Coördinatiebesluit Windpark Koningspleij Noord + ontwerpbestemmingsplan Windpark en zonneveld Koningspleij Noord + ontwerpomgevingsvergunning

Burgemeester en wethouders van Arnhem maken bekend dat de gemeenteraad op 19 december 2016 heeft besloten in te stemmen met de toepassing van de coördinatieregeling op grond van artikel 3.30 en volgende van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) voor de realisatie van het Windpark Koningspleij Noord.

Terinzagelegging ontwerpbesluiten Windpark Koningspleij Noord

Met toepassing van het coördinatiebesluit liggen de volgende ontwerpbesluiten vanaf 20 maart 2017 tot en met 1 mei 2017 ter inzage:

  • het ontwerpbestemmingsplan “Windpark en zonneveld Koningspleij Noord” met identificatienummer NL.IMRO.0202.906-201;

  • de omgevingsvergunning voor de ontwikkeling van de windturbines met zaaknummer 195233203.

Ten behoeve van het bestemmingsplan is een m.e.r.-procedure gestart. Het in het kader van deze procedure opgestelde Milieueffectrapport (MER) is als bijlage bij de toelichting op het bestemmingsplan in te zien.

Beschrijving coördinatiebesluit

De gemeentelijke coördinatieregeling maakt het mogelijk om de procedure voor de omgevingsvergunning gelijktijdig op te laten lopen met de procedure van het bestemmingsplan. Met de coördinatieregeling worden de betrokken besluiten gezamenlijk voorbereid en gelijktijdig bekendgemaakt. Ook vindt bundeling van rechtsbescherming plaats zodat kan worden volstaan met het indienen van één zienswijze tegen één of meer van de gecoördineerde besluiten.

Het voorliggende bestemmingsplan voorziet in een windpark inclusief enkele bijbehorende voorzieningen zoals ontsluiting en opstelruimte, en is gesitueerd naast de Pleijweg (N325).

Om het windpark te kunnen realiseren is een nieuw bestemmingsplan nodig. Ten behoeve van realisering van de windturbines is een omgevingsvergunning voorbereid.

Oorspronkelijk doel bestemmingsplan

In 2016 heeft de gemeente besloten om voor de ontwikkeling van het windpark langs de Pleijweg en een zonneveld ter plaatse van Koningspleij Noord een bestemmingsplan op te stellen. Tevens is toen besloten om deze ontwikkelingen samen te laten lopen met de actualisering van het planologisch kader voor het industrieterrein Kleefse Waard.

In dit kader is in 2016 tevens een milieueffectrapport opgesteld waardoor het milieubelang volwaardig kan worden meegewogen bij de besluitvorming omtrent het windpark en zonneveld en het bedrijventerrein.

Ten behoeve van de m.e.r.-procedure heeft in het najaar een Notitie Reikwijdte en Detailniveau ter inzage gelegen.

Recente ontwikkelingen Tijdens de voorbereiding van het bestemmingsplan is in februari 2017 door burgemeester en wethouders besloten de bestemmingsplanprocedure anders vorm te geven en afzonderlijk een bestemmingsplan voor het windpark en het zonneveld in procedure te brengen. Tevens zal separaat een bestemmingsplan voor het bedrijventerrein worden voorbereid. De reden hiervoor is dat bij het plan voor het bedrijventerrein ook andere mogelijke invullingen van het terrein Kleefse Waard worden onderzocht. Aangezien deze voorbereiding meer tijd kost dan de voorbereiding van de ontwikkeling van het windpark en het zonneveld is besloten twee afzonderlijke plannen op te stellen. Het milieueffectrapport gaat wel nog uit van de drie, eerder beoogde ontwikkelingen om de milieubelangen van ontwikkelingen in het plangebied én in de directe nabijheid daarvan volwaardig mee te wegen.

Beschrijving bestemmingsplan

Het bestemmingsplan voorziet in een windpark en een zonneveld. Ten behoeve van het windpark is een milieueffectrapport opgesteld welke een onderdeel vormt van de toelichting van het bestemmingsplan. De uitkomst hiervan is ook gebruikt voor de aanvraag van de omgevingsvergunning.

De uitkomsten van de milieueffectrapportage leveren een lijnopstelling op bestaande uit vier windturbines ten noorden van de Pleijweg (N325). De windturbines krijgen een ashoogte van maximaal 120 meter en een rotordiameter van eveneens maximaal 120 meter.

Naast de formele stukken van het bestemmingsplan (verbeelding, regels en toelichting) zijn ook diverse achterliggende onderzoekrapportages in te zien. Hierbij gaat het onder meer om milieueffectrapport gaat het onder meer om: een akoestisch onderzoek, een slagschaduwonderzoek, een onderzoek naar de externe veiligheid en een ecologisch onderzoek. Deze zijn als bijlage bij de toelichting op het bestemmingsplan gevoegd

Beschrijving omgevingsvergunning

De ontwerpomgevingsvergunning maakt het mogelijk om de vier windturbines met bijbehorende technische installaties te bouwen en de bijbehorende verhardingen en ontsluitingswegen te realiseren.

Raadplegen stukken

Het ontwerpbestemmingsplan, het MER en de ontwerpomgevingsvergunning liggen met ingang van maandag 20 maart 2017 gedurende een termijn van 6 weken (tot en met maandag 1 mei 2017) voor een ieder ter inzage op het stadhuis, Koningstraat 38.

Het ontwerpbestemmingsplan, het MER en de ontwerpomgevingsvergunning zijn met ingang van maandag 20 maart 2017 ook op internet in te zien (technische storing voorbehouden).

De interactieve digitale verbeelding van het bestemmingsplan is te raadplegen op het webadres: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0202.906-0201

De digitale bestanden die gezamenlijk het juridisch geldend bestemmingsplan vormen zijn te vinden

op het webadres:https://www.arnhem.nl/ruimtelijkeplannen/plannen/NL.IMRO.0202.906-/NL.IMRO.0202.906-0201/

De interactieve digitale verbeelding van de ontwerp-omgevingsvergunning is te raadplegen op het webadres : http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0202.OGV912-0201

De digitale bestanden die gezamenlijk de juridisch geldende ontwerp-omgevingsvergunning vormen zijn te vinden op het webadres:https://www.arnhem.nl/ruimtelijkeplannen/plannen/NL.IMRO.0202.OGV912-/NL.IMRO.0202.OGV912-0201/

Reageren

Tijdens de periode dat het ontwerpbestemmingsplan, en het MER en de ontwerpomgevingsvergunning ter inzage liggen kan een ieder naar keuze schriftelijk of mondeling een zienswijze kenbaar maken.

Schriftelijke reacties kunnen worden gericht aan burgemeester en wethouders van Arnhem, postbus 9029, 6800 EL Arnhem

Tevens bestaat de mogelijkheid om een zienswijze per email in te dienen op het adres bestemmingsplankoningspleijnoord@arnhem.nl

Wilt u uw zienswijze mondeling kenbaar maken, dan vragen wij u hiervoor een verzoek in te dienen via bovenstaande emailadres of telefonisch op nummer 0263773697

Wij verzoeken u in uw reactie duidelijk te vermelden of uw zienswijze betrekking heeft op het ontwerpbestemmingsplan of de ontwerpomgevingsvergunning of op beide onderdelen.

Arnhem,

17 maart 2017

Naar boven