Gemeente Nissewaard - Kennisgeving milieuanalyse windenergie zoeklocatie landtong Plaatweg/Brielse Maasdijk Oost

Partiële Herziening VRM Windenergie Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland heeft een politiek -bestuurlijke opgave voor het realiseren van 735,5 MW aan opgesteld vermogen windenergie in 2020. Voor het invullen van een deel van deze opgave is met gemeenten in de regio Rotterdam in 2012 een convenant gesloten voor de realisatie van minimaal 150 MW aan opgesteld vermogen. Bij de uitvoering van het convenant is gebleken dat op een deel van de locaties minder windturbines gerealiseerd kunnen worden dan gepland. Om die reden zijn alternatieve locaties nodig om de opgave te halen.

De provincie heeft een zogenoemde planMER op laten stellen, waarin verschillende locaties op geschiktheid voor windenergie zijn beoordeeld. Hieruit zijn in totaal 23 locaties naar voren gekomen die geschikt zijn of geschikt zijn onder voorwaarden voor de realisatie van windenergie. Met de partiële herziening van de Visie Ruimte en Mobiliteit (hierna: VRM) worden deze locaties ruimtelijke ingepast op provinciaal niveau. Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben op 24 januari 2017 (en op 14 februari 2017) de partiële herziening VRM en onderliggende documenten vastgesteld. Deze stukken liggen vanaf 17 maart voor een periode van zes weken ter inzage. Binnen deze periode kan een ieder reageren en zijn of haar zienswijze bekend maken. (Zie www.zuidholland.nl/windenergie)

Zienswijze gemeente Nissewaard zoeklocatie landtong Plaatweg/ Brielse Maasdijk Oost

In het eerder uitgevoerde ontwerp van de planMER van de provincie waren voor Voorne-Putten in totaal negen locaties onderzocht. Om te voorkomen dat al die locaties ook in de VRM terecht zouden komen, hebben de samenwerkende gemeenten op Voorne-Putten een bestuurlijke bod neergelegd bij de provincie. Voor de gemeente Nissewaard bestond die handreiking uit twee locaties, te weten de locatie Hartel-Oost (op de Brielse Maasdijk tussen Geervliet en Spijkenisse) en de locatie Plaatweg/Brielse Maasdijk Oost.

De locaties waarvoor binnen de gemeenten op Voorne-Putten draagvlak is, en die onderdeel uitmaken van het bestuurlijk bod, vallen bijna allemaal binnen de locaties die in het besluit van Provinciale Staten zijn opgenomen. Dit geldt echter niet voor de zoeklocatie Landtong Plaatweg/Brielse Maasdijk Oost in Spijkenisse.

De gemeente Nissewaard is met de provincie overeengekomen dat voor deze locatie een onderzoek vergelijkbaar met het provinciale planMER wordt uitgevoerd. Hieruit is naar voren gekomen dat de locatie onder voorwaarden geschikt is voor de realisatie van windenergie, net als de andere locaties uit de partiële herziening VRM.

De gemeente Nissewaard is voornemens de zoeklocatie Landtong Plaatweg/Brielse Maasdijk Oost als aanvullende locatie voor windenergie bij de provincie aan te dragen middels het indienen van een zienswijze op het besluit van de provincie over de partiële herziening van de VRM. Dit gebeurt onder de voorwaarde dat de andere locaties waarvoor geen bestuurlijk draagvlak is uiteindelijk niet in de VRM worden opgenomen.

Wij willen een ieder de gelegenheid bieden om op de voorgestelde zoeklocatie Plaatweg/Brielse Maasdijk Oost en het uitgevoerde onderzoek voor deze locatie te reageren. Hiervoor kan vanaf 17 maart 2017 voor een periode van zes weken een zienswijze ingediend worden.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de stukken raadplegen via www.nissewaard.nl/windenergie. Ook liggen de stukken ter inzage bij de balie van het stadhuis, Raadhuislaan 106 te Spijkenisse.

Inloopavond

Op 10 april 2017 organiseert de provincie in het stadhuis van Nissewaard een inloopavond over de herziening van de VRM. Tijdens deze avond zal de gemeente Nissewaard met een informatiestand over de locatie Plaatweg/Brielse Maasdijk Oost aanwezig zijn om een toelichting te geven.

Hoe dient u uw zienswijze in?

U kunt schriftelijk of per e-mail een reactie sturen gericht aan

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard

Postbus 25

3200 AA Spijkenisse

E-mail: gemeente@nissewaard.nl onder vermelding van milieuanalyse Plaatweg/Brielse Maasdijk Oost.

Voor een mondelinge reactie kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 140181.

 

Deze kennisgeving is op dinsdag 14 maart 2017 ook gepubliceerd in weekblad Groot Nissewaard.

Naar boven