Nadere regels voor het verstrekken van een blijk van waardering aan mantelzorgers gemeente Leerdam via een geldelijke bijdrage 2016 en 2017

Het college stelt, conform artikel 3.6 Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Leerdam 2015 de volgende regels vast:

 

  • 1.

    De bijdrage kan worden verleend aan mantelzorgers die zorgen voor een hulpbehoevende in Leerdam. Een hulpbehoevende is iemand die noodzakelijke zorg nodig heeft.

  • 2.

    Om als mantelzorger erkend te worden voor deze regeling moet aan de volgende criteria worden voldaan. De mantelzorger:

    - draagt meer zorg dan de gebruikelijke zorgtaken; Hiervan is sprake indien het taken betreft die de hulpbehoevende bij normale gezondheid zelf had gedaan of niet nodig waren geweest.

    - is geen vrijwilliger (de mantelzorger zorgt omdat hij/ zij een relatie heeft met de zorgbehoevende, een zorgvrijwilliger heeft bij de start als zorgvrijwilliger (nog) geen emotionele band met de hulpbehoevende).

    - levert langdurige en intensieve zorg (langer dan 3 maanden aaneengesloten in het jaar van aanvraag en meer dan 8 uur per week);

    - verleent zorg waarvoor anders professionele hulp nodig is;

    - draagt zorg voor een persoon die woonachtig is in de gemeente Leerdam.

  • 3.

    Het totaal beschikbaar te stellen budget bedraagt in 2016 en 2017 €70.000. Op=op.

  • 4.

    De hoogte van de bijdrage is afhankelijk gesteld van het aantal aanvragers, minimaal € 50-. en maximaal € 150-. De bijdrage wordt in 1 keer achteraf aan alle mantelzorgers met een gehonoreerde aanvraag uitgekeerd door de Stichting SamenDoen.

  • 5.

    Er wordt maximaal 1 mantelzorgbijdrage per hulpbehoevende verstrekt.

  • 6.

    Wijze waarop uitbetaling plaats dient te vinden:

    - De bijdrage kan aangevraagd worden via een aanmeldformulier. De hulpbehoevende ondertekent het formulier. De geldelijke bijdrage wordt over gemaakt aan de mantelzorger door de Stichting SamenDoen uiterlijk in december 2016 respectievelijk december 2017.

  • 7.

    Weigeringsgronden: Een aanvraag voor de geldelijke bijdrage kan worden geweigerd indien deze niet aan de in deze regels gestelde vereisten en voorwaarden voldoet. Een aanvraag zal worden geweigerd indien het voor de aanvraag geldende, door het college van Burgemeester en Wethouders van Leerdam vastgestelde maximum van het voor de individuele bijdrage beschikbare budget, is bereikt.

  • 8.

    Bij vermoeden van misbruik kan een controle uitgevoerd worden.

 

 

Wijziging van de mandaatlijst behorende bij de mandaatregeling gemeente Leerdam 2014 met het volgende:

 

 

Nr.

Bevoegdheid

Rechtsgrond

Bevoegd orgaan

Mandaat aan

Onder-

mandaat toegestaan?

Bijzondere voorwaarden

13.22

Het op grond van nadere regels wel of niet verstrekken van een geldelijke bijdrage aan mantelzorgers ivm het verstrekken van een blijk van waardering.

Wmo, art. 2.1.6

Wmo verordening, art. 3.6

College

De directeur van

Stichting SamenDoen

nee

Uitvoering moet passen binnen de door het college vastgestelde nadere regels

  •  

    

Naar boven