tot afwijking van het huidige beleid.

Voorgesteld wordt om binnen specifieke voorschriften in een private overeenkomst vast te leggen dat het gaat om een permanente (gedurende de looptijd van de overeenkomst) bebording van duurzame kwaliteit, van voorgeschreven afmetingen met vermelding van alleen bedrijfsnaam, -plaats en website en/of telefoonnummer. Zo wordt gegarandeerd dat het slechts gaat om functionele bekendmaking van de onderhoudsplichtige van de betreffende rotonde(s) en dat geen sprake is van een reclame-object. Dan past plaatsing van het bord ook binnen de publieke functie ervan en is geen vergunning nodig ad. APV artikel 2:10A. Door deze werkwijze bij voorkeur voor lokale bedrijven, en in tweede instantie bedrijven uit buurgemeenten, te hanteren wordt mede voorkomen dat de rotondes puur als reclame-object fungeren wat ook een positief effect heeft op de beeldkwaliteit. Wanneer er te weinig aanmeldingen zijn voor adoptie blijven de resterende rotondes in gemeentelijk onderhoud. Bij meerdere gegadigden voor één rotonde zal middels een loting worden bepaald wie de rotonde mag adopteren. Met adoptienemers die al een rotonde ingericht hebben, wordt alsnog een overeenkomst gesloten.

ontwerpbesluit:

  • 1

    instemmen met het legaliseren van de adoptie van rotondes door (lokale) bedrijven en dit vastleggen middels overeenkomsten, op basis van bijgaande concept Adoptie-overeenkomst.

  • 2

    in afwijking van het bestaande reclamebeleid in dit kader instemmen met het plaatsen van sponsorbordjes op de betreffende rotondes

 

Naar boven