Wijzigingsverordening Participatiewet BMWE 2017

De raad van de gemeente Eemsmond;

 

Gelet op artikel 8, eerste lid, onderdelen a en d en artikel 8a, eerste lid, onderdeel a van de Participatiewet, artikel 35 van de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers en artikel 35 van de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen,

 

Gelet op de artikelen 8a, eerste lid, aanhef en onder a, c, d en e, en tweede lid, en 10b, vijfde lid en zevende lid, van de Participatiewet;

 

Gelezen het advies van de Cliëntenraad van 31 januari 2017

 

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 2 maart 2017;

 

 

b e s l u i t :

 

 

vast te stellen de Wijzigingsverordening Participatiewet BMWE 2017

 

Artikel I Wijziging Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ BMWE 2016

  • A.

     

    Artikel 17 lid 1 komt te luiden :

1. Het college kan de uitkering tijdelijk weigeren, voor de duur van een maand, naar de mate waarin de belanghebbende inkomen als bedoeld in of op grond van artikel 8 van de IOAW of de IOAZ zou hebben kunnen verwerven, als:

a. aan de beëindiging van zijn dienstbetrekking een dringende reden ten grondslag ligt in de zin van artikel 678 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en een persoon ter zake een verwijt kan worden gemaakt, of

b. de dienstbetrekking is beëindigd door of op verzoek van een persoon zonder dat aan de voortzetting ervan zodanige bezwaren waren verbonden, dat deze voortzetting redelijkerwijs niet van hem zou kunnen worden gevergd.

  • B.

     

    De toelichting bij de verordening onder het kopje “algemene toelichting” het laatste onderdeel Verrekening bestuurlijke boete bij recidive wordt in zijn geheel verwijderd.

Artikel II Wijziging Verordening re-integratie Participatiewet BMWE 2016

  • A.

     

    Na artikel 12 wordt een nieuw artikel toegevoegd en komt te luiden:

Artikel 12a Uitstroompremie

1. Het college kan eenmalig een uitstroompremie toekennen aan een langdurig werkloze die duurzaam uitstroomt naar algemeen geaccepteerde arbeid en daardoor niet langer recht heeft op algemene bijstand.

2. Een langdurig werkloze in de zin van het eerste lid is een persoon die gedurende een aaneengesloten periode van twaalf maanden of langer op een uitkering aangewezen is of is geweest.

3. De premie kan worden aangevraagd vanaf de zevende maand na de indiensttreding.

4. Het college stelt nadere regels op ten aanzien van de in dit artikel bedoelde uitstroompremie.

  • B.

     

    De toelichting bij artikel 8 komt te luiden:

Premie

De persoon die werkzaamheden verricht op een participatieplaats heeft recht op een premie voor het eerst na zes maanden en vervolgens iedere zes maanden na aanvang van de additionele werkzaamheden (artikel 10a, zesde lid, van de Participatiewet). Voorwaarde is dat de persoon naar het oordeel van het college voldoen-de heeft meegewerkt aan het vergroten van zijn kansen op de arbeidsmarkt. De hoogte van de premie moet in de verordening vastgelegd worden (artikel 8a, eer-ste lid, onderdeel d, van de Participatiewet). De premie wordt vrijgelaten op grond van artikel 31, tweede lid, onderdeel j, van de Participatiewet. In verband hiermee is de hoogte van de premie begrensd door het in de vrijlatingsbepaling genoemde bedrag. Daarnaast moet bij het bepalen van de hoogte van de premie ook de risico's van de armoedeval worden betrokken. Er is gekozen voor een premie van telkens € 300,- per zes maanden, bij een werkweek van minimaal 24 uur per week. Jaarlijks wordt dit bedrag geïndexeerd. Op basis van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (nr. 14/6365) heeft het college de bevoegdheid om de hoogte van de premie zelfstandig vast te stellen. De hoogte van de premie is niet voor bezwaar en beroep vatbaar.

Artikel III Inwerkingtreding

Artikel I en II treden in werking op de eerste dag na publicatie van dit wijzigingsbesluit.

 

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond,

gehouden op 16 maart 2017.

 

De raad voornoemd,

voorzitter,

griffier

Naar boven